icon

Co s nadměrným přibíráním v těhotenství?

janule1940
31. črc 2019

Dobré ráno.Dnes jsem stoupla na váhu a jsem v šoku.Jsem ve 25tt a přibrala jsem 13kg😢.U prvního dítěte jsem tohle přibrala za celé těhotenství.Po šestinedělí jsem zhubla na původní váhu,ale kolem 5 měsíce věku miminka jsem začala přibírat a během 3 let kojení první dcery jsem nabrala 8kg.Tehdy mě vyšetřovala lékařka na štítnou žlázu a byly tam lehce mimo normu nějaké hodnoty,tak mě poslala na sono,kde mi našli uzlíky na štítné žlázy.Nález ale nebyl prý tak relevantní,aby se léčil.Jen se měl sledovat.Nyní v současném těhu jsem přibírala hodně už od začátku,tak mi gynekolog udělal testy na štítnou žlázu zase a vše bylo v normě.Jsem už zoufalá.Dcerku mám doma,hlídání žádné,takže i k doktorům musí se mnou.Tím pádem nějaké cvičení,jóga,rychlé procházky nepřipadají v úvahu.Ale chodíme ven,mám zahradu,psa,každodenní úklid a povinnosti,takže na gauči nesedím.Máte někdo podobnou zkušenost?Pomohlo Vám něco zpomalit přibírání?S nadváhou bojují půlku života,přestože jsem vždy hodně sportovala.Dokud se mnou moje máma nežila několik měsíců ve společné domácnosti,nevěřila,že se stravují zdravě.Ale v porovnání s ostatními lidmi kolem se až na občasnou sladkost stravují racionálně.Děsím se,abych na konci těhu neměla metrák a ve 40 nevypadala jako moje babička,která sotva prošla dveřmi😭.

Strana
z2
loylii
31. črc 2019

@janule1940 mě pomohlo vyřadit úplně sladký... po porodu i mouku.. přibrala jsem 22,5kg v tehu a do 2 měsíců to bylo dole. Po ukončení kojení 7kg navrch.. a ty se mi podařilo shodit až LC dietou.. bez cukru a mouky mi je lip.

janule1940
autor
31. črc 2019

@blondynka400 165cm 🙄 jo a jestli to má nějaký vliv, tak podle fyzio jsem prý od přírody hypotonická...přitom mi přijde, že jsem svalově silná a vždycky jsem byla. Vždy, i když jsem měla nadváhu, jsem měla dobrou kondici a silově zvládla nadprůměr...tak nevím....

janule1940
autor
31. črc 2019

@sahrazad1 njn, jenže z toho není cesta ven. I když se jednu noc v měsíci vyspím, tak mi to těch zbylých 29 nenahradí...

loylii
Autor odpověď smazal
janule1940
autor
31. črc 2019

@janule1940 zas všude slyším, že na geny se nejde vymlouvat a upřímně bych byla raději, kdyby to tak bylo. Moje prababička neprošla dceřmi, babička už jo (když to nebyly 70 cm dveře😀), můj táta jako chlap zdědil postavu po svém otci, ale já jsem v podstatě zase polovina babičky....tak doufám, že dcerka bude polovina mě a nebude muset takové kraviny řešit.

janule1940
autor
31. črc 2019

@loylii JJ, je mi to jasné...LC jsem zkoušela jednu dobu (asi 3 dny😀) , ale asi jsem na to najela moc rychle a málem jsem si odrovnala slinivku. Musím říct, že mám obecně s vyšším množstvím tuku v jídle potíž, po tuku mi nebývá dobře. Pokud je ho tak akorát, je to zcela o.k. Ale když se mi na talíři objeví losos a avokádo, do 2 hodin umírám nevolností. Ale princip LC znám dobře. Ty tím pádem máš ale omezené i složité sacharidy na třeba 200g denně ne?

klea81
31. črc 2019

@janule1940 200 denně je hodně, to je třeba můj standard bez LC, u LC je dovoleno 50 (existují různě přísné varianty)

blondynka400
31. črc 2019

@janule1940 byla jsi někdy na bodystatu? Z toho by se mohlo zjistit, jak na tom opravdu jsi a myslím, že by ti to mohlo hodně pomoct....
@klea81 já mám třeba i při 50 problémy. Jsem pak děsně unavená. Jednou za čas to dávám dohromady se silovým tréninkem, než mne to přestane bavit, ale neumím si to dlouhodobě představit 😅

janule1940
autor
31. črc 2019

@blondynka400 bohužel....jestli jsem na nějakém měření byla, tak už nemám výsledky.

cuuza
31. črc 2019

@janule1940 Odpichni se od celkového příjmu dle kalorickych tabulek a doporučeneho příjmu, super kalkulačka je třeba tahle https://www.michaljoseftoth.cz/kalkulacka

klea81
31. črc 2019

@blondynka400 také si neumím dlouhodobě 50 představit 😉

bayt
31. črc 2019

@janule1940 Pokud se stravuješ zdravě, žádné prasárny, a hýbeš se (já myslím, že i u jednoho dítěte je možné se na tu hodinu týdně utrhnout), tak bych to neřešila. Znám paní, která přibrala skoro 30 kg u každého dítěte (má tři), a je jak žehlící prkno.

bayt
31. črc 2019

@janule1940 Proboha, hlavně v těhotenství nezkoušej žádné diety, natož extrémy typu low carb. Stravuj se rozumně a pestře. Tvoje dítě potřebuje co nejvíc pestrou rozumnou stravu, ne dietky. Na ty bude čas, až ukončíš kojení :D Mimochodem, já nabrala 17 kg (ale poslední trimestr už skoro nic) a dnes jsem na své předtěhotenské váze.

janule1940
autor
31. črc 2019

@bayt Já vím, jen se stresuju tím, že po dceři mi zůstalo tolik nahoře a to jsem nepřibrala moc. Jinak na hodinu týdně se utrhnu - fyzio, co 6 týdnů gynda, reflexní masáže (kvůli páteři - doporučení fyzio), je to víc, než hodina týdně. často beru dcerku s sebou, někdy to nejde. A bez mučení se přiznávám, že když náhodou přijede babička jednou za měsíc a nejede mi hlídat vyloženě kvůli lékaři, sednu si na hodinu s knížkou, protože jinak prostě nemám žádný čas pro sebe o samotě. Jsem bohužel z vesnice, takže dojet někam na těhu cvičení je i s cestou třeba 2,5 hodiny. To už bych musela mít někoho na hlídání. Ale občas cvičím doma podle videa a to, co mám od fyzio a z jógy. Mám zahradu a psa, takže jsme hodně venku a mám dost přirozeného pohybu.

blondynka400
31. črc 2019

@janule1940 být tebou bych to zkusila tak půl roku po porodu, ať víš a dle toho pak můžeš postupovat dál 🙂 Teď bych být tebou část sacharidů vyměnila za bílkoviny, jak jsme si psali... Jsi těhotná, jak tu někdo psal není dobrý čas na experimenty 🙂

janule1940
autor
31. črc 2019

@blondynka400 oka,zadala jsem si do kalkulačky hodnoty a vyšlo mi to na 2000kcal,150g bílkoviny,180g sacharidy a 58g tuky.myslis,ze dobrý?natukala jsem si to do appky kalorickych tabulek a muzu to každý den sledovat a v průběhu dne dohánět podle statistiky.

drakenn
31. črc 2019

Chybí to pohyb, což klidně s dítětem jde zajistit..

janule1940
autor
31. črc 2019

@drakenn prosim o tipy,jen upozornuju,ze bez podvazu břicha ujdu s tou diastazou tak 5 km,pak už jdu v předklonu a pekelne to bolí.s podvazem chci zkusit teď o víkendu.

bayt
31. črc 2019

@janule1940 No ja kojila a do 16m vyhradne nosila, syn nesnesl kocarek. Sice sem na to nadavala, ale kila sla dolu.

bayt
31. črc 2019

@janule1940 prijde mi ze teda pohybu bude mit dost, ale treba tuku celkem dost taky...nevidim u tebe moc zeleniny treba...

merope
31. črc 2019

Diskusi nepročítám, jen úvodní příspěvek a mé tipy:
- únava a nevyspání - i ve 2. trimestru pohyb 0, protože když už jsem se doplazila z práce, šla jsem spát a tělo bylo před tím na pohyb zvyklé, rázem nebyl, nepřizpůsobilo se
- stres i plynoucí z únavy, obavy o dítě - a zase začarovaný kruh
- některé holky říkají, že váhu držely díky cukrovkářské dietě, ale nevím, nakolik to je pro tebe zajímavé

A mě pak přišly i otoky. Pak jsem většinu nechala v porodnici, měla jsem po porodu +8 nad startovní váhu, ale únava po porodu a další kolem - takže místo aby to šlo dolů, tak mám dalších +7 nahoru.

Takže podle mého je spíše větší problém potom to nějak ukočírovat po porodu.

bayt
31. črc 2019

Hele nas jidelak dnes:
Snidane hummus, klicky, rajce a pecivo (1ks)
svacina nic
obed kari z cocky s ryzi
svacina jablko a boruvky
vecere avokado, zeleninovy salat, krekry, tofu

urtica
31. črc 2019

@laka_lacenda Moje zkušenost je taková , že - obvykle - ženský s nižší výchozí váhou přibírají víc - já začínala na 49 kg (164 cm) a přírůst jsem měla podobnej jako Ty - ke konci už to paradoxně nerostlo tak moc, ve 40 tt to bylo plus 15 kg (v prvním těhotenství to bylo plus 12 kg, ale výchozí váha o 4 kg vyšší, takže ta cílová byla úplně stejná). Známá byla ještě hubenější a v každém těhotenství nabrala 25 kg - vždy to měla do tří měsíců dole. Nicméně u tazatelky mi to připadá na nějaký zdravotní problém - hlavně ten rozdíl v tom kolik nabrala v 1. a 2. těhotenství, rozpis jídelníčku, navíc startující váhu měla vyšší...to mi připadá už divné.

janule1940
autor
31. črc 2019

@bayt kojila jsem do 3 let,v kočárku byla dcerka až ve sport’áku,nosila jsem plně do 8 měsíců,částečně do 3 let😏

janule1940
autor
31. črc 2019

@bayt ke každému obědu bud pod maso nebo součást směsi,každý vecer salát.zeleninu kupuji každý den.tech 5 porci denně splním,ale třeba v salátu mam 3.tak nevím,jestli to tak muže být nebo ne.

janule1940
autor
31. črc 2019

@bayt chápu, jste asi na makrobiotice nebo veganství, že? Já zvládala makrobiotiku rok, když jsem se chtěla dát dokupy po porodu, začala jsem s ní zhruba v půl roce věku dcerky. Každý den spousta vaření, chystání, počítání makrobiotického talíře..zhubla jsem asi 2 kg, strašně mi padaly vlasy, něco prostě bylo špatně..zhubla jsem asi 2kg. Ráda si spoustu receptů z makrobiotiky dělám dodnes a ve spoustě věcí se v ní inspiruju, ale obdivuji každého, kdo si 3x denně vaří.

bayt
31. črc 2019

@janule1940 Jak jsem psala, kdyz nejis prasarny, tak bych vahu v tehotenstvi vubec neresila. A po porodu asi fakt vysetreni. Mne neprijde, ze s pohybem a rozumnym jidelakem by mel mit clovek treba osm kilo navic, jak si tusim psala. Nejsem na makrobiotice a veganstvi fandim, ale 100% nejsem. Maso kazdy den ale nepovazuju za nutny. Dva krajice chleba ke svacine bych nedala ani v tehotenstvi. Ja teda nejsen moc zastancem svacin. Naopak po salatu vecer bez niceho bych mela hlad. Ale jako to jsou moje veci, co mozna az tak s vahou nesouvisi...

bayt
31. črc 2019

@janule1940 Jinak varim obden, tak abych se najedla ja i syn, jemu nekdy bokem udelam i maso, ale ne kazdy den..

bayt
31. črc 2019

A s tou zeleninou super, kdyz ji mas 2x denne!!

bayt
31. črc 2019

A s tou zeleninou super, kdyz ji mas 2x denne!! Jinak ono prochazky a uklid zas takovy pohyb neni. Vidim to na sobe....

Strana
z2