Test na cukrovku - nemohu ho podstoupit kvůli zvracení

galaxy23
28. led 2019

Ahoj, chtěla bych se zeptat kolik z vás odmítlo test na cukrovku a proč?
Já jsem tam byla dnes, ale jelikož celé těhotenství zvracím, tak jsem dnes ráno zvracela dokonce 4x.
Bylo mi zle, sestra byla nepříjemná a ještě jsem se pozvracela z toho sladkého roztoku, (sestra na mě řvala, že se to mám pokusit v sobě udržet, asi jsem to měla spolknout zpátky) jelikož roztok jsem vyzvracela tak test nemohl pokračovat, tak mě přeobjednali, ale stejně zvracím každý ráno a vím že i po druhý ten roztok v sobě neudržím, takže jsem se rozhodla to odmítnout.

hankaviki
28. led 2019

Neodmítla jsem , ale samozřejmě se dají vyšetření odmítnout a nepodstoupit je.

moly001
28. led 2019

@galaxy23 já sice neodmítla, ale na oGTT nejdu. Moje gyn, tomu není nakloněna. Před 3.5 lety, když jsem byla poprvé těhotná, mě taky na oGTT neposlala. Nyní jsem ve 25 TT , nikam nepůjdu. Pouze mi vezme kontrolní glykémii na lačno. Bavili jsme se o tom minulý týden v poradně, že pokud chci jít, vystaví mi zadanku, ale že klidně jít nemusím...tak nejdu.

werumka
28. led 2019

@galaxy23 Při takové intenzitě zvracení by se test provádět neměl, je tam i riziko zkreslení (lačná glykémie může být vyšší v důsledku hladovění). Je možné si zakoupit glukometr a měřit se doma, aby se aspoň orientačně zjistilo, jestli existuje nějaký problém. Glykémie při cukrovce stoupají kolem 30. týdne a tenhle stav trvá do 35. týdne (je to plus mínus, ale tyhle týdny většinou platí). Měřit je potřeba ráno na lačno a pak po hlavních jídlech. Ideálně třeba dvakrát týdně.

hankaviki
28. led 2019

glukometr by měli/mohli půjčit i na té diabetologii, aspoň mně ho domů dávali

galaxy23
autor
28. led 2019

Kdybych aspoň nezvracela, tak tam půjdu znova, ale jen někam jdu a během pár minut se mi udělá zle, natož když jsem na lačno

rajani
28. led 2019

V techto situacich by meli byt zdravotnici rozumní a ne se jeste po tobě vozit. Odmitnout se da rozhodně, nic v těhotenství povinne neni. Pokud ti záleží na diagnostice gdm, lze poprosit gyndare o zadanku rovnou na diabetologii. Uz jen dlouhodobym sledovanim glukometrem lze odtusit pritomnost/nepritomnost GDM. A propos, stravovani pri GDM neuskodi ani zdrave ženě.

Ja ogtt odmitala, nesouznim s metodikou a dg tohoto testu. Stravuju se zdravě. S gyndarem jsem se domluvila na 2 kontrolách lacne glykemie (z zily).

kristynka_l
28. led 2019

Taky jsem těhotenství téměř prozvracela a tento test byl pro mě utrpení. Sice jsem ten roztok udržela, ale opravdu těžce jsem musela rozdýchávat, aby nešlo vše ven, dokonce mi bylo na omdlení a zle (hladovka) až do večera. Takže jsem se zapřísáhla, že už nikdy víc. Rozhodně sestře nedovol, aby na tebe byla nepříjemná, lékař doporučuje, ty se rozhoduješ. Když se neumí chovat, odešla bych hned. A jak zde psali i ostatní, není to povinné vyšetření. Kamarádky gynekolog neměl problém s odmítnutím a vše potřebné zjistili z krve.

pabka
28. led 2019

@galaxy23 též jsem zvracela a tak mi nabídli test z krve.

malinkaelinka
28. led 2019

V takovém stavu bych nepodstupovala a snažila se s lékařem domluvit na jiném vyšetření. Já mám jít příští týden jen na pitomý odběr krve na lačno a vůbec nevím, jak to udělám - v noci se pravidelně budím kolem druhé, třetí a musím něco malého sníst, pak po probuzení opět, jinak je mi strašně slabo a špatně. A tady nesmím od půlnoci jíst a ráno vstát, vypravit se z domu a dojet tam autem - manželovi se nedaří prohodit služba, tak mě asi nebude moct odvézt. Ještě bych teoreticky mohla autobusem, tam když to se mnou flákne, tak nikoho neohrozím, jako za volantem. A aby na tebe byla sestra ještě sprostá - normálně bych jí poslala do p.dele, tak asi vidí, že je ti fakt zle, ne? Jako kdybys hystericky vyváděla kvůli odběru krve třeba, tak asi chápu, že tě bude usměrňovat, ale těžko si zacpeš pusu a budeš zvratky polykat. Káča jedna.

galaxy23
autor
28. led 2019

@malinkaelinka byla hrozná, nejdřív na mě řvala proč neznám svoje rodný číslo, potom proč mám v počítači jiné jméno než se doopravdy jmenuju (jak kdybych za to mohla).. Pak jsem jí řikala, co mám dělat, když se mi udělá špatně, řekla mi že mám na ní zazvonit a že si mě vezme k sobě a budu ležet u ní pod dohledem, ale když se mi udělalo špatně, řekla že to musím vydržet aže si mám lehnout v čekárně. Nejvíc mě hlavně dostala s tím, že mám zvracení v sobě udržet (ale jak, to už mi neřekne)....

malinkaelinka
28. led 2019

@galaxy23 to je peklo, tam bych teda na druhý pokus určitě nešla.

kkk612
28. led 2019

@galaxy23 já se už teď v 15. týdnu rozhodla, ze na nej ani nepůjdu a vyzadam si jen glykemii na lacno (třeba i na dvakrát). Dokonce jsem z roku 2014 našla nějake doporučení lékařů (na jakých si jejich interních stránkách), ze do budoucna doporučuji dělat jen glykemii na lačno, ze ten test je zbytečná zátěž a stres pro těhotné, které mnohdy roztok v sobě ani neudrží.
Při prvním krevním testu jsem měla glykemii 4.1, nic to sice znamenat nemusí, ale nevěřím, ze bych měla glykemii ve 30. týdnu vyšší. Pokud by se to nějak hodně blížilo 5.6, tak ho asi podstoupím, ale když mas stejně 5.6 a výš tak ti ho ani nedělají a automaticky jsi zaskatulkovana ta s tehotenskou cukrovkou...Není to tak dlouho, co se test plošně nedělal vůbec a taky všichni žili.

153lenka
28. led 2019

Při takovém zvracení bych na test taky nešla. Požádala bych o test krve na lačno a pak bych si pořídila glukometr a průběžně bych se kontrolovala. Cena glukometru není nijak závratná a za tu jistotu to stojí. Taky se může stát, že glykémie na lačno je v pohodě, ale i tak máte cukrovku, takže radši bych se ještě kontrolovala. Já jsem radši opatrná. Cukrovku jsem měla v předchozím těhotenství, stačila dieta a nyní mi ji zjistili již ve 12. týdnu a od příštího týdne už budu mít asi i inzulin (15. týden). A to jsem měla glykemii na lačno jen mírně zvýšenou/hraniční, ale moje doktorka je opatrná, tak mě radši hned poslala na diabetologii a dobře udělala, protože z týdne na týden se to rapidně zhoršilo. Takže za mě glukometr a měřit se.

bublina2019
29. led 2019

@galaxy23 ahoj, mám stejný problém. Zvracím do dneška. Test u mě proběhl stejně, jako u tebe. Pila jsem, snažila jsem se, byla jsem pozadu oproti ostatním a sestřička do mě hucela honem, to musíte, už máte jen trošku, honem, musíte to celé vypít do 5 minut. Tak dlouho do mě hucela, až jsem to vyblila. Řekla mi, že test nelze dokončit a poslala mě domů s úsměvem na tváři.

Doktor mi řekl, že nevykazuji známky cukrovky, tak to řešit nebudeme.

galaxy23
autor
29. led 2019

@bublina2019 ano taky jsem na to měla 5 minut, pak jsem musela hodinu čekat, vydržela jsem to, pak už to ale nešlo, a šlo to ven, do minuty tam byla ta nepříjemná sestra a řekla že jdeme na další odběr, já jen řekla, že jsem to teď vyzvracela, ona mi řekla, že je to můj problém ale že už nemůžeme pokračovat... Oni si ty doktoři neuvědomují, že když to vyklopíte jednou, že po druhý to bude asi ok...

jerou
29. led 2019

odmitnout ogtt muzes samozrejme jako kazde jine vysetreni v tehotenstvi. Ovsem pokud budes mit tehu cukrovku a nelecenou vystavujes mimco i sebe velkymu riziku. Takze jedine si zajit na odber krve na lacno i vicekrat a merit se glukometrem po jidle. Podle hodnot se zaridit a jit event do dia poradny. Ja u prvni dcery cukrovku nemela a u druhe dcery ano. pokud se podari treti, tak ogtt odmitnu a jdu rovnou do diaporadny.

sraffie
5. únor 2019

Odmítla jsem. Cukrovka jde zjistit i šetrnějším způsobem

simina9111992
19. únor 2019

Ahoj to me mrzi, ze jsi takhle trpela a chapu to.. Ja to mela uplne stejne, prvni roztok hned letel do zachodu. Mudr mi rekla, ze nema cenu pokracovat, ze stejne to nasilim neudrzim a ja mela odbery krve dobre, jakoze v norme a tak, ze to jim staci. Ted jsem tehotna podruhe a odmitnu ho protože take stale zvracim.

galaxy23
autor
19. únor 2019

@simina9111992 no já byla nedávno u doktorky a prej to není žádný velký problém, a první odběr jsem měla v pořádku

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru