Tři děti - jak to jako maminky zvládáte?
Ahoj holky, jsem v sedmém týdnu a už jsem tedy videla i tlukot srdce. Čekám třetí dítě. Mám kluka 9 holku skoro 3. Jak to zvládáte mamky se třemi dětmi?? Díky
@lucka662006 to teda jo, děkujeme
Mám tři děti po cca roce a půl (nejstaršímu ještě nebylo pět), žádné babičky ani tetičky, a zvládám. Co by tě zajímalo?
Mám děti staré téměř 7 let, 5 let a 3 roky. Někdy to zvládám blbě, někdy dobře. Myslím, že to je klasika jako všude. Prostě to jít musí, člověk to neřeší, má ty děti rád, je tu vždycky veselo, i když někdy divoko. Vidím, že jak děti rostou, je to lepší a lepší. První roky se třetím byly náročné, on byl dost ukřičený, divoký, svéhlavý a tak trošku sebevrah (jako pořád je, ale už je to přeci jen trošku lepší). Nejstarší je asperger a v té době býval ještě hodně "psycho". Do toho mi manžel řekl, že to třetí dítě vlasně ani nechtěl... A třeba v zimě to bylo náročné - než jsem oblékla všechny tři děcka do všech těch vrstev. Teď už se nejstarší oblékne sám, prostřední s mírnou dopomocí, je to víc na pohodu 🙂. Trošku to teď začíná být náročné se školou, každodenní vzdělávání je (hlavně) psychicky náročné, i to, kolik času společně trávíme, ale neměnila bych. Mám do značné míry, co jsem chtěla, a vidím, že péče, kterou dětem věnuji, se vyplácí. Ale nedokážu si představit, že bych měla čtvrté nebo páté dítě. Už teď kolikrát funguju na hraně svých fyzických a psychických možností. Asi by to taky muselo jít, musela bych se srovnat s tím, že prostě každému věnuji méně péče a muselo by to jít. Jsem holt jen jedna a namnožit se neumím :D. Teď mě nejvíce mrzí, když bych s nejstarším chtěla třeba na hvězdárnu nebo nějaký zajímavý vzdělávací program a nemůžu, protože vím, že to nejmladší "dílo" by tam při nejlepší trhlo ostudu, v horší případě něco rozbilo nebo tak. A cítím, že mě to hodně omezuje. Ale jinak se to dá. Ono už je jedno, když člověk vaří jídlo pro 2 nebo pro 3 děti nebo pere oblečení 2 nebo 3 dětí... to jsou prostě drobné rozdíly 🙂.
Máme tři holky 8 let, 6 let a 7 měsíců. Žije se nám krásně a podle mě více dětí víc legrace. Určitě je dobré mít řád. Neměnila bych manžel je spokojený a starší holky jsou rády, že mají malou sestřičku.
@terkamamka Já jsem byla asi matka hrdinka, i když tohle bych žádné nepřála. Po dvouleté dceři se nám narodila dvojčata, a já jsem měla celou svoji rodinu 400km daleko. Musela jsem je zvládnout sama, neměla jsem tady známé ani kamarádky - cizí město, cizí lidé, manžel v práci a doma mi prakticky nepomohl. Je fakt, že děti jsem asi zvládla dobře, jsou už dospělí, a dala jsem jim asi dobré základy a v životě si vedou skvěle, ale já mám dodnes zdravotní problém, Už to beru docela s nadhledem.

@lola79 Přesně vím, jak se cítíte, také jsem zažila, ale jen se 2 dětmi. Některý den lepší, někdy horší, člověk si to bere osobně, jako že je nedostatečně zvládající máma, alespoň já to tak měla. Proto jsme nešli do třetího dítěte.