icon

Rizikové těhotenství, a nebo úřad práce?

michaela199615
26. říj 2020
Strana
z2
michaela199615
autor
26. říj 2020

Dobrý den, mám prosbu momentálně jsem v 16. týdnu a ted jsem od 1.10 jsem měla smlouvu na DPČ, ale bohužel díky koroně mi ji ze dne na den ukončili. Před tím jsem měla vždy smlouvy na HPP cca 5 let. Od 22.10 jsem bohužel nezaměstnaná a ted nevím zda by bylo pro mě lepší jít na úřad práce a nebo rizikové těhotensví. Kde dostanu alespon nějaké peníze.Děkuji

bara88
26. říj 2020

A ty máš rizikové těhotenství?

michaela199615
autor
26. říj 2020

@bara88 budu dnes o něj žádat snad mi doktor vyhoví když mu vysvětlím situaci

jjasmina
26. říj 2020

@michaela199615 Jako mu chcete vysvětlit , že chcete rizikáč, protože nemáte rizikáč ? 😀

andyskarsgard
26. říj 2020

@jjasmina to si taky říkám.. 😂 😂

pincola
26. říj 2020

Mě dr. dala rizikáč bez problémů. Ale mám to na vysoký tlak a na bolesti břicha. Dala mi léky, jak na tlak, tak na Utroš na břicho a sama od sebe nabídla rizikáč. Pokud si neplatíš jako OSVČ dobrovolené nemocenské, tak z rizikáče(nechopenky) peníze mít nebudeš, bude to jen omluvenka, že nemusíš lítat na UP a hledat práci. Tak pokud se nějak necítíš, je to fajn. Peníze ti sice chodit nebudou, ale nebudeš muset lítat na ten UP. Pokud je ti dobře a cítíš se fajn, tak spíš nějakou podporu ti dají na tom UP. Ale záleží, jak se cítíš. Zdraví je nejdůležitější.

llluckaaa
26. říj 2020

Hm, divné, ukončili ze dne na den? Výpovědní lhůta pro DPČ je ze zákona patnáctidenní, okamžité zrušení dohody je jen kvůli zvlášť hrubému porušení pracovních povinností... Spočítej si na kalkulačce, co je výhodnější, to ti tady asi nikdo nevypočítá, když nezná tvou výplatu. Ale jestli nemáš rizikové těhotenství, tak patříš spíš na pracák a ne na nemocenskou. A pokud nechceš na pracák, protože nechceš pracovat a nechceš si žádnou práci hledat, tak ti nezbývá než sedět doma zadarmo.

veroniquecz
26. říj 2020

@michaela199615 to není o tom, ze ty si požádaš 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Neschopenka je pouze ze zdravotních důvodů. Buď se nahlaš na pracak nebo hledej jinou práci.

veroniquecz
26. říj 2020

@llluckaaa pokud nepodepsala dohodu, nebo byla dpč na dobu určitou 🤔

llluckaaa
26. říj 2020

@veroniquecz Ale ona píše, že jí to ze dne na den ukončili. To není dohoda. Ani to není na dobu určitou

madamas
26. říj 2020

Peníze na rizikové těhotenství se nedávají. Pouze na neschopnost - v případě že jste zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě, tzn. že na prac.neschopnost nastoupíte myslím že do tří dnů od ukončení prac.smlouvy..To se u vás ale nestalo, tudíž zůstanete na prac.uřádě a dostanete podporu v nezaměstnanosti - pokud vám na ni vznikl nárok. Rizikové těhotenství u vás bude znamenat pouze to, že vás nebudou hnát do práce. Takže pět měsíců podpora, pak nic a po porodu rodičovský příspěvek, na mateřskou myslím mít nárok nebudete.

veroniquecz
26. říj 2020

@llluckaaa tak nevíš jak to bylo, někdy člověka tak oblbnou, ze tu dohodu podepíše 🤷🏻‍♀️ A myslela jsem, jestli dohoda nebyla na dobu určitou, to se taky nikde nepíše...

llluckaaa
26. říj 2020

@veroniquecz Přesně, nevím 🙂 Právě že mi to nesedí ani na jednu variantu a můžeme se tu jen dohadovat 😉 Kdyby tam byla výpovědní lhůta, tak by mohla stihnout tu ochrannou lhůtu a jít rovnou na nemocenskou. Ale těžko říct, jestli k tomu má zdravotní důvody, o kterých tu jen nechce psát, nebo je za tím jen snad dostat víc peněz než z pracáku nebo jde o to, aby nechodila na pohovory nebo aby nemusela docházet na pracák. To se pak těžko radí, když o tom člověk nic neví a jen hádá.

veroniquecz
26. říj 2020

@llluckaaa souhlas, přesně tak 👍

perexka
26. říj 2020

mně končil RD v září.. dozvěděla jsem se, že jsem těhotná - měla jsem už docela sjednanou slušnou práci, ale bylo mi hloupé vůči zaměstnavateli do práce nastoupit, protože mě chtěli dlouhodobě zaučovat a pořídit externího pracovníka, aby mě zaučoval... tak jsem šla s pravdou ven.. zašla na úřad práce a jsem s paní domluvená, že mě tam nechá až do konce porodu a automaticky přejdu na RD ;) a jsem ráda, že teď v téhle době nemusím nikde šaškovat.. ale záleží na vaší finanční situaci..

pincola
26. říj 2020

Mě vadí, ze jste tu některé tak příkré. Ona si sama rizikové napsat nemůže, tak co řešíte.A pokud ji to dá doktor, nic s tím neuděláte. Mohli ji práci ze dne na den zrušit kvůli mimořádne Covid situaci.

bara88
26. říj 2020

@pincola proč příklé?jen nějak paní nerozumíme?jak že bude žádat o rizikové těhotenství?o to se snad žádá?kdyby napsala že se bude snažit s doktorem domluvit na neschopence tak chápu ale tohle fakt ne

pincola
26. říj 2020

@bara88 tak to možná nepřesné formulovala, ale z logiky veci vyplývá, ze měla na mysli neschopenku.A doktora se klidne muže zeptat, jestli by ji dal neschopenku.To je naprosto její věc. Muže se svého doktora zeptat na cokoliv.To je čiste mezi nimi.

veroniquecz
26. říj 2020

@pincola smlouva ze dne na den opravdu zrušit nejde. A pokud ji MUDr napíše neschopenku bez zdravotního důvodu, tak je to prostě a jednoduše podvod.

nita1984
26. říj 2020

@veroniquecz podvod, ktery platí každý pracující.... ale to uz tu bylo taky milionkrat

bara88
26. říj 2020

@pincola tak paní porad a nestarej se co ji píšeme my,samozdřejmě že doktora může požádat o neschopenku ale že ji zrušili smlouvu ze dne na den je taky dost divné,prostě celá kz je dost zmatená

pincola
26. říj 2020

@veroniquecz Tak pokud má někdo známého, nebo doktora úplati, tak ano, ale to bych si tady nedovolila nikoho obviňovat.Radovy doktor jen tak neschopenku nedává, protože by měl potíže s reviznim lékařem. A pokud ji vyhoví a dá neschopenku, protože mu pro její těhotenství přijde bezpečnější, aby ji měla i vzhledem k situaci, je to na něm, leda by mu tu maminky z koníka poradily, co je rizikové a co není 😂

pincola
26. říj 2020

@bara88 já už ji napsala. I když neschopenku dostane, nárok na peníze zřejmě mít nebude. Jen nebude muset litat na UP.A starat se Muzu, není to IP konverzace.A přesně, zeptat se ho fakt muže.Bud ji neschopenku dá, a nebo řekne, ze k tomu není důvod.Od toho má doktora, ne nás.Tady se ptal, jestli někdo ví, jak by na tom byla finančně.Tak to čtu já.

bara88
26. říj 2020

@pincola co to je za blbost neplacená neschopenka?

pincola
26. říj 2020

@bara88 není to blbost!Sice nedostane peníze, ale stát za ni uhradí zdravotní a sociální a nemusí litat na pracak a hledat práci.Nemusi litat po pohovorech, což by na riziku neměla.

bara88
26. říj 2020

@pincola a kde si to jako vzala? pokud není zaměstnaná tak fakt neschopenka jí je k ničemu

pincola
26. říj 2020

@bara88 nebudu se tu hádat, buď si to zjisti, nebo nech byt. To je celkem na tobě.Pracak je pro práce schopné, co hledaj praci.Pikud maj nárok na podporu, berou ji a je za ne placeno pojištění. Musej chodit na pohovory, případně nastoupit do nabídnute práce.Kdyz je v neschopnosti, nemusí obíhat pracak, protože má byt doma v klidu.

pincola
26. říj 2020

@bara88 mimochodem neschopenka ji chrání nejen před návštěvami praváků, ale na PN nemusí třeba ani k soudu a soud ji omluví, kdyby třeba byla předvolana soudem.PN není zdaleka jen o penězích.

bara88
26. říj 2020

@pincola cože jakých praváků?a co s tím má společného soud?

pincola
26. říj 2020

@bara88 přepsalo se mi to v mobilu, mělo tam být : pracáku. Víš, co nic, nech to být😉

Strana
z2