Naše malá je natočená obráceně, otočí se do porodu? 22tt

jarai
18. kvě 2015

Chci se zeptat, lékař mi sdělil ve 22 týdnu těhotenství, že je naše malá špatně natočená. Tělíčko a nožičky jsou dole a hlavička nahoře. Má s tím někdo zkušenost, může se do porodu ještě natočit? Navíc mám moc nízko placentu, bojím se, že budu mít komplikace při porodu.

drrregy
18. kvě 2015

@jarai Já myslím, že to řešíš předčasně. Pořádně si to nepamatuji, ale mě se malý otočil hlavičkou dolů možná až ve 32tt. Takže klid, dělěj kočičí hřbet a ono se otočí 🙂

jaja01k
18. kvě 2015

@jarai Taky si myslím, že v 22. týdnu je ještě hodně brzo řešit polohu miminka. Buď v klidu, na otočení má ještě plno času i místa 🙂

lenula4
18. kvě 2015

@jarai měla jsem to naprosto stejně! mimčo se pak otočilo jak mělo a placenta se vytáhla. Ve 22tt je brzo , má tam dost místa a věř že se může otočit ještě víckrát 🙂

loupacek
18. kvě 2015

Času dost. Já měla dítě v 20tt našikmo a co tak cítím, tak teď je vzorně hlavou dolů. První dítě provádělo smělou gymnastiku od osmého měsíce a na porod se vrátilo do správné polohy. 🙂

Placenta se ti ještě může vytáhnout, jak poroste děloha.

andrrriiik
18. kvě 2015

Mě se obě děti otočily až po 30tt,což je běžné 🙂

wecurka
18. kvě 2015

Měla jsem totéž placenta se vytáhla, ale malá neotočila měla pupečník 3x kolem krku takže opravdu nemohla. Řešení je CS. Spousta žen může oponovat přirozeným porodem KP, ale za mě CS je jistota, že se miminku nic nestane než machrovat že se to dá zvládnout. Ale jinak ještě máš opravdu ještě hodně času na to aby se miminko otočilo nedělej předčasné závěry. A hlavně to není nic co by se opravdu nedalo vyřešit. 🙂

ronyx
18. kvě 2015

Jsem ve 25. týdnu a prcka mám taky pořád koncem pánevním,moji gynekoložku to ani nijak neznepokojilo,vůbec to neřešila,ještě je spousta času na to aby se miminko přetočilo,takže nechápu proč tě s tím doktor stresuje.

jhhd
18. kvě 2015

Ještě je strašně brzy panikařit. Uklidni se a případnou paniku odlož tak o 12 týdnu. Do 32. tt se většina dětí otočí a z těch, co se neotočí do 32. tt, to většina do porodu také zvládne. Při porodu zůstává v KP asi jen 5% všech dětí.

Chápu, že jsi nervózní, zažila jsem si to také, ale opravdu jsem začala nervóznět až po tom 32. tt. Uklidni se a pokud ti pomůže, že pro otočení mimika něco děláš, tak cvič kočicí hřbety, podkládej si zadek při ležení, sviť miminku nebo mu pouštěj hudbu, abys otočení stimulovala. Pomoct to může a nemusí. Nám nepomohlo nic.

Paní doktorka byla v klidu ještě ve 35.tt, kdy jsem ji žádala o doporučení na obrat zevními hmaty. Přesvědčovala mě tenkrát, že se miminko může ješte otočit, ale uznala, že pokud se má obrat podařit je nejvhodnější doba.

Obrat se nepodařil a pro mě to byl signál, že naše dcerka je v KP z nějakého důvodu a prostě to tak má být. Byl to moment, kdy jsem se se situací vnitřně smířila a rozhodla se, že pokud to bude možné, zvládneme s dcerkou porod po prdelce (do porodu jsem nevěděla, že čekáme holčičku - nechtěli jsme to vědět). Po propuštění z nemocnice po nezdařeném obratu jsem se okamžitě jela podívat do rokycanské porodnice, kde jsem vědela, že porody KP provádějí, nemají s tím problém a rodičky podporují.

Tím, že jsem se rozhodla já sama, manžel mě podporoval, dcerka splňovala všechna kriteria pro porod KP a plně jsem věřila rokycanským porodníkům, že mají zkušenosti a v případě problémů vše včas zarazí, tak jsem šla rodit zcela klidná (asi 2x během kontrakcí zahlodala myšlenka, že trpím zbytečně a stejně mě nakonec fiknou, ale rychle jsem ji zaplašila). Dcerka se narodila úplně zdravá, doslova vyletěla jako namydlený blesk. Kdybych se tenkrát nechala říznout CS, bylo by to zcela zbytečné.

Uklidni se, tvoje miminko se jistě otočí a když ne, tak to stále není žádná tragedie. Ať už by si se rozhodla pr porod KP či CS. Hlavní je, že na konci bude tvoje krásné zdravé miminko.

bubak87
18. kvě 2015

Ahoj, naše maličká byla také obráceně, ale těsně před porodem se mi děloha "zázračně" přetočila. 🙂 Neměj strach, vše bude v pořádku, hlavně odpočívej a nestresuj se.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru