Úbytek plodové vody v 16tt

szkipet
9. srp 2016

Ahoj holky,jsem 16.tt včera jsem byla na utz. Bohužel mi zjistili,ze mám min plodové vody.je tu nějaká maminka,ktera měla podobný problém? Moc se bojím,aby miminko nemělo nejakou vrozenou vadu. Nevíte náhodou kdy by mi zjistili,ze je něco špatně?

yume9
9. srp 2016

Ahoj, já měla úbytek plodové vody v 36tt. Nevím zda ti s dotazem nijak pomohu.

Doktorka mi prvně říkala, že mě budou sledovat zda plodovka ubývá a když bude stabilní, tak mi nebude hrozit císař a normálně donosim... Po skonzultovani s jiným doktorem mě hned objednali na císaře s tím, že nemohou čekat zda to bude nebo nebude ok.

szkipet
autor
9. srp 2016

@yume9 a nevíš náhodou kolik jsi ji měla?ja sem se v tom šoku ani nezeptala.rekli mo jenom,ze ji mám min.

denisafen
9. srp 2016

Ahojky, já jsem ve 27tt skončila na riziku kvůli tomu, že mi praskla plodova voda. (každý den mě vozili na ultrazvuky aby se sledoval stav vody a pořád jsem tekla. Plodova voda se ti automaticky doplňuje až do porodu. Takže jeden den jsem měla plodovky víc, druhý den třeba úplný minimum. Důležité je OPRAVDU HODNE PIT, dodávat tělu co nejvíce tekutin a KLIDOVY REZIM. Já jsem tohle na riziku vše dodržovala, vstavala jsem jen na oběd a na záchod a s minimem plodovy vody jsem nakonec porodila ve 33tt. Za pár dní nás kulisek oslaví třetí narozeniny a i přes začátky, které nebyly vůbec jednoduché - oddělení neonatologie (předčasně narozené děti), krmení přes stříkačky, dojíždění denně do nemocnice, než jsme spolu mohli být na pokoji, neustálá nejistota, jestli bude vše v pořádku, tak tu vedle sebe mám chlapečka vysokého 105 cm, vážici 17 kg, který nastoupí za pár dní do školky, života si užívá plnými doušky a vůbec na něm není poznat, že je předčasně narozený. Vypadá spíš už na školáka 🙂. Vím, že je to hodně těžký, ale snaž se být co nejvíc v klidu, ať vydržís i s tím minimem či nejdyl. Čím dyl se narodí, tím lépe, ale to je víc než jasný. Držím pěsti

denisafen
9. srp 2016

Jen pro představu když jsem nastoupila do porodnice měla jsem polyhydramnion asi týden a pak další týden oligohydramnion a do porodu tedy 4 další týdny anhydramnion (takže skoro měsíc jsem měla jen něco mezi 0-5 cm plodové vody

Tabulka k posouzení množství plodové vody:

anhydramnion
0 - 5 cm
oligohydramnion 
5,1- 8 cm
norma 
8,1- 18 cm
polyhydramnion 
> 18,1 cm

yume9
9. srp 2016

@szkipet Ahoj, nepamatuji si to a ani nemám u sebe papíry. Vím že ji fakt bylo málo a že jsem měla pak hodně odpočívat i hlídat malou zda se hýbe.

szkipet
autor
9. srp 2016

@denisafen
@yume9 ještě mě napadlo,muze se to samo upravit? Ze by to bylo třeba příště na kontrole lepší?

linee
9. srp 2016

@szkipet ja mela oligohydramnion, ale cislo uz nevim, kazdopadne to 2.nejmensi, jak pise denisafen. Lezela jsem v porodnici, sledovali, aby voda neubyvala - je to videt hezky na utz. Byla jsem ale ve 34tt, ve 30tt bylo ale jeste vse v poradku. Kazdopadne plodova voda se porad doplnuje, takze se to muze samo upravit, bohuzel nevim o pripade, ze by se doplnila uplne. Kazdopadne se muze stat, ze na dalsi kontrole to mit lepsi mit muzes. Neni to vyloucene. Vim, ze mi dr. sledovala, aby byla plodova voda vzdy kolem briska a predevsim kolem hlavicky. Kolem koncetin uz nemela temer nic, mozno neco kolem 1cm, opravdu uz na utz ani nebylo videt. Rodila jsem ve 41tt. Kvuli malo vody se uz mala ani nehybyla, takze ja jsem pohyby hlidat nemohla. Nekdy se hybala vice, nekdy jsem ji treba citila az druhy den vecer.

Upravit se voday muze, podstatne je vzdy, aby neubyvalo.

Take doporucuji klidovy rezim - co nejvice lezet, moc nestat, nechodit, spat, oddychovat a hodne pit tekutiny/melouny/okurky, proste vse, co obsahuje v sobe vodu. Drzim moc palce!

Jinak se miminko narodilo zdrave, a to jsem mela jeste dalsi diagnozy. Dulezite je, aby te pravidelne sledovali a opravdu se snaz co nejvice lezet, zadny sport, prudke pohyby, proste relax, klid, nabirat sily a oddychovat. Vic proto uz udelat nemuzes.

denisafen
9. srp 2016

@szkipet určitě se to upravit může, že příště bude vody třeba o trošku víc než posledně, nebo naopak. Taky jsem měla tyhle vyhlídky,že jednou se doktorka až zdesila, kolik tam mám zase vody, že je to super a druhý den zase na prd... Ale aby se to upravilo úplně k normálu a vydrželo to do porodu, nevím, nevím 😖. Spíš si myslím, že to bude jednou lepší jindy horší. Hodně důležité jsou ty tekutiny. Prostě co nejvíce pít, pít a pít.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru