Těhotná učitelka v MŠ
Ahoj holky. Pracuji jako učitelka v MŠ jsem v šestém tt a v podstatě krom obcasneho motani hlavy a bolestivým prsou mi nic moc není. Každopádně díky infekčnímu prostředí zvažují rizikové alespoň po dobu prvního trimestru. Ve třídě mám x nakažených děti se spalovou anginou ... teď se přidala pata dětská nemoc a v neposlední řade impetigo a dneska dokonce dorazila do práce kolegyně se spalovkou na antibiotikach s tím ze hodlá chodit do práce ... Jak by jste se zachovali?? Šly by jste na rizikové.?? A to tedy nemluvím o tom ze si v podstatě za 5…6…7…8 hodin které dělám v podstatě nesednu ……… krom 20 minut když děti svaci ...
už by mě tam neviděli....nejde jen o tyhle nemoci, ale když si představím nějaké roupy v těhotenství....hmhm....nicm moc....já jsem učitelka na zš a první trimestr mi vycházel na období chřipek a gynekoložka automaticky psala neschopenku....
Taky jsem učila, být v mateřince jako Vy, šla bych okamžitě.
@skripmart no byt tebou tak jdu urcite na neschopenku.. ja delem na pokladne v bance a pokud otehot im tak minimalne na prvbi trimestr pujdu taky.. kdyz se ti prostrida denne skoro 200 lidi a vsichni prskaj,mrkaj,kaslaj a nektery hodne smrdej buh vi cim a musis sahat na vsechny penize od nich.. no urcite tam alespon prni dva tri mesice byct nechci..
Pokud vám to finanční situace dovolí je lepší zůstat doma přece jen každá chřipka muže potom způsobit neštěstí ony třeba taková antibiotika jsounobcas jediné reseni a to pro miminko není nejlepší
Já měla ve třídě zlatého streptokoka a černý kašel a gyndařka mi řekla ne. Že prý jsem s tím měla počítat a změnit zaměstnání. Takže jsem změnila gynekologa a šla na rizikové 🙂 držím palce 🙂
@skripmart Ono už teď je to nahnutý 😀 no jo no. Neváhala bych a šla bych znovu. Až na to že mě trápila ředitelka. Takových telefonátů a naschválů. I tak jsem si to užila a vše doma připravila. Navíc nevím jak bych to zvládala malá mě nenechala v noci spát a přes den taky nic moc. Bála bych se pak mít na triku 28 dětí. Držím palce. Ať si říká kdo chce co chce 🙂 ve školce je to jiné než v kanceláři.
No, asi takhle, u dětí ve třídě byla učitelka taky těhotná... učila co nějakého 6 měsíce a neměla s tím žádný problém, na neschopenku šla někdy v tom 6-7 asi měsíc před prázdninami, neb měla nějaké problémy, jinak by tam zůstala až do prázdnin.
Ja tedy pracuji v lékárně takže hned na raně , pracovala jsem do 8 mes . Spis se na to dívám ze pokud jde pracovat tak nesedet doma . Ale co tak čtu co u Vas radi , hlavne ta 5 nemoc je blba :/ tak bych asi vázne uvažovala po konzultaci s lékařem o rizikovem.
Jsem učitelka SŠ, učila jsem do nástupu na rodičovskou (a to mi bylo potřetí skoro 40). Doma bych se ukousala nudou. Ale je to každého věc.
@j.a.n.i jasné ... proč ne ... u nás kolegyně šly na rizikové tři měsíce před porodem ... já bych to zvládla taky ... jde mi o to ze bych si pak nerada vyčítala případný potrat nebo poškození plodu kvůli chyceni nějaké nemoci o které vím ze ve školce je ... spalování angína se nedá léčit jinak než antibiotiky a z těch co ji léčí jsou převážná většina pro těhotné nevhodné a to nemluvím o horečce jako o velkém problému ... a pata nemoc i impetigo co jsem hledala jsou na začátku tehu taky problém
Já bych se bála hlavně dětských nemocí jako neštovice, zarděnky a pod... A to že už jsi je měla neznamená, že je nemůžeš dostat znovu!! Takže školka mi přijde vyloženě riziková!
@japerinka7 no prave .... to jsem cucela loni na kolegyni ... udělali se ji puchejre na prstech a dlanich tak šla k doktorovi a prý je to stejný virus jako neštovice a to je jako dítě prodělala ...
Ja v ms nepracuji,ale v rychlosti muj pribeh..do prace jsem chodila co to slo(vc.prescasu),dodelavala vs,neumela odpocivat..az mne ve 34tt praskla voda a mala se narodila..dodnes se nevi proc..myslim si,ze si za to mohu sama..mala se sice snazila,ale kojeni se nepovedlo,byla jaksi drazdiva,nervozni,celkove nespokojeny mimino..dneska bych si vyliskala..a vite co?moje snove misto zrusili a ja byla bez prace..rozhodnete se sama,ale neriskujte..az prijdou problemy,tak vam v praci nikdo nepodekuje a starosti s mimcem za to nestoji..a kdyby melo kvuli nejake detske nemoci defekt,mate silu cely zivot s nemocnym miminkem zit?
Ja jsem jako ucitelka MS pracovala az do 8tydnu pred porodem... prvni trimestr byl narocny - ale to je v kazdem zamestnani. Mela jsem zlate kolegyne, takze mi hodne pomahaly ve dnech, kdy jsem byla unavena. Na druhou stranu si nedovedu představit byt doma od zacatku těhotenství, ukousala bych se nudou. Je pravda, ze jsem odchazela na materskou v rijnu. Takze jsem se vyhla vsem rymickam a dalsim epidemiim.... zalezi jen na Vas, jak se citite a jaka je situace ve Vasi konkretni MS
Taky bych rozhodne sla. 😉
@hermanecka Souhlasím s každým slovem...
@skripmart Byla jsem ve stejné situaci a že půjdu na neschopenku jsem věděla hned... Za případné problémy to nestojí...
ahojky, uprimne receno by pak musela byt na neschopence kazda tehule 😉. Ja delala v open spacu s 20 lidmi, kteri tam bezne chodili se zanetem prudusek, chripkou apod. Prace v MŠ neni z hlediska zakona infekcni prostredi. Kolegyne moji mamky, ktera pracuje v laborce s krvema taky nemela narok na to byt doma, tak pak uz nevim co do toho zakona spadne 😀. Pokud by ses na to ale necitila, tak nenico resit 😉.
Měla byste jít alespoň teď na nějakou dobu ... A pata nemoc je pro těhotné nebezpečná,nevím v čem ale sestřička mě na to upozorňovala já ale naštěstí pracovala na ZŠ u větších dětí
Jsem ucitelka ZS 2.st, je mi 36, otehotnela v srpnu po 7letech a nakonec pres ivf, ted v 21tt. Hlavne z tech poslednich duvodu mi mudr napsala rovnou neschopenku a ja byla rada.
1.trimestr byl vic rizikovy, narocny, pul dne jsem prospala - nedovedu si predstavit stat v tomhle stavu pred tim pubertalnim 30 hlavym stadem.
2. trim je spis uz za odmenu. Ale kdyz jdu do skoly s papirem na penize a vidim ustvane kolegyne, jak me nemaji ani cas pozdravit a jsou v poklusu, vubec mi to nechybi. Nemluve o tom hrozny revu o prestavkach. Hlavne skola uz ma za me zaskok, deti si zvykaji na novou ucitelku, to se mam na 3-4 m vracet a pak zas odejit?!
Jo, mela jsem pocit, ze se zacinam nudit, ale jsem ucitelka, kdyz umim zamestnat deti, umim zamestnat i sebe. Fakt blbe jsou vychazky, pripadam si jak v domacim vezeni.
Co se tyka nemoci, spala se nam loni drzela u druhacku cely rok- furt si predavali stafetu. Ja mela spalu ve 2 letech a mam po ni poskozene ledviny! Takze ne, dekuji.
Pokud to neni financne likvidacni, neni co resit. Jak uz tu jednou padlo, NIKDO ti za to nepodekuje a za poskozeni zdravi vlastniho ditete ty cizi nestoji.
No co rika zakon je jedna vec, ale druha je jak se pri praci citim. Ve skolce jsem kdysi pracovala a ty infekce by bylo to nejmensi :/ i kdyz na tyhle detsky virovky v kanclu nenarazim, ale obecne se mi vybavi stres, zvedani kdoviceho, naklaneni, nemoznost si odpocinout a tak. Jasne, kazde tehotenstvi je Jine, nekdo ani pomalu nevi, spis jde o to, jak se citis. Kdyz si vzpomenu, jak mi pred par tydny bylo nevolno a jakou mam ted blbou imunitu, tak bych na neschopenku sla. Jako vravorava matoha s nevilnostma bych tam byla k nicemu.
@krteczech netřeba specifikovat 😀
@luj89 Klidně mě ukamenujte ale nesouhlasím. Ono je potřeba si uvědomit že máte zodpovědnost za 28 dětí v rozmezí od dvou do sedmi let. Pominuli že je to infekční prostředí (ješte se mi nestalo být ve školce jediný den kdy není nikdo nemocný, navíc když je dítě nemocné musíte se o něj postarat než přijde rodič - měříte teplotu (musíte ho obejmout děti nesedí a nečekají než teploměr zapípá) a pak jsou většinou děti velmi rozhozené - uplakané takže je buď chováte nebo se snažíte aby si odpočinul/usnul a čtete třeba pohádku čili jste v přímém kontaktu. Jak by bylo vám jako matce kdybych vám zavolalal že je dítě nemocné at si pro něj přijdete že od vás útěchu nedostane protože jste těhotná. Nikdo jiný se o něj nepostará protože z 90% jste na děti sama)
Další stránkou je pohyb - dokáže si představit že zavazujete třeba jen 10 dětem tkaničky? protože rodiče prostě tkaničky dávají a děti se to musí naučit jenže dvouleté asi těžko a to přeci nemůže být takový problém zavázat "jednomu dítěti boty" pak navlékání do kombinéz, pravidelný pobyt venku (2hodiny) třeba na vycházce. (bez zázemí, pomoci)
Nehledě na to že pokud je vám špatně a jdete třeba zvracet na záchod jsou tam děti samy. Pokud se jim něco stane je to vaše chyba. Nemůžete si dát pauzu. Nebo mít volnější den. (čim víc se děti nudí tím větší riziko nehody) Zkrátka musíte být stále ve střehu a to si nedokážu s pupkem představit.
Práce s dospělými není jako práce s dětmi.
Závěrem bych ráda řekla že tuhle práci mám ráda ale prostě s mým těhotenstvím se to podle mě skloubit nedalo. Fotka je focená v pátém měsíci 😀 měla jsem více plodové vody a dcera měla 4210g. jen pro představu s tou pohyblivostí ale to má každý jinak 🙂
Sice tedy taky plánuju pracovat, ale sedím sama v kanclu, nic těžkého nezvedám, nelítám... Při IVF mi embryoložka kladla na srdce, ať se hlavně snažím vyhýbat davům a MHD kvůli možné infekci... Takže učit ve školce bych považovala za vysloveně rizikové. Se ZŠ nebo SŠ to podle mě vůbec nejde srovnávat - tam se dětské nemoci rizikové pro těhotné téměř nevyskytují, odstup mezi učitelem a žákem je obvykle větší, starší nemocné děti zůstávají samy doma, zatímco u školky mi přijde, že je tam rodiče klidně pošlou, jen aby s nimi nemuseli zůstal doma oni. ☹ Asi bych neváhala a na tu nemocenskou šla, protože kdyby se něco nedejbože stalo (ani by to nemusel být důsledek práce), vždycky bys měla v hlavě, co by kdyby...
Já jsem taky učitelka v MŠ a na mateřskou jsem šla klasicky 6 týdnů před porodem, tedy v květnu. V zimě u nás ty různý chřipky byly taky, dokonce i ta spálová horečka, ale tu jsem naštěstí nedostala. Pokud je u vás těch nemocí tolik, tak bych tu neschopenku aspoň na chvíli zvažovala, asi teda ne na celý těhotenství, ale než se přežene to nejhorší. Taky by bylo dobrý poradit se s doktorem, i když ten vám jí asi doporučí. Jinak jsem otěhotněla taky přes IVF a jen kvůli tomu mi žádnej doktor neschopenku nedoporučoval (já jí ani nechtěla, přišlo mi to zbytečný).
@zkrat co pises zni logicky 🙂. Ja jen chtela rict, ze kazda prace ma neco, kde bys nasla nevhodne situace pro tehotne. Ona i pece o starsi deti je v tehotenstvi narocna. A vlastne tehotenstvi samo o sobe je casto narocne 😉. Ja jsem si na 3 tydny nejvetsich nevolnosti nechala napsat neschopenku, protoze odbihat zvracet z porad a obchodnich schuzek vazne nejde 😀.

Dle mě určitě na rizikové. Já když otěhotněla (učitelka SŠ), doktor mi tehdy řekl, že je to moje rozhodnutí, ale on by mi určitě neschopenku doporučil z důvodu nachlazení, chřipek, apod. Šla jsem a to jsme ve škole neměli žádné nemoci, které vy vypisujete.