icon

Vitamíny pro těhotné ano nebo ne?

ladyhacek
7. lis 2014

Berete vitamíny pro těhotné? Já jsem četla, že se pak rodí velké dětí (spíše když se berou ve třetí trimestru.
Beru chytré miminko, ale ke konci těhu asi vysadím. Udělala jste to některá??? Děkuji

kalipso
7. lis 2014

@ladyhacek s dcerkou jsem brala Femibion celé těhotenství a pak od 2. trimestru ještě navíc občas DHA a dcerka se narodila týden po termínu s váhou 3,1kg. Takže rozhodně velká nebyla. Takže teď je beru stejně, jen kdyby malý nějak extra rostl, tak bych je brát přestala.

belleelle
7. lis 2014

já taky brala obden, malá měla 2.6 kg v 38+1. taky femibion bez jódu

versatilka
7. lis 2014

Brala jsem Femibion v prvním trimestru a ještě na začátku druhého (to už z vlastní vůle). Ze začátku mi je dr doporučil kvůli dvojčatům, ale pak prohlásil, že už je to zbytečné 🙂 teď jsme 35tt a minulý týden byla váha každého špuntíka něco přes 2 kila.

kimby
7. lis 2014

já u první dcery brala vitamíny celé těhotenství a to Gravital, který mi můj gynekolog dal (r. 2010), dcera se narodila týden po termínu s váhou 3560g a 51cm, byla plně kojena, přibírala tedy extrémně rychle a hodně, ale to už bylo MM 🙂 brala jsem chvíli i vitamíny po porodu.

v druhém těhotenství r. 2014 u syna jsem brala v 1. trimestru Chytré miminko pravidelně, ve 2. trimestru tak ob den a ve 3. trimestru už vůbec, prostě jsem měla vnitřní pocit, že už nechci nic brát, ale po odběru krve mi dr. zjistil velký nedostatek železa a ptal se mě, zda ještě beru vitamíny, nelhala jsem, řekla jsem, že už ne a tak mi doporučil je znovu brát a železo jsem musela akutně dohnat přímo léky se železem. Přesto jsem jedla jen ty léky se železem, vitamíny už ne. Syn se narodil 2dny po termínu s váhou 3300g a 50cm, také plně kojen, přibírá na rozdíl od dcery spíše na spodní hranici. Po porodu mi dělali ještě odběr krve a testy na železo, ale krevní obraz v pořádku. Vitamíny po porodu neberu žádné-nechci.

lucifereeek
7. lis 2014

to je jen pověra, že se rodí velké děti, já brala vitamíny celé těhotenství, přenášela jsem a malá měla 2,9kg 😉 můj dr. třeba vitamíny doporučuje a navíc já třeba nejím žádné ovoce a zeleninu jen občas, takže určitě aspoň takové vitamíny musím někde brát.

anulaaa20
7. lis 2014

Ahoj já beru gravital dopuručil mi ho můj gynekolog o té váze jsem slyšela taky, ale nemyslím si že by tomu tak bylo 😉

sim007
7. lis 2014

Kdyz jsem se ptala doktora jestli si mam koupit nejake vitaminy, tam rikal ze to jsou jen reklamni tahy....miminko vzniklo za prirozeneho chodu a zivota aniz bych do sebe neco ladovala tak proc to kupovat...udělal krevni testy a vse ok, takze neberu nic

liska01
7. lis 2014

Když nebudeš brát tyhle doplňky, tak se nic nestane. Žádný zázrak tyhle doplňky stravy nejsou! Hlavně na těhotných někdo slušně vydělává. 🙂 To chce jen jíst zeleninu a ovoce, vitamíny jdou spolu s vodou a minerály a dalšími látkami v přirozeném poměru. Hrozná doba, kdy lidi radši zobou umělotiny místo aby pořádně jedli... ☹ Je to i napsané v každém příbalovém letáku, že nenahrazuje PESTROU stravu a přesto znám takové, které si myslí, že si každý den dají tabletku nadupanou vitamínky a mají vystaráno. ☹

lrg
7. lis 2014

Myslím, že když žena vydatně jí, je to úplně zbytečné, jen další chemie do těla. Ale jelikož se v druhém těhotenství dost odbývám, párkrát do týdne si zobnu Mamavit, nebo jak se to jmenuje.

gosa22
7. lis 2014

@ladyhacek tak my jsme právě asi ten případ větší porodní hmotnosti vlivem vitamínů...brala jsem Folgravid až do konce a měli jsme čtyřkiláka 😉 v Motole mi řekli, že větší váhu způsobují právě ty vitamíny a mají se užívat max do 2.trimestru...takže za mě určo na konci vysadit 😉

ladyhacek
autor
7. lis 2014

@liska01 děkuji ovoce jím každý den se zeleninou to je horší, ale pochutnávám si na zeleninových polévkách .-) a dnes jsem se olizovala po ceaser salátu takže vitamíny určitě jen jako něco +. Neříkám, že jím příkladně, ale snažím se 🙂

Všem děkuji

ladyhacek
autor
7. lis 2014

@sim007 mě právě řekl ať si něco koupím a teď co si má člověk myslet

sim007
7. lis 2014

@ladyhacek co doktor to jiný nazor 🙂

spuldar
7. lis 2014

Já jsem na zdravou stravu trochu lempl 🙂 takže vitamíny jsem zobala a zobu doteď, aby mimču potažmo mi něco nechybělo. Akorát neberu 1 tabletu třeba každý den jak je v návodu, ale obden. Moje paní doktorka mi nějaké vitaminy doporučila, hlavně kde je listovka a případně DHA. No a na krevních testech jsem pak stejně měla málo železa, tak beru ještě železo k tomu. Ono mimčo je takový malý upírek, stejně si z mamči vezme, co potřebuje, takže na nedostatek vitamínů a minerálů spíš doplatí mamča jako první, pak až mimi 🙂

sasha82
8. lis 2014

@gosa22 Já jsem nebrala v těhotenství žádné vitamíny, akorát mi na hematologii nasadili od 30. týdne železo kvůli anémii a synek měl 53 cm a 4,4 kg 😀 Osobně si myslím, že má vliv "rodinná predispozice" - já i manžel jsme měli PV přes 4 kg.

gosa22
8. lis 2014

@sasha82 u nás čtyřkiláci nebyli, v Motole si byl doktor celkem dost jistý, že to bylo Folgravidem 😒

zulitvi
8. lis 2014

Nebrala jsem nic, ani listovku. Malej 3 dny před termínem císařem šel ven a krásných 3,5 kg a 50cm 🙂

cinky
8. lis 2014

Já jsem nebrala nic 🙂. Snažila jsem se jíst zdravě, a to si myslím musí stačit. A obě děti jsou v pořádku a zdravé. (oba skoro 3500g a 49 cm)

akmitaf
8. lis 2014

Ahoj brala jsem celé těhotenství u první dcery a teď je beru zase. Sice se snažím jíst zdravě, ale i tak mi to připadá důležité. V prvním těhu mě třeba dost chválila zubařka, že je to na mých zoubkách poznat, že nemám žádné kazy a tak. Sice je to asi dáno i geneticky, ale možná, že tím i pomáhám oběma. Brala jsem těhu vitamíny už když jsme se o mimčo snažili - doporučil mi to Dr.

sisinka74
13. lis 2014

Po ivf jsem nasadila listovku,v 5.tt prihodila vitaminy pro tehotne,ale bylo mi v 1.trimestru tak zle, ze jsem je spis nebrala. V 2. triestru na to pro zmenu kaslu. Zuby mam ok, a to v noci mlsam coko, vlasy mam pevnejsi a hustsi, nehty ukazkove. Plet jak mimino.Je to dano geneticky a ovlivneno stravou pred a nyni. Nevim, co vyzkumy pravi, ale ja si radeji zobnu mandarinku,banan,nebo mrkev🙂

arnettacek
15. lis 2014

Ahojky, tak ja brala cele tehotenstvi mamsvit. Lekar rikal, ze velikosti a vahou jsme o 14 dni napred. Nakonec jsem rodila v 37tt. Vahovy odhad byl 3300g a malej bazil 2700g. Takze za me rozhodne neverim, ze se po vitaminech rodi velka miminka

seifertina
18. lis 2014

Já beru jenom listovku a Omega 3 mastné kyseliny ... jinak nic... 😉

kachidlo
30. lis 2014

V prvním těhotenství jsem nějaké vitamíny brala a listovku, ale myslím, že jen zbytečně. Jedla jsem dost pestře a hodně 🙂 a můj doktor říkal, že to prý stačí. V druhém neberu nic, ale říkám,ale asi bych měla, protože jsem trpěla nevolnostma do 18 tt a skoro nejedla. ALe jak spolknout a zapít piluli a nepozvracet se... 🙂

brigule
7. pro 2014

v prvním těhtoenství jsem brala na doporučení dr jen listovou kys., a to jen v prvním trimestru, pak mi dr řekla že nemusím brát nic. V druhém jsem na doporučení (už jiné) dr brala femibion a po prvním trimestru mi ho doporučila brát dál (do kdy netuším, zeptám se příště, jsem 17. t.. Beru ale jen listovku a asi s tím brzo skončím, protože mě to nebaví brát.

vrk
19. pro 2014

Ja brala pred tehu listovku a od zjisteni tehu femibion 1. Dnes jsem nakoupila na 2mesice femibion 2.i s DHA...a uvidim az doberu, treba se na to uz vyprdnu. Jim vse jako pred tehu. Ovoce i zeleninu mam rada, ale ted v zime ji jim urcite min nez v lete...

monnahh
23. bře 2015

Já jsem v prvním trimestru brala Gravital, ale potom mi začal smrdět a skoro vždy jsem ho hned vyzvracela. Tak jsem přešla jen na kyselinu listovou a od 20.týdne beru Magne B6 na křeče v lýtkách. Popravdě si říkám, jestli bych neměla začít nějaké ty vitamíny jíst, ale stále nepozřu žádnou velkou tabletku aniž bych ji hned "nevyhodila"...

brightnwhite
23. bře 2015

Od zjištění těhotenství beru jen kyselinu listovou, a od cca 3. měsíce hořčík, proti křečím v nohách. Multivitamíny pro těhotné neberu právě ze stejného důvodu. PRÝ se potom rodí velké děti. Co kdyby na tom něco bylo 🙂

zo_ja
10. dub 2015

Ne. Mají vliv na velikost dítěte - což samozřejmě nevychází dramaticky u těch, jejichž děti mají při narození normálm, jenže je dost potrhaných matek, pže mají dítě větší, než by měly, kdyby se tím necpaly. PA o tom mluví dost, ale je to samozřejmě super business.
Nevidím zásadní výhodu v tom cpát se chemií, lepší je si koupit čerstvý ovoce nebo zeleninu, někt. i konzervovaný.

darija06
17. čer 2019

Sama jsem měla možnost vyzkoušet femibion a obě děti měly váhu v normě 🙂 i spousta mých kamarádek bralo tady ty vitamíny a jejich mimča měly kolem 2,5 kilo 🙂