Vyšetření plodové vody. Jak probíhá?
Dnes jsem se dozvěděla,že musím na vyšetření plod.vody...Vůbec netuším co mám čekat.Mám obavy😞
@rebe Aha, tak to je zajimava informace o tom neplacenem testu. Jinak ja mohu potvrdit, ze moje kamaradka na nem byla, delali ji ho v gennetu v ramci screeningu automaticky, vek 38. Jestli jsme spravne pochopila, tak je to takova oklestena verze toho draheho za 14 tisic a predikuje pouze trisomie a pohlavi. Ne uz ty minoritni vv. Kazdopadne me dva genetici z ruzych pracovist rekli, ze ten test falesne negativni byt muze, coz je vlastne to rozhodujici. Tez zminili, ze muze byt falesne pozitivni. Ze se proto musi tento vysledek overit plodovkou, tedy pouze v pripade, ze bys chtela ukoncit tehotenstvi. Ja jsem te druhe tedy verila.
@kaja2016 ale já už mám screening v pořádku za sebou a v našich rodokmenech žádnou novinku nenajdou. Máme velké rodiny a vady široko daleko žádné. To by museli najít něco nového na ultrazvuku. Doktor říkal, ať se neleknu, že v Gennetu automaticky objednávají na amnio, ale že u mě nevidí důvod a je to jen pro jistotu.
@lenka_tom To ja nevim, co ti reknou. Jen jak jsi psala, ze te objednali "jen" na konzultaci, tak jsme ti chtela vysvetlit, ze to kazdeho napred pozvou na konzultaci, kde ti doporuci nejaky postuo a vysvetli proc. Pokud bys nemela vyssi roziko kvuli veku, tak by te nezvali. Kazdy nechodi.
Vcera jsem o tom premyslela a vy holky, co odmitate geneticka vysetreni, uprimne nechapu, proc vubec na screening chodite. Vsak jsou to dobrovolna vysetreni, navic placena. Neni potreba tam chodit. Ja za sebe, kdybych nechtela testy, nechtela plodovku, tak na bych na screning vubec nesla.

@kaja2016 Neřekla jsem, že je 100%. Ale genetička mi na konzultaci řekla, že může být falešně pozitivní, proto se při pozitivním výsledku vždy doporučuje amniocentéza. A tvrdila, že falešně negativní být nemůže. Jeho provedení zdarma mi také aktivně nenabídli, až když jsem odmítla i amniocentézu i placený test, vypadlo z ní, že splňuji podmínky pro test hrazený pojišťovnou: výsledek pod 1:500 nebo věk na 35 let. Proto o tom píšu, aby to věděly i další maminky, že ta možnost je, protože nejdřív to zkouší s placeným testem.