Může matka jet s novorozencem v sanitce?
Ahoj, chci se zeptat na váš názor jsem v 30tt a malá má problém se srdíčkem už od první kontroly ale vše zatím funguje tak jak má to nám dnes pověděl kardiolog v dětské nemocnici.
Také nám řekl že bude muset malá nejlépe den po porodu být převezena do dětské nemocnice na kontrolu na kardiologii jak se jí to vyvíjí ale s tím že já s ní jet sanitkou nebudu moct... chápu že ji odvezou a zase přivezou ale moc se mi to nelíbí že nemůžu s ní..
Setkal se s tím někdo??
Je to opravdu takhle?
Musím se zeptat příští týden v nemocnici aby mi řekli víc .
@veronicka89 V sanitce se jednodenní novorozenec s vadou srdce vozí v autosedačce? Pokud by se nebáli nějakého závažného stavu, který může ohrozit dítě, tak by je poslali na kontrolu třeba týden po porodu a ať si tam rodiče s miminkem dojedou sami.
Miminko musí být převezeno hned druhý den po porodu aby zjistili jak se jí to srdíčko vyvíjí 4. den po porodu už tam neuvidí co potřebuji.
Já si chci stát za tím, že chci jet s ní samozdrejme co okolnosti dovolí a jak na tom bududu nemluvím o tom že budu úplně na ležáka to vše zvládne tatínek, ale pokud se budu cítit na to odjet za ní tak chci vědět jaký mám na to právo s ní být.. je mi jasný že nebude mít trauma do konce života ale chci prostě vědět na co mám právo a na co ne.
@veronicka89 napsala jsem jak to je. Autosedačku komentovat nebudu.
@bettyel v každém případě má zákonný zástupce právo doprovázet dítě na vyšetření a je jedno jestli mu je den nebo rok. Takze si na tom trvej, ze k tomu nemaj podminky neni tvuj problem, to je budou muset zařídit.
@veronicka89 já s tebou souhlasim. V tomto směru mám jasno, jakmile nejde o stav bezprpstředního ohrožení života, ale o plánované vyšetření, díte doprovází jeden z rodičů a že k tomu neni nemocnice uzpůsobená me nezajímá, v dnesni dobe nevidim duvod proc podporovat system, kde ty podminky nejsou, proste nemocnice zákony zná a podmínky musí vytvořit! Jenze bohužel v mnoha zařízeních stále hřeší na neznalost či apatičnost rodičů a proste je jednoduší organizačne, kdyz rodič nedoprovází. Pokud o to rodič nrstojí, netrvá na tom, pak proč ne? Ale pokud na tom rodič trvá, ty podmínky mu připravit musí...
@martinka_33 Nikdo jim nebrani být u vyšetření. Jde o převoz a to právo prostě není neomezené. Že je nedostatek místa ve voze objektivní důvod pro omezení píše i advokátka, která v tomto "bojuje" za rodiče. https://verajedlickova.cz/2018/11/26/rodic-v-sa... 1
@veronicka89 Což není zcela standardní situace.
@bettyel A vysvětlili Ti, proč to nejde? Kvůli místu? Nebo jestli jdeš na císaře, tak kvůli zdravotnímu stavu? Ptala ses na sebe nebo i tatínka?
A hlavne, co se od toho vyšetření očekává, jaký může být výstup? To nečekám odpověď, jen bych to na Tvém místě řešila při rozhodování, jak to řešit.
@bettyel na obilnaku se s nimi dá v pohodě domluvit. Na pokoji jsem měla maminku, které taky miminko vezli do dětské, jela s nim a pak se vrátili zpět. Jen ne na sestinedeli ale už na hostinský pokoj.
@bettyel kam chodíš na kardio? K Jičínské?
@petulkadodo ano predstav si . Oblekla jsem si dite zapnula do autosedacky a sanitka me zavezla na vysetreni s ditetem
Já tě naprosto chápu, chtěla bych být u tohoto vyšetření a mít možnost pokládat dotazy, dostat vysvětlení od toho, kdo vyšetření provedl i kdybych tam měla jet taxikem s pytlem plným vložek a měnit si je co 5 minut.
@bettyel Tvoje dítě má právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce. Buď tebe, pokud budeš schopná, nebo chlapa. Právo je na tvé straně. A samozřejmě, že mimino nebude mít "trauma do konce života", ale jsem naprosto v šoku, že tohle má být argument. Už dávno víme nějaké základní věci, jako že novorozenec má taky psychiku, cítí bolest, samotu, hlad, cítí opravdu veliký existenciální stesk po matce, kterou zná jako jedinou na světě a která jako jediná pro něj představuje bezpečí. Není to kus gumy, který nic necítí a nevnímá a samozřejmě, že už v téhle době se mu negativní zážitky zapisují do mozku (hlavně v téhle době), nehledě na to, že prostě mu bude asi blbě, když mu cizí lidi budou rutinně dělat něco, co se mu nelíbí, nikde nikdo blízký a když bude chtít prso, dostane hezky glukózku. Zákonný zástupce by u jakéhokoliv vyšetření měl být i proto, že prostě je to on, kdo má za dítě zodpovědnost a kdo rozhoduje, kdo má první právo na informace a má právo je dostat z první ruky.
@tereziezavily Cilis se zbytečně, nejde o vyšetření, ale převoz. K moznostem omezení práva na přítomnost behem převozu už jsem dávala odkaz.
@bertoldina Tak prevoz neni dlouhá doba, a predpokládám ze stejne by miminko bylo jinde nez v matcine náruci (alespon kdyz ja jsem jela rychlou s dvoumesicni dcerou, zabalili ji a dali na lehátko, já jsem sedela v sanitce bokem, pak jsem doprovázela na vsechna vysetrení). Takže sedet primo vsanitce nutné neni, ale na doprovodu k vysetreni bych rozhodne trvala.
@martinka_33 já jela rychlou s dítětem tak, že mi ho dali na klín a přepoutali nás oba
@bertoldina a jinak si reda myslim ze ani to neni správne, vubec to ze misto pro rodice neni, to by mela byt jedna z veci jako zaklad ☝️ Jenze tady porad spousta lidi ma pocit ze novorozemec nic moc nevnima ale o o tomu je uplne naopak, novorozenec je cely svuj zivot soucasti mámy, zvenci slysel tátu, sourozence, babicku, jejich hlas zná. Cizi lidi ho samozrejme stresuji.
Zajimavy kolik lidi by treba dvoulete dite samotne jet sanitkou nenechalo a novorozence klidne...
@zekrt ji byly.dva mesice to by se mozna spatne poutalo 🤔 S dvou a pul letou uz jsem jela taky tak.
Mimochodem ja v podstate i muzu rict ze me tsm zaveze otec ditete...ja nejsem povinna jet sanitkou ..mimochode....
@tereziezavily to byla reakce na paní co mi tu zmiňovala že nebude mít dítě trauma. Obrazně řečeno. S dítětem budu chtít být co nejvíce nám jisté důvody dovolí pro mě je to čas který má novorozeně strávit nejvíc s matkou.
@veroniquecz K paní doktorce Jičinské jsem chodívala na začátku, ale včera jsem byla poslána na vyšetření do dětské nemocnice za panem doktorem Novotným a ten mi tam řekl tady tu informaci, vše musím příští týden probrat s doktorkou.
Samozdřejmně že doktor řekl že tatínek může jet po vlastní ose s ní, ale mě říkal že se to nedělá aby matka jela taky. A prosím nerozebírejte situace jak nebudu schopná den po porodu a jak budu krvácet, vše mi je jasné že záleží i na tom jak bude probíhat porod jde mi hlavně o to, že se mi nelíbí jak mi pověděl že nemohu jet se svým dítětem.
Panu doktorovi jsem říkala že chodím na kontroli do Bohunic a budu rodit na Obilňáku a kdyby tam na to měli přístroje tak by snad nic neříkal o převozu na kontrolu do dětské nemocnice.
Musím vše pozjišťovat ale byl to pro mě velký šok. Tatínek určitě pojede po vlastní ose aby tam s ní byl aspoň on. Ještě pan doktor" vtipkoval" jak mam rodit v úterý že tam není každý den 🤷♀️🤷♀️ jak to budou řešit když tam nebude?? A navíc mám termín mezi svátkama..
@martinka_33 Pokud nespadne na oba zákonné zastupce meteorit, tak bych taky trvala na tom, že tam někdo bude. A i kdyby jo, tak klidně babička. Ale u toho prevozu chápu, že tam může být málo prostoru, že priorita je vybavení, prostor pro pohyb zdravotnického personálu, pokud je potřeba, že na sedatku je lékař...a že to auto se nenafoukne. RZ jsem bohužel musela jet se synem několikrát, když byl menší, tak byl se mnou na lehátku, pak už tam byl sám a ja na sedatku. Ani ten inkubátor není něco malého.
Řeší se tu jen převoz. Sanitka tam bude za 10 minut, co kdyby maminka dítě vyprovodila a tatínek čekal na sanitku v dětské a tam ho na vyšetření doprovodil. Pak ho zase předá k převozu a maminka si ho za 10 minut počká na Obilňáku.
@bettyel vždycky tam někdo bude. Nemusíš jít jen k tomu jednomu doktorovi.
Zkus se ještě zeptat v porodnici jestli nedělají konzilia tam. My měli neuro tam, nemuselo se nikam jezdit. A už máš diagnozu kterou resi?

@bertoldina my se ale o problému nebavime. Bavime se o dennim diteti ktere jede na vysetreni srdce .