Screening v 13.tt pozitivní. Jakou možnost zvolit?
Holky mam dotaz, UTZ uplne ok.
Pak přidali krev a vyhodnotili to na DS 1:229 😒
Jsem ztoho uplne spatne, za tyden mame konzultaci. Ale jsou prej 3 moznosti.
Bud dalsi testy jako tyhle v 17tt
Krev nejak do amerik za cca 10tt nebo
Plodovka voda 💆🏻♀️
Vubec nevim co je nejlepsi.. poraďte mi z vlastni zkušenosti 🙏🏻Chci co nejvyšší jistotu.
Jdi okamžitě na specializovaný screening, v Praze se platí kolem 2000 Kč, ale 1500 Kč Ti většinou proplatí pojišťovna - doporučuji Profemu, jsou ve screeninzích velmi důkladní a dělají je profesionálně, kolem hodiny, ne 15-20min jak jinde na ambulancích.. Nebo odběr plodovky- ale tam je 1% riziko potratu, tak jen abys věděla..
Každopádně kamarádka před cca 8lety měla během obou těhotenství docela strašné první hodnoty kolem 1:80 a u druhého dítěte ještě horší - dělali jí další testy, kdy dlouho čekala na výsledky, ale dopadlo to dobře, má 2 krásné holky..🙂
@honzinenka Ja si tohle taky platila 1960kc. V prediku zlin.
Takze asi taky dobry dali nejake vysledky utz coz byli super a krec a vyslo na ds 1:229 a to je prej riziko.. tak nevim jak dal
@honzinenka Ono jestli ji kazi vysledky ta krev, tak nic moc noveho nezjisti ani na jinem pracovisti. Kdyby to bylo moc spatne, poslou ji na konziliarni utz sami automaticky.
Aha, každopádně 1:229 je riziko - hranice je kolem 1:300.. Jak jsi psala, je Ti 27, tak klidně zkus odběr plodové vody nebo klků..Bude to nepříjemné, ale budeš mít jistotu..Pokud byste měli 10 tisíc navíc, tak jdi na krev a zkus zjistit i jinde, zda by Ti to neproplatila pojišťovna..
@lentilkah
@honzinenka
@barmil bitvami nas na konzultaci, pak utz a ze se mame rozhodnout ze nam poradi co a jak je a asi nejlepsi.
Ja bych sla i do te plodovky , at mame nejakou vetsi jistotu. Ale bojim se tech rizik.
Klidne objetujem ty penize, ale jestli je tam jistota uvidime 😣
Vsichni me uklidňující ze to bude ok, jenze nedokazu nato nemyslet. Nechci cekat na nic nejlepe
@nikullala já bych šla na odběr krve. Ano, je to hodně peněz, ale je to neinvazivní. Plodovku rozhodne ne, i když je riziko “jen” 1-2% i tady na MK byl případ kdy to po odběru plodovky nedopadlo dobre. Držím pěsti 🍀
@nikullala hlavne klid. Na konzultaci ti vse vysvetli, ale tvuj vysledek vubec neni nijak tragicky. Znamena ze z 229 miminek bude mit 1 downa. To je mala pravdepodobnost. Na plodovku bych pri takovem vysledku rozhodne nesla, mas tam vetsi pravdepodobnost ze potratis nez ze bude down. Ja mela ted vysledek diky veku a i ultrazvuku 1:98 a ani me nedoporucovali plodovku jako prvni. Samozrejme plodovka je jedina metoda, ktera ti da 100% jistotu, ale za cenu rizika. My jsme sli do testu z krve (Panorama). Vysledky jsou do tydne a jsou na 99%, coz je skoro jak plodovka. Platili jsme 12 tisic, ale za ten klid to stalo. Cekame zdraveho chlapecka. Pri tvem veku a riziku, ti pojistovna nipt test urcite neproplati. Pokud nejsou penize pro vas problem, tak bych sla do toho. Dalsi moznosti je specialni geneticky ultrazvuk v 16. tt, ktery kdyz vyjde dobre, tak se riziko znovu snizuje a pak velky screening v 20. tt. Drzim palce a ver miminku a svemu pocitu. Ja se toho vlastne ani moc nebala, citila jsem, ze mimi je ok. Ale nervy to tedy jsou.
@nikullala já měla hodně podobný výsledek, poslali mě do gennetu na konzultaci, udělali další utz a poslali na genetickou konzultaci. Nabídli mi buď odběr klku, později odběr plodovky nebo test z krve za 12000. Šla jsem do té krve, protože riziko potratu bylo vyšší než riziko downa při odberech plodovky nebo klku. Výsledky byly do týdne. Dopadlo to dobře. VZP proplatila 3000 v rámci toho jejich balíčku pro těhotné.
Ahoj, je to sice uz ctyri roky, ale skoro stejna situace.. UTZ ukazkovy, krev horsi (bylo mi 35 let) a vysledek pozitivni na downum syndrom 1:270. Take nabidli tri moznosti, bud pockat a neresit az do porodu nebo odber plodovky anebo neinvazivni test z krve. Zvolili jsme test z krve zasilany do USA za 15tis.a ten downum syndrom z 99% vyloucil. Tyden na to vysledek triple testu z krve opet pozitivni na downa 1:8. Toho nakonec vyloucil velky UTZ v 28.tydnu. Take jsem to hodne prozivala (vymodlene dite) a tehotenstvi si moc neuzila. Ale vse dopadlo dobre, narodil se krasny a zdravy chlapecek. Urcite to bude v poradku, preji hodne stesti!
@kackavb
@adelafri ja mam prave to hcg vyssi malinko a mam nižší nez 1 optimální je prej kolem 1. Takze mozna to to rozhazelo.
Nejake NT mam 1,63 coz je prej taky super . Tak nevim.
My mame tu poradnu, pak se rozhodnout a stejne me poslala zas na krev asi ty tripl testy, ale neni tam tripl ale zeptam se na to jeste
@nikullala doktor mě hodne vystrasil, že mám jít na krev nebo plodovku, ale že mám počkat až co po tom integrovaném screeningu
Udělají ti tripple test, který zkombinuji se screeningem ve 13.tydne a vyjde nejpřesnější výsledek 🙂 takže bych pockala až po tom integrovaném screeningu
Na tu krev bych sla, pokud bych měla jen tak do vzduchu 12 tisíc 🙂 jinak by mě čekala plodova voda

To ještě nemusí nic znamenat, odběr plodovky/ chloridovych klku(krev z placenty) má cca 1% potratu, ja na tom byla a úplně v pohodě, první výsledky do 2 dnů. Testy z krve - klasicky odběr z žily matky - na výsledky se čeká až 3 týdny ale pokud má dr. Podezření tak nechápu proč to nenapíše na pojišťovnu (ja to tak měla). Pokud nejsou problém peníze, šla bych do odběru krve.