Riziko Downova syndromu je 1 z 680. Je to dobré?

miba10
20. čer 2017

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat.... dnes jsem byla u dr a dostala jsem vysledky z placeneho testu (dnes mi jeste brali krev na triple test). Z toho placeneho jsem se dozvěděla, že riziko Downova syndromu je 1 z 680. Je to dobré nebo ne? Díky za odpovědi

gabcat
20. čer 2017

@miba10 A jaký placený test máš na mysli? Protože co vím, tak testy typu prenascan, na kterém jsem byla já třeba, ti neříkají už žádné riziko, Ale zda mrně je ok nebo ne (samozřejmě asi s 99% přesností u downa konkrétně).

miba10
autor
20. čer 2017

Krev mi brali 13tt+3 a měřil i sijove projasneni. Na papiru co jsem dostala a jsou na něm výsledky se prise screening downovy choroby.

gabcat
20. čer 2017

@miba10 Takže ne placené krevní testy, ale prostě normální screening v 1. trimestru. Tak v tom případě ti přece doktor vyhodnotil kombinaci a řekl ti, jestli vyšel screening negativně nebo pozitivně, ne? On totiž důležitější je ten ultrazvuk. Pokud by tedy něco nebylo v pořádku, určitě by ti doporučili konzultaci s genetikem a případně další vyšetření.

miba10
autor
20. čer 2017

@gabcat normální? Nevim, platila jsem ho. Triple mi brali dneska

gorda
20. čer 2017

Tak ja nevim, ale tripl se uz moc nedela. Jeho presnost je tak 60%. Dela se Prvotrimestralni screening. Vemou ti krev, udelaji uz a kombinace obojiho da vysledek. A co se tyce Downova syndromu, zalezi take na tvem veku. Nekde na papire mas vypocitane populacni riziko a to je hodnota, pod kterou bys nemela spadnout.

jaja01k
20. čer 2017

Moje doktorka dela oboji, screening i triple test a pak to vyhodnoti dohtomady. Takze bych pockala na vysledky toho triple testu. Hlavne se nestresuj, kdyby bylo neco v neporadku, urcite by ti to hned rekli 🙂

gorda
20. čer 2017

A zes to platila, nekde se to plati. Ja si prvotrimestralni screening taky platila. Zalezi kdo kam chce jit, kam posle doktor. Me tri vysetreni na genetice staly 1000,-.

gabcat
20. čer 2017

@miba10 Ano, normální. Placené krevní testy jsou prenascan a jiné, za které se platí cca 9 až 13 tisíc. Proto to bylo zavádějící.

A k výsledkům.. pokud je to dle doktora negativní, tak bych to zbytečně neřešila a netrápila se tím. Tady ti nikdo jiný stejně líp neporadí, protože i při sebehorší pravděpodobnosti ti šikovný doktor může říct, že dle ultrazvuku je mimčo zdravé a je zbytečné ho trápit např odběrem plodové vody atd.

jezz1e
20. čer 2017

Určitě je zásadnější kontrola na UTZ, ale 1:680 celkově je normální dobrý výsledek, zejména pokud je ti třeba přes třicet. Jestli ti už dělal i šíjové projasnění a nehnal tě nikam dál, evidentně je vše v pořádku.

Obecně se myslím další vyšetření (odběr plodovky nebo Prenascan a podobné krevní testy) doporučují zhruba od 1:250.

terykk
20. čer 2017

Ahoj ja ty hodnoty mela 1:280 vyšlo mi tam špatně i sijove projasneni a nakonec nám brali krev na prenascan a vse je v pořádku... řekla bych že tyhle testy hodně zkresluji. Hlavně mít pevné nervy 😉

miba10
autor
20. čer 2017

Díky moc za odpovědi 💃

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru