Minimálně zvýšená hladina cukru v těhotenství
Maminky ty které jste měly zvýšebou hladinu cukru potřebuji radu prosím: Minulý týden jsem měla cukr 5,3 a dnes 5,1 ani hrníčky mi pít nedávaly že nemůžou. Tak mě doktroka poslala do dia poradny. Tam my daly glukomer, jehlicky a prouzky at se picham do prstu a vidim hladiny cukru... Je to prej jen minimalne zvysene ze se nemam o miminko bat ze bude v poradku, ale ja mam stejne strach mate nekdo podobne zkusenosti
Ahoj holky, vím, že je jedna diskuze založená, ale je tam tolik příspěvků, že se tam, už nedá orientovat, proto se ptám tady. Jsem v 11. týdnu a dnes mi doktor řekl, že mám zvýšený cukr 5,2. Brali mi krev ze žíly nalačno. Zítra jdu na další odběry. Měl to také někdo zjištěné takto brzy a zabrala dieta?
@fandysek_1 já měla taky zvýšený, ale já já jsem měla druhý odběr už ok (absolvovala jsem tak ogtt v 1. trim. i ve standard termínu). U mě zřejmě způsobeno dietní chybou, večeřela jsem hodně pozdě
@fandysek_1 já měla podle nových norem taky těhotenskou cukrovku - taky jsem měla 5,2 nalačno. Nebo 5,1? Už si nepamatuju, každopádně ani OGTT nepokračoval. Měřila jsem si glykemii glukometrem a i s odchylkou, kterou může mít, jsem nikdy do hladin, které by ukazovaly na cukrovku, nespadla. I když jsem si předtím dala třeba sladký jogurt. Já bych ty nové hodnoty taky brala s rezervou, vsadím se, že za pár let to bude zas jinak. I můj gynekolog na to kouká stejně, s takovou hodnotou do diabetologické poradny ani neposílá, jen udělá další odběr,který jak říká, ve valné většině případů bývá v naprostém pořádku. Ono je třeba taky zmínit, že hodnotu cukru v krvi zvyšuje i stres, čili pokud před odběrem třeba chváváte, víte, že příjdete pozdě nebo podobná blbost a cukr může být hned trošku vyšší.
@lidag Ona se hlavně na základě jedné zvýšené lačné cukrovka diagnostikovat nedá a nesmí. Proto se bere glykémie dvakrát po sobě, aby se dala potvrdit porucha glukozové tolerance. Stres zvyšuje glykémii, ale ne nad normu 🙂 Pokud Ti už před tím největším náporem hormonů dokáže obyčejný strach z jehly vytáhnout glykémii dvakrát nad limit, tak o důvod víc, proč ji sledovat i dál 🙂 Jinak je samozřejmě nutné dodržet lačnění (ale ne nad míru!), nechodit na test nachlazená nebo po nemoci a nebrat léky, které by mohly glykémii zkreslit.
@fandysek_1 Může se to stát, ale je potřeba vyloučit vnější vlivy, jak jsem psala výš - léky, nachlazení, velké nevolnosti. To všechno může být zkreslovacím faktorem.
@fandysek_1 Večeře v tom roli moc nehraje. Organismus, který je zdravý, spotřebuje všechno jídlo během osmi hodin. A to i v případě, kdyby sis dala v mcdonaldu velké menu a k tomu půllitrovku coca coly. Ale může to ovlivnit třeba Utrogestan, který se v prvním trimestru často nasazuje a lékaři na to zapomínají upozornit. Stejně tak kdybys podstupovala hormonální léčbu před otěhotněním.
@werumka no vidíš, já utrogestan beru. Ach jo...takže to zase bude vyšší.
@fandysek_1 A bereš ho preventivně, nebo z důvodu nedostatku progesteronu? Pokud je to možné, zkusila bych ho vzít až po odběru.
@werumka krvácela jsem v 7. týdnu a od té doby nic. Ze dvou, už beru jen 1. Dnes večer si ho nevezmu a vezmu ho zítra po odběrech. Nevím jestli to pomůže, ale zkusím.
@fandysek_1 Zkus a uvidíš. Může to udělat právě tu jednu, dvě desetiny. Tak držím palce, ať je to v pohodě 🙂
@werumka díky moc za rady 🙂
@janulkar99 víš,já měla taky jen 5,1 , takže celkem v pohodě,test se nedodělal a šla jsem do dia poradny,dietu jsem dodržovala,vážila jídlo,počítala sacharidy a přesto se tělo zbláznilo a glykémie letěly nahoru. Teď jsem na 26j nočního inzulínu a jsem ráda,že jsem na dia šla,že nad tím na gyndě nemávli rukou. Ona cukrovna není jen velké dítě bohužel - to je na tom vlastně asi to nejmenší.
Tak zatim to nejak neleti zatim jsem mela po jidle maximalne 5,7 a jednou dokonce jen 5. takze je to takove vselijake. v dia mi rekly ze by bylo dobre kdyby to po jidle nestouplo vic jan na 8
@janulkar99 mně to tak nestouplo nikdy, fakt jsem celou dobu měla hodnoty ukázkové. Dokonce ani nalačno jsem nikdy neměla přes 5... Jediný, co jsem nesla fakt těžce,tak dia dietu v porodnici... Umřela bych hlady, kdyby mi rodina nenosila další jídlo. Jsem štíhlá a moc zásob tuku po porodu mi nezůstalo. Jídlo bylo pochopitelně nízkotučné a nesladké. To bych se ani nerozkojila...
taky jsi necham nosit od chlapa protoze to tam je tak v nemocnci na zkazeni zaludku z hladu prvne mam rikaji jist se ma aspon 5x za den a tam na snidani jeden rohlik, obed hruza a des a vecere zas treba rohlik toho se dospely clovek nenaji ja jsem tez hubena ne uplne ale tak akorat ale snim dost. u prvniho syna mi tez nosily a ted jsi necham zase
@janulkar99 Řekla bych, že jeden rohlík je v pořádku. Já jako diabetička jím taky jen 50g pečiva a pokud je to svačina, nebo druhá večeře pak 25g, což odpovídá půlce rohlíku, nebo krajíčku chleba.
@janulkar99 ja si ted taky musela nechat donest jidlo,ke snidani krajic chleba s lucinou jeste sel,ale k piri mliko,ktery rano nemuzu,pak az obed,knedliky,hnusny spenat a maso a pak az vecere,zase platek chleba a sunkovy salam - 16% masa. Jenze abych dosahla na 220g sacharidu,musim jist co dve hodiny,tak mi musel manzel dobest lamankovy chleba,sunky a jogurty,abych si to nejak udrzela.
prave proto a jeste v nemocnici cpou bile pecivo kdyz pri cukrovce ho nedoporucuji. a u prvniho syna po porodu mi hned daly cocku na kyselo
@janulkar99 me treba rekla diabetolozka, ze pokud nevim z ceho presne je vyrobeno tmave pecivo, at radeji zvolim bile. Tam urcite karamel a podobne ,,zdrave,, veci nebudou.
@eloise02 ano, pokud jsou svaciny a 2.vecere, tak to v poradku je, ale jak psala @janulkar99 tak u nich byla jen 3 jidla za den, coz je zalostne malo..
@luj89 ano u nas v nemocnici davji jen snidani, obed a veceri nic vic

@janulkar99 Neboj se, dodržuj dietu, měř se a bude to ok 🙂