icon

Minimálně zvýšená hladina cukru v těhotenství

janulkar99
3. kvě 2017

Maminky ty které jste měly zvýšebou hladinu cukru potřebuji radu prosím: Minulý týden jsem měla cukr 5,3 a dnes 5,1 ani hrníčky mi pít nedávaly že nemůžou. Tak mě doktroka poslala do dia poradny. Tam my daly glukomer, jehlicky a prouzky at se picham do prstu a vidim hladiny cukru... Je to prej jen minimalne zvysene ze se nemam o miminko bat ze bude v poradku, ale ja mam stejne strach mate nekdo podobne zkusenosti

Strana
z2
werumka
3. kvě 2017

@janulkar99 Neboj se, dodržuj dietu, měř se a bude to ok 🙂

fandysek_1
3. kvě 2017

Ahoj holky, vím, že je jedna diskuze založená, ale je tam tolik příspěvků, že se tam, už nedá orientovat, proto se ptám tady. Jsem v 11. týdnu a dnes mi doktor řekl, že mám zvýšený cukr 5,2. Brali mi krev ze žíly nalačno. Zítra jdu na další odběry. Měl to také někdo zjištěné takto brzy a zabrala dieta?

jipe
3. kvě 2017

@fandysek_1 já měla taky zvýšený, ale já já jsem měla druhý odběr už ok (absolvovala jsem tak ogtt v 1. trim. i ve standard termínu). U mě zřejmě způsobeno dietní chybou, večeřela jsem hodně pozdě

lidag
3. kvě 2017

@fandysek_1 já měla podle nových norem taky těhotenskou cukrovku - taky jsem měla 5,2 nalačno. Nebo 5,1? Už si nepamatuju, každopádně ani OGTT nepokračoval. Měřila jsem si glykemii glukometrem a i s odchylkou, kterou může mít, jsem nikdy do hladin, které by ukazovaly na cukrovku, nespadla. I když jsem si předtím dala třeba sladký jogurt. Já bych ty nové hodnoty taky brala s rezervou, vsadím se, že za pár let to bude zas jinak. I můj gynekolog na to kouká stejně, s takovou hodnotou do diabetologické poradny ani neposílá, jen udělá další odběr,který jak říká, ve valné většině případů bývá v naprostém pořádku. Ono je třeba taky zmínit, že hodnotu cukru v krvi zvyšuje i stres, čili pokud před odběrem třeba chváváte, víte, že příjdete pozdě nebo podobná blbost a cukr může být hned trošku vyšší.

werumka
3. kvě 2017

@lidag Ona se hlavně na základě jedné zvýšené lačné cukrovka diagnostikovat nedá a nesmí. Proto se bere glykémie dvakrát po sobě, aby se dala potvrdit porucha glukozové tolerance. Stres zvyšuje glykémii, ale ne nad normu 🙂 Pokud Ti už před tím největším náporem hormonů dokáže obyčejný strach z jehly vytáhnout glykémii dvakrát nad limit, tak o důvod víc, proč ji sledovat i dál 🙂 Jinak je samozřejmě nutné dodržet lačnění (ale ne nad míru!), nechodit na test nachlazená nebo po nemoci a nebrat léky, které by mohly glykémii zkreslit.

werumka
3. kvě 2017

@fandysek_1 Může se to stát, ale je potřeba vyloučit vnější vlivy, jak jsem psala výš - léky, nachlazení, velké nevolnosti. To všechno může být zkreslovacím faktorem.

fandysek_1
3. kvě 2017

@jipe
@lidag
@werumka díky za postřehy a zkušenosti. Doktor si taky myslí, že by to mohlo být větší večeří. Před 14 dny jsem měla odběr krve a vyšla mi hodnota 5,6, ale to, už jsem byla po snídani asi dvě hodiny. Tak se zítra uvidí.

werumka
3. kvě 2017

@fandysek_1 Večeře v tom roli moc nehraje. Organismus, který je zdravý, spotřebuje všechno jídlo během osmi hodin. A to i v případě, kdyby sis dala v mcdonaldu velké menu a k tomu půllitrovku coca coly. Ale může to ovlivnit třeba Utrogestan, který se v prvním trimestru často nasazuje a lékaři na to zapomínají upozornit. Stejně tak kdybys podstupovala hormonální léčbu před otěhotněním.

fandysek_1
3. kvě 2017

@werumka no vidíš, já utrogestan beru. Ach jo...takže to zase bude vyšší.

werumka
3. kvě 2017

@fandysek_1 A bereš ho preventivně, nebo z důvodu nedostatku progesteronu? Pokud je to možné, zkusila bych ho vzít až po odběru.

fandysek_1
3. kvě 2017

@werumka krvácela jsem v 7. týdnu a od té doby nic. Ze dvou, už beru jen 1. Dnes večer si ho nevezmu a vezmu ho zítra po odběrech. Nevím jestli to pomůže, ale zkusím.

werumka
3. kvě 2017

@fandysek_1 Zkus a uvidíš. Může to udělat právě tu jednu, dvě desetiny. Tak držím palce, ať je to v pohodě 🙂

fandysek_1
3. kvě 2017

@werumka díky moc za rady 🙂

lidag
3. kvě 2017

@werumka děkuji, jsem z oboru, nepotřebuju poučení o glykemii 🙂 Jinak jsem nepochopila, co myslíš tím 2x nad limit. 5,2 přece není 2x nad limit - to už by byla hypoglykemie a ne hodnota nadlimitní...

werumka
3. kvě 2017

@lidag No musí být dva odběry po sobě nadlimitní (tj. nad 5,1) Ideálně třeba dva, tři dny po sobě 🙂 Z jednoho odběru lačné se cukrovka v těhotenství nediagnostikuje.

lidag
3. kvě 2017

@werumka tak na to jsem se neptala - ptala jsem se na to, co jsi myslela tou hodnotou dvakrát nad limit. O ničem takovém jsem nepsala. Ty jsi diabetolog?

werumka
3. kvě 2017

@lidag Ne, jen mám 30 let cukrovku 🙂 Dvakrát nad limit = dvakrát nadlimitní odběr na lačno 🙂

lidag
3. kvě 2017

@werumka super, tak já jsem třeba lékařka. Možná není třeba reagovat na každý příspěvek, chápu, že to myslíš dobře, ale určitě bude lepší, když se těhotné poradí v ordinaci.

werumka
3. kvě 2017

@lidag Ja to chápu, ale uz jsem se setkala například s tolika gynekologu, kteří šíří o GDM bludy, že kromě svych lékařů nevěřím. Omlouvam se 🙂

medulinek
4. kvě 2017

@janulkar99 víš,já měla taky jen 5,1 , takže celkem v pohodě,test se nedodělal a šla jsem do dia poradny,dietu jsem dodržovala,vážila jídlo,počítala sacharidy a přesto se tělo zbláznilo a glykémie letěly nahoru. Teď jsem na 26j nočního inzulínu a jsem ráda,že jsem na dia šla,že nad tím na gyndě nemávli rukou. Ona cukrovna není jen velké dítě bohužel - to je na tom vlastně asi to nejmenší.

janulkar99
autor
6. kvě 2017

Tak zatim to nejak neleti zatim jsem mela po jidle maximalne 5,7 a jednou dokonce jen 5. takze je to takove vselijake. v dia mi rekly ze by bylo dobre kdyby to po jidle nestouplo vic jan na 8

lidag
6. kvě 2017

@janulkar99 mně to tak nestouplo nikdy, fakt jsem celou dobu měla hodnoty ukázkové. Dokonce ani nalačno jsem nikdy neměla přes 5... Jediný, co jsem nesla fakt těžce,tak dia dietu v porodnici... Umřela bych hlady, kdyby mi rodina nenosila další jídlo. Jsem štíhlá a moc zásob tuku po porodu mi nezůstalo. Jídlo bylo pochopitelně nízkotučné a nesladké. To bych se ani nerozkojila...

janulkar99
autor
7. kvě 2017

taky jsi necham nosit od chlapa protoze to tam je tak v nemocnci na zkazeni zaludku z hladu prvne mam rikaji jist se ma aspon 5x za den a tam na snidani jeden rohlik, obed hruza a des a vecere zas treba rohlik toho se dospely clovek nenaji ja jsem tez hubena ne uplne ale tak akorat ale snim dost. u prvniho syna mi tez nosily a ted jsi necham zase

eloise02
7. kvě 2017

@janulkar99 Řekla bych, že jeden rohlík je v pořádku. Já jako diabetička jím taky jen 50g pečiva a pokud je to svačina, nebo druhá večeře pak 25g, což odpovídá půlce rohlíku, nebo krajíčku chleba.

medulinek
8. kvě 2017

@janulkar99 ja si ted taky musela nechat donest jidlo,ke snidani krajic chleba s lucinou jeste sel,ale k piri mliko,ktery rano nemuzu,pak az obed,knedliky,hnusny spenat a maso a pak az vecere,zase platek chleba a sunkovy salam - 16% masa. Jenze abych dosahla na 220g sacharidu,musim jist co dve hodiny,tak mi musel manzel dobest lamankovy chleba,sunky a jogurty,abych si to nejak udrzela.

janulkar99
autor
8. kvě 2017

prave proto a jeste v nemocnici cpou bile pecivo kdyz pri cukrovce ho nedoporucuji. a u prvniho syna po porodu mi hned daly cocku na kyselo

luj89
8. kvě 2017

@janulkar99 me treba rekla diabetolozka, ze pokud nevim z ceho presne je vyrobeno tmave pecivo, at radeji zvolim bile. Tam urcite karamel a podobne ,,zdrave,, veci nebudou.

luj89
8. kvě 2017

@eloise02 ano, pokud jsou svaciny a 2.vecere, tak to v poradku je, ale jak psala @janulkar99 tak u nich byla jen 3 jidla za den, coz je zalostne malo..

medulinek
8. kvě 2017

@luj89 jj, to tmave je casto jen dobarvene,v takovem pripade pry zlata sumava,ale mne teda nesedla ani ta sumava a jedu na lamankovem. Je super,ze je takovy hutny,takze fakt zasyti i mensi kousek.

janulkar99
autor
9. kvě 2017

@luj89 ano u nas v nemocnici davji jen snidani, obed a veceri nic vic

Strana
z2