icon

Je možné otěhotnět osmý den cyklu? Diskuse o screeningu

katula94
10. srp 2022

Ahoj. Chtěla jsem s vámi probrat jednu věc, co mi vrtá hlavou.
Podle prvního screeningu mi vypočítali, že mé těhotenství je o 6 dní napřed, tzn. že termín porodu mám mít o 6 dní dřív, ne na začátku února, ale na konci ledna.
Jenže když se podle výpočtu z MS počítá s tím, že k ovulaci došlo 14. DC a oni to teď posunuli o 6 dní, tak by to znamenalo, že jsem ovulaci měla už 8. DC, což mi přijde jako úplná blbost. A co právě nechápu, že teď se tím všichni řídí a za můj "pravý" termín považují ten dřívější. Mám obavu, aby mě pak na konci ledna neotravovali s vyvolávačkama, protože jsem po termínu, který musí být ale špatně vypočítaný. Vždyť otěhotnět 8. DC je hloupost nebo přinejmenším velmi nepravděpodobné. Do toho všude na netu čtu, že pokud ten rozdíl je do týdne, tak se TP neupravuje! (Asi se počítá s tím, že to je jen odchylka v měření, a takhle by mi to dávalo mnohem větší smysl).

Navíc mi zjistili zvýšené riziko preeklampsie (netuším, proč to tak vyšlo, protože jinak mám vše bez problémů a celý život jsem měla spíš nízký tlak), tak ted skoro 5 měsíců budu brát aspirin, a kdyby se to nějak projevilo, tak vím, že chtějí mimčo dostat ven v 37.tt, ale jestliže u toho budou koukat na ten nesmyslný UTZ výpočet, tak ho budou chtít dostat ven vlastně už v 36.tt.

Asi zbytečně plaším (hormony) ale stresuje mě představa, že budou nedonošené mimi nutit narodit se o týden dřív jen proto, že nějaká kravka na screeningu klikla o milimetr vedle.
Podotýkám, že na dotaz o pohlaví se mi vysmála, a to pohlaví mi pak 4 KAMARÁDKY nezávisle na sobě řekly jen z fotky - to se mi samozřejmě nechtělo věřit, že by to doktorka neviděla za 15 minut prohlížení mimina a moje kámošky to viděly z jedné fotky, ale na další prohlídce mi to potvrdil i můj gynekolog. O to víc nevěřím, že byla zkušená a nesekla se.
Dlouhodobě se potýkám s obavami, že na naše zdravotnictví není spoleh, tak mě tyhle věci celkově docela straší :/ .

Budu ráda, když k tomu budete mít co říct, aspoň to ze sebe dostanu ven. Díky.

Strana
z2
beruska97
10. srp 2022

@katula94 já nechápu proč by měl být ten UZ výpočet nesmyslný? Mně se termín porodu posunul asi třikrát, až po tom prvním screeningu je definitivní a tím se počítá. Taky mám podle MS jiný termín než podle UZ
Edit: taky jsem nevěděla pohlaví, řekl mi že nic vidět nejde a hotovo, no a? Jsem 16tt a stále ho nevím, holt si počkám do druhého velkého UZ

majena39
10. srp 2022

@katula94 ne každý doktor na prvním screeningu říká pohlaví... Můj ho třeba zásadně neříká a není to proto horší doktor 🙄

katula94
autor
10. srp 2022

@beruska97 Vždyť vysvětluju, proč ten výpočet UZ je nesmyslný. Protože by to znamenalo, že jsem ovulovala 8. Den cyklu, což by zákonitě znamenalo taky to, že mám cyklus dlouhý 22 dní (od ovulace po MS je vždy 14 dnů, délku cyklu mění délka období před ovulací). Jenže cylkus dlouhý 22 dní jsem v životě neměla, průměr mám 28, 29. Takže to prostě nesedí.

katula94
autor
10. srp 2022

@majena39 jasně, kdyby řekla, že si tak brzy netroufá něco říkat, ok...ale kdybys viděla, jak arogantně se na mě osopila, že co po ní jako chci...Navíc různě čtu, jak holkám nechávají aspon chvilku poslechnout srdíčko, ukážou tatínkovi kde co je vidět atd., ale tahle poslechla srdce tak 2 sekundy, něco tam poklikala, nahlásila sestře pár čísel a řekla, že je hotovo. Prostě jsem z toho neměla dobrý pocit.

beruska97
10. srp 2022

@katula94 třeba tentokrát se stalo že si ovulovala dřív, to hned neznamená že doktorka je kráva 🐮 taky mi to vycházelo zprvu že mám termín někdy posledního ledna a najednou to je 23.1

katula94
autor
10. srp 2022

@beruska97 Co ti přijde pravděpodobnější? Že celý život ovuluju 14.-16. den cyklu a zrovna v měsíci otěhotnění by ovulace přišla jako zázrakem 8. den, nebo že se doktorka uklikla a oni teď ten TP budou všude brát za směrodatný, ikdyž bude mít mimi třeba ještě týden čas?

rimanta
10. srp 2022

@katula94 Ahoj, mám to úplně stejně. Podle UTZ na prvním screeningu mi posunuli TP o 6 dní dopředu, jsem si ale jistá, že ovulaci jsem měla 15. nebo 16. DC - dělala jsem si ovulační testy. Taky mě to trošku "stresuje", aby mě pak nehnali na vyvolávání vlastně předčasně, ale uvidíme.

Ještě taková "legrační" poznámka. Mně na prvním screeningu vyšlo riziko růstové restrikce, dostala jsem anopyrin. Když jsem si pak pročítala lékařskou zprávu, zjistila jsem, že mi tam zadali o 10kg menší váhu než reálně mám, což ovlivnilo výpočet rizik. Po zadání správné váhy a přepočtu je všechno v pořádku a anopyrin užívat nemám.

katula94
autor
10. srp 2022

@rimanta Konečně někdo, kdo mě nemá za blba :D
Ale na netu čtu, že pokud se výpočty TP neliší víc jak o týden, tak se za směrodatné považuje ten podle MS. Tak nevím, proč teda všichni najednou berou v potaz ten podle UTZ.
Pro všechny bílý plášť totálně svatý, a vidíš sama, jaké dělají seky. Tím nechci říct, že jsou to blbci, všichni jsme jen lidi, ale já prostě odmítám věřit někomu na 1000% jen proto, že udělal vysokou školu a má lékařský úbor, protože i ten se může splést.

jako_mala_holka
10. srp 2022

Já si třeba dělala ovulacni testy (pozitivní 29dc) a stejně se mi termín na velkem utz ve 14tt posunul o pár dní zpátky, takže podobný případ jako ty... neřeším to, stejně je všechno orientační... Ohledně pohlaví, u první dcery mi v Brně dr řekl, že nejspíš holka a bylo to tak, teď ve Zlíně mi jiná řekla, že to poznat zatím nejde, ale podle hrbolku možná kluk... Doteď to nevíme, jsem 21tt a v pátek jdu na další velký utz, tak snad tam 😄

katula94
autor
10. srp 2022

@rimanta jinak mě restrikce plodu vyšla negativní, ale pozitivní to riziko preeklampsie, a mám obavy, jestli to není kvůli tomu, že mi tam napsala, že jsem přestala kouřit, jenže já přestala tak půl roku před otěhotněním a ještě jsem kouřila málo. Tak jestli kvůli tomu budu pomalu půl roku brát anopyrin a nervovat se, tak potěš :/

katula94
autor
10. srp 2022

@jako_mala_holka já se modlím, že mi třeba tu preeklampsii na 2. screeningu zase vyloučí a nebudu ty aspiriny muset brát jak nějaký infarkťák.

trzks22
10. srp 2022

Já jsem měla od začátku těhotenství plod o týden větší. Nikdo to neřešil, protože je to prý normlání. Ani termín mi nikdo neposouval. Měla jsem rodit 21.11 a porodila sem 11.11 přibližne o ten týden co byl syn větší. Riziko preeklampsie jsem měla taky. Nezáleží uplně na tom jaký tlak jsi celý život měla odráží se to na mnoho faktorech co se zadá do počítače a z toho se vypočítá jak velké riziko je. Věk, váha, cukrovka v rodině, zda nekdo v rodine preeklampsii měl. Na to se mě vše doktorka ptala. Pokud máš třeba vyšší váhu tak proto to riziko vyšlo. Brala sem do 37 týdne anopirin a preeklampsie se neprojevila. Neboj se, doktoři vědí co dělají a určitě by mimčo nenutili dostat ven, když by nebylo dostatečně vyvinuté😊 To vše dle UTZ vidí jak má velkou hlavu, bricho, nohy atd. Pokud by se preeklapmsie ale projevila, tak to každopádně porod musí proběhnout protože je to nebezpečné. Ale buď v klidu máš za sebou teprve 1.screening. budeš mít jěště druhy a třetí kde může byt zase vše jinak.

trzks22
10. srp 2022

@katula94 Tu už ti nevyloučí. Ta už proste vyšla a budeš muset brát do 37tt anopirin. Jen ti na kazdytm screeningu zkontroluji deložní cévy, zda dobře protékají a neucpávají se. Ale jednou to riziko bylo dané dle screeningu a s tím už jedeš celé tehotenství. Buď ráda, že to tom vís a jsou na to zmírnující léky. Dřív nikdo preeklampsii neresil žadne screeningy se na to nedelali a pak se to ženám projevilo az u porodu a muselo se rychle.porodit. Teď o tom riziku u dané pacientky doktoři vedí, jsou na to připravení a navíc beřes zmirnujici léky. Radsi je brát kdyz to riziko je

katula94
autor
10. srp 2022

@trzks22 ve zprávě mám, že to mám brát do 36. týdne, můj gynekolog mi řekl, ať ho beru do 34. týdne.
Nemám problém s tím, ten anopyrin brát, jen mě štve, že mi nikdo nevysvětlil, proč mi to tak vyšlo. Prostě to tak vyšlo a zdarec, věř tomu, co říká bílý plášť - hlavně že ve zprávě mám napsané, že pacient byl o výpočtu rizika informován a poučen. Houby, nikdo mi neřekl nic. Jen at papám prášky a nemyslím na to.

katula94
autor
10. srp 2022

@trzks22 je mi 28, nadváhu mám, ale žádný extrém, v rodině nic...že by dávali anopyrin každé, co má větší zadek a boky, to se mi nezdá :D

ladyhacek
10. srp 2022

@katula94 já zase měla jednoho o 10 dní menší, druhý byl o týden.
Preklepsii měla sestra na lehkou váhu bych ho nebrala. Synovec je narozen předčasně. Nic v rodině nemáme nebo o tom nevíme.
Proč? Také nevím jde o více hodnot, které jsou pro dítě i matku rizikové

beruska97
10. srp 2022

@katula94 holt jednou to budeš muset překousnout že doktor toho ví víc a věřit mu, nedá se nic dělat, nejde o tebe ale o mimino. Jako zdravotník vím že doktoři jsou občas nahovno a občas se spletou, ale když o prenatální diagnostice vím prd tak do toho nebudu rejpat, tak to je. Myslím si že gynekologie a porodnictví je naopak jeden z těch oboru kde si dávají mnohem víc pozor právě kvůli tomu že jde o nenarozený dítě. Ty rizika počítá počítač podle několika faktorů tak se s tím teď už nedá nic dělat. Nekoumej zprávy a doktory co nemají náladu a odsekávaj a soustřeď se na vnitřní pohodu ať se ti nenarodí nervózní dítě ✌️

katula94
autor
10. srp 2022

@beruska97 Právě proto, že toho Dr. ví víc, tak jsem čekala, že mi k tomu něco řekne. Já nemám problém s důvěrou či autoritama, ale ten člověk si to u mě musí zasloužit. A když mám v papírech napsané, že pacient byl poučen o výpočtech, a přitom mi o tom nikdo nechce nic říct, když se na to vyloženě ptám a zajímá mě to, tak mě to štve.
Kdyby ta doktorka byla ochotná dát si 5 minut s tím, že by se na to podívala a řekla by, proč to tak vyšlo, byla bych vděčná a nic bych neřešila. Tvrdili mi, že kdyby nějaké riziko vyšlo, budou mi volat. Nikdo nevolal, tak se mi po celém dnu ulevilo, že je vše ok, a 14 dní nato na mě můj gyndař vyvalí zprávu s rizikem preeklampsie.

katula94
autor
10. srp 2022

@beruska97 do toho ve zprávě mám anopyrin do 36.tt, gyndař mi řekl do 34. tt...tak kdo má pravdu? Do toho mi řekl, že mi doporučuje ho brát, ale vlastně ho brát nemusím, že to je na mě. Jak se v tom pak mám vyznat, když mi každý říká něco jiného?

mourovatakocka
10. srp 2022

@katula94 Termín neřeš, my jsme třeba u druhého přesně věděli datum početí a neodpovídalo žádnému odhadu doktorů. Zajímavější je ta preeklampsie, na to bych se být tebou zeptala doktora. U první jsem měla riziko preeklampsie taky, přitom nízký tlak, ale žádný aspirin nic a žádné komentáře ohledně vyvolávání. Tohle konzultuj s doktorem a snaž se neřešit krizové scénáře než přijdou. Mně opakovaně nabízeli hamiltona v porodnici a druhým, pokaždé jsem odmítala - poprvé to zkoušeli tři týdny před termínem. Nejsem si jistá, jestli ne hned čtyři týdny, to bych kecala. S úsměvem jsem odmítala, děti mají dost rozumu, aby si řekly v příhodný čas. Doporučuju řešit vše s ošetřujícím lékařem, tedy tvým gynekologem, ten tě zná nejlépe. A pokud jde o pohlaví, já ho vždycky věděla z krve, tak neřeknu, kdy se říká, ale co vím, tak brzké předpovědi občas nevyjdou, tak moc nemá smysl se po nich pídit.

beruska97
10. srp 2022

@katula94 hele tohle chápu že tě štve, doktoři na řeči nejsou, to je ta smutná část zdravotnictví, na medicíně nemají jedinou povinnou výuku komunikace, občas by to nebylo špatný naučit doktory mluvit. Člověk si pak akorát může myslet něco o prdeli, nedá se s tím nic dělat. Já když se zeptala na pohlaví odsekl "ne to nejde" a zprávu mi pak předal mezi dveřmi že riziko chromozomálních vad není, nashledanou. Nedá se nic dělat, my už je nepředěláme

katula94
autor
10. srp 2022

@mourovatakocka dr mi řekl, že to tak prostě vyšlo z krve a at to neřeším a beru ten aspirin. Co se týče třeba toho hamiltona, to je právě to, o čem mluvím. Všechny známé i moje mamka mi říkají, jak mám věřit doktorům, a že oni nevyvolávají porody bezdůvodně, že to už se dávno nedělá. No a já jen vidím na diskusích jeden případ za druhým, porody, které proběhly třeba pár měsíců zpět a vím, že jim různě skákali po břiše, vyvolávali bez důvodu atd.

katula94
autor
10. srp 2022

@beruska97 člověk by řekl, že doktora půjde dělat někdo, kdo má rád lidi a rád jim pomáhá a vysvětluje jejich zdravotní stav - protože co si budeme povídat, často i to, jak je pacient informovaný, má přímý vliv na jeho psychickou pohodu, což zase zpětně může ovlivnit jeho zdraví.
Jestli mám skoro půl roku brát aspirin, tak budiž. Ale ráda bych o tom věděla dost nato, abych ho brala s klidným svědomím, že se určitě nikdo nespletl (jako u @rimanta) a proč to tak vyšlo. Třeba na netu čtu, že na jiných klinikách dávají anopyrin až od rizika 1:100 a horším, takže podle této kliniky by mi ho ani nedali.

mourovatakocka
10. srp 2022

@katula94 Aspirin neublíží, preeklampsie je ohavnější než aspirin. Vyvolávání teď neřeš, na krizovky je brzo. Ale. Až se to bude blížit, hlavně se vždycky ptej, co ozvy miminka a jestli je vše v pořádku, to je klíčové. A pak se uvidí 🙂
Jo a ještě něco, vzdělávat se, číst zkušenosti, to je super. Ale uvědom si, že častěji si přečteš jobovky, než kladné příběhy. Nejlepší je se nestresovat zbytečně čtením hororů.

katula94
autor
10. srp 2022

@mourovatakocka právě proto, že je to takový strašák, tak se divím, že mi z té genetiky nikdo nevolal, nikdo nic nevysvětlil,...

beruska97
10. srp 2022

@katula94 to už je pak něco co si každej doktor, klinika atd rozhodnou sami podle zkušeností. Neřídila bych se hned tím že to je špatně když klinika v Hradci dělá něco jiného než klinika v Pardubicích, například. Když jsem začala v 6 TT krvácet tak mi doktor řekl že na žádný léky nevěří že mám počkat že to je buď nebo, uvidím, ale pak jsem zde četla že jiným ženským na to dali nějaký léky aby nekrváceli. No taky jsem si myslela že doktor mě má na salámu. Neměl, jen měl svý postupy kterým věřil on

trilien
10. srp 2022

@katula94 ja zareagujem na preeklampsiu, nakoľko mám tiež riziko vzniku. Tiež mi nikto nevysvetľoval, ako na lekári to prišli, tak som si prešla lekársku správu.- Vyslovene číslo po čísle a hľadala referenčné hodnoty na webe a zistila som, že riziko preeklampsie udáva proteín v krvi ) stanovuje sa pri odbere vrámci NT screeningu) a v správe je označený ako PAAP-A. Riziko preeklampsie nemusí nijako súvisieť s celoživotným krvným tlakom. (Na to som sa u Dr. pýtala)- Uvediem svoj prípad, dnes končím 21tt a tlak mám 103/61 (resp stále sa hýbe v obdobných hodnotách), rovnako nemusí riziko preeklampsie priamo súvisieť s hmotnosťou ( moja aktuálna hmotnosť je 53kg), aj keď je pravda, že obezita a vysoký KT toto riziko samozrejme zvyšujú.

katula94
autor
10. srp 2022

@trilien ano, to už jsem taky vygooglila, prý to číslo nesmí být nízké pod určitou hodnotu, ale já ho mám mnohem vyšší, a o tom jsem nikde nic nedohledala.
A jeden doktor tvrdí, že mám brát anopyrin do 36. týdne, druhý zase, že do 34., na internetu čtu, že se má začít brát co nejdřív před 16.tt, přitom po screeningu mi nikdo nevolal a řekl mi o tom dr. až na kontrole v 15.tt (podle jejich utz výpočtu už skoro v 16.tt). Tak jestli jsem riziková, že potřebuju co nejdřív aspirin, proč mi to neřekli hned? Nebo naopak jestli to riziko není žádná hrůza, že jim nepřišlo důležité mi volat, tak proč potom to braní aspirinu? Prostě mi to celé nedává logiku a jsem z toho rozhozená, protože mi nikdo není schopný říct, jak to mám chápat.

trilien
10. srp 2022

@katula94 ja mám heparín od 16. tt do 36.tt. Určite by som sa spýtala vlastného gynekológa, ako sa k tomu dopracovali. Mne lekárka vysvetľovala, že čím neskůr sa nasadí liek na riedenie krvi, tým viac sa zvyšuje riziko.

veru181
10. srp 2022

Zvýšené riziko preeklampsie jsem měla taky, i když mám jinak nízký tlak. Bylo mi řečeno, že v těhotenství je vše jinak. Brala jsem anopyrin a ke konci těhotenství měla tlak v normě, takže je dost pravděpodobné, že bych bez léků měla tlak vysoký… Vyvolávání je ale až v případě propuklé preeklampsie, kdy ohrožuje dítě nebo matku… Jinak kamarádka otěhotněla 3 dny před menstruací, takže to posunutí termínu bych asi tolik neřešila (mně se neměnil a syn se pak stejně narodil o dva týdny dřív)… A co se týče určení pohlaví, věděli jsme taky až na druhém velkém ultrazvuku. Diagnostiku kamarádek bych asi jako směrodatnou nebrala 🙂

Strana
z2