icon

Ageneze corpus callosum: Je možné, že dopadnou výsledky ještě špatně?

saku13
11. zář 2021

Ahoj maminky,
V ut.nam pri 2.screen v 21.tt diagnostikovali kompletni agenezi corpus callosum. Jak jinak,jsme o teto vv nikdy neslyseli,od dr temer nulove informace,jen pohledy rikajici ze to je spatne. Progooglila jsem uz vsemozne,hledam a chytam se stebla,ale zas tolik toho neni. Vcera nam volali,ze prvotni amnio dopadlo ok,ale ze hlubsi vysledky budou za tyd (pry to urychli,uz nezbyva moc casu) a mohou dopadnout jeste spatne (tak nas hned srazili). Je to mozne,ze dopadnou jeste zle? Chceme na mag.rez.,je mozne ze tam cc bude videt a je tedy sance zexmiminko bude jeste ok? Mate nekdo podobne zkusenosti uz za sebou? Dekuji moc za reakce. Jana

drep
•
11. zář 2021

@saku13 nejsem pediatr ani dětský neurolog, ale trochu jsem to řešila s kamarádkou, která stejně nemocné dítě čekala. 60-70% dětí s touto dg. Je zdravých, 30% má nějaké postižení mozkových funkcí a 10% má těžkou mentální retardaci. Pokud nejsou patrné žádné jiné vývojové vady, tak šance na to, že dítko bude v pořádku jsou větší. Ale zároveň bohužel to může být postižení vyšších kongnitivních funkcí, že dítě může vypadat v pohodě a až ve škole přestane zvládat svoje vrstevníky. Zároveň to prý bývá docela častý asymptomatický nález u dětí, kterým se mr mozku dělá z jiné příčiny. Bylas na MR mozku? On ten ultrazvuk může být třeba i falešně pozitivní a definitivní diagnóza dá až ta rezonance

saku13
autor
•
11. zář 2021

@drep dekuju za odpoved. Podobna procenta jsem take nasla,je to takove pul na pul prijde mi. Jeste me desi,ze u nekterych pribehu,co jsem nacetla mela mimi sice "jen" diagnozu acc ale po porodu se k tomu prave naslo plno dalsich veci...a muzu se zeptat,jak to dopadlo u tve kamaradky? Mag.rez.si musime ted pres dr.zaridit,snad bude pristi tyd a je to takova ma nadeje.

drep
•
11. zář 2021

@saku13 u nich to mr potvrdila. Chlapečkovi je půl roku cca a zatím cvičí vojtovku, má peřinku na kyčle, ale jinak se tvářil jako zdravé dítě.

saku13
autor
•
11. zář 2021

@drep aha aha. A meli jeste moznost se rozhodnout nebo

saku13
autor
•
11. zář 2021

@drep mi upadnul telefon a nedopsana zorava se mi odeslala🙈 ....nebo i pres negativni vysledky vedeli,ze si mimi nechaji? My uvidime,co ta rezonance. Ale to cekani je hrozny😪

drep
•
11. zář 2021

@saku13 oni tu dg. Potvrdili až ve 31. Týdnu…

saku13
autor
•
11. zář 2021

@drep aha, to uz nemeli na vyber tedy....

bereni
•
11. zář 2021

@saku13 ahoj - mam osobni zkusenost. Zjisteno to stejne, podstoupila jsem odber plodovky a mag.rezonanci mozecku miminka ve 22.tydnu tehotenstvi - vse dopadlo dobre a miminko je ZDRAVE! A strasili me ze se mi narodi “lezak vhodny akorat pro stacionar”…empatie 0%…

saku13
autor
•
12. zář 2021

@bereni dekuju za prispevek! Tak jsem rada,ze jeste mame sanci jako ty! Kez by ta mag.rez.nam take vysla dobre. Ale teda presne,empatie ci nejaka nadeje na bodu mrazu...

refluxka
•
11. črc 2022

@saku13 Ahoj, můžu se zeptat, jak jste dopadli? Mám dvouletou dcerku s kompletní ACC 😉