Komentování těhotenství. Jak to máte vy?

nikkigingerbread
23. kvě 2022

Ahojte. Nechci radu ani nic podobného, jen si prostě potřebuju postěžovat :D Dneškem začínám 8. měsíc a je sotva poledne a já už jsem 4x slyšela jak se hezky zakulacuju. Nevím jestli to má být lichotka nebo co to je za poznámku ale já už se u tady těch komentářů úplně ježím a nejradši bych těm lidem jednu vrazila. Komentuju snad já, že se zakulacují? Je mi to prostě hrozně nepříjemné a těhotenství rozhodně nevnímám jako nějaké supr období a nemůžu se dočkat až to budu mít za sebou. Nic hrozného se mi neděje, nemám problémy, krom běžných těhu strastí (a i těch se mi vlastně většina vyhýbá) ale prostě mě ten stav celkově štve a beru to jako nutné zlo. Nepotřebuju slyšet, že se zakulacuju, vidím to sama. Jak to máte vy? Jak berete/braly jste poznámky na těhotenství? (asi hlavně co se vzhledu týče).

tasimia
23. kvě 2022

@nikkigingerbread nijak.. každý kdo mě viděl, tak mi říkal, jak mi to brisko roste, jak se kulatim krásně atd. Tak ja jsem na tyhle řeči byla úplně pyšná, na malou jsem čekala 9 let, takže jsem si je spíše užívala - ty řeči teda. To jak jsem byla nateklá a tlak a vše už ne😍😅. Takže když mi někdo rekl, že se kulatim, tak jsem poděkovala s tim, že malá nám krásně roste.
Kdybych nebyla těhotná, tak me to asi naštve.

pampeliska1313
23. kvě 2022

Zásadně tohle nekomentuju, přijde mi to netaktní. Měla jsem problémy přijmout svoji postavu ještě před otěhotněním, při něm taky a po něm taky.:D lidi to zle nemyslej (jako třeba když mi kuchařky ve škole vždycky daly porci navíc, protože “to vypadá, že tam jsou aspoň dvě!” a vím, že to nemyslely zle, ale..:D) a prostě je asi nenapadne, že to může někomu bejt nepříjemný, může se těžko smiřovat s těhotenstvím a tohle tomu nepomůže.)

sirinfirst
23. kvě 2022

Já jsem byla ráda těhotná, bylo to vždy opravdu krásné období. Vždy to na mně bylo vidět hodně brzo a ke konci jsem byla obří, ale poznámky mi nevadily, popovídala jsem si o svém stavu ráda 🙂
Ale velikost břicha já třeba nikomu nekomentuji, protože vím, že ne každému je to příjemné.

hani_na
23. kvě 2022

@nikkigingerbread Já říkám, že jo, že jsem jak tanker, ale teď se s tím nedá nic moc dělat. Někdo pochopí, někdo ne...

pajav
23. kvě 2022

Už od pátého měsíce poslouchám, že vypadám, jako bych už měla rodit.. njn, nenadělám nic :D Na to nejde co odpovědět.. hold ještě nerodím, až v září..

elesse
23. kvě 2022

Taky ty komentare nesnasim, vcera mi cizi pan na ulici predpovedel, ze brzo rodin a ze to bude kluk. Termin mam v zari a je to holka… co he komu do toho, taky nerikam, nekupujtw si to pivo, jste tlusty…

nikjean
23. kvě 2022

Už to mám za pár a těch komentářů k těhotenství (velké břicho, nemáš těch dětí tam více atp.) bylo tolik, že už to úplně ingnoruju. Nějak mě to nepohoršuje, ani to semnou nic nedělá. Přijde mi to, jakoby to ti lidi říkali už automaticky, protože to jsou prostě ty typické prupovídky k těhotenství. Věřím, že to nikdo nemyslí nijak zle.

gbp
23. kvě 2022

@nikkigingerbread me prijde, ze kdyz je zena tehotna, okoli ma tak nejak pocit, ze jeji telo patri cele spolecnosti 🙄🤦🏼‍♀️ nesnasim, kdyz mi nekdo sahne na bricho, tchyne me vcera dokonce poplacala po zadku 🙈 on to nikdo nemysli zle, ale nekdy je to dost trapne. dotykani se mi moc vyhybat nedari, nebo zatim neumim zareagovat. na blbe poznamky, vetsinou blbe odpovidam 😂 aby se mi hned ulevilo. zalezi jak od koho, kdyz mi to rekne dobra kamaradka, staci mi treba jen na poznamky o velikosti bricha rict: nj, jestli nahodou nebudu tehotna 😂👍 nebo ty jo, radsi si udelam tehotensky test 🙈 a tak.

elvira
23. kvě 2022

@nikkigingerbread buď ráda, že se ti ještě nesapou po břiše. Rozumím, že je to nepříjemné, některé věci jsem nesnášela taky, ale lidi mají pocit, že se musí vyjádřit.

marimanta
23. kvě 2022

Nijak. Jsem přesvědčená, že to nikdo neříká ve zlým úmyslu. Štvalo mě jen, když mi někdo sahal na břicho.
Buďme trochu tolerantnější 😊 Proč hned chtít někomu vrážet...? 😉 Někdy z diskusí mám dojem, že opravdu je vhodné mluvit jen o počasí (kdoví jestli to vůbec), aby se jeden někoho nedotknul.

emillyhk
23. kvě 2022

Mě se snad dotkla jediná poznámka od kolegyně, kdy mi dotyčná nechtěla věřit, že čekám kluka, protože přeci holky ubírají na kráse 🤦‍♀️ Měla jsem příšerné akné, strhané rysy a celkově jsem vypadala tak jak jsem se cítila (takže hrozně). To mi přišlo netaktní. Ale jinak ty poznámky o zakulacování, apod. mě nechávaly v klidu. Beru to tak, že lidi často chtějí něco hezkého říct, nevědí co, tak prostě plácnou něco obecného.

elesse
23. kvě 2022

@marimanta a proc byt tolerantni vuci nekomu, kdo se chova dle meho nazoru jako hulvat? Civim ja na vozickare? Komentuju tluste? Hladim duchodce po zadech? Nikdo nemuze vedet, jak beru tehotenstvi, jestli velke bricho neni kvuli komplikacim atd. Tak at si tolerantne kazdy vsima sveho

zanett
23. kvě 2022

@marimanta Souhlasim s tebou, ze vetsina tehotnych jsou asi hyper precitlivele. Tech tehotnych se nemuzes pomalu na nic zeptat, ani jim nic rict, vsechno je hned nastve a urazi. Ovsem kdyz se nezeptas a delas, jako by tehotne nebyly, to je taky spatne. Tak sakra, co teda?! Ja kdyz byla tehotna, chapala jsem, ze lidi proste obecne neumeji moc komunikovat, tak pri beznem setkani omilaji takove ty lidove fraze - deti skolou povinnych se ptaji, jestli pani ucitelka 'nezlobi', pubertaku se ptaji, jestli uz ma holku/kluka a holt tehotnych se ptaji na tehotenstvi/ nebo ho komentuji. Ale ja jsem nebyla uplne nejmladsi prvorodicka, takze jsem se v mem veku uz dokazala nad ledacos povznest, nevim, jak bych byvala reagovala, kdybych mela dite nekdy v 25 treba.

katule1990
23. kvě 2022

Řeči o hezkým zakulacovaní by se mnou nehly, podle mě to nikdo nemyslí zle, prostě mají pocit, že se něco "sluší" říct a nic lepšího je nenapadne. Já jsem to nezažila, protože jsem měla naopak miniaturní břicho, v porodnici (resp. nemocnici, byla jsem před porodem hospitalizovaná) se nenašel jediný člověk, který by se nedivil, že to není možný, že jsem ve 37tt. Ještě na sále se mě udiveně ptali, kde mám břicho. Jediný, co mi opravdu vadí, je sahání na břicho, tu potřebu cizích lidí jsem nikdy nepochopila a přijde mi to vrcholně neslušný. Takže když jsem viděla, že se ke mně někdo žene s nataženou rukou, tak jsem to hned utla, ať mi na břicho nesahají, že je mi to nepříjemný a bylo vyřešeno (občas za protáčení očí "sahačů"). Zajímavý je, že to nedělala nejbližší rodina, ale lidi, co mi nejsou tak blízcí.

intonace
23. kvě 2022

Někdy to šlo jindy jsem byla nepříjemná (asi i tím stavem) horší je že od cca půl roka po porodu se mě každý ptá jestli čekáme druhé 🙈Jsou to i stejný lidé a už to budou dva roky. Všichni vědí, že druhé v plánu není a přijde mi dost netaktní upozorňovat na velikost břicha.

treasurka
23. kvě 2022

Já jsem to brala tak, že lidi prostě neví co říct, a tak, z toho, jak chtějí být vtipní/milí/pozorní, komentují to, co je vidět. Takže jsem se nad to pozvnesla a reagovala jsem úsměvem, pokýváním, pokrčením ramen... Na tom, co píšeš ty, mi nepřijde nic zlého, jsou jiné, jedovaté poznámky, a ty bych asi odpálila rázněji.

drep
23. kvě 2022

Nečetla jsem komentáře výš, ale mě veškeré poznámky k mému těhotenství pekelně iritovaly. Nebyla jsem se svou postavou kdovíjak spokojená před těhotenstvím, kulacení jsem brala dost úkorně a fakt jsem potřebovala, aby se mnou těhotenství řešil někdo, s kým jsem byla před pěti lety dvakrát na sále. Navíc pro mě to bylo dost intimní a nerada řeším rodinné věci s cizími, takže mě štvaly i otázky na jméno, pohlaví atd. A poslední trimestr jsem řešila IuGR, takže jakékoliv diskuze na téma těhotenství a mimina mi vháněla slzy do očí. Vždycky jsem si říkala, co by dotyčné dělaly, kdybych jim upřímně řekla, že probrečím většinu nocí do polštáře, protože se bojím, že moje dítě skončí jako spastik s tracheostomií a pegem. Já nejsem moc hovorná, umím se tvařit dost vražedně a v kombinací s jednoslovnými odpověďmi to dost kecaly brzdilo, ale vźdycky se někdo našel

ai30
23. kvě 2022

@nikkigingerbread Ono je to tezke, tehotenske hormony s tebou hazi a jestli to tehotenstvi beres jako nutne zlo, o to vic jsi na tyto veci citliva. Mne osobne to teda nevadilo, ale ja jsem celkove splachovaci a tyto veci me moc nerozhazi hormony nehormony. Preventivne tomu clovek nezabrani, ale muzes lidem rict, ze ti jsou podobne komentare neprijemne, treba je to trochu trkne a usetris nejake dalsi tehotne 'kolegyni' stejne nervy.

gracinka7
23. kvě 2022

@nikkigingerbread no jo, lidí si chtějí popovídat a počasí je ohrané, tak je těhotenství taková jistota, čím začít. Podle mě to nemyslí zle. Neřeš to, za měsíc rodíš, pak tě budou štvát zase jiné dotazy. To je takový kolorit života. Kdy bude chlap? Kdy bude svatba? Kdy bude dítě? Kdy bude druhé? Kojíš? Ockujes? Je to sice otravné, ale tak nějak to zažije každá z nás.

treasurka
23. kvě 2022

@marimanta Souhlasím s tebou. Pak jsou zase těhotné, které berou špatně, když si jejich stavu nikdo nevšimne, "ani se nezeptá, ani se nezajímá, přitom když ona před pěti lety rodila, tak jsem jí psala esemesku", atd... SI nevybereš.

lachtanice86
23. kvě 2022

A ty nemáš jazyk a neumíš mluvit, aby si řekla, že ti to vadí?

hibou
23. kvě 2022

Mám to úplně stejně 😉 Těhotenství není něco, co by mě nějak naplňovalo, nebaví mě to a na porod se těším už jen z toho důvodu, že to skončí 🙈
Nechtěla bych, aby to vyznělo nějak blbě, na miminko se strašně těším, jen asi nejsem ten tip budoucí maminky, která by mohla říci, že je těhotenství to nejkrásnější období v jejím životě.
Překvapivě patřím i do té skupiny, které je nepříjemné, když se poukazuje na její velikost břicha. Možná to je tím, že začátkem 3.trimestru je to břicho snad den ode den větší a já to nějak nestíhám zpracovávat. Expert je na toto moje tchyně, která z mého břicha dělá veřejnou atrakci. Nedávno se trochu urazila, protože jsme od ní odjížděli v 8 večer a nestavili se na návštěvě u její sestry, aby taky viděla, jak to ,,bříško krásně vyrostlo´´ a tento víkend jsme se za ní stavovali na otočku na chalupě, během dvou hodin tam svolala skoro všechny sousedy, abych se jim mohla ukázat jak pěkně rostu 🙄 takhle já jako chápu, že to je její první vnouče, ale doprčic to miminko fakt přes to břicho vidět není 😎

@lachtanice86 Věř, že to, že použiješ jazyk a ozveš se u někoho prostě nepomáhá 😉

bublina03
Autor odpověď smazal
Zobraz
mysh_me
23. kvě 2022

@intonace tohle je fakt nejhorsi, komentovat velikost bricha u lidi, kde nevis na 100% ze jsou tehotni. To je proste hrozne trapny. Ja jednou byla u toho, kdyz se kamarad zeptal kamaradky, jestli ceka druhe - byla po porodu asi dva mesice. Jako to by proste nebylo ani fyzicky mozny (a jeste aby to bylo uz videt). Ona chudak zacala koktat bylo ji trapne a ja jsem teda kamaradovi rekla pekne od plic co si s takovyma nemistnyma kecama muze 🤦🏻‍♀️😳

klokanka31
23. kvě 2022

@nikkigingerbread Mě tyhle poznámky strašně štvaly 🤬 Od začátku těhu furt poslouchat co můžu a nemůžu (i od cizích lidí), třeba i od pošťačky jestli můžu vzít balík, že mi ho teda dá, že není bůhvíjak těžký,ale musím na sebe dávat pozor 🙄
Pak lidi že na mě není těhotenství furt vidět, že je to divný, a pořád co to bude, když mi v 9.měsíci břicho vyskočilo tak zase jak jsem krásně kulatá, furt dotazy jestli furt nic (jako by neviděli že jsem břicho furt měla),pak zase že jsem ještě v neděli měla břicho tak jak je možný že jsem v pondělí s mimčem doma...furt něco 🤯

bublina03
23. kvě 2022

rodit budu v červenci a nějak mi nevadilo, když začali lidi říkat, jeee, vy budete mít miminko? Byla jsem i ráda, že si nemysleli, že jsem ztoustla 😂já sama totiž mám od puberty se svou postavou problém a může mi tisíc lidi říkat, jak jsem stihla, já se prostě vidím úplně jinak 😅 ale co mi začalo vadit tedka je, jak se každý ptá a to jste ještě celá? Aha, rodit budete až v červenci, jo? Ano, mám velké břicho, ale bohužel s mojí hobiti výškou (153cm) to asi ani jinak nejde 😂

prejeta_zaba
23. kvě 2022

Záleží jak kdo, když někdo začal vyloženě ze zájmu, chápala jsem to a ráda se dala do řeči, i když to začalo třeba trochu netaktně. Ale lidi, co mě potkávali 2* denně v ulici a úplně vždycky museli na celé kolo spustit - jééjda, ty jsi ještě celá? Tak těm bych dala tečku mezi oči. 🤦‍♀️ Plus když někdo začal vyloženě vyrypovat (ano, valila jsem oči, čeho jsou lidi schopní), tak jsem oplatila stejnou měrou. Jakože - a kolik jsi přibrala? A to jste plánovali? Tak jsem se ptala jich na to samé. 🤷‍♀️😀

elesse
23. kvě 2022

Jo a taky je nutné rozlišit mezi úplně cizími lidmi a např. kolegyní v práci. Tam bych i ty řeči o břiše chápala, v rámci mezí jako to je dneska sluníčko, ale fakt se setkávám s tím, že moje břicho má potřebu komentovat pán na lavičce v parku nebo paní ve frontě v obchodě... Paradoxem je, že při čekání na tramvaj komentář dostaneš, ale když nastoupíš, celou cestu stojíš, protože břicho najednou zmizí:D

baras12
23. kvě 2022

Z tohoto důvodu jsem o těhotenství opravdu hodně dlouho nikomu neříkala. Téměř až do porodu jsem chodila do práce, za celé těhotenství jsem přibrala cca 5kg a nebylo to na mě téměř znát. Ještě jsem to v práci schovávala pod volnou mikinou a když jsem končila cca 10 dnů před porodem, moji pacienti si mysleli, že vtípkuju :D. Celé těhotenstvi jsem se těmto kecům naštěstí vyhla… ale ve 41+0 tt mě viděla manželova teta, sjela mě pohledem a hrdě prohlásila: “no tebe už je ale kus!” Myslela jsem v tu chvíli, že ji zadupu do země :D :D

gbp
23. kvě 2022

@gracinka7 presne 😂 a to me se i cizi lidi ptali, proc ji nosim v tom nositku, ze ji nicim zada, proc nema na hlave poradnou cepicku nebo kdy ji konecne koupim poradne boty 🤣🙈 a kojeni, strava a vyziva, ockovani, spani, uspavani, dudliky...to sou vsechno temata 😂 a samozrejme nic neni spravne, takze jeden te pochvali, ze jeste ve dvou letech kojis a druhy si z te informace pomalu ublinkne 🤣 sranda no.
kolikrat mi prijde, ze chlapy maj nake lepsi pochopeni nebo co 🙈 potkala sem starsiho pana na zastavce a on na me kouk a povida: v noci nespi co? 😄 (asi sem vypadala hrozne) a ja ze moc ne no...a on: nic si z toho nedelejte, ony vsecky baby rikaj, jak jim detska spaly, ale neni to pravda, ony si to jen nepamatujou 😂👍 a deda mi jednou rikal (kdyz se si stezovala, ze mi spi jen v jednoucim kocarku) ze on mel kolibku a babicka ho mela privazaneho k noze a porad s nim musela houpat a kdyz nahodou usnula a prestala, tak byl rev 😄 tak ono je to asi porad stejny, jen si to zly nikdo radsi nepamatuje 😂👍

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru