Pořídit si pejska před mimčem nebo po?

sandram123
20. čer 2017

Ahojte,

mám takový zapeklitý dotaz.
Jsem ve druhém trimestru, v šestém měsíci, za měsíc a kousek jdu na mateřskou dovolenou. Před týdnem mi umřel pejskej, na kterého jsem byla dosti fixovaná. Řešíme teď s manželem otázku, zda si pořídit nového pejska. Nyní bydlíme v paneláku, na konci roku nebo po novém roce se budeme stěhovat do řadovky se zahrádkou 15m2.
Manžel je každý den do 19 hod v práci (krom víkendů), já jsem 300 km od rodiny, mám tu pár kamarádek, se kterými se vídávám občas. Je mi hrozný smutno a cítím se sama. Teď se naskytuje otázka, jít opět do pejska, jít do jeho koupi před mimčem, nebo počkat zda budu zvládat mimčo a pak si jej teprve pořídit.
Jako výhodu vidím, že teď můžu pejska za tři měsíce tzv. ,,vypiplat", zároveň budu mít nějakou aktivitu, jako nevýhodu vidím s příchodem mimča, zda si na sebe s pejskem zvyknou, zda na něj pak budu mít čas + zmíněné stěhování.
Měla jsem fenku maltézáčka, uvažujeme o něčem větším, přátelském, možná retrívr.
Moc prosím o radu, pokud máte někdo takovou zkušenost.
DĚKUJI MOC!

konidana
20. čer 2017

Nemám zkušenost, ale pořídila bych si pejska dřív. Kolega v práci také domů pořizuje štěně, aby se ta jeho na mateřský (před porodem) nenudila případně neužírala na rizikovym.

madulinka
20. čer 2017

Ahoj, já měla se štěnětem fofr, že jsem snad 2 měsíce nevěděla co dřív. Ale bylo to moje první štěně, do té doby jsme doma měli kočky, a ty nepotřebují tolik pozornosti a výchovy ze začátku.. Já bych šla do štěněte proto až po přestěhování do baráčku, zvlášť, jestli uvažujete o nějaké větší rase... Budete s mimčem sžitý, mít nějaký režim. Štěně si nebude muset nijak zvykat na nového člena rodiny, už přijde do rodiny, kde miminko prostě je.. to je můj názor, já bych si užívala v klidu léta jako těhotná, na koupališti, apod. 🙂

verinka88hb
20. čer 2017

@sandram123 Ahoj, to je asi na tobě, jak to cítíš a vnímáš, ale pokud čekáš první mimčo, tak v podstatě ještě nevíš, co čeho jdeš... Já jsem byla nucena dát mojí fenku před 4 lety utratit kvůli zdravotním problémům a rok jsem si "musela" počkat na další štěndo, protože jsme neměli hotové ploty u novostavby, takže mi bylo také neskutečné smutno, ale zase pro klid duše a její bezpečnost jsem to přežila. Teď už máme fenku bernského salašnického 3 roky a za měsíc se nám narodí mimčo a upřímně musím říct, že si neumím představit mít štěně 3 měsíce a toho mimčo. já osobně bych počkala, až mimčo trochu odroste a pak bych si pořídila psa, protože i ten pejsek vyžaduje nějakou péči a pozornost (hlavně v začátku). My jsme třeba první 3 měsíce měli fenku doma na chodbě a naučit jí na záchod ven, vstávat 3x za noc, ráno vytírat hovínka a loužičky nebylo nic moc a neumím si představit dělat to při miminu. Teď sice mojí pozornost taky vyžaduje, jdeme spolu 2x denně ven, dostane jídlo a mám jí tak naučenou, že se u ní sedí, dokud nedojí (to víš, ona byla takový tréning na to skutečné mimčo), ale už to není takové, jako že by nemohla být půl dne sama, což u štěněte a mimčo úplně nevidím. Ale jak říkám, je to na tobě! 😉

sandram123
autor
20. čer 2017

@madulinka
@konidana

holky moc děkuji za názor, i když máte každá jiný, určitě si z něj něco vezmu 😀 jak říkám jsem také na vážkách 🙂

eviicka
20. čer 2017

Pokud větší plemeno tak bych osobně počkala. Štěnda bývají hodně divoká a nejhorší věk by vyšel na porod (zrovna vyroste) a na období, kdy prcek začne lézt, chodit (puberta). Drobné společenské plemeno bych klidně pořídila už teď. Ale píšu jen podle sebe.

babanci
20. čer 2017

Já bych počkala. Až budete v baráčku. Možná, až se narodí děťátko, že třeba uvidíš, co máš práce a odložíš to třeba o rok.

sandram123
autor
20. čer 2017

@verinka88hb
@eviicka

asi máte pravdu holky, budeme to muset odložit až nám to dítě vyroste, ale já se asi ukoušu nudou až budu doma 😀
ten retrívr není ještě jistej, líbí se nám, nevím, zda to není do řadovky moc velkej pes..

sandram123
autor
20. čer 2017

@babanci

asi máš pravdu, ale pořád se s tou myšlenou nemůžu vypořádat 🙂

babanci
20. čer 2017

@sandram123 Neboj, brzy nuda skončí. Za tři měsíce se rozběhneš. Mám vnučku Violku , 14 měsíců, takže vím o čem mluvím.

babanci
20. čer 2017

@sandram123 Přijde doba, kdy se budeš těšít, až se budeš moct nudit. 😀

sandram123
autor
20. čer 2017

@babanci

to je hezký, to věřím, ale já jsem ráda v zápřahu, nemám ráda nudu a neumím být když to řeknu blbě ,,sama se sebou", pořád musím něco dělat a vyhledávat nějakou aktivitu a nejradši jsem venku, takže mě zase napadá, když budu chodit s kočárkem, můžu chodit zároveň i psem a tak no ..

babanci
20. čer 2017

Ty mě připomínáš mojí nejmladší dceru. 🙂 Koukla jsme se na Tvůj profil a dokonce jste si podobné. Tak uvidíš, třeba to v pohodě dáš a pejska si pořídíš hned po šestinedělí.

sandram123
autor
20. čer 2017

@babanci

děkuji 😀🙂

evee24
20. čer 2017

Urcite bych počkala. Hlavně pak resit novorozence a psi pubertu by bylo něco. A pak se aspoň štěně s batoletem na sebe zvyknou 🙂 ja chtěla morcatko a jak sem ráda, že jsme si ho nepořídily. Sotva sem se po porodu najedla. Mala byla hodně uplakana. Ale tim nechci strašit 🙂

sandram123
autor
20. čer 2017

@evee24

děkuji za radu 🙂 když já se tak těšila, a teď jak všichni píšete, měla bych počkat 😒😀

zuz4a
20. čer 2017

Nečetla jsem příspěvky přede mnou, ale já osobně bych s koupí počala až do domečku. A to proto, že pokud nebudeš moct jít venčit, jen vypustíš psisko na zahrádku. Příklad dítě bude nemocné, prořve noc a ráno budeš grogy... Ale hlavně ty nemoci, kdy dítě nemůže jit ven

lucka662006
20. čer 2017

Po porodu budes mit tolik prace, ze by ses nakonec venovala pejskovi jen napul a mimcu take. Budes rada za 30 min pro sebe.

jezz1e
20. čer 2017

Souhlas s holkama, v tvém případě bych počkala - představa, že porodíš a zároveň budeš mít doma třeba půlroční retvívří torpédo... A hlavně opravdu štěně mimino lehce akceptuje, zatímco když pořídíš psa teď, začne ti mimčo lézt (tedy zasahovat do prostoru psa) zhruba v době dospívání psa, když má pes zrovna největší sklony vyříkávat si pořadí v domácnosti.
Ale chápu, že je to těžké, mně čs. vlčák umřel v neděli a přestože jsem si předtím říkala, že si a) pořídíme psa skladnějšího a za b) až po případném narození dítěte (čekám na IVF), teď mám taky strašné cukání to prázdné místo hned zaplnit novým šedivým štěnětem.

dmiska
20. čer 2017

Ahoj, já bych s pejskem počkala. My máme fenku JRT už pět let a musím říct, že teď si kolikrát říkám, jaká by to byla pohoda, kdybychom ji neměli.... Je to smutné, ale je to tak. Jako ano, máme ji stále rádi, pryč ji nedáme, ale s mimčem je to (alespoň pro mě) docela komplikace. Jsem ráda, když si ji tcháni občas vezmou "na prázdniny".
Možná by to bylo jiné, kdyby se chovala jako normální pes, ale ona má takové zvláštní povahové rysy, které mi dřív nevadily, ale teď mě kolikrát vytáčí k nepříčetnosti 🙂

chimneysweeper1
20. čer 2017

@dmiska Taky jsem si několikrát po narození miminka řekla, jaká by to byla pohoda, nemít psa. Přítel bolavou nohu, já po císaři, v kočáru novorozence, vedle psa, který neustále před kočár běhal, tahal a při uspávání mimina štěkal, i teď v těch vedrech stejně musíme ven se psem, nejradši bych se synem byla jen doma ve stínu a chladu. Je to vůči mojí fence nespravedlivé, sedm let mi byla věrnou společnicí, ale někdy bych prostě preferovala péči jen o dítě a ne ještě o psa, který zásadne, když spustí dítě řev, začně štěkat, abych to měla stereo.

hanka_333
20. čer 2017

Určitě bych počkala. Teď je ti možná "hej", ale měsíc před porodem může být vše jinak. Navíc mimi se muze narodit dříve. No a první týdny po porodu budeš zřejmě řada, že obstaras mimi. Jen si vem, že bys ho na každé venčení musela tahat ven z bytu.

sandram123
autor
20. čer 2017

@jezz1e
@dmiska
@chimneysweeper1

asi bych se neměla unáhlit ☹ děkuji za rady
já si zprvu taky dalšího psa pořizovat nechtěla, ale teď když přijdu domů, tak je tam prázdno..a mě nebaví sedět doma.
Je pravda, že jsem jí mívala taky u mamky na Moravě, abych si od ní odpočinula, protože jsem od rána do pěti v práci, a pes chudák sám doma, a teď když jsme měli být konečně spolu, měla teprve 10,5 let, ale měla půl roku cukrovku, ne silnou, nakonec umřela náhle na selhání ledvin, tak mi odešla..je to nefér..a je mi jasný, že starat se o dalšího psa, štěně je spousta práce, zkrátka jsou to nejen radosti, ale i starosti..ale říkám si, že teď budu skoro 3 roky na mateřské, po čase třeba druhé dítě, bůh ví, tak by se ten pes neměla špatně, oproti mojemu bývalému miláčkovi, kterému jsem obětovala má nejlepší léta, přesto jsem pro ni dělala všechno..na druhou stranu aby mě skutečně nevyplnilo veškterý čas to dítě a na psa neměla čas, to bych nechtěla.

dmiska
20. čer 2017

@sandram123 ono je jedna věc, že možná nebudeš mít moc času na psa... a druhá, která mi vadí skoro víc, že mě pes omezuje i při činnostech s malou... s hezkým počasím bych třeba občas s malou vyrazila někam dál na výlet... to ale znamená vyvenčit psa než vyrazíme, pak s ní zase letět hned po návratu... a to není jen o pětiminutové procházce, aby se vyvenčila, je nutné ji trochu unavit...
nebo třeba... každý den ráno musíme nejdřív na procházku se psem, pak ji odvést zpět do bytu a až pak můžeme vyrazit na nákup/něco zařídit apod
a to ani nemluvím o tom, že spolu sdílejí jídlo, neustále je musím mít na dohled, když nechci psa zavírat atd atd.

jitavrtule
20. čer 2017

Už jsem tu do podobných diskuzí přispívala víckrát a vždycky jsem si připadala jako děsný necita, tohle je první, kde stejných názorů zaznívá většina, díky holky 🙂
Za mě štěně chvíli před porodem/k malémumiminku ani smykem. Taky jsem si to malovala, jak si s nástupem na mateřskou okamžitě pořídíme zas psa. Nepořídili jsme a můžu říct, že jsem fakt ráda. Tak třikrát,čtyřikrát do roka hlídám na dýl našim a obzvlášť loni, kdy dítě už lezlo, to bylo tak výživný, že jsem si říkala nikdy víc.
Pes je reálně hodně práce navíc, to člověk před dítětem zdaleka tak nevnímá.
A neboj, dítě to "prázdné místo " dokáže bez problému vyplnit na 150% 😀 užívej poslední chvíle volna, kdy jsi paní svého času!
Mmch, teď jsou dceři dva a už si dovedu celkem představit, že bychom psa měli, přesto je to pořád o hodně snazší bez něj, protože prostě nároky psaa a takhle malého dítěte se pořád moc nestřetávají (třeba jen to, že psi nesmí na většinu hřišť a batole zas zatím neocení dlooouhé vycházky v nějakém normálním tempu a v kočáře už samo dřepět nechce, chce objevovat).
Jinak si nemyslím, že by retrívr byl příliš velký pes do řadovky, zato bych počítala s tím, že zahrádka 15m čtverečních ti s venčením nebo vyžítím v podstatě jakéhokoliv psa vůbec nepomůže. Max ho na nouzovku pustit vyčůrat,když bude v zimě ráno mínus dvacet a ty s horečkou, ale jinak je to jak mít psa v bytě (co se venčení týče), pokud nechcete mít zahrádku pouze jako psí výběh (a to s příchodem dítěte nebude chtít).

sandram123
autor
20. čer 2017

@dmiska jj to chápu, my to tak taky měli, nejdřív se psem, vyvenčit atd a pak zábava..kor když měla cukrovku, musela jsem jí každý den vařit, 2x denně píchat inzulin, měřit jí cukr, to všechno vím, jakou to dá práci, ale věřím, že až budeme bydlet v tom domku, respektive v řadovce, tak že to bude s tím venčením lepší, že to nebude taková starost, pokud si nepořídíme velkého psa, chtěli bychom něco mezi maltézákem a retrívrem, ale nic moc se nám nelíbí, ještě k dětem.. malý vs. velký pes má výhody i nevýhody. Ale jinak jsme velcí milovníci výletů, takže my všude brali psa, horší by to pak bylo s dovolenou. A já jsem schopna být venku se psem i několik hodin, ale pořád tam nevidím to malé dítě, to je pravda.

zmrz_lina
20. čer 2017

Za 3 měsíce štěně nevypipláš a v období, kdy bude potřebovat nejvíc času, budeš mít čerstvé miminko a starosti úplně někde jinde. Nešla bych do toho teď ani omylem.

muhehehe
20. čer 2017

Ahoj, nečetla jsem ani řádek z předchozích odpovědí, jen úvodní dotaz. Sama mám plno věcí stejně jako ty- manžel dlouho v práci, rodiče 300 km daleko. Psy máme teď tři, plus další zvířata. Měla jsem psy i v těhotenství s prvním dítětem, jeden pak přibyl když byli dceři 2 měsíce a úplně v klidu. Teď je dceři rok a třičtvrtě a za chvíli bude mít bráchu. Co se týče zvířat, necítím žádné omezení, člověk si prostě nastaví nějaký režim. Na tvém místě bych psa naprosto s klidem pořídila, ale ne štěně. Třeba nějakého staršího, který zbyl po zemřelém majiteli, nebo z nějakého solidního útulku, kde nevázne komunikace a jsou opravdu o tom zvířeti schopni něco ti říct. To je podle mne pro tebe úplně skvělá varianta. Prostě vyklidněný starší pes. Osobně bych volila spíš něco menšího, aby ti odpadla starost, že nemotorný hafák mimčo přišlápne nebo nechtěně porazí. Budeš mít společníka, ale nebude to další děcko, jako by bylo štěně. Prostě hotový pes. Nekonfliktních starších psů kteří se ocitli bez majitele je všude plno, jen si vybrat. S vycházkami vedle kočárku v klidnějším tempu bude pejsek spokojen, nebude ti mít za zlé, že nebudete obden plavat v rybníku a chodit na cvičák. Taky bude mít po většinu dne společnost, což uvítá každý pes. Myslím, že takto by byli všichni spokojeni.

sandram123
autor
20. čer 2017

@jitavrtule
@zmrz_lina

tak jste mě přesvědčily, asi se na to vyprdneme ☹ uvidíme co bude a psa si pak můžeme kdykoliv pořídit..díky za rady!

kamino
20. čer 2017

Psa mame, porizovali jsme pred prichodem prcka , ale jsme v baracku. Do bytu bych se asi taky hodne rozmyslela.. jsem pro pockat, jak se szijete.. byt to na zacatku tehotenstvi, tak bych se priklanela mit psa hned, je vic casu ho vypiplat a naucit.zakladnim navykum, ale ted uz mi to prijde dost.narychlo. Vyckala bych. Jak psaly holky predemnou, treba.bude.miminko hodne a pro pejska pojedete za par mesicu.. uprimne, kdyz jsem sbirala hovinka tesne pred porodem , tak jsem toho mela taky dost 🙂 🙂

soda365
20. čer 2017

My jsme si pořizovali psa, když jsem byla na začátku 4.měsíce těhotenství, ale nepořizovali jsme si "čerstvé" štěňátko, ale asi půlroční fenku z útulku.. Byla u nás 2 týdny v klidu abychom se sžili a pak jsme hned mazali na cvičák - měli jsme štěstí, že je moc hodná a velice učenlivá - já nepotřebuji aby mě pes poslouchal "úplně slepě" spíš jsme s ní cvičili (kromě základního ke mě a sedni) jiné věci - např., když dostane jídlo tak počká až jí dovolíme jíst a potom když jí kdokoli jí do jídla sáhne tak okamžitě poodstoupí a přestane jíst a čeká až jí zase jíst dovolíš.. Taky čeká až jí dovolíme vejít a vyjít ze dveří apod.. - máme jí v baráčku a bydlí v podstatě na chodbě - ne přímo s námi v bytě..

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru