Jména Jenovéfa, Aurélie, Melanie, Jasmína
Prosim zadam o radu! Uz jsem se v tech jmenech natolik zamotala, ze mi prijdou vsechny stejny 😀 Jenovefa, Jasmina, Aurelie, Melanie. Ktere z nich? 🙂
nejlíp mi zní asi melanie..
aurelie mi přijde tak nějak chlapský, od markuse aurelia a tak:D, jenovéfa zní zajímavě, ale je to takový dlouhý a zdrobnělina Jenůvka mi zní dost divně. jasmína docela ujde. ale pokud z holčičky vyroste oplácaná mužatka, bude to opravdu divný..:D
ale jinak není můj šálek kávy ani jedno.
jo a taky záleží na příjmení, jak to zní. sice se holka stejně asi vdá a jméno změní, ale volila bych právě spíš něco "univerzálnějšího". pak je trochu bizarní kombinace jako jasmína hrobařová, řezníková, hrubá... nebo tak:D
@normalnimatka Tak se mi vybavilo, jak jsme dali vnučce jméno Violka a ona se narodila s váhou 4 120 gramů a vypadala jako malý zápasník sumo. Ale dneska je to krásná, kudrnatá holka normálního vzrůstu. 🙂
@normalnimatka Super hodnocení :D Markus Aurelius a Jasmína Řezníková mě fakt pobavili až si u mě v kanceláři kolega klepal na čelo co se mi děje :D
@normalnimatka A ta Jenůfka je jak borůvka🙂 Jinak já našla, když jsem si dávala tohle jméno před časem do svého seznamu, ještě tvary jako Jena, Jeny, Jéňa, Jenůfka, Jenuška, Ofka, Véfi, Genia, Enef, Enefka ;)
@babanci Violky bych se asi trochu bála přesně z tohoto důvodu🙂 ale co člověk míní život mění 🙂) Jinak je vnučka Violka nebo Viola? 🙂 Mě doma "zakázal" manžel Gerdu nebo Grétu prý kdyby byla po něm blonďatá s modrýma očima a po mě zase trošku statnější byla by to ňemka jako vyšitá 🙂)
@vineta Výborně jste to shrnula a vystihla ;)
@annanoskova Je Viola, ale protože je to ještě prcek, je to Violka. Jsem její babi, takže mě přijde nejkrásnější, ale i kdyby nebyla, je to fakt nádherná holka. Kudrnatá a okatá, povedla se jim moc. Tak to na ní sedí jak prdka na hrnec, i když i lumpárna jí kouká z očí. Doufám, že jednou to bude chytrá a slušná ženská a bude hrát na violu. 🙂
@annanoskova Ještě jsem Ti chtěla napsat, že známí se mě ptají, ty prý máš vnučku s nějakým zvláštním jménem? Dělám si z toho legraci a odpovídám...myslíš housličky? Vykulí oči a když řeknu, je to Viola, tak si oddechnou, 🙂 Nikdy mě nenapadlo, že jméno z českého kalendáře vyvolá takové haló.
V červnu budeme mít další vnučku a Viola sestru, tak jsme vybírali zase tak "divné". Napřed jsme mysleli na nějaké květinové a pak jsme vybrali pohádkové. Violka je z pohádky Za humny je drak a sestřička...ta je taky z pohádky. Ale slíbila jsem zatím mlčet.
@babanci Hned jak jsem to četla poprvé jsem si na princeznu Violku s princem Mariánem vzpomněla🙂 Mě se z pohádky moc líbí Malvína🙂 Jsem zvědavá na které krásné jméno padne Vaše volba🙂 Někdy mi přijde že by někteří byli víc v pohodě kdyby se jméno přiřazovalo třeba podle sudého a lichého týdne nebo že by v pondělí byli Lucie v úterý Lenky ve středu Nely atd. Tak by to bylo předem jasné😃 Nebo že by se zrušila všechna jména a nechalo se jich jen pár. Pak by jsme si mi exoti nemohli honit ego na chudacích dětech 😃 Věřím, ale tomu, že Nás racionálně uvažujících je většina😉 Pro mě je důležité aby jméno ladilo s příjmením a ano koukám i na to aby to jméno nebylo v žebříčku nejčastěji dávaných jmen protože ač se mi jméno líbí, ale má ho několik desítektisíc lidí a třeba zrovna v té době dětí ve stejném věku, tak takové jméno nedám protože i jméno je část naší osobnosti a proč by jsme se měli jmenovat všichni stejně, když je tolik krásných jmen. Absolutně, ale neodsuzuji někoho, kdo pojmenujte své dítě jedním z nejoblíbenějších jmen, protože pořád potřebujeme Janičky, Honzíky, Barborky a Pepíky. Mé svaté právo jako rodiče je dát podle svého nejlepšího vědomí a svědomí mému dítěti jméno. Díky bohu a doufám, že tohle nikdo nikdy nezmění... 🙂
@annanoskova ja teda pevne doufam, ze urcite regulace ve vyberu jmen budou stale a ze za 10 let nebudeme deti u nas v ČR pojmenovavat Jupiter nebo Utah.
@alcar tak regulaci jmen povazuju za blbost. Co je statu do toho, jak se bude jmenovat me dite? Kdyby si mama za bolsevika nevydupala na matrice Kristinu (Kristyna se ji nelibilo a nelibi), byla bych Bara. Taky hezky, ale Kristina je krasne jmeno a ted je jich docela dost. Navic nas nasi vychovavali k emigraci, mam nemecke prijmeni, v Rakousku ci Svajcu bych se krasne ztratila. Dnes je doba, kdy lidi cestuji, tak proc nemohou mit jmena, kzera jsou obvykla za nasimi hranicemi? To, ze je neco neobvykle, neznamena, ze je to spatne. A to rikam, i kdyz se mi ani jedno ze jmen, na ktera se zakladatelka ptala, nelibi a diteti bych je nedala.
@annanoskova Malvína je taky moc pěkná. Tu má moje kolegyně ze šití. A Violka chodí na keramiku s Hermínkou. Jednou jsem potkala bývalou kolegyni a ta mi vyprávěla, že má malého vnoučka. Ptám se na jméno a ona na to....no, já se to stydím říct, naši mladí jsou blázni, mají Silvestra. Vůbec si všímám, že prarodiče jsou z netradičních jmen hotoví. Nedávno v sauně mě jedna babi říkala, že mají Vincenta a že je to šílené. Přitom Vincent by se mi zrovna k Violce líbil, kdyby se u nás někdy rodili kluci. 🙂 Já dcerám říkám, dej si, co chceš, však si zvykneme. Prostřední dcera měla pro syna jméno Mikuláš a říkala mi, že jsem to v klidu pobrala vlastně jen já. Nakonec se pan doktor spletl a máme Anežku. Bude jí 14 let a když byla mladší, brblala, že chtěla být Anetka. Kolegyně děti jí zase vyčítají, že měla víc přemýšlet a být trochu odvážnější ve výběru jejich jmen. Ona je Jana, má manžela Honzu a děti Janičku a Honzíka. 😀
@annanoskova Napsala jsem Ti do soukromé zprávy nápovědu. Jsi chytrá holka, Ty na to přijdeš.
@sudylichozrout Jistá regulace přeci existuje, kontrolu nad jmény má matriční úřad ;) V Česku je dovoleno zapsat cca 17tisic krásných obvyklých či neobvyklých jmen ze kterých si může každý svobodně vybrat;)
@babanci Teda Hermína je moc krasná a taky myslím byla v nějaké pohádce🙂 Nedokážu se ubránit úsměvu když slyším jak rozmanitá jména jsou🙂 Musím se přiznat že Mikuláš se mi hodně líbil dřív ale pak se okolo mě objevilo tolik Mikulášků že už bych ho stejně nemohla dát abych zachovala rovnováhu :D a Silvestr však je to taky krásné jméno tak proč ne🙂 i když u Silvestra jsme si myslím odmyslili to že je to jméno a ne jen poslední den v roce🙂 Já si do teď pamatuju jak jsem jako malá chtěla být Anastasia nebo Frida :D ale na Annu jsem si už zvykla
@kejt29 já jsem ale nepsala, že každý. Nicméně ve většině případů to tak je. Mamince se líbí jméno no tak ho prostě tomu dítěti dá a nepřemýšlí o tom co tím může tomu dítěti jednou v životě způsobit, ale co hlavně že se líbilo mamince že?
Jasně že každá vybíráme jména jaká se nám líbí ale těch faktorů pro výběr jména by mělo být víc než jen co se líbí mamince.
@jasminca jméno Jenovefa bych nedala. Když se hodně pohybujete v zahraničí tak to jméno dej někomu ze známých přečíst. Dala bych buď Melanii nebo Jasmin ne Jasmina to zní hrozne. To je mezinárodní. Jinak žijí v zahraničí a mám nudnou Annu a je jediná Anna u nich na základce . Takže klasika není nikdy k zahození . Klasická jména jsou mezinárodní a nikdo s nimi nemá problém.
@irena1111 vsak se nebavime o nijak silenych jmenech. Jen proste nevedou v zebriccich. A nemyslim si, ze by to honeni ega bylo ve vetsine pripadu. Naopak. Nikdo normalni nechce, aby bylo dite tercem posmechu. Na uvedenych jmenech nic hrozneho a smesneho nevidim. Jak clovek doma nema Emu, Karolinku nebo Matyase hned dela diteti zlo a ublizuje mu.
@kejt29 bohužel některá jména která tady občas na MK čtu jsou víc než šílená alespoň tedy z mého pohledu. Myslím si, že je u nás povoleno spousta krásných jmen a nemusí to být zrovna tuctový Mates nebo Anička. Ale jména jako Jenovéfa, Gertruda, Vigo, Lamberta, Ludvička, Fides, Gunar, Elmer a podobné, to mi prostě přijde jako noprosto nevhodné i kdyby se to rodičům líbilo sebevíc ale pro dítě je to trest.
@irena1111 Mě třeba přijde za trest to že Anička jak říkáte je tuctová. Mě jako Anně to není vůbec příjemné. Své jméno mám ráda, ale nebylo to tak vždy. Spíš jsem si zvykla a přišla mu na chuť až v dospělosti, protože být v pubertě kdy na Aničku jsem už velká na Annu pořád málo dospělá, Áňa byla divná a Anča se mi hnusila co jsem živa...Byli to chvíle velmi frustrující i s takovým tuctovým jménem...Proto s čistým srdcem pojmenuji svojí dceru klidně i málo používaným jménem, které mi bude znít dobře v uších, hodit se k našemu příjmení, bude se dobře psát i vyslovovat a bude k mému dítěti to pravé i když se zkraje některým lidem bude zdát divné ;) Protože věřím že když je s láskou a plným vědomím vložené do vínku svou cestu si najde a nebude to chyba.
@jasminca tak mě se z toho líbí nejvíc ta Jasminka a pak Melanie, ale to mi trochu evokuje nějaký americký seriál, nicméně moje dcera má zrovna ve školce nejlepší kamarádku Melánii a bere to úplně přirozeně, bez nějakého údivu, dneska už jsme fakt snad jinde..tak nechápu tady o5 ty hysterie..já bych zrovna se svým jménem mohla vyprávět co jsem si vyslechla kdysi v době totality a post totality od dětí na všech stupních, ale nevím proč by mě to mělo nějak deptat..když má dítě zdravé sebevědomí a podporu a lásku rodiny, tak ho tohle vůbec nerozhodi, navíc jde vymyslet vždycky a na každé jméno pěknou přezdívku že😁
@mialagia Naprostý souhlas;) vystihla jste to poslední větou úplně přesně🙂
@annanoskova Já jsem alenepsala, že bylidé měli dávat dětem jen ta nejpoužívanější jména, to bych třeba ani já svému dítěti nedala ale stejně tak bych nikdy nepoužila ani ta nejméně četná a nezvyklá. Navíc je třeba přihlížet k dalším věcem jak jste sama psala, to jméno by se mělo dobře vyslovovat, hodit se k příjmení atd. Ano na každé jméno se dá vymyslet nějaký rým nebo nějaký vtípek to je jasné ale pořád si stojím za názorem že Ondra, Toník, Marek, Linda, Jitka nebo Nikola budou vždy menším terčem zájmu než Jenovéfa, Aurelie, Izidor, Ervín a podobná nezvyklá jména.

Jinak tohle je prostě dané okolím, ve kterém člověk vyrůstá. Měla jsem (mimo jiné) pratety Edu, Ottu, Hermínu, Toničku, prastrýce kromě obligátních Janů taky třeba Gustava, takže mi málokteré jméno přijde divné, no a musím říct, že generace našich rodičů byla v tomhle nejzdrženlivější, asi dáno normalizační výchovou, takže já jsem Jana, všude nás byly kvanta, už od školky minimálně tři Jany ve třídě, později v práci, a i teď doma, já, švagrová, kamarádky, prostě se to strašně plete. Vždycky jsem tu uniformitu toho jména nesnášela a raději bych byla, kdyby naši tehdy měli víc fantazie. Tahle touha po konformitě je hlavně hrozná škoda, člověk se ochudí o tolik věcí, bohužel je to věc přirozená. Ale proboha, pokud nechcete vybočovat, nevybočujte, ale bez toho odsudku a šikanování lidí, který chtějí žít podle svýho.