icon

Redukce těhotenství - dvojčata

zuzzik82
4. srp 2018

Mate nekdo realne zkusenosti s redukci dvojcat? Na netu moc informaci neni. Hledam relevatni zpravy - rizika, kde se provadi (jsem z brna), jak probiha, je nutne doporuceni, atd. Diky.

Nepiste mi prosim moralni soudy toho proc to nedelat, ze jsem sobec apod. To jsem videla v jinych dikuzich. Mam sve duvody a ty nehodlam vysvetlovat.

Strana
z4
michaela19911991
14. srp 2018

Ja vam nevim, nepripada mi statistika uplne relevantni ... pokud se nepletu u dvojcat tam byla sance 98% na donoseni obou deti (tzn.sance 2% ze prijde o obe) a 5% poškození... ale to, ze vetsina tech co tady hlasa kdovi co potom nejde na plodovku kvuli 1% ... to jen k zamysleni .... pro nekoho to je hodne pro druheho malo.

oveckaluky
14. srp 2018

@alcar Porod ve 35. tt je problém? Taky čekám dvojčata, jsem ve 33. tt, a už teď mají každý téměř 2 kg, problém i kdyby se teď přihlásili až tak velký nehrozí...

alcar
14. srp 2018

@oveckaluky pro nekoho to problem je, pro nekoho ne. Pokud se dite narodi v 35.tt, zpravidla miva problem s poporodni adaptaci, termoregulaci, s dychanim, muze byt absence saciho reflexu (problem kojit), je vysoka pravdepodobnost centralni hypotonie, dite musi byt par dni v inkubatoru. Muzou byt i zavaznejsi problemy, byt v mizivem procentu.

oveckaluky
14. srp 2018

@alcar Nevím, předčasný porod ve 35. tt bych jako velké riziko, které by mi stálo za zvážení redukce, nebrala...

denny27
14. srp 2018

Znám maminku, která rodila tuším kolem 35tt trojčatka!! A všechna se jí narodila zdravá.. tuším, že dvě byla jednovaječná a ta třetí holčina byla z druhého vajíčka (nevím, jak se to bere).. takže porod dvojčat v 35tt jako rizikové moc neberu...

elikup
14. srp 2018

@alcar samozřejmě myslim statistiku rizik. Rizik, tedy výsledků redukce. Zajímala by mne "úspěšnost" zdr. zařízení, kde to chci podstoupit. Takový závažný zákrok. Lze si zvolit i jiné pracoviště. Lze, ale nemusí se.

alcar
14. srp 2018

@oveckaluky ja take ne, ale chapu, ze nekdo z predcasneho porodu mit obavy muze.

alcar
14. srp 2018

@elikup tak takove statistiky asi nikdo nema.

alcar
14. srp 2018

@denny27 samozrejme, toto riziko neni asi to nejpodstatnejsi. Treba u jednovajecnych dvojcat jsou jina, mnohem vyznamnejsi, rizika. Takze trojcata a pri tom jeste jednovajecna dvojcata = obrovske riziko, kolikrat vynasobeno jeste treba zdravotnimi riziky matky a tam je to rozhodovani v podstoupit/nepodstoupit redukci hooodne tezke a zcela pochopitelne. A kdo odsuzuje tohle jednani, toho ja proste nepochopim.

veronicka89
14. srp 2018

@alcar tak tehle statistice vubec neverim ...hl. To s temi ctyrcaty

elikup
14. srp 2018

@alcar ja bych ji požadovala. Ja uz si leccos vyžádala.

alcar
14. srp 2018

@veronicka89 ja ji nepsala. ☺

ptacatko01
14. srp 2018

@alcar nevím proč bych si měla dávat facku já. Promiň ale když paní napíše že lituje toho, že nepodstoupila redukci, když má nakonec dvě zdravé děti a že toho lituje, když se na to dívá zpětně a pak ještě píše, že podstoupila i interupce, že jim selhala antikoncepce, kdy ani pořádnou neměla.....já vím čím si prošla a jaké to jsou nervy mít extrémně nedonošené dítě, ale nikdy bych své rozhodnutí nezměnila, kdybych se měla rozhodnout znovu bych za dceru bojovala i přes to jak to bylo těžké a kolik nervů mě to stálo a stojí. A ano kdybych pak někde napsala že toho lituji i když mám zdravé dítě, tak bych si nafackovala, což je případ paní. Nejsem moralistka, ale tohle mě přivedlo k varu. Představ si, že se dívá na svá zdravá dvojčata a v duchu si říká, škoda že jsem jedno nenechala "odstranit" lituju toho, ty nervy mi za to nestály....to nepochopím. Doufám že něco takového ji někdy před těmi dětmi neujede...

alcar
14. srp 2018

@ptacatko01 ale ty nemas dvojcata, proto tohle nikdy nepochopis! Nvis, jakymi riziky si zena cekajici dvojcata prochazi, nevis, jake to je porodit predcasne dve deti a poslouchat od lekaru, ze mozna obe umrou, nezazila jsi vycitky, ze jsi aspon jedno mohla zachranit. Takze nesud a znovu...nafackuj si sama za tenhle nazor.

ptacatko01
14. srp 2018

@alcar mě spíš udivují tvé názory...ne sice nemám dvojčata, ale pochybuju že ten šílený strach je jiný...ano máš strach místo o jedno o dvě, ale výčitky a všechno okolo je stejné ať máš jedno nebo dvě...já si taky procházela obrovskýmii riziky, jen jsem měla jinou příčinu. Dceři od začátku nedávali téměř žádnou šanci, přesto jsme bojovaly. Píšeš že nesnášíš moralistky, ale sama si jednou z nich...soudíš mě, ale víš prd, čím jsem si prošla.

alcar
14. srp 2018

@ptacatko01 az si projdes sdelenim od lekare, ze cekas dvojcata, ale mas jista (a ne zrovna mala) rizika a ze ti doporucuje redukci, tak pak sud! A ver, ze bys redukci zcela jiste zvazovala.

alcar
14. srp 2018

@ptacatko01 a ano, ujistuji te, ze ten strach pri cekani dvojcat je opravdu jiny. Moralistky jsou osoby, ktere si nicim takovym neprosly a odsuzuji a doporucuji nafackovani atd. Ja si tim prosla, takze presne vim, co to obnasi!

ptacatko01
14. srp 2018

Pokud by byly oba plody zdravé, tak ne, neuvažovala bych o tom. Velká rizika jsou často i s jedním dítětem, já za malou bojovala i když stav vážně ohrožoval i mě a nelituji toho. Já si zase prošla tím mít extrémně nedonošené dítě jako dotyčná paní a nikdy bych neřekla, že toho lituju, protože za ty nervy to opravdu stojí. Tím to končím nehodlám se dohadovat...

dvork
14. srp 2018

@zuzzik82 Relevantních zdrojů v češtině opravdu moc není, spíš bych hledala něco v angličtině. Každopádně fetoredukce se provádí do 12tt, nejlépe kolem 10tt, aby se využilo přirozené schopnosti "vstřebat" redukovaný plod (tzv. syndrom mizejícího dvojčete). Plod se postupně jakoby zmenší, po několika týdnech už nemusí být prakticky možné ho na UTZ najít, při porodu se dostane ven z těla s plodovými obaly, Zákrok se provádí jak ambulantně, tak při krátké hospitalizaci, někde volí při vědomí, jinde v krátké analgosedaci. Jehlou je do srdce vpraven roztok KCl, který jej zastaví (nic se neodsává, jak tu někdo psal). Pokud to je možné, redukuje se plod výše, aby u děložního hrdla zůstal ten vitální. Největší rizikopředstavuje ztráta celého těhotenství, které hrozí hlavně v prvních 6 týdnech po zákroku, uvádí se cca 5-10% v závislosti na počtu redukovaných plodů. K potratu může přispět jak podráždění dělohy nebo vznik hematomu, tak zavlečení infekce (některá pracoviště podávají preventivně antibiotika). Pro podporu a udržení těhotenství se doporučuje podávat Utrogestan a dodržovat klidový režim. Zbytek těhotenství po překonání nejobtížnějších prvních týdnů už může být zcela bez problémový.
Ať už se rozhodnete jakkoliv, vězte, že Vaše volba není správná, ani špatná, ale nutná, protože nějaké rozhodnutí učinit musíte. A každá varianta s sebou nese své důsledky (předčasný porod dvojčat, ztráta i druhého miminka, smutek nad tím, že jste nemohla mít obě děti) , ale s těmi se budete vyrovnávat jen Vy a nikdo nemá právo jakkoliv soudit.

alcar
14. srp 2018

@ptacatko01 nezlob se, ale opravdu porad nevis, o cem mluvis. Jedno dite nejsou dvojcata. Ta rozhodnuti, myslenky a rizika, kterymi se musis po zjisteni zabyvat jsou uplne jine.

michaela19911991
15. srp 2018

@ptacatko01 ono to s dvojcaty je jine! U dvojcat kdyz nezvazis redukci tak muzes to jedno miminko ktere by mohlo zit plnohodnotny zivot zmrzacit nebo rovnou zabit jen kvuli svoji hrdosti nebo odmitani potratu nebo jak to mas... proste je potreba zvazit, ze kdyz se neco po... tak ti bud obe umrou nebo budes mit doma dve postizene deti! A v tom je velky rozdil jestli jedno nebo dve. S tim, ze pak musis zit s tim, ze to je tvoje vina protoze si nesla na zakrok po kterem by mohlo jedno zit ... u vsech rozhodnuti jsou rizika, ale rypat do nekoho protoze zvazuje a potom jde na redukci je zcestne. Asi to nedokazes pochopit, ale zkus si to vzit tak jestli by sis poridila dalsi miminko s vedomin, ze kvuli tomu treba zpusobis postižení ditete co uz doma mas! Nebo ho rovnou zabijes - je to pritazene za vlasy, ale s dvojcaty mas zodpovednost, za dve deti a myslis jen na to co je nejlepsi!!!

alcar
15. srp 2018

Presne tak. Samozrejme to tak nemaji vsechny zeny, ktere cekaji dvojcata, ale nektere se opravdu touto myslenkou, minimalne na zacatku tehotenstvi, zabyvat muzou (obzvlast pokud maji i ony samy nejaka zdravotni rizika, maji doma uz jedno ci vice deti, financni problemy atd.atd.) a maji na to plne pravo! Totez po predcasnem porodu dvojcat, kdy jsou obe ve spatnem stavu nebo jim zistane nejake postizeni, se nektere maminky opravdu temto myslenkam neubrani...ze mohly zachranit aspon jedno. A opet...maji na to plne pravo!
Pokud je jedno dite, tak je to jasne, je jedno a zachranuje se a takove myslenky ani nikoho nenapadnou.

veronicka89
15. srp 2018

@alcar ano nepsala jste tu statistiku ... A kdo ji tedy psal?

Lekar ?
Nejaka pani ?....

Zeny v situacich ktere uvazuji o redukci narazi na tenhle dokument ktery me tedy pripada ze neni vubec podlozenymi realnymi fakty ...ptz nejenom ze ji nepsal zadny odbornik...ale nekolikrat je v clanku zminovana zena kterou jsem v teto souvislosti ani na internetu nebyla schopna najit ....

Dale pokud se clovek podiva na ceskou republiku ...kde jsou statistiky .... Trojcat a ctyrcat ( paterca) neni mnoho .... A hodne rodinach vychazeji clanky v novinach ... A nevidim ze by nekdo psal aspon o nekterych ze nejsou zdrave ....takze tyhle USA statistiky na utvrzeni toho ze zena urcite dela dobrou vec jak pro sebe tak pro deti mi prijde scestna ....

A taky si myslim ze obcas lekari delaji psychicke natlaky aby zena byla vystrasena a myslela si buhvi jak je ten doktor nespasil ( viz zpackane porody , kdy porodnik vsem nakuka ze jim vlastne zachranil zivot..apod)

elikup
15. srp 2018

Je to jenom její těhotenství. S riziky a kde je ma zjistit jsme přišly.

alcar
15. srp 2018

@veronicka89 ale ja ten clanek nesdilela, sdilela jej jina uzivatelka. Dotazy smeruj na ni. 😉 Muzes to s ni probrat.

alcar
15. srp 2018

@veronicka89 lekari znaji fakta a zeninu anamnezu, ta rizika sdelit musi.

oveckaluky
15. srp 2018

@alcar Musím souhlasit s @ptacatko01 - a věř, že srovnání mám. Mám dvě holky, pět let po sobě. S dvojkami jsem otěhotněla ve 38 letech, s jizvou na děloze po císaři, takže vím, co jsou rizika - a věz, že i redukce mi v mém věku a vzhledem ke zdravotnímu stavu byla nabízena, přesto mě nenapadla ani na chvíli tahle možnost. Po tom loňském samovolném potratu (ale teda ani před ním), bych to dobrovolně nikdy nepodstoupila.
Ten strach, kdy čekáš jedno nebo dvě děti, je naprosto stejný - pořád je to strach o děti...
A NIKDO nemá právo soudit, ať si podobnou situací prošel, nebo ne. Navíc - omlouvám se, ale - napsat někomu, ať si za svůj názor nafackuje mi přijde jak z třetí třídy základní školy...právo na názor má snad každý, ne? Nebo jen pár vyvolených? Tazatelku tady nikdo nesoudí, bohužel, tady se soudí jen vyřčené názory, a to je špatně.

oveckaluky
15. srp 2018

@dvork Krásně napsáno 🙂

michaela_2
15. srp 2018

@bera28 Teda nesoudím jestli redukci jo nebo ne - ale Váš příspěvek je silný kafe. To teď klidně napíšete, že jste měla jít na tu redukci, protože zpětně Vás ještě nyní hodně mrzí omezení cca 2 let, které jste kvůli dvojčatům podstoupila? 😲 A co kdyby jste tam tehdy šla a to - jedno - dítě se vlivem toho zákroku narodilo postižené? To byste měla omezení po sakra delší dobu než 9 měsíců těhotenství a první cca 2 roky dětí.

Riziko, že se při redukci potratí úplně případně se poškodí ten druhý plod a po narození ponese následky, není zrovna malé. Chápu mámy, které na ní byly a dopadlo to podle jejich představ. Ale aby máma, která má nyní již velká a zdravá dvojčata napsala, že na ní měla jít, to je fakt něco - můj názor.

michaela_2
15. srp 2018

Když jsem neplánovaně otěhotněla s druhým dítětem, dceři byl rok. Byla jsem tehdy pěkně vyplesknutá. Neuměla jsem si moc dobře představit, jak zvládnu dvě děti takhle brzy po sobě. Těhotenství na rozdíl od prvního s řadou komplikací, k tomu roční dítě. A první rok po porodu byl fakt mazec. Syn nespal přes noc, dceři jsem se věnovala přes den. V 6 týdnech prodělal malej zástavu dechu s krvácením z nosánku, leželi jsme na neurologii v Motole. Období to bylo náročný a hodněkrát jsem po nocích brečela zavřená v koupelně. Doteď je to čertovo kvítko, samá zlomenina, otřes mozku atd. Ale abych se teď podívala - na svého 4letého syna a řekla si : doprčic, měla jsem tehdy na ten potrat jít, za ty první roky stresu jsi mi fakt nestál? 😀

Chápu, že to bylo myšleno jako podpora pro zakladatelku, ale teda vyznělo to hrozně 😀

@zuzzik82 Teta byla na redukci před 7 lety. Na důvody jsem se neptala. Byla u Apolináře a prý byli trošku rozladění z neprofesionálního přístupu doktora ohledně poznámek - ale nevím u kterého byli. Zákrok dopadl dobře, mají jednoho kluka. Byla tam v tom 11. týdnu a myslím, že manžel u toho směl být tehdy s ní.

Strana
z4