icon

Těhotenství a riziková práce. Jak to řešit? Je to hodně škodlivé prostředí?

paulaseif
5. únor 2021

Dobrý den, chci se zeptat na radu. Jsem v 6tt, pracují ve fabrice kde je prach a prášková lakovna. Jde to tam hodně cítit a je i vidět jak je tam zakouřeno od té lakovny úplně šedivo. Dostala jsem od doktorky že nesmím dělat v prašném prostředí, ale zaměstnavatel mi řekl že mě doma na 100% nenechá že tam prach není že je tam jen šedivo občas že to je jak kdybych dělala v pekárně atd. Doktorka mi neschopenku nechce dát že prý mi nic není že to má řešit zaměstnavatel. Nevíte jak to řešit a jestli je to hodně škodlivé prostředí? Předem děkuji za odpověď.

klokanka31
•
5. únor 2021

@paulaseif Tak dupnout na zaměstnavatele... Jako jestli děláš na lakovně tak to asi fakt není dobrý

j.a.n.i
•
5. únor 2021

@paulaseif Hlavně to dát zaměstnavateli písemně, protože per huba tě prostě do toho háje pošle. Když to bude mít písemně, tak už bude nucen na to nějak zareagovat.

linusha
•
5. únor 2021

Lakovna je rizikové pracoviště, je tam zvýšená prašnost. Zaměstnavatel by tě měl přesunout na jiný druh práce pokud to máš vyloženě od dr. napsané, že v ní nesmíš pracovat. Zašla bych za lékařem co Vám v praci poskytuje pracovně lékařský služby a pořešila s ním.

bara88
•
5. únor 2021

Tak doma tě nechat nemusí stačí když tě přesune na jiné pracoviště

dyechampion
•
5. únor 2021

Resit to na HR. Muzou te max preradit do kanclu, jinak zamestnavatel ohrozuje tvoje zdravi.

lachtanice86
•
5. únor 2021

A dala si mu to písemně? Navic doma za 100% te nenecha, s tim moc nepočítej. Najde ti nejspíš jinou práci

paulaseif
autor
•
5. únor 2021

@lachtanice86 ano dala jsem mu to písemně od doktora s tím že počítám že mě přeřadí. Nemá pro mě jinou práci než ve výrobě. Řekl mi ať zasimuluju u doktora a hodin se na neschopenku. Nebo jestli nechci sedět u televize doma a chodím do práce že to není nic škodlivýho pomalu že to je ještě zdraví mi řekl .🤦 .. a já se toho strašně bojím . Snažili jsme se dlouho s přítelem .

paulaseif
autor
•
5. únor 2021

@dyechampion co to je HR

amazonkajanik
•
5. únor 2021

@paulaseif tak mu pohrozit,že pošleš kontrolu,která posoudí,zda je prostředí,kde pracuješ opravdu tak neškodné. I v pekárně se dost práší od mouky a z ní se může udělat plíseň na plicích,jestli si myslí,že je to neškodná práce ...

barmil
•
5. únor 2021

@paulaseif personální oddělení.

lv
•
5. únor 2021

@paulaseif požaduj pisemnou odpověď, kdyz jsi dala pisemnou zadost o prerazeni - nebo jsi dala jen papir od lekare? Kdyztak pres podnikoveho lekare, pripadne az Inspektorat prace.

paulaseif
autor
•
5. únor 2021

@lv dala jsem papír co mi dala doktorka o vyrovnávacím příspěvku při přiřazení na jinou práci

lv
•
5. únor 2021

@paulaseif tak dej pisemnou zadost o prerazeni (uved, ze zadas pisemnou odpověď) , lekarskou zprqvu jako prilohu, dej to na personalni, v kopii sef.

lachtanice86
•
5. únor 2021

@paulaseif no ale nedala si písemnou žádost o přeřazení na vhodnou práci, k tomu dej kopii od lékaře a trvej na písemné odpovědi. Pokud nevyhovi obrátila bych se na inspektorát práce. Ale na pn bych fakt nechodila. Přijdeš o peníze a musíš dodržovat vycházky

j.a.n.i
•
5. únor 2021

Nebo dojdi k vasemu pracovnimu lékaři, tomu dej vyjádření od sve domtorky a nech si od nej napsat, ze stavajici pravi nesmis vykonavat.

jijulka
•
5. únor 2021

zazadej si o mimořádnou prohlídku u závodního doktora. On případně musi zmenit posudek a ev doporučit jinou pozici.
Oni to ti zaměstnavatele dost zkousi.

misina321
•
6. únor 2021

Ty jo to je teda přístup zaměstnavatele ☹️ Kromě prachu bych se tedy bála i dýchání výparů. Přeci jen v lakované se asi používají nějaké hodně chemické barvy a abys v tom byla každý den je nesmysl. Osobně s takovýmto přístupem nemám zkušenost, ale pokud by mě zaměstnavatel nechtěl platit na 100% doma nebo mi nebyl schopen zajistit bezpečné místo, tak bych to asi řešila s úřadem práce 🤔 Opravdu by to neměl platit stát z nemocenské, ale zaměstnavatel. Jinak doporučuji komunikaci se zaměstnavatelem v tomhle případě vést elektronicky.

barmil
•
6. únor 2021

@misina321 UP s tim nema nic společného. A když se obrátís na Inspektorát práce, reknou, že to nemají jak vymáhat. Ze to lze vymáhat jen žalobou, kde zaměstnanec žaluje zaměstnavatele a to je na x let, jen než se to dostane k soudu. Proto si s tím firmy leda vytrou zadek. Protože vědí, že tehotna zenska si radsi necha napsat PN, než by se soudila.

misina321
•
6. únor 2021

@barmil tak to je tedy smutný přístup 😑😑😑