Je možné otěhotnět osmý den cyklu? Diskuse o screeningu
Ahoj. Chtěla jsem s vámi probrat jednu věc, co mi vrtá hlavou.
Podle prvního screeningu mi vypočítali, že mé těhotenství je o 6 dní napřed, tzn. že termín porodu mám mít o 6 dní dřív, ne na začátku února, ale na konci ledna.
Jenže když se podle výpočtu z MS počítá s tím, že k ovulaci došlo 14. DC a oni to teď posunuli o 6 dní, tak by to znamenalo, že jsem ovulaci měla už 8. DC, což mi přijde jako úplná blbost. A co právě nechápu, že teď se tím všichni řídí a za můj "pravý" termín považují ten dřívější. Mám obavu, aby mě pak na konci ledna neotravovali s vyvolávačkama, protože jsem po termínu, který musí být ale špatně vypočítaný. Vždyť otěhotnět 8. DC je hloupost nebo přinejmenším velmi nepravděpodobné. Do toho všude na netu čtu, že pokud ten rozdíl je do týdne, tak se TP neupravuje! (Asi se počítá s tím, že to je jen odchylka v měření, a takhle by mi to dávalo mnohem větší smysl).
Navíc mi zjistili zvýšené riziko preeklampsie (netuším, proč to tak vyšlo, protože jinak mám vše bez problémů a celý život jsem měla spíš nízký tlak), tak ted skoro 5 měsíců budu brát aspirin, a kdyby se to nějak projevilo, tak vím, že chtějí mimčo dostat ven v 37.tt, ale jestliže u toho budou koukat na ten nesmyslný UTZ výpočet, tak ho budou chtít dostat ven vlastně už v 36.tt.
Asi zbytečně plaším (hormony) ale stresuje mě představa, že budou nedonošené mimi nutit narodit se o týden dřív jen proto, že nějaká kravka na screeningu klikla o milimetr vedle.
Podotýkám, že na dotaz o pohlaví se mi vysmála, a to pohlaví mi pak 4 KAMARÁDKY nezávisle na sobě řekly jen z fotky - to se mi samozřejmě nechtělo věřit, že by to doktorka neviděla za 15 minut prohlížení mimina a moje kámošky to viděly z jedné fotky, ale na další prohlídce mi to potvrdil i můj gynekolog. O to víc nevěřím, že byla zkušená a nesekla se.
Dlouhodobě se potýkám s obavami, že na naše zdravotnictví není spoleh, tak mě tyhle věci celkově docela straší :/ .
Budu ráda, když k tomu budete mít co říct, aspoň to ze sebe dostanu ven. Díky.
@katula94 nechápu co tady řešíme. Pokud jen případně vyvolavani porodu, tak to můžeš odmítnout 🤷♀️ případné následky si poneseš smaa. A co se týká tvoji stoprocentně pravidelne ovulace, tak já mam taky pravidelný cyklus jak hodinky 29 dnů a zrovna když jsem otěhotněla podruhé, tak jsem měla zpožděnou ovulaci až 20 den... A to muselo být stoprocentně protože jindy jsme spolu ani žádný styk s partnerem neměli, takže jindy jsem otěhotnět nemohla. Takže mi taky vychází termín podle ms a UZ o týden jinak 🙄 Nechápu co řešíme 🤷♀️
@katula94 To je úplně normalni, ze po prvnim sreeningu posunou termín porodu o par dní dozadu, nebo i dopředu a je to uplne v pořádku. Na nejaky termin ovulace se vykašli, to s tim nema vubec nic společného. Proste tvoje dite odpovídá velikostně podle nejakych tabulek o tyden staršímu těhotenství. Tečka. U zdravého tehotentvi ti nikdo předčasne vyvolávat porod nebude a i kdyby nahodou, o vsem muzes diskutovat a případně to odmítnout.
Je super, ze se da zjistit riziko preeklampsie uz takhke dlouho dopředu! Před par lety ještě nic takoveho nebylo. Mela jsem ji, museli mi kvůli vysokemu tlaku porod vyvolavat driv a nikomu bych to nepřála zažit. To jsem mladá a celý život mam tlak v pořádku, spíš nižší. A stejně me to postihlo! Věř doktorům a ber Aspirin, dokud je čas.
K věštění z křišťálové koule od kamarádek se radši nevyjadruju.

@trilien no však ano, to riziko se snižuje, když se to nasadí co nejdřív. O to víc nechápu, proč mi teda nevolali hned, at to začnu brát hned.