icon

Femibion, brát ve 2. trimestru či nikoli?

mrsnikola
14. srp 2014

Zdravím dámy, mám otázku ohledně doplňku Femibion (píše se to tak snad) , jsem ve druhém trimestru a první jsem to poctivě brala na doporučení lékaře, vzhledem k obsahu kyseliny listové, která je podstatná hlavně v začátku. Nic méně, teď nevím jestli v tom stále pokračovat. Má kamarádka, která je o dost starší a od začátku měly různá podezření na genetické vady atp. to nebrala a ani netušila, že by snad měla a je to v pohodě, a takových maminek znám několik, ale i takových co furt zobou... popravdě nevím jestli chci furt zobat :D na začátku jsem si říkala, že je to potřeba, člověk kyseliny listové do sebe tolik nenatlačí...ale teď? 😒 no nevím..zkušenosti?

sarkad2856
•
14. srp 2014

@mrsnikola Kamarádka brala do konce těhotenství u obou holek a ted u třetího brala chytré miminko ...
já jsem taky brala Femibion 😉

evaamy
•
14. srp 2014

ahoj, já to pro jistotu beru, prý kys. listová zmenšuje riziko vrozených vad.. pokud jíš zdravě, tak to asi není nutné, ale mě je pořád šoufl a tak jím kde co, hlavně, aby to bylo rychlé- jím hůř jak před otěhotněním. třeba zeleninu nejím skoro vůbec, protože na ni jednoduše nemám vůbec chut a přemáhat se nejde.

jaja01k
•
14. srp 2014

@mrsnikola Kyselinu listovou jsem brala v prvním trimestru, pak už ne. A mám naprosto zdravé miminko 🙂

zazulka
•
14. srp 2014

Určitě.

bajana
•
14. srp 2014

@mrsnikola ja od zaciatku 2.trimestra neberiem nic, teda okrem magnezia (tvrdlo mi brusko) a teraz ku koncu zelezo (na zaklade odberu krvi, chybalo mi)...inak su za mna Femibion iba predrazene vitaminy, ktore urcite nie su nevyhnutne, navyse som sa niekolkokrat stretla s nazorom, ze po tychto vitaminovych pripravkoch sa rodia vacsie miminka...u mna sa to potvrdzuje, vahovy odhad je len nieco cez 3kg 😉

zazulka
•
14. srp 2014

Ha, odesláno dřív 😀 Určitě na začátku a v prvním trimestru, pak už jsem taky nezobala, někde jsem četla, že to pak už nemá smysl, ale přesný týden už si nepamatuju 😅

heduskak
•
14. srp 2014

taky neberu žádný vitamíny, jen jsem brala první trimestr kyselinu listovou 🙂 ale nějak bohužel nepřibírám, doktorovi to příjde divné ale do 13tt jsem skoro nejedla bylo mi pořád špatně, a ted už jím tak jako dřív trošku víc a přibrala jsem zatím 1,5kg a jsem v 17tt a doktorovi to příjde divné :/ ale plno kamarádek přibralo 6kilo za celé těhotenství

gwennie
•
14. srp 2014

Takhle. Když se koukneš na skladbu vitamínu zastoupených ve femibionu nebo kdekoliv jinde, zjistíš, že jsou to většinou vitaminy, které člověk denně přijme ve stravě - Cečko, několik Béček ... nedostatkem tohodle fakt nikdo netrpí. Naopak minerály/vitamíny, které těhotným nejčastěji chybí, protože jsou na ně velké nároky, ty v těhle multivitamínových přípravcích nejsou - a to železo, magnesium a kalcium. Takže doporučuju: brát kys.listovou v 1.trimestru, DHA v 2. a 3. trimestru, magnesko (předepíše doktor) a případně dobírat vápník. Kdyby chybělo železo, kolem 30tt ti udělají testy a případně předepíšou.

Trochu jiná situace je, pokud např. denně zvracíš, pak se určitě vitamíny navíc hodí, protože to stravou logicky nepokryješ. V tomhle případě se zaměř fakt hodně na ten vápník, jinak budou později trpět zuby a kosti, a na zinek, jinak vyplešatíš 🙂

mamkamarketa
•
14. srp 2014

@bajana to neni nikde dokazany. Je to fama. Ja brala vitaminy u obou deti narodili ve 40+0 a 39+6 a starsi mel 3030gr a mladsi 2850gr 🙂))

anulilinkaaa
•
14. srp 2014

@mamkamarketa já třeba měla malou 4,106 gramů a brala Femibion vitamíny. Nikdo v rodině nebyl velký (max. 3 kg) a sama doktorka to přikládala za vinu těm vitamínům. Nevím, kde se nám ten náš obřík jinak vzal 😀

zuzajda20
•
14. srp 2014

@mrsnikola Já brala před těhu a v 1.trimestru a pak už ne a mám zdravou holčičku a znám spoustu holek co nebraly nic a mají zdravé děti.

bajana
•
14. srp 2014

@mamkamarketa viem, ze to nie je dokazane, ale ja si laicky myslim, ze na tom nieco bude 😉 ... navyse ani nie je dokazane, ze nieco hrozi, ak ich tehotna po 1.trimestri neberie

frantiska85
•
15. srp 2014

Pokud jsi zdravá a zdravě jíš, tabletky nemají smysl, ale můžeš špatně trávit listovku a pak je Femibion nutný, protože jako jediný má listovku ve vhodné formě.

mrsnikola
autor
•
15. srp 2014

děkuju za zkušenosti 🙂 já se teď právě soustředím na to magnesium a vápník, fluor a to i díky zubům 🙂 😖 stravu máme dost pestrou, ostatně tatínek si na to potrpí a moje zrůdné chutě ve formě fastfoodu mi neumožňuje 😀 mě ani nešlo o váhu miminka či tak, ale spíš jestli je opravdu nutné to zobat. Já spíš dávám přednost klasické formě přijímání vitaminu, ale v prvním trimestru mi bylo jasný, že do sebe tolik věcí nenakopu 😀 ale teď už asi zvolním a budu se opravdu jen soustředit na stravu a uvidíme 🙂 děkuju moc

pampeklec
•
15. srp 2014

Já mám problém se zpracováním kys. listové a sama doktorka mi sice nejdřív nabídla Femibion, ale když vzhledem k tomu, že jsem si o tom něco načetla předem, jsem trochu z oboru stejně jako zbytek rodiny a rovnou jsem se jí zeptala, tak potom sama uznala, že už to v mém případě (v 2. trim., jinak zdravá, zdravě se stravující, hýbu se atp.) nemá smysl a je to hlavně na tahání peněz z lidí. Nabízet jako nejlepší možnost ho ale "musí" (koneckonců, v ordinaci od Fembionu mají snad kapesníky). Dělali mi pak ještě testy, jestli nemám té kys. listové nedostatek a mám úplně normální hodnoty. Což znamená, že i přes špatné vstřebávání se jich dá dosáhnout jenom z jídla. Takže tak. Ale chápu, že pokud někdo nemůže nebo nechce jíst denně čerstvou zeleninu, luštěniny a tak, tak je jednodušší si vzít prášek. Kromě kys. listové je tam navíc ještě jód, což může být taky trochu problém získat z jídla, když člověk skoro nesolí. Ale ryby líp chutnaj 🙂

tarien
•
15. srp 2014

@mrsnikola Já nejsem obecně příznivce umělých vitamínů, a spol....takže jsem v prvním trimestru zobala co 2-3 dny kys.listovou...a teď nezobu vůbec, snažím se jíst pestře. V prvním těhu jsem to dělala obdobně a malá je někdy až moc ,,chytrá" 😉 Jinak holky v okolí zobali hodně femibion celé těhu a na hmotnosti miminka nebo jejich se to nějak víc neprojevilo...to bylo spíš kdysi, v 90.letech ty vitamíny a velké děti 😉

rousse
•
18. srp 2014

Já osobně za sebe (jsem biolog) nejsem příznivce všech možných doplňků stravy, vitamínů a multivitamínů - už jen proto, že u zdravě stravujícího se člověka vzniká zbytečný nadbytek, který tělo neumí uložit a vylučuje se pak močí....takže výsledek je jen předražená moč🙂 ale pokud je nějaký důvod (špatné zpracovávání listovky např.), tak určitě ano.... sice se na to dívám jako na "obchod se strachem" - když to nebudu zobat, narodí se mi postižené dítě, a není mi zrovna po vůli každý měsíc cálovat 3 kila nebo ještě víc (u Femibionu 2), ale třeba já konkrétně nemám moc na výběr - jsem epileptička a antiepileptika, co beru (Depakine) jsou největší sajrajt z celého spektra antiepileptik - způsobují rozštěpové vady páteře plodu a poruchy autistického spektra, takže si nelajznu, že bych neudělala maximum, abych měla zdravé mimčo....

radulka57
•
18. srp 2014

@mrsnikola já brala femibion celý těhotenství , navíc protože vím, že se extra nějak zdravě nestravuju a ty vitamíny určitě nemám.

keeshka
•
18. srp 2014

Brala jsem Femibion před těhotenstvím a pak v prvním trimestru. Pak jsem přešla na dvojku, ale dobrala jsem jen jedno balení a to ještě, že jsem ho nebrala každý den. Jak můj endokrionolog tak gynekolog mi doporučili již Femibion nebrat. Prý je to ve 2. trimestru zbytečné. Akorát tedy beru zvlášť jód a vápník 😉 .

mrsnikola
autor
•
18. srp 2014

Děkuju moc, já teď přešla na extra výživu železa a tam kyselina listová obsažená je pro lepší stravitelnost, tím se mi to vyřešilo 🙂 každopádně jsem svůj jídelníček vzala z gruntu (pro jistotu), a opravdu se hlídám a jím zdravě. Akorát to železo vzhledem k mým fyziologickým předpokladům mi chybí a vždy chybělo, takže bohužel, to už zobat musím 😖 🙂 ale co už 😀

a popravdě lepší je doplatek 30,- za měsíc než skoro 700,- , to si tu stravu raději fakt ohlídám 😀

mrsnikola
autor
•
18. srp 2014

@rousse já souhlasím s tím,že pokud není potřeba a tělo dostává co zvládne, tak mi to přijde zbytečný. jenže moje doktorka by byla nejraději, abych si předplatila lékárnu 😀 já se na to snažím koukat selským rozumem a beru to, co jsem se dozvěděla o stravě a těle i ze školy, takže bych nerada byla ustrašená a v nervech, že něco dělám fakt špatně ☹ ale souhlasím, že pokud není nutné to brát, tak na co... druhá věc jsou peníze.. jasně, že když by mi doktorka řekla, že testy špatný a musím, že 700 dám, ale když to není nutné, raději je dám za dupačky 🙂

rousse
•
18. srp 2014

@mrsnikola ještě, že existují maminky se zdravým selským rozumem - já uplně šílím z takových těch dogmatických panikářek těhulek....jednou z nich se bohužel stala i moje kamarádka a jde mi z toho dost hlava kolem.... věty typu "já jsem přestala pít kafé půl roku před plánovaným těhotněním, abych se od toho očistila" mě dostávají do kolen🙂)

mrsnikola
autor
•
18. srp 2014

souhlasím, někdy je to drsný jak se ženy změní a "jedou" 😀 ale pravda je zase na druhou stranu, že se ráda uklidním tady, že v tom nejsem sama a nejsem divná, že nehrotím

dalja789
•
13. dub 2018

taky jsem ho brala,v podstatě jsem ho brala celou dobu těhotenství

martinides
•
17. kvě 2018

taky jsem ho brala po celou dobu, v podstatě až do porodu. Dcerka se narodila týden po termínu a měla 3570g, takže na její váhu to nemělo žádný vliv.

emilkamilka
•
12. zář 2018

jsou maminky co ho berou i po porodu. Je to individualní