icon

Trojčátka - je nutná redukce?

stepulkam
8. črc 2019

Ahoj holky. Nepíše se mi to snadno :( Dneska na UTZ (6tt) se ukázalo, že čekám trojčátka. Měla jsem PCOS, takže žádná ovulace, ani MS. Hned napoprvé po nasazení Clostilbegytu (2 tablety 1x za den) dozraly 3 folikuly, všechny odovulovali a teď jsou z toho opravdu 3 fazolky. Doktorka mě tlačí do redukce. Jeden plod je menší než ostatní dva, takže je prý možnost, že zanikne sám. Za 14 dní mám kontrolu a pak se uvidí...... ale prý pokud opravdu zůstanou všechny 3, tak bych dle lékařky měla na redukci jit. A já samozřejmě nechci. Nechci e taky.nic zanedbat :( čekala jsem, že bude 1, teď mají být 3. Nechci a nedovedu si představit žít s pocitem, že jsem jedno dala pryč. Ale nechci ohrozit všechny :( Je tu někdo, kdo třeba teď řeší něco podobného? Ne o minulosti řešil? Ráda bYch někoho, kdo to třeba řešil méně než 6 let zpátky. Starší příspěvky jsem zde již četla. Ale každá zkušenost je dobra. Dekuji za rady. Jsem zoufalá a nikomu takové rozhodování nepřeju :(

Strana
z2
puhelin
9. črc 2019

@gabtom11 Vzdyt pisete obe o tom samem, proc ten spor?
@korneliusa

korneliusa
10. črc 2019

@puhelin Jaký spor? Vždyť píšu, ať si každý myslí co chce. Já jen napsala svůj pohled na věc.

karlajasmine
10. črc 2019

@stepulkam nešla bych v životě na revizi zdravého miminka. Pokud by mělo vývojovou vadu, tak ano. Nechala bych to na přírodě i kdyby to byly patercata.

puhelin
10. črc 2019

@korneliusa No, pisete obe to same.

krtcice
10. črc 2019

@karlajasmine já taky. A když už jsme u těch paterčat, tak ta paterčata co se narodila v ČR, jsou zdravá a to je super. Ale nabízel jejich mamince někdo redukci? Nebo by to bylo bráno jako diskriminace? 🤔

babanci
10. črc 2019

Na redukci bych nešla. Nechci stát před volbou,že jedno vyberu. U nás v Plzni trojčátka jsou. Potkávám je na koupališti. Krásní kluci.

tulikiss
10. črc 2019

ja poradim velmi dobre to probrat s lekari, klidne i vic nazoru.
kamaradka taky stala pred takovou volbou. lekari na ni dost tlacili, aby zredukovala jen na jedno dite. ze dvojcatka byli na spatnem miste a bylo tam toho vic. ona se rozhodla neredukovat a bohuzel ve 23tt prisla o vsechny deti a pri naslednych komplikacich i o delohu. tim samozrejme nechci strasit, jen je dobre vedet, ze cekat trojcata neni jen sluncem zalite a riziko tam je a to dost znacne.

trpaslicek19
10. črc 2019

Předem se omlouvám, že píšu ikdyž nemám zkušenosti s trojcatky. Ale rak si říkám že když není zdravotní důvod, vy se cítíte na to ze to všechno zvládnete, nejen těhotenství a porod ale i finančně až se děti narodí tak bych do toho nešla. Když paní zvládla porodit patercata a jsou všechny zdraví proč by jste nemohla zvládnout 3. Jiná věc by byla kdyby bylo jedno nemocné třeba. Přeji hodně sil při rozhodování, a vám i dětem hodně zdravíčka

michaela19911991
10. črc 2019

@tulikiss naprosto souhlasím a kamarádky mi je líto. Většina tady vidí jen to, že pokud jsou miminka teď v pořádku je všechno ok. Ale vícečetná těhotenství nesou obrovská rizika. S předčasným porodem se musí počítat a troufám si říct, že u trojčat je to téměř jistota a i kdyby tak trojčata nenechávají déle než do 33tt. Stát před touto volbou je strašné a musí se to opravdu zvážit protože tady je i možnost, že paní přijde o všechny nebo budou nadosmrti děti postižené vinou předčasného porodu.

terry1512
10. črc 2019

@michaela19911991 to taky není úplně pravda.
Trojčátka jdou pokud je vše o.k ven v 36tt, ne 33tt.

michaela19911991
10. črc 2019

@terry1512 do 36tt nechali kamarádce z porodnice jednovaječná dvojčata (mně do 38tt dvouvaječná) a když jsem se bavila se sestřičkou tak říkala, že trojčata nechávají do 33tt (ale většinou se spustí porod sám mnohem dřív).

terry1512
10. črc 2019

@michaela19911991 tak asi jak kde.
Brno Obilni trh v 36tt, ségra trojčátka rodila.
A dřív k tomu pokud není důvod nepristupuji. Cim dal uvnitř, tím líp.

balet
10. črc 2019

Blizci znami take cekali trojcatka, kluky. Take je tlacili do redukce. Nesla. Porodila tri zdrave chlapce v 36 tt a ted ma krasna čtyřletá trojcata. Je to zahul, ale zvladli to. 😉

betelgeuzz
10. črc 2019

@tulikiss sama píšeš, že kamarádka měla dvojčata špatně uložená a bylo těch problémů víc, to je potom ale jiný případ. Zakladatelka ale nepíše, že by u ní byly nějaké komplikace, kvůli kterým by se redukce nabízela. Spíš mi to z jejího dotazu připadá, že jde o rutinní postup.
Druhá věc je, že i při té redukci můžeš o ty ostatní děti přijít, takže ani redukce není sluncem zalítá, když použiji tvůj termín. Riziko mají obě rozhodnutí, otázka je, které z nich příjde matce přijatelnější.

karlajasmine
10. črc 2019

@tulikiss mne by se lépe žilo s tím že jsem ve 23tt přišla o obě a o dělohu než s tím že mám dvě děti a jedno jsem zabila..

tulikiss
10. črc 2019

@betelgeuzz prave proto sem psala aby to dobre probrala s doktory i s vice aby mela so nejvic nazoru proc ji "tlaci" do redukce.

@karlajasmine tak to uz je otazka toho, jak clovek bere a nebere potrat... Kacka (ta znama) si dodnes vycita, ze nesla na redukci, ze mohla dat nadeji aspon jednomu.

odula
10. črc 2019

@tulikiss jenže co by si říkala kdyby donosila? Ze je škoda že nedala šanci oběma a třeba mohlo být všechno v pohodě? Tohle je strašně těžký, prostě to nedomyslis. Podělat se může cokoliv kdykoliv. :/ určitě je dobrý znát víc odborných názorů , ale ani redukce nezaručí že všechno bude nakonec v pohodě. Samotná ta volba je ovšem příšerná :( pro mě osobně neprijatelna. Vím že bych se zbláznila kdybych musela vybrat že jedno z děti nedonosim

luee
11. črc 2019

Sama osobní zkušenost nemám, ale dost často si kladu otázky ohledně potratů, umělého oplodnění atd... Víte, řada z vás tu píše, že byste to nechaly na přírodě a já bych s tím souhlasila, kdyby tu nebylo jedno velké ALE... A to ale je, že paní už do přírody obrovsky zasáhla tím, že se nadopovala hormony a právě díky tomu ta trojvaječná dítka očekává, to je potřeba si uvědomit, jelikož nebýt hormonů, tak buď ještě není těhotná a nebo na 99% čeká dítko pouze jedno... A když to vezmeme z nadhledu, tak jednoduše řečeno, příroda by na 99,99% nedovolila autorce počít 3 děti naráz (tělo na to není stavěné prostě a řada dvojvaječných dvojčat je právě díky "léčbě" clostíkem apod., kdy se netypicky a vynuceně uvolní více vajíček, jelikož přirozeně se v cyklu uvolňuje jen jedno a těch případů, kdy se samy od sebe uvolní dvě je absolutní minimum a je to prostě abnormalita, tak to je).... Druhá věc je, že teď už tam ta tři dítka jsou... Jen jsem tím prostě chtěla říct, že je extrémně abnormální čekat trojčátka a prostě tělo na to není stavěné, proto doktoři doporučují redukci, poněvadž stoupá pravděpodobnost, že se v těhotenstv objeví nějaký problém, že děti budou mít nízkou porodní váhu atd... Za mě si myslím, že je ještě na rozhodnutí čas a uvidíte, jak se to bude vyvíjet... Přeji vám, aby se to "vyřešilo samo" a hlavně, co je pro ta maličká nejdůležitější, být v klidu! 🙂 S klidem a pohodou vše bude určitě, jak má... Stres atp. to je něco, co ti drobečkové vnímají úplně od začátku. Držím palce! Dejte vědět 🙂

klea81
12. črc 2019

@luee tak i dvojčat je spousta přirozeně, vicecetna těhotenství nejsou jen po hormonální stimulaci, viz česká patercata 😉

oveckaluky
12. črc 2019

U nás to příroda (pravděpodobně) naštěstí vyřešila sama, na UTZ bylo jen mizející trojče, třetí váček se nenaplnil a ani nerostl...
Asi bych to nezvládla, vzhledem k tomu, že mám před dvojčaty za sebou dva potraty, neuměla bych s tím žít, s tím vědomím, že to bylo cíleně. Nechala bych to na přírodě a holt bysme museli zvládnout tři. I dvojčat jsme se trochu bali, jak to dáme, a každý zjišťujeme, že dvě jsou prostě lepší než jedno, jsou to parťáci od začátku. 😊
Nicméně chápu, že do toho někdo jde, třeba i musí a jiná možnost není. ☹ Musí to být strašně těžké, hlavně potom, když si rodiče při pohledu na ta dvě říkají co by, kdyby... ☹
Každopádně držím pěsti. 😘

stepulkam
autor
15. črc 2019

Děkuji všem za názory. Ve čtvrtek tento tyden mám konzultaci u své gynekolozky, v pondělí další týden potom v GESTU. A uvidíme. Je to těžký a nechci si jednou něco vyčítat. Napíšu určitě jak jsme se nakonec rozhodli. Pořád doufáme, že to ta příroda vyřešila za nás....

stepulkam
autor
15. črc 2019

@oveckaluky snad to u nás příroda taky "vyřeší sama". Děkuji Vám 🙂

Strana
z2