icon

Odběr plodové vody, riziko Downova syndromu 1:67

karkulka789
4. bře 2018

Ahoj holky, za 3 dny jdu na odber plodove vody.Dopadl mi hůře první screening, konkrétně krev.Riziko down syndromu 1:67.Projasněni šíje na ultrazvuku bylo v poradku i všechno ostatní.Je mi čerstvě 40. Je to moje 3 dítko, ale hrozně se moc bojím.Je na tom některá podobně? Čeká některou taky odběr nebo ho máte už za sebou?

Strana
z3
vcelkalenka
6. bře 2018

@iwettka Vubec ted nevim.V nemocnici i na genetice jsem rikala,ze uz ne.Ale ted,jak asi pracuji hormony,si zase rikam ze bych do toho jeste sla.Ale jedine z umeleho.My mame totiz toho mladsiho z IVF.Z umeleho.A mame jeste zamrazeno.No nevim...preci jen bude mi 39.Z pohledu zodpovednosti si rikam,ze to jiz neni dobre mit skoro ve 40 ditko.A dva kluky uz mame,kdyby clovek vedel,ze to bude holcicka tak nevaham😍😄.

veronikanel
6. bře 2018

@pavla555 Můj největší strach tkví v tom,že opravdu nesnesu bolest.Strašně se bojím,že při vpichu cuknu a jehla ublíží miminku :(

pavla555
6. bře 2018

@veronikanel je fakt, že každý snáší bolest jinak. Ale ta jehla je tenka a malá (já než jsem tam šla tak jsem si taky představovala velkou tlustou jehlu 🙂). Já bych to přirovnala k odběru krve 🙂 Tak ještě jednou držím pěstičky 🙂 !!!!

karkulka789
autor
7. bře 2018

@kamlotka super.ja uz ležím doma po odberu.pred hodinou mě přivezl pritel domu

ilonne
7. bře 2018

@babanci Zrovna prenascan je ze vsechbtech drahych testu nejmin presny. Lepsi je harmony test a uz jsou urcite i jine.

ilonne
7. bře 2018

@karkulka789 drzim palce, ja mela v 36 letech riziko DS 1:99, podstoupila jsem.odber choriovych klku a vse bylo v pohode 🙂

karkulka789
autor
7. bře 2018

@ilonne moc děkuji.me je 40.A riziko mi vyšlo 1:67🙁ale snažím se věřit že vše dobře dopadne

vcelkalenka
7. bře 2018

@karkulka789 Moc drzim palecky,at je vse v naprostem poradku👍🌹

jane46
7. bře 2018

@veronikanel Toho se neboj. Při tom vpichu musí projít všemi vrstvami než se dostanou přímo k plodové vodě. A vpich nebolel. U mě dlouho hledal Dr. vhodné místo přes UTZ, kde je nejvíc vody, miminko nejdál... a pak opravdu byl opatrný při samotném vpichu, nebodl mi jehlu do břicha ráz naráz. Plus ta jehla je jen pro vpich, ta se pak vyndá a samotný odběr je gumovou, takže se nemůže stát, že se miminko píchne. Obě naše děti si hned plavaly tu novou věc prohlédnout a zkoumaly to 😉

veronikanel
7. bře 2018

@jane46 Už to mám za sebou.Dnes ráno 🙂 Vpich teda bolel,ale prostě klasicky,jako odběr krve.Pak jen trochu tlak a hotovo.Zase jsem jančila zbytečně😄

karkulka789
autor
7. bře 2018

Chtěla bych se zeptat, za jak dlouho jste se mohli sprchovat?a jak dlouho trvá riziko komplikací, např. riziko infekce?

karkulka789
autor
7. bře 2018

@kamlotka nevíte za jak dlouho se může sprchovat?

pavla555
7. bře 2018

@karkulka789 já jsem se normálně večer osprchovala, ani mě nenapadlo, že bych nemohla 🙂 Hlavně né horkou vodu v těhotenství, ale to asi víš 🙂

kamlotka
8. bře 2018

@karkulka789 Ja nad tim taky nepremyslela,pichnou a nazdar...hlavne ty 3dny nedelejte nic namahaveho 😉

veronikanel
8. bře 2018

Holky,jak dlouho může bříško pobolívat?Byla jsem včera ráno a stále to cítím.Jako velmi slabou MS.Možná je to i tím,že se včera večer prcek rozhodl dost kopat :(

iwettka
8. bře 2018

Největší riziko je těch 48 hodin od výkonu a riziko infekce asi 10 - 14 dní. A břicho pobolívat určitě může, pořád je to invazivní výkon a zásah do dělohy, ale to přejde a vše bude v pořádku 😉

karkulka789
autor
8. bře 2018

Tak už mi volali první výsledky.jsou negativní.zadny down syndrom se nepotvrdil a je to kluk😊

karkulka789
autor
8. bře 2018

@veronikanel buď v klidu , mám to stejné.hlavne ležet.ja se nechávám obskakovat.a už mi volali výsledky.jsou negativní, žádný down syndrom se nepotvrdil a bude to kluk.drz se😊

veronikanel
8. bře 2018

@karkulka789 Také mi dnes volali 🙂 O klukovi víme,ale u dobrých výsledků jsem brečela štěstím 😄
Gratuluji❤

karkulka789
autor
8. bře 2018

@veronikanel gratuluji a moc😉je to pro nás nejvetsi štěstí🍀

pavla555
8. bře 2018

karkulka789 @veronikanel
holky jsou to nervy a tím to nekončí, je to nervák na celej život 🙂 Gratuluju a stále držím pěsti ať vše dobře dopadne 🙂

kamlotka
12. bře 2018

Holky,muzu se zeptat,co vam reknou,kdyz maji zbytek tech vysledku?Jako co vsechno muze byt spatne?Prvni vysledky mame v poradku,ale nejak nemuzu vypatrat,co vse muze byt spatne.

veronikanel
12. bře 2018

@kamlotka Nevím,co přesně hledají u vás.Jestli jsem to dobře pochopila(a je vysoká pravděpodobnost,že ne😄),ty první jsou na ty tři nejdůležitější vady,resp.na ty nejznámější jako je Down.U nás ještě pátrají kvůli synovi po Noonanovi a pak jestli tam není něco dalšího,méně známého.

beruda
12. bře 2018

@kamlotka to není zbytek, ale spíš potvrzení. Testuje se primárně Downův, Pataau a ještě jeden syndrom. Tyhle tři jsou v populaci nejobvyklejší. Dále se testují pouze gnetické vady, na které je podezření z anamnézy. Nic víc. Těch genetických vad je tolik, že ani není v moci lékařů otestovat všechny. Ale to vám asi řekli na genetice.

ilonne
12. bře 2018

@beruda Pockej, me tehdy delali kompletni karyotyp.

beruda
12. bře 2018

@ilonne Mně bylo vysvětleno, že se standardně dělá trizomie - tedy jestli nedošlo ke "ztrojení" chromozomů a vzniku Downa, Edwardse, nebo Patauua (chromozom 13, 18 a 21), které při trizomii nejčastěji vznikají. V podstatě ty chromozomy jen spočítají, jestli je jich 46 a ne 47. Ale že se rozhodně nehledá všechno, jednak by to trvalo děsně dlouho a jednak jsou těch vad tisíce. A pokud nevědí po čem jít, ani kolikrát nejsou schopni tu vadu zachytit.

2hanah
12. bře 2018

@karkulka789 Moje doktorka mě dotlačila do amniocentézy před třemi týdny proti mému přesvědčení a doteď toho lituju, podle mě k tomu nebyl pořádně důvod, podle mě stačí ultrazvuk. Velice nepříjemný zákrok na psychiku s těmi riziky, navíc doktorovi nešla ta plodová voda nabrat, takže mi procedníkoval břicho hned třema vpichy!!! Divím se, že to malej přežil a byla jsem na sebe naštvaná, že jsem se nechala k tomu přemluvit, když ultrazvuk a můj vnitřní pocit byl v pořádku a měla jsem obrovský odpor k tomu zákroku kvůli miminku, že v jeho sterilním "domečku" nemá žádná blbá jehla mu tam co narušovat. Hodně štěstí! Tohle je jen můj osobní dojem.

babanci
12. bře 2018

@2hanah Měla bych přesně ten stejný pocit. To, jakým způsobem se dnes ženy do invazivních zákroků tlačí, mě nevýslovně leze na nervy. Když byla moje dcera těhotná, měla v pořádku, šíjové projasnění, sono v pohodě a jen podle krve vypočítali pravděpodobnost postižení /kdo může říct, že nemá žádnou pravděpodobnost postižení...nikdo!/ Tak kvůli tomu plakala, hned mi volala, já jí ani nerozuměla, myslela jsem, že potratila. Jak řekla, že do odběru nepůjde, byli na ní hnusní, jestli si uvědomuje, jaká je starost o postižené dítě. Dneska by jí měli vidět. Zdravá, šikovná, nádherná holka.

2hanah
12. bře 2018

@babanci Kolem vidím těchto případů mraky! A naopak je tady případ, mamince vyšel screening na Downa 1:37000 a holčička 15 měsíců se narodila s Downem, jsou to jen hloupá čísla, statistiky a zdravotní busynes na nás vydělávající, nic víc, ke mně se zase hnusně chovali u toho odběru, měla jsem z toho pocit a nezávisle na něm mi to pak potvrdila náhodná lékařova rodinná známá, že panu doktorovi jde hlavně o peníze! Je mi z toho systému zle.

babanci
12. bře 2018

@2hanah Ani nevíš,jak jsem ráda,že to píšeš. Jednou jsem se tu zmínila na podobné diskuzi a málem mě vykázali. A já taky takový případ znám a zblízka. Kolegyně má postiženého chlapečka a přitom měla všechny testy v pořádku. Někdo je rád,že je stále testován,myslí si,že to zajistí zdraví. Tak to ale není a ten stres rozhodně maminkám a dětem škodí. Včera zrovna říkali v TV, jak se rodí teď hodně nedonošených dětí a jak přibývá dêtských diabetiků.Kdo ví,zdali to právě nezpůsobují zbytečné zásahy do průbêhu těhotenství. Já ho teda,na rozdíl od dcery,prožívala ve větší pohodě.

Strana
z3