Vyšetření v 16 tt - kdo má zkušenost?

ruzicka06
20. srp 2018

Ahoj všem. Myslela jsem si, že budu absolvovat screening ve 12 tt (který už mám za sebou v centru prenatální diagnostiky, naštěstí ok) + 2. druhý screening také tam ve 20 tt. Teď mi ale řekla moje dr. na gyndě, že mi bude dělat ještě ona sama testy taky na nějaký vady mimča v 16tt, to že se prý dělá jen z krve. To se jedná o ten tripple test, to je ono?? O tom jsem četla, že se dělá jen když 1. screening dopadne blbě a taky jsem slyšela, že při tom tripltripple testu často něco najdou a při tom je mimi zdravý. Tak jsem se chtěla zeptat, na co vše je to testovaný v tom 16 tt a jestli je to skuetčně ten tripple test? Kdo z vás s tím má zkušenost a taky jestli jste výsledky věděli hned nebo jak dlouho se na to jako čeká....jsem se zapomněla zeptat. Já jen jestli se může něco zjistit, když screening ve 12 tt dopadl dobře..Při screeningu jsem výsledky z utz věděla hned a z té krve do druhého dne. Snad nebudu za blbce, ale chtěla bych v tom mít trochu víc jasno. Díky moc za informace!

jaja01k
20. srp 2018

To bude opravdu asi triple test. Mne ho delali taky. Ale moje doktorka to vyhodnocuje dohromady s tim screeningem v 13tt, takze jsem mela jeden vysledek z obou vysetreni.

ruzicka06
autor
20. srp 2018

@jaja01k Ajo. No já už výsledek ze screeningu vím, je vše v pořádku prý, nic nenašli. Ale příjde mi to zvláštní, že Ti to vyhodnotili dohromady, když se to dělá v rozmezí 4 týdnů...ale každý dr. má jiný postup. Nebo myslíš, že teď v tom 16 tt by mohlo být něco špatně i přes to, že screening ve 12 tt dopadl v pořádku? Já doufám, že ne a snad to bude také ok. Jinak díky moc za odpověď!

kocvarovas
20. srp 2018

Je to tripl test a má dr. mi ho vzhledem k dobrému výsledku z NT screeningu vůbec nedělala..

ruzicka06
autor
20. srp 2018

@kocvarovas Ajo. No já právě na netu se taky dočetla, že se to dělá jen když dopadl screening špatně. Tak teď nevím, když mě dopadl dobře ☹

janaspo
20. srp 2018

@ruzicka06 ahoj 🙂. Mně ho dr. dělala... Jedná se opravdu o Triple. Rikala mi, že to proplaci pojišťovna a že nevidí důvod ho neudělat. 1.screening mi dopadl dobře. A výsledek z triplu - vše v pořádku - mi Dr. řekla asi za tři týdny na další poradne. Taky mi říkala, že pokud by výsledek byl špatný, že udělají jen kontrolní utz, ale že větší váhu má stejně 1.screening.

ruzicka06
autor
20. srp 2018

@janaspo O placení mi ani tak nejde. Já si zaplatím vše, co mi dr. doporučí, ať to stojí, co to stojí. Jee 3 týdny čekat, to by mi asi hráblo, to si neumím představit, tak dlouho čekat ☹ No ale malinko jsi mě uklidnila, že jsi také měla screening ok a ten tripple taky pak. Tak snad to bude mít stejně...🙂

andelka
20. srp 2018

U nás se tripply už dost let nedělají. Možná výjimečně nějaký doktor,ale po mně ho Dr nechtěl už před 9 lety,když jsem šla na NT screening a byl v pořádku. A teď u jiného Dr se o tom už ani nezmiňovali. Nejsou moc spolehlivé,a často vychází falešně pozitivně. Navíc v době kdy přijdou výsledky už je pomalu čas na velký utz.

ruzicka06
autor
20. srp 2018

@andelka No to jsem právě četla, že ty tripple testy často ukazují falešně, že je něco špatně. No snad to bude v pořádku a nic nezjistí u nás.

iris92
20. srp 2018

Ahoj, triple test se driv vyhodnocoval jako samostatne vysetreni a vychazel celkem v dost procentech falesne pozitivni. Proto ma tak spatnou povest. Ted se prave dela tak, ze se vysledky triple testu "pridaji" k vysledkum 1. screeningu a v podstate ho zpresni. Takze tohle celkove vysetreni (1.screening, tedy krev + NT + dalsi ultrazvukove parametry, a triple test) vyhodi az 97% pravdepodobnost nejake vyvojove vady. Snad je to srozumitelne 😉

tulikiss
20. srp 2018

tak zalezi jestli bude delat jen tripple test, ten je na nic protoze dost casto vyjde falesne pozitivne. nebo pak vezme doktor krev jako na tripple a vyhodnoti to spolecne s tema datama z NT sceeningu, tomu se rika integrovany test a ten je nejvic presnejsi. ty vysledky netrvaji 3 tydny, doktorka je vi pomerne rychle ale kdyz neni problem tak rekne pri dlasi poradne, jinak by volala.

andelka
20. srp 2018

@ruzicka06 uvidíš. Já tyhle testy úspěšně ignoruju od prvního těhotenství. Nechci se zbytečně stresovat.
Vím že nějaké testy se dělají v případě že na NT vyjde něco ne úplně standardně nebo je žena nějak jinak riziková. Ale to pak je kombinace všech tří dohromady.

janaspo
20. srp 2018

@ruzicka06 peníze taky vůbec neřeším. Jen jsem napsala jaký argument uvedla má Dr. 🙂 Když jsem se jí zeptala zda-li je to nutné.

janaspo
20. srp 2018

@ruzicka06 Mne tedy ještě uvedla, že když se ta krev vezme ve správném týdnu tak prý je menší pravděpodobnost, že by vyšel falešně pozitivně. Ale jestli je to pravda - netuším.

ruzicka06
autor
20. srp 2018

@andelka No mě řekla, že mi to udělá. A já ji věřím. Ale věřím, že to bude ok.

ruzicka06
autor
20. srp 2018

@janaspo Právě...nejsme doktoři, musíme jim věřit holt 🙂

ruzicka06
autor
20. srp 2018

@janaspo Možná to je ten důvod, že to pojišťovna hradí, tak proto mi ho chce udělat, i když screening dopadl dobře.

janaspo
20. srp 2018

@ruzicka06 Asi ano. Určitě to dobře dopadne 🙂

ruzicka06
autor
20. srp 2018

@janaspo Díky! Věřím, že mimi bude v pořádku!

lachtanice86
20. srp 2018

Výsledek prvního screeningu jsem měla skvělý a stejně jsem podstoupila i triple a spolu s 1.screeningem to byl nějaký kombinovaný a vše v pořádku. Prý je velmi přesný

ruzicka06
autor
20. srp 2018

@lachtanice86 Jj, díky. Věřím, že na tom budu snad stejně.

jednaholkaa
20. srp 2018

Me ted kamaradka rikala, ze z toho tripplu ji zjistili i pohlavi miminka na 98 procent..

ruzicka06
autor
20. srp 2018

@jednaholkaa Jj. O pohlaví mi ani tak nejde, hlavně ať je mimi zdravý!

petramana
21. srp 2018

@ruzicka06 me to taky doplnoval krevnim testem,ale pry to nebyl triple test ale nejaka "integrace" to nazyval a stalo to 360 kc... triple se uz pry nedela...

ruzicka06
autor
21. srp 2018

@petramana Dr. mi jako neřekla, že to je přímo ten tripple test. To spíš co jsem si tak vyčetla na netu. Platit za to nebudu nic prý. Ale ať je to co je to, hlavně, když bude vše v pořádku!

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru