Jak dlouho mám užívat kyselinu listovou? Jsem ve 14tt

makost
5. led 2015

zdravím všechny, právě začínám druhý trimestr (jsem ve 14tt). V průběhu prvních 3 měsíců mi všichni říkali: nezapomeň na kyselinu listovou.
ale jak dlouho mám pokračovat? mám brát stejnou dávku v průběhu celého těhotenství? nebo se dávky mění?
díky za odpověď.

vercik83
5. led 2015

Ja ji brala kdyz jsem si vzpomnela ale vzhledem k tomu ze je zima a malo cerstve zeleniny tak bych ji byt tebou brala.

barunka1985
5. led 2015

já si teda myslím že se bere jen do konce prvního trimestru.koukněte tady http://www.maminkam.cz/kyselina-listova-pred-ot...

clara.7
5. led 2015

Taky jsem se o to zajímala a rozhodla jsem se brát jí zhruba do 5. měsíce (dokud nedoberu to co mám doma). Podstatné je to hlavně v 1. trimestru, ale rozhodně ti to neublíží pokud budeš pokračovat 😉 Je to vitamín rozpustitelný ve vodě, takže přebytečné množství z těla vyloučíš močí.

sim007
5. led 2015

Zalezi asi na doktorovi, ale kdyz jsem se na zacatku tehu ptala doktora jestli mam brat nejake vitaminy pro tehotne, tak rekl ze neni treba.....miminko vzniklo za prirozeneho chodu tela tak proc do nej cpat neco co jsi k otehotneni nepotrebovala....

mysonek
5. led 2015

Brala jsem jí poctivě v prvním trimestru a teď ve druhém už zapomínám, takže si vezmu jen někdy. Určitě nic nezkazíš tím, že jí budeš brát. Ale bere se jako prevence rozštěpových vad, ty vznikají v 1. trimestru.

lenkavd
5. led 2015

Za mne už jí brát nemusíš. Dostatek kyseliny listové je potřeba cca 2 měsíce před otěhotnení a v prvním trimestru.
Ono ale ty preparáty co se v ČR prodávají nejsou ideální, protože málokterý organismus si to z té tablety umí vzít nějaké větší množství a ještě to brání vstřebávání té přirozené. Je to takový maličko paradox. Jediný preparát prodávají na našem uzemí, který používá kys. listovou v jiné vstřebatelné formě je Fembion, ale tam jsou zase další zbytečné vitamíny, které není ideální brát.

me79
5. led 2015

Jen v 1. trim. Ja pred tehotebstvim nic nebrala, v tehu jen kys. List 3 mesice a omega 3, jelikoz jsem vegetarianka. Narodila se mi 3kg holcicka, která je az moc živá.

elib
5. led 2015

Ja brala cca mesic pred otehotnenim,cely 1trimestr,ted jsem ve druhem trimestru a beru nadale,ale uz ne tak pravidelne,tak 2-3x do tydne.Za 14dni v poradne se poradim s gynekologem,ze bych uz prestala brat uplne.

nikousek1
6. led 2015

Ahoj, je problém, když jsem ji nikdy nebrala? JSem ve 20tt

terezapetrova
6. led 2015

Tak problém to byt nemusi, dřív se taky nebrala ale divím se, ze dnes o tom DR neinformuji automaticky

nissi
6. led 2015

No ono taky dost záleží na stravě matky. Před lety přece jen byla strava na kys. listovou bohatší (zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo). Pokud se máma stravuje cukry, bílou moukou a místo zeleniny papá bůček, tak moc kys. listové mít nebude. Myslím, že ze strany doktorů je to jakási pojistka. Já ji brala dlooouho před otěhotněním, protože jsme se dlouho snažili. Ale četla jsem, že by ji vlastně žena měla mít dostatek po celý svůj život, protože přispívá ke zvýšení krvetvorby. A naše pohlaví obecně je na anémii náchylnější.

nyna87
8. únor 2015

Ja beru listovku a Duphaston na udrzeni,bylo mi receno,ze to mam brat az do konce,protoze jsem po potratu kvuli nebiti srdicka.Obcas uz zapomenu,ale snazim se to brat 🙂 do 13 tt jsem brala pravidelne

bobisek90
8. únor 2015

Ja brala jen do konce 1.trim.

85lenuli
11. únor 2015

ahoj, taky jsem si myslela, že se kyselina listová bere jen v 1. trimestru, ale kdykoli jdu na kontrolu, tak mi můj gyndař rekne, pokračujte, a to jsem ve 23tt, takže si myslím, že to budu brát do konce a i při kojení...

didika1
18. dub 2015

Já ji beru pořád,jsem 20tt,doktor mi ji předepisuje,takže to určitě není na škodu 😵

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru