Rizikové těhotenství nebo úřad práce? Co je výhodnější?

sarak11
5. lis 2015

Ahoj všem. Mám takový dotaz.
Jsem v 7 tt a pracuji na dobu určitou, která mi končí 31.1.2016. Pracuji ve skladu a tahám těžké věci a krabice. smlouvu mi neprodlouží. Rodit bych měla v červnu kolem 13. Takže na mateřskou půjdu v květnu.
Mám se dobrovolně napsat na rizikové těhotenství nebo se mám přihlásit na UP. Co je dle Vás výhodnější?
Jak by jste to řešily vy?

lv
5. lis 2015

pokud ti zaměstnavatel nemůže vyjít vstříc, aby jsi netahala těžké věci, - je to překážka na straně zaměstnavatele, budeš doma za plný plat. Po ukončení smlouvy na úp, do května.

evulina77
5. lis 2015

určitě bych využila překážku na straně zaměstnavatele. Žádný rizikový a úřad práce až po skončení tvé pracovní smlouvy.

sarak11
autor
5. lis 2015

Ale pokud bych šla na rizikový tak bych nemusela na pracák ne? Pokud bych to měla až do nástupu na mateřskou. .

monini28
5. lis 2015

@sarak11 To máš sice pravdu, ale otázkou je, jaký máš plat, resp. jak moc si "můžeš dovolit" marodit. Takhle bys do 31.1. brala plnou výši.
Na druhou stranu ale nevím (to možná poradí ostatní holky), jestli ti vůbec dají podporu (nemyslím kvůli neodpracování atd., ale podpora by se měla vyplácet jako přechodné období než si najdeš práci, a u tebe bude jasné, že si žádnou ani nenajdeš...).
Každopádně až to zjistíš (s tou podporou), tak podle toho hodně počítej... Koneckonců na rizikový bys mohla jít i v tom lednu (jestli ti ho doktorka napíše, když už takhle vlastně budeš doma...), pak ti sice smlouva skončí, ale byla bys na neschopence a brala peníze aspoň od sociálky do porodu - ale aspoň do ledna bys byla o nějakou tu tisícovku bohatší...

karamela007
7. pro 2015

Ahoj holky, řeším podobný problém... Pracovní smlouva mi končí 31.12.2015, zaměstnavatel mi smlouvu neprodlouží ani náhodou a dnes mi MUDr. řekl, že pokud nemám problém (jakože nemám), tak mi rizikové nemůže napsat... :-/ Já blbka chtěla být totiž děsné fér a snažila jsem se mu vysvětlit svou situaci v domnění, že to pochopí a třeba mi tou neschopenkou pomůže🙂🙂 ... nicméně jsem dnes 8+1, termín mám v červenci 2016 a asi mi nezbude nic jiného, než se na půl roku zaregistrovat na pracák se slovy: dobrý den, prosím o registraci, ale nic mi nehledejte, bo za půl roku rodim😀😀.... Takže jsem se chtela zeptat, jestli mate nekdo nejaky jiny typ, pripadne radu, jak by se tohle dalo vyresit... a taky potom, jak se pocita materska a rodicovska.. myslim, ze nejak rok dozadu, ze? Ale pocita se tam i ten pracak nebo jen odpracovany rok v zamestnani... jeste jsem to nemela cas poradne nastudovat... takze diky za pomoc a hezky vecer vsem🙂)

libidrozdova
8. pro 2015

@karamela007 ahoj, to je tedy mazec..já osobní zkušenost nemám, asi bych zavolala na ÚP inkognito🙂 nebo jestli přímo tam nemáš někoho, s kým se poradit...zákony se také pořád mění a určitě budou nějaké změny od Nového roku...podívej se ještě na nějaké články tady, jestli něco neobjevíš https://www.modrykonik.cz/rizikove-tehotenstvi/ a věřím, že Ti sem napíše někdo s podobnou zkušeností. Držím pěsti a dej prosím vědět, jak vše dopadlo 🙂

karolinasolosi
8. pro 2015

@karamela007 ahoj, já jsem na tom NAPROSTO STEJNĚ! 31.12.2015 mi opět končí smlouva na dobu určitou. Vzhledem k tomu, že můj zaměstnavatel už ví, že jsem v jináči, docela dost pochybuju, že mi smlouvu prodlouží (max. do května 2016, ale pochybuji). Já osobně jsem se také snažila někde dočíst co a jak, ale podle mého selského rozumu, na ÚP stejně musíš, protože někdo za tebe bude muset odvádět zdravotní a sociální, také jsi práceschopná (vše je díky bohu ok), takže evidence tu bude nutná. Ano, na pracáku bych řekla "tak mě tady máte, ale cca v červenci rodím", takže si vypočítají dle jejich slavných procent tvou podporu a co pak, tak to vůbec netuším. Sama se o tom chci informovat spíš osobně. Jakmile budu moudřejší, napíšu 🙂

xpila
8. pro 2015

@karolinasolosi Registrace na ÚP není povinná, takže nikam nemusí. Nehledě na to, že ÚP sociální pojištění neplatí a zdravotní si můžeš platit sama.

kkllaarraa
11. pro 2015

ahoj, chtěla bych se také trochu pozeptat na tohle téma... Mám teď smlouvu taky na dobu určitou ale jen díky šéfovi abych měla prý nárok na mateřskou... byla jsem studentkou... sice pracuji cca 5 let ale vždy brigádně... a nemám tedy odracovaný rok v jednom zaměstnání... jen 10 měsíců a to asi před 4 roky... chci se zeptat jestli pokud v únoru po ukončení prac. smlouvy nastoupím na UP něco dostanu popř. na co mám alespoň do porodu nárok... děkuju moc 😉

xpila
11. pro 2015

@kkllaarraa Kdy jsi skončila školu (a zda úspěšně) a do kdy ti trvá pracovní poměr?

kkllaarraa
11. pro 2015

v září ale právě že ne úspěšně... do 29.2. 2016

kkllaarraa
11. pro 2015

@xpila v zari ale prave ze ne uspesme... do 29.2. 2015

xpila
11. pro 2015

@kkllaarraa A od kdy ti ten pracovní poměr trvá?

kkllaarraa
11. pro 2015

@xpila od 1.12.

verusky
11. pro 2015

@karamela007 zmenit gynekologa, primo se zeptat, jestli Ti jiny da rizikove. devcata i pro ostatni- po skonceni pracovniho pomeru mate tricet dni ochranou lhutu, ve ktere kdyz onemocnite, OSSZ vam bude vyplacet 75 procent (nebo kolik) z platu. takze na nemocenskou muzete jit par dni pred vypovedi (coz jsem radsi udelala ja) nebo i do mesice po ni. abyste mely narok na materskou, nesmi od konce pracovniho pomeru do nastupu na materskou ubehnout vice jak 180dni (to Vam vychazi dobre). takze tim si pokracujete v te nemocenske jeste pulroku jako materska (mozna jsou tam nejak jina procenta, to nevim). kdyz budete na UP nezamestnane, nemate pravo volit pak delku rodicovske dovolene, coz s materskou muzete, nehlede na to, ze Vam plati tech sest a z osm tydnu pred terminem porodu, coz Vam na pracaku nikdo neda (nebo neco davaji?)
za me urcite jdete ke konci prac. pomeru na nemocenskou a pokud to lekar nechape, vymente ho...

verusky
11. pro 2015

@kkllaarraa takze Ty jsi v praci jen tri mesice? to meni situaci... v praci musi clovek byt nejakych 270 dni, aby na nej platila vsechna prava a ochranne lhuty...

kkllaarraa
11. pro 2015

@verusky měla jsem status studenta a pak dohodu... bohužel pracuji v baru a tam se smlouvy jen tak nedávají a když už tak s napsaným minimem... teď jsem si jí ale vydupala... aspoň na ty tři měsíce... protože věřím že mě doktor nenechá pracovat v baru dlouho...

xpila
11. pro 2015

@verusky Píšeš dobrý blbosti:
- Ochranná lhůta po skončení pracovního poměru pro nárok na nemocenskou je pouze 7 dní, žádných 30 (to nikdy nebylo a pochybuju, že někdy bude).
- Nejedná o žádných 75 %, ale o 60 % DVZ.
- To, že je někdo na nemocenské, neznamená, že má nárok na mateřskou, to spolu absolutně nesouvisí!
- Ochranná lhůta není vždy 180 dní, to je maximální ochranná lhůta, která je ale zároveň tak dlouhá, jak dlouhý byl poslední pracovní poměr.
- I z ÚP je v určitých případech možné volit výši RP, stejně tak mít nárok na mateřskou.
- Pokud je někdo na ÚP, tzn. nezaměstnaný, tak není na RD.
- Na tomhle nemá co lékař chápat, lékař posuzuje zdravotní stav a tohle mu může být ukradené.
- To, že pracovní poměr trval méně jak 3 měsíce, neznamená, že z něj neplatí všechna "práva a ochranné lhůty".

Uff, nechápu, proč sem vůbec píšeš, když tomu absolutně nerozumíš a jen ostatní naprosto mateš.

konik_mischel
11. pro 2015

ahoj, v první řadě bych si zažádala o změnu pracovního zařazení. Normálně bych chodila do práce do konce ledna, kdy ti končí smlouva a pak jdu na UP, pokud splňuješ podmínky pro přiznání podpory, budeš normálně do nástupu na mateřskou pobírat podporu a pak pokud splňuješ, dostaneš peněžitou pomoc v mateřství ( Nárok na PPM Vám vznikne, jestliže v ochranné lhůtě 180dní /předpokládám, že pracovní poměr trval alespoň 180dní/ nastoupíte na MD. /tedy bude to období 6-8 týdnů před porodem) a následně rodičák . Neschopenku nedoporučuju z mnoha důvodů - 1. riskuješ, že ti ji dr nenapíše, pokud ti ji napíše, počítej s tím, že i když jsi " jen" těhotná, posuzuješ je jako práce neschopná a mohou na tebe chodit kontroly. I když se tomu tady spousta holek diví, je to normální, že stát kontroluje zda se dodržují vycházky atd... navíc pokud jsi splnila potřebnou dobu odpracovaných měsíců, bude se ti i evidence započítávat do "odpracovaných let" i když se za tebe nebude hradit soc. pojištění.

xpila
11. pro 2015

@kkllaarraa Na mateřskou tak jako tak nárok nemáš. Nárok na podporu v nezaměstnanosti také bohužel nemáš, protože nesplníš podmínky 12 měsíců odvodu pojistného na důchodové pojištění za poslední 2 roky.
Takže jedině kdybys byla na PN, tak na ní můžeš být až do konce šestinedělí, a poté bys teprve začala brát RP.

xpila
11. pro 2015

@konik_mischel Možná by chtělo lépe číst, nemá nárok ani na mateřskou, ani na podporu.

kkllaarraa
11. pro 2015

@xpila takže jen pro upřesnění jestli to dobře chápu... pokud mi doktor napíše rizikové těhotenství... mám nějaký nárok na finanční pomoc? a jak asi velikou... děkuju za odpovědi 😉

xpila
11. pro 2015

@kkllaarraa Rizikové je normální neschopenka, což je 60 % denního vyměřovacího základu. Záleží tedy jakou máš mzdu.

kkllaarraa
11. pro 2015

@xpila ve smlouvě mám napsáno 12.000,- já hlávně potřebovala vědět jestli mám vůbec na něco nárok... stále jsem se ale trochu uklidňovala tím že by mě snad nenechali 3 měsíce do porodu bez fin. pomoci... nemám s tím vůbec žádné zkušenosti poprvé jdu o něco takového žádat.. vždy jsem si na sebe vydělala a jsem nerada na někom závislá... 😒

xpila
11. pro 2015

@kkllaarraa No, tak ono jde hlavně o to, jestli ti doktor jen tak neschopenku napíše, pokud nemáš žádné zdravotní problémy.

kkllaarraa
11. pro 2015

@xpila takže pokud nenápíše budu až do porodu na UP a bez peněz... 😒

xpila
11. pro 2015

@kkllaarraa Ano. Můžeš si samozřejmě zažádat o nějaké sociální dávky, ale tam se vždy posuzuje příjem zpětně a samozřejmě pokud jsi vdaná, tak i příjem manžela.

kkllaarraa
11. pro 2015

@xpila vdaná nejsem...

verusky
11. pro 2015

@xpila aha, psala jsem tak, co se stalo mne, takze jsem vychazela z toho, jak jsem zrovna v mem pripade "koupila". tim se omlouvam za bludy a uz nebudu psat 🙂

karamela007
14. pro 2015

Ahoj holky, diky vsem za odpovedi... nakonec jsem to vyresila tak, ze jsem skutecne zmenila Dr.a nechala si napsat neschopenku.. Vysel mi vstric, za coz jsem moc rada, protoze pri predstave, ze bych mela dostavat 5 mesicu z pracaku to 'prd', ktere jsem si vypocitala, jsem nevedela jestli se mam smat nebo brecet🙂 Rizikove rozhodne vyjde vyhodneji - a ted se do me pustte🙂 Proste penize jsou pro me dulezite, obzvlast ted, kdyz budem nakupovat pro prcka... takze se za to rozhodne nestydim..🙂 Takze si necham napsat neschopenku v prvnich 5-ti dnech v lednu, hezky mi bude utikat ta ochranna lhuta 180 dni a pak sup na materskou.. idealni.. a to, ze muze prijit kontrola - samozrejme, s tim se musi pocitat.. Tak hezkej vecer vsem a jeste jednou diky za rady🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru