Screening v 1. trimestru, nosní kůstka nevyšetřena

komorous
29. zář 2016

Zdravím všechny a prosím o názory. Screening je negativní, věk 33, srdeční frekvence 168/minutu, CRL 70 mm, šíjové projasnění 2,8 mm, beta-hCG 1,126 MoM, PAPP-A 1,152 MoM, nosní kost nevyšetřena...riziko trizomie 21 :1461. Mám se bát anebo to vidíte jako dobrý výsledek i přes lehce zvýšené projasnění a neupřesnění zda je či není vidět kost? Proč je nevyšetřena vím, ale není to podstatné, spíš mě zajímá jestli by jste se tím spokojily 🙂 Děkuju!

kvedlinka
29. zář 2016

Po me zkušenosti bych spokojena nebyla,je celkem důležite jestli tam ta nosní kost je nebo ne.a to projasneni je zvyšene, ale tak snad to bude ok.ostatnim hodnotám nerozumim.
u meho předchozího tehu mimco melo sijove projasnění 3,6 mm a nosní kost nebyla..mno a z odberu choriovych klku potvrdili Downův syndrom :(
Drzim palce ať je vse v pořádku!

nutricnihodnota
29. zář 2016

@komorous "Screening je negativní"!!! Víc bych neřešila.

komorous
autor
29. zář 2016

@nutricnihodnota Jenže screnning negativní s absencí jednoho podstatného znaku...čímž ta kůstka asi je. 😒
@kvedlinka tak tomu úplně rozumím...jaké jsi měla to riziko si pamatuješ?

nutricnihodnota
29. zář 2016

@komorous Tak snad si tě objednali na jindy, aby to dovyšetřili, ne? Do té doby to neřeš a ber to, že proste dobrý. Ona ta nosní kůstka sama o sobě nic neznamená.

kvedlinka
29. zář 2016

@komorous ja mela vysoký, 1:4 :( pokud je ale doktor v klidu,tak snad ví že to je v pořádku 🙂 Na nosní kustku se mužou zaměřit priste. Ty mas to riziko nizky,tak snad ok 🙂 Nechci znepokojit, jen jsem napsala svou zkušenost.. Ted to bylo první na co jsem se ptala,jestli tam ta kustka je.. 🙂

kvedlinka
29. zář 2016

@nutricnihodnota prý 80% deti s DS nemá nosní kustku.ale samozrejme jsou i zdrave deti co ji nemají, jen je to male procento. Samozrejme jsou důležite i další hodnoty, je potřeba věřit doktorům 🙂 ;)

nutricnihodnota
29. zář 2016

@kvedlinka Já to pochopila tak, že tady ji jen z nějakého důvodu nemohli vidět, ne že tam není. Jinak teda, můj bráchanec ji měl, vše ostatní bylo taky v pořádku, riziko minimální a nakonec toho Downa má. Takže, já doktorům sice nevěřím, ale nemá smysl se kvůli všemu plašit, to prostě nedělá dobře nikomu. Sama v sobě jsem si to srovnala už před otěhotněním a teď to prostě beru tak, že co má bejt, to bude, však se z toho neposerem. Ale prostě, dokud se nestane fakt p*ůser, tak to chce klid a nevyšilovat.

tahejhula
29. zář 2016

To projasneni neni nijak strasne. Nosni kost je sice dulezity marker, ale obcas ji v tomto tydnu nemaji ani zdrave plody. Nasemu diteti sice kustku nasli, ale zase melo opravdu vysoke projasneni.

komorous
autor
29. zář 2016

Tam není napsáno ani,že je ani,že není 🙂 Což se nabízí...buď to nechat být a věřit doktorce, že to bude ok anebo chtít kůstku vyšetřit. Nechci plašit zbytečně, nicméně se mi to prostě nějak celé nezdá...je fakt,že to je jen ukazatel. Jak to dopadne, to nikdo neví 😝 Příště už si na kůstku dám taky pozor...potvora.

tahejhula
29. zář 2016

@komorous Pokud te to znervoznuje, nech ji dovysetrit.

tahejhula
29. zář 2016

Jinak u nas riziko trizomie 21 1:558.

komorous
autor
29. zář 2016

@kvedlinda a měla jsi i jiné hodnoty špatně? Krev zejména?

komorous
autor
29. zář 2016

@tahejhula ano znervozňuje, protože všichni ostatní lékaři ji vyšetřují jako spolehlivý ukazatel. Moje lékařka ne. Na druhou stranu, všechny další hodnoty jsou v pohodě...nevím jestli u Downa jsou i další hodnoty mimo hodnoty. Nevíte někdo?

komorous
autor
29. zář 2016

@kvedlinda neměla, jen trochu zvýšené šíjové projasnění 2,8, ale hodnota je ok prý do 3 mm...krev v pořádku. Srdce, velikost plodu taky.

tahejhula
29. zář 2016

@komorous Nekde se daly vygooglit prumerne hodnoty u plodu s DS. Ale ted nevim kde.

tahejhula
29. zář 2016

@komorous A ma tvoje lekarka potrebny certifikat?

komorous
autor
29. zář 2016

Nevím jestli má certifikát.Věřím doktorům, protože sama bych se jinak uhlodala.

bruckner
29. zář 2016

Ja bych na to nedala, screening je negativni, to je hlavni, my nosni kustku taky nemely a prcek je v naprostém pořádku. Jestli chceš mít jistotu, tak jdi na odběr plodové vody, vůbec nic to není a mě to hodně uklidnilo. Držím palce!

komorous
autor
29. zář 2016

Ano, je tam. Ale to je seznam jen pro NT. V seznamu pro kůstku zase není. To je co?

kvedlinka
29. zář 2016

@komorous krev byla taky spatna,ale hodnoty bohužel nevím. Jen si pamatuji ze Dr. říkal,že kdyby byla spatna jen krev, že to není az tak hrozny jako když je špatný ten ultrazvuk,proto ještě hned ten den me hnal na odběr tech klku.asi byt tebou, tak bych si nechala dovyšetřit tu kustku ať můžeš byt v klidu. Jinak te to bude stále hlodat. Ale je zas pravda ze pokud neřekla Dr.ze tam není, tak není důvod plasit 🙂 a vis proc ji nevysetrila?

tahejhula
29. zář 2016

@kvedlinka Mela jsem stejnou hodnotu NT a fakt me doktor nikam hned nehnal. Ale ta nosni kost tam byla, to zase jo. Je fakt, ze plodu prohledl kupu veci navic a vse bylo jinak OK. Nikdy se nema hodnotit jen krev, nebo jen ultrazvuk. Je mi lito, jak to u vas dopadlo.

komorous
autor
29. zář 2016

Ano vím, protože to je prý nespolehlivý marker. O tom si můžu myslet své. Já nevím jestli tam je nebo není, prostě nevyšetřeno a z fotek to zkoumat asi nemá cenu. Takže asi dovyšetřit...jenže teď už vím, že na nosní kůstku není certifikovaná. Nějaké tipy kam zajít? Jen utz...

kvedlinka
29. zář 2016

@tahejhula nebylo to úplné fajn,no :( ale zas na druhou stranu ted už jsem ráda že se na to přišlo relativne brzo...a verim, ze smůlu Máme vybranou a ted už další mimi bude ok 🙂
Presne jak pises,Nezamerujou se jen na jednu hodnotu,je to kombinace obojího jak krev,tak ultrazvuk. Ta krev jim aspoň napovídá na co se vic u UTZ zaměřit ;)

kvedlinka
29. zář 2016

@komorous A nejdes ted někdy ke svému dr.?nebo ten ultrazvuk ti dělala Tvá doktorka? Třeba by to bylo vidět při normálním vyšetření? Z fotek těžko říct jestli to jde laickym okem poznat :/

tahejhula
29. zář 2016

@kvedlinka Mne to treba brali ve stejny den, takze jsem na celkove vysledky cekala dva dny. Ono jako to zvysene projasneni ma souvislost asi se 150 ruznymi problemy.

tahejhula
29. zář 2016

Tak jako ta kost videt je. Zalezi, jak pekne z profilu mimino je.

komorous
autor
29. zář 2016

Na další vyšetření jdu až ta měsíc. Což je otázka,jestli to vydržet,nebo se pokusit to ještě nějak řešit jinak no...fakt nevím. A musím říct,že to je celkem drama. Ten screening je supr,jen kdyby to dělali všichni stejně...

tahejhula
29. zář 2016

@komorous Ja chapu, ze te to znervoznuje. Otazka je, jakou vypovidaci hodnotu to bude mit za mesic. To netusim, popravde.

kvedlinka
29. zář 2016

@tahejhula aha,tak to mne brali nejdřív krev a za 14 dni delali ultrazvuk.
Je zvláštní, ze všude se to dela ruzne :/

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru