Těhotenství a vysoce rizikové zaměstnání, co mám dělat?

rozaraa89
6. čer 2015

Ahoj, jsem teprve na začátku.
Moje zaměstnání je vysoce rizikové( pracuju v laboratoři, mám noční směny, pracuju v rizikovém prostředí s biologickým materiálem).
Gynekolog tvrdí že těhotenství není nemoc, prý není důvod abych zůstala na neschopence. V práci mě ale nemají kam přeřadit. ...
Co mám dělat?

verdos
6. čer 2015

@rozaraa89 Na toto jsou snad nějaké předpisy, ne? Taková práce se v těhotenství vykonávat nesmí...

verunkach
6. čer 2015

@rozaraa89 ahoj, přešla bych k jinému gynekologovi, mě moje gyndařka hned na začátku řekla, když budu chtít vypsat PN, ať jí řeknu, opravdu záleží na konkrétním doktorovi

anina32
6. čer 2015

@rozaraa89 Taková práce se v těhotenství vykonávat nesmí, jsou na to předpisy a jestli tě nemají kam přeřadit tak by tě měli nechat doma za plnou mzdu. Je otázka jestli to budou chtít udělat, ale vzhledem k tomu že ti gynekolog neschopenku dát nechce, a v těhotenství se v noci pracovat nesmí, tak jim snad nic jiného nezbyde...

xpila
6. čer 2015

@rozaraa89 Požádej zaměstnavatele o přeřazení na jinou pozici, která je vhodná pro těhotné. Pokud takovou pozici nemají, tak budeš doma na "překážkách na straně zaměstnavatele" za plnou mzdu. Gynekolog má naprostou pravdu, rizikovou práci neschopenka neřeší.

@verunkach Proč by měla přecházet k jinému gynekologovi? On nemá důvod dát neschopenku, když nemá žádné zdravotní problémy. Tohle musí vyřešit zaměstnavatel. A to, že tobě doktorka řekla, že ti kdykoliv vypíše PN, je vlastně podvádění.

alubif
6. čer 2015

Tohle to musí řešit zaměstnavatel a tvrdě bych na tom trvala. Ale z lidského hlediska by zrovna doktor měl mít v pochopení, pač práce s biologickým materiálem je opravdu nebezpečná. Mě můj gynegolog poslal hned jak jsem si řekla - dělam s radiací a infekčními pacienty....

bera28
6. čer 2015

Proč bys měla být na neschopence za nižší plat, když je povinností zaměstnavatele přeřadit tě na jinou práci bez úpravy mzdy? Gynekologa z toho vynech, řeš to se zaměstnavatelem😉

nov.tere
6. čer 2015

@rozaraa89 teď jsem to řešila nechtěla jsem jít na PN pač mě nic není navíc je překážka na straně zaměstnavatele, takže jsem od včerejška doma za mzdu 🙂

tulikiss
6. čer 2015

@rozaraa89 nechapu proc dobrovolne prijit o penize a jeste byt omezena vychazkama kdyz jde o prekazku na strane zamestnavatele.

xpila
6. čer 2015

@alubif Jenže na PN jsi šla naprosto zbytečně - jednak ses připravila o peníze, jednak ses omezila vycházkama.

rozaraa89
autor
6. čer 2015

@bera28 mám dvě smlouvy, práce na plný úvazek+ dohoda o PC na jednom pracovišti, komplikovaně se to vysvětluje( noční a služby jsou na dohodu)

rozaraa89
autor
6. čer 2015

Tím pádem bych teoreticky měla mít dvě neschopenky( nevím jak to je, nikdy jsem na neschopence nebyla)
Ta DPC je docela výrazná část mého platu

tulikiss
6. čer 2015

@rozaraa89 ale pri DPC nemas narok na neschopenku

xpila
6. čer 2015

@tulikiss Proč by ne, nad 2500 se z ní platí nemocenské pojištění, takže je samozřejmě taky nárok na PN.

rozaraa89
autor
6. čer 2015

@tulikiss já mám klasickou smlouvu na dobu neurčitou+ DPC na stejném pracovišti

rozaraa89
autor
6. čer 2015

@xpila vypadá to že se velice dobře orientuješ, jak bys prosím postupovala?

ladyhacek
6. čer 2015

Přesně nevím, ale pokud nemáš rizikové těhotenství,ale rizikové pracoviště a zaměstnavatel tě nemá kam přiřadit tak jdeš domů za plnou mzdu.
Mě se doktor hned zeptal jestli chci na neschopenku a jelikož jsem mě závratě a za týýden i zvracení a pracujii ve fastfoodu tak jsem šla.

alubif
6. čer 2015

@xpila já jsem potřebovala být doma - učila jsem se na jednu životní zkoušku a to by mi při práci moc nešlo, takže jsem ty peníze oželela.

halina0101
6. čer 2015

Tehotenstvi opravdu neni nemoc.Pokud nema zamestnavatel moznost te preradit na vhodne misto, muzes byt doma za sto procent platu.

rozaraa89
autor
6. čer 2015

@halina0101 ale o DPC příjdu úplně

nov.tere
6. čer 2015

@rozaraa89 ale pokud by jsi šla na PN tak by jsi taky o DPČ přišla. Takže buď dál pracuj tak jak jsi zvyklá nebo hold řeš to že je práce riziková tobě nic není tak ať tě zaměstnavatel nechá doma za plnou mzdu. Nic jiného tu žádná holka neporadí.

rozaraa89
autor
6. čer 2015

@nov.tere z té DPČ by mi platili druhou neschopenku, ne?

xpila
6. čer 2015

@rozaraa89 Ty to máš bohužel dost nešťastně. Takže buďto tě na PP dají na jinou pozici, případně budeš za plný plat doma, ale přijdeš nejspíše o DPČ. Nebo budeš jak na PP, tak na DPČ na neschopence. To musíš vědět ty, co ti vyjde lépe.

nov.tere
6. čer 2015

@rozaraa89 Myslím že pokud jsi u jednoho zaměstnavatele jak na HPP tak na DPČ tak nárok je jenom z HPP nikoliv z DPČ to by jsi musela mít tu dohodu u jiného zaměstnavatele.

xpila
6. čer 2015

@nov.tere Myslíš špatně.

anetpierowska
6. čer 2015

Sly bych k jinemu gyn. Jinak ty mas pravo na to, kdyz je ta prace rizikova pro tehotenstvi mn Neschopenku a stat by ti to mel i doplacet(mzdu) tady pridavam neco od socialky.
Postup pojištěnky:

Nárok na tuto dávku uplatňuje zaměstnankyně tiskopisem „Žádost o vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství“, který jí vydá ošetřující lékař nebo gynekolog, v jehož péči je v době těhotenství a mateřství. V části A. potvrdí gynekolog předpokládaný den porodu. Vykonává-li pojištěnka práci těhotným ženám, matkám do 9. měsíce po porodu a kojícím matkám zakázanou, předá tiskopis zaměstnavateli. Nemůže-li konat dosavadní práci z důvodu, že ohrožuje její těhotenství, mateřství nebo kojení, přestože nejde o práci, která je těmto ženám zakázána, předá tiskopis k doplnění svému ošetřujícímu lékaři nebo lékaři poskytovatele pracovnělékařských služeb, které v části B. bodu 2. uvede, zda podle jeho rozhodnutí práce, kterou dosud konala, ohrožuje její těhotenství, mateřství nebo kojení. Poté předá tiskopis svému zaměstnavateli. Pojištěnka musí před předáním tiskopisu zaměstnavateli vyplnit část D tiskopisu.

Postup zaměstnavatele:

Zaměstnavatel doplní údaje v části C. tiskopisu a také část B. bod 1, jestliže pojištěnka konala práci, která je uvedena v seznamu prací zakázaných těhotným ženám, matkám do konce devátého měsíce po porodu a kojícím ženám. Žádost o vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství spolu s vyplněným tiskopisem „Příloha k žádosti o dávku nemocenského pojištění“ předá neprodleně příslušné OSSZ.
Vzhledem k tomu, že vyrovnávací příspěvek se stanoví jako rozdíl mezi denním vyměřovacím základem před převedením zaměstnankyně na jinou práci a započitatelným příjmem připadajícím na jeden kalendářní den v kalendářním měsíci převedení, je zaměstnavatel dále povinen každý měsíc, ve kterém trvalo převedení na jinou práci, zaslat příslušné OSSZ ještě vyplněný tiskopis „Potvrzení pro účely výplaty vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství“, a to nejpozději v den, který je u zaměstnavatele stanoven pro výplatu mezd a platů za uplynulý kalendářní měsíc. I tento tiskopis obdrží zaměstnavatel na OSSZ, popř. jej může stáhnout z webových stránek ČSSZ nebo může použít produktu výpočetní techniky, který je co do obsahu, formy a formátu shodný.

xpila
6. čer 2015

@anetpierowska Příště by sis to měla přečíst pořádně, než tady budeš radit. Není to žádný doplatek k neschopence, ale doplatek, když je převedena na jinou práci, při které by vydělávala méně.
Takže jakákoliv změna gynekologa je naprosto zbytečná a žádné "právo" na neschopenku opravdu v tomto případě není.

anetpierowska
6. čer 2015

@xpila tak pardon. Me to, ale na socialce rekli.

luciebx
6. čer 2015

No a nevim proc padit hned na neschopenku.. obe sestrenky co delaji ve spitale v laborce delali tam v tehu jak dlouho jim to dovolilo tehotenstvi neee ze se valeli doma ... OPRAVDU tehu neni nemoc 🙄

alubif
6. čer 2015

@luciebx to je jejich hloupost a risk, mě denně prošlo rukama minimálně 40 pacientů, někteří s MRSA, děti s mononukleosou, salmonelosou, pacienti TBC, HSV atd atd. a o některých ani nevíš, co mají a rozhodně není důvod riskovat zdraví vlatního dítěte na úkor jiných.... Ale každý svého štestí strůjce, nikdy nevíš jestli se miminko narodí zdravé nebo ne, ale proč zvyšovat ( o hodně) zbytecně riziko?!

zo_ja
6. čer 2015

To je problém zaměstnavatele - na neschopenku nechoď, budeš doma za plný plat, pokud Ti nenajde jiné vhodné místo.
Poraď se v nějaké poradně, s právníkem, to se vyplatí. Zaměstnavatelé se nátlakem na zaměstnankyně snaží dosáhnout toho, aby šla na PN, pže je to pro ně jednodušší i myslím levnější.
Na zákony Tě neodkážu, dobrý je jít to k zaměstnavateli vyřizovat s někým - abys měla svědka a třeba si to nechat podepsat - buď že to nejde nebo že Tě přeřadí, přes svědkem. Ale fakt se někde poraď. Znám holky, co to tak udělaly. Ten nátlak na PN je protiprávní.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru