icon

Tatarák v 6. týdnu. Jak moc může ublížit miminku?

elizavivi
25. únor 2020

Dobrý večer,

tentokrát se neptám za sebe, kamarádka je v necelý 6tt (počítáno od menstruace) a včera se ládovala tatarákem a nevěděla, že se nemůže.
Mám o ni strach, mohla by i takhle brzy mimču ublížit?
Díky moc

zizlikova1987
•
25. únor 2020

No tady asi záleží kde si ho dala.
Já ho jedla normálně i v těhotenství.

lucieevita
•
25. únor 2020

Je to tedy jedna z věcí, kterou nejím.. jakékoliv nezpracované potraviny, tedy sushi a tatarák, kde je i neupravené vajíčko.. ale pro jednou, když už to snědla, tak bych neřešila vůbec. To by byla hodně velká náhoda, alespoň si pochutnala 🙂

aselluska
•
25. únor 2020

@elizavivi hele, to je těžký. Nemělo by se kvůli případné závadě v masu, která může vyvolat bakteriální infekci. Pokud je to kvalitní, ověřené maso, neměl by být problém. Jenže listerii nebo salmonelu můžeš mít i z obyčejné potraviny, třeba neumyté ovoce, špatně upravené maso. Taky ho ráda papám, a teď na něj mám taky hroznou chuť, ale RADŠI si ho odpustím, protože náhoda je blbec a špatné zkušenosti kamarádek ( ne s tatarákem) se závadnou potravinou mě taky dost odrazují. Stejně jako sushi, jím ho, ale ne to s rybami. Jsou holky, co na to prdí a myslí si o těch opatrných, že jsou to přehnané hysterky.

xcassiopea
•
25. únor 2020

Ahoj, syrové maso se nedoporučuje z důvodu toxoplazmózy. Ale pokud to bylo kvalitní hovězí v restauraci, co má ověřené dodavatele, je riziko minimální.

miba10
•
25. únor 2020

Nedoporučuje se to, ale já ho jedla taky u obou dětí. Samozřejmě jsem ho měla u každého tehu jednou.
Ale jinak je lepší se tomu samozřejmě vyhnout. Jak říkají holky, náhoda je blbec

journals
•
26. únor 2020

Lepsi to nepokouset (tatarak, vejce, sushi...) a hlavne nedat na nesmyslne argumenty ze trochu neublizi. V pripade kontaminace staci i blbe oliznuti lzicky. Zpetne bych se z toho ale nehroutila

flowerkacrochet
•
26. únor 2020

Domácího bych se nebála (tzv.domácí maso domácí vajíčka) ale v restauraci bych si nedala.

elencze
•
26. únor 2020

Takhle na začátku těhotenství je to všechno nebo nic, kdyby tataraku něco bylo, tak už těhotná nebude. Ať je v Klidu a příště se mu vyhne. Kolík ženských takhle na začátku ani neví, že je těhotných, ji všechno, berou léky, dají si skleničku.

lovemusicsun
•
26. únor 2020

Já jsem v prvních týdnech těhotenství snědla snad půl kila jater, které se taky nedoporučujou kvůli vysokému obsahu vitamínu A. Vůbec jsem si to neuvědomila a pak jsem to říkala doktorovi, který se jenom pousmál a řekl, že ten stres z toho, že jsem to snědla je asi horší než to, že jsem to snědla 😀
Pokud je kamarádka v pořádku, tj nemá žádnou nemoc z konzumace tataráku, tak je vše nejspíš v pohodě.
Osobně jsem se v těhotenství vyhýbala "rizikovým" potravinám, ale hlavně proto, že mi to nedělalo žádný problém..

@flowerkacrochet Jinak paradoxně v těhotenství se tohle vůbec nedoporučuje, naopak všude radí kupovat vejce v obchodě, která jsou testovaná před těmi domácími, která žádným testem na bakterie neprochází. Jinak já jsem také zastánce domácí produkce, ale v těhotenství bych si domácí vajíčko na měkko nedala.

lisianne
•
26. únor 2020

jestli byl dobrý (kvalitní, čerstvý) hl. bez bakterií, tak neškodí samozřejmě. Nedoporučuje se pr. je to syrové maso, které je nachylnější na kazení

flowerkacrochet
•
26. únor 2020

@lovemusicsun my máme maso a vajíčka vlastní takže toto vůbec nekupujeme. Maso ani vajíčka jsem tak 5 let v obchodě nekoupila