icon

Podle MS jsem v 30 tt, podle UTZ v 32 tt

ursuleeonion
25. čer 2015

Ahoj jak to mám tedy brát? Jsem 30 týden nebo 32 týden?

ronyx
25. čer 2015

@ursuleeonion Vždy je přesnější termín podle UTZ 😉

ursuleeonion
autor
25. čer 2015

Děkuju moc 🙂 Já jsem si toho právě všimla až doma tak jsem se neptala Dr. Ale celou dobu mi utz vycházel přesně na ms až ted právě takový skok tak jsem nevěděla jak to brát.

maruskazk
25. čer 2015

Vzdělání mám jen z internetu a co jsem "posbírala" během kontrol za svoje 4 těhotenství, ale pokud vím, tak se pro určení TP bral jako relevantní jen UZ ve 12. TT (proto se taky dělá, je to snad nejpřesnější metoda pro určení TP, teda kromě případu, kdy jistě víte datum oplodnění 😉 ) , u těch pozdějších UZ už jsou prý mezi dětmi velké individuální rozdíly a údaj o TP je jen orientační, možná může pomoci pro nějaké "doplnění obrazu", jako že poukazuje na to, že je dítě větší než průměr apod. Kromě toho (tvrdil mi to můj gynekolog) jsou i váhové odhady dle UZ dost nepřesné, že prý to vypočítává ten přístroj z některých parametrů (už nevím, jestli to byl obvod hlavy nebo její příčný průměr, popř. ještě v kombinaci s délkou stehenní kosti) podle tabulky a když se doktor při měření trochu "sekne", je ten odhad hned jiný, klidně i o kilo... Pokud doteď TP dle UZ a dle MS seděly přesně k sobě a ve 30. TT najednou nesedí, tak bych počítala dál 30.TT.

mysonek
25. čer 2015

Termín by správně měl být jen jeden. Buď podle poslední menstruace nebo podle UZ ve 12 týdnu. Pokud je rozdíl méně než týden, většinou se bere ten termín dle menstruace, pokud je více než týden, tak se bere dle UZ. Při dalších UZ se již termín nemění, protože každé dítě může růst jinak, navíc pokud dítě neodpovídá velikostně, tak by se spíše měl hledat problém proč je malé (špatná funkce placenty např.) nebo velké (gestační diabetes mellitus). Pokud ten tvůj ultrazvukový termín je z 12 týdne a rozdíl máš kolem 2 týdnů, tak bych brala ten ultrazvukový termín.

ursuleeonion
autor
25. čer 2015

Já mám termín porodu jen jeden a to podle MS. Ale dnes jsem byla na gyndě (na kontrole) no a jelikož už mě od nějakýho 27tt trápěj celkem silný poslíčci tak mi napsal Utrogestan. Ale doma mě zarazilo, když jsem pročítala zprávu, že podle ms jsem 30+5 tt ale podle utz 32tt. Tak si nejsem jistá kolik teda jsem.

mysonek
25. čer 2015

No podle kterého UZ ten termín je?? A 32 týden je co? To může být i třeba 31+1 což je prakticky stejné jako 30+5. No a pokud máš termín jen jeden, tak ber v potaz ten co máš v průkazce. Však ten termín je stejně nakonec +- 2 týdny. Mě se holky narodily 38+3 a 38+5 a obojí to bylo v termínu.