icon

Závislost na kouření v těhotenství: Jak se s tím vypořádat?

28. zář 2021

Jsem na sebe hrozně naštvaná, nenávidím se za to. Ale prostě nedokážu přestat kouřit 😭 jsem ve 29.týdnu, a kouřim lehké slimky. Když nekouřim, jsem podrážděná a zlá a když si zakouřim, tak si to pak vyčítám a řikám si, že už kouřit nebudu. Je to furt dokola, jako začarovaný kruh.
Hrozně se o toho prcka bojím, ale stejně přestat nedokážu 😭
Vím, že se tu na mě sesype hromada hejtů, ale najde se tu i někdo, kdo kouřil a jak to s miminkem dopadlo? 😭

Strana
z3
andelka
29. zář 2021

@lucifux Adhd bylo spíš tím těžkým porodem a nedostatkem kyslíku. Můj nejstarší syn má taky Adhd a já jsem nikdy nevzala cigaretu do pusy, nesnáším to i pasivně. Kamarádka a švagrova mají taky dítě s Adhd a taky nekouřily.

gracetheworld
29. zář 2021

Ahoj, probírala jsi to kouření se svým gynekologem? Kámoška byla (a pořád je) docela silná kuřačka. Když otěhotněla, tak jí také nešlo přestat a gynekolg jí prý řekl že pro miminko bude lepší, když kouření pouze omezí, než aby ho vystavovala abstinenčním příznakům.
Já nikdy nekouřla, ale chápu že je to závislost jako každá jiná a každý organismus na závislost reaguje trochu jinak. Proto některým lidem jde přestat ze dne na den a některým prostě ne. Být tebou, tak to zkusím postupně omezovat až si jednoho krásného dne prostě nezapálíš.
Přeji hodně štěstí a pevné nervy!

sylvka
29. zář 2021

@andelka no něco na tom bude. Když jsem dělala zdravku,jedna starší pedagožka říkala,že mimina matek kuracek skutečně měla absťák a že je stačilo přinést na sesternu,kde se tehdá ještě kouřilo ,nechat je nadychat a byl klid....

andelka
29. zář 2021

@sylvka no, u nás sestřičky už měly jiný přístup. Sice maminku uklidňovaly,že až začne kojit,tak se to zlepší,ale z přístupu bylo vidět, co si o kouření matek myslí. Zvlášť když maminku věčně hledaly. A ne, fakt neměly čas hlídat dítě na sesterne,aby si mohla maminka jít ven zapálit. Byl to kolotoč. Dítě podrážděné, urvane, matka z toho podrážděná, nešťastná, vyčerpaná..a pořád dokola. Psychicky to bylo šílené.

klokanka31
29. zář 2021

Já se do nikoho nechci šťourat, ale opravdu některá může být až tak nepříčetně závislá, že ani kvůli miminku nepřestane? Taková by se měla zastavit a srovnat si v hlavě jaký je to humáč pro miminko, že ho může pak vystavit tomu absťáku (neskutečná myšlenka, brr). A pokud ani to nepomůže, tak se zamyslet nad tím, že nějaká látka ovlivňuje mozek natolik, že člověk nemá nad svým tělem vlastně už kontrolu. A to by mělo být velký varování pro všechny.

vladenkamaminka
Autor odpověď smazal
vladenkamaminka
29. zář 2021

A co tady chceš ukonejšit? Chceš slyšet dobře příběhy, aby se ti ulevilo na svědomí? Promiň, ale jsi dospela a budeš brzy matkou... kouření ničí zdraví nejen tobě, ale i tomu dítěti, které ještě ani na svět nepřišlo.. tak se laskavě seber, tipni ten hnus a začni se chovat jako matka, která by za dítě položila život, zatím se chováš jen jako sobec... ja nemůžu, ja jsem pak zla.. ja ja ja..

mimco
29. zář 2021

@vladenkamaminka ono to je i o nějaké základní inteligenci, s tím se dá těžko něco dělat, když tohle chybí. Nechci zakladatelku shazovat, ale ruku na srdce, když vidíš těhotnou, nebo maminu tlačící kočárek s cigaretou, většinou to není nejostřejší tužka v penálu, protože průmětně inteligentní člověk by se k tomu minimálně styděl veřejně přiznat…

daasqua
29. zář 2021

Je to možná divné, ale většina dětí, co jsou v něčem dost "horší" (učení, pozornost, zdraví...), jsem zjistila, že jsou od kouřících matek... A naprostá většina v dospělosti (mno, od 15 let 😀) začala kouřit taky a dost. V mém okolí to tak vychází, není to určitě pravidlem, ale v mém okolí je to podezřele časté. Jedna se třeba o dost hůř učila, zdraví a výdrž nic moc, nedokázala se soustředit... začala kouřit v 15 letech a opravdu dost (a váží možná tak 40kg). Další měla IQ možná tak 80 (když to řeknu hnusně, fakt musela být postižená, to je lékařský termín a ne urážka), kouřila opět mega od cca 15 let. Další nekouřil a žil zdravě, ale dostal brzy rakovinu plic.
Pak znám dvě, která ze dne na den v těhotenství přestaly... ty mají děti ještě malinké, takže nemohu posoudit, jaký to mělo vliv, ale asi jsou naprosto v pořádku.
Každopádně to chce omezovat, aspoň postupně, každý krok bude dobrý. A rozhodně potom nekouřit v bytě a před dítětem. Udělat aspoň něco... a po chvíli zase další krok. Najít si místo toho jinou náhradu (pařit hry, vybíjet si energii, jíst něco specifického-aspoň trochu zdravého, zkrátka něco jiného na nervy). Kouření je prostě jed a tak se chová.

sudylichozrout
29. zář 2021

Jsem mírný kuřák ultralehkých slimek. V těhotenství jsem kouřila třeba 2-3 tyhle 0,1-0,3 mg. slimky denně a k tomu jsem používala beznikotinové ovocné náplně do ecigarety na chuť. Sem tam jsem si dala pivo. Všechny 3 děti naprosto cajk.

sylvka
29. zář 2021

@andelka já mluvím o osmdesátých letech 😉

andelka
29. zář 2021

@sylvka je mi jasný. Tehdy se kouřilo všude.

gruyerre
29. zář 2021

@daasqua taky jsem si všimla toho, že velká část méně chytrých nebo problémových dětí pochází z kuřácké rodiny.
Tyhle děti bohužel smrdí jak popelníky a i kvůli tomu můžou být znevýhodněné v kolektivu.

pampeliska1313
29. zář 2021

@daasqua yep. Matka kouřila v těhotenství, já pak přestala kvůli těhotenství, ale začala jsem po kojení zase s iqosem. Ale třeba mám známou, rodiče kouří, říkala, že ne před nimi a v těhotenství nic a ona třeba nekouří, žije zdravě a nikdy ji to nelákalo, prý protože tam měli, že před dětma ne a prostě to neviděla. Ale myslím, že logicky pak dítě začne spíš kouřit taky, když kouřila matka v těhotenství a pak ještě třeba před dítětem. Prostě to má od malinka v sobě a pak to ještě vidí.

sudylichozrout
29. zář 2021

@gruyerre Jsem dite nekuracky matky a kuraka otce. V 80. letech nikdo neresil pasivni koureni, tata kouril doma, v aute... Proste vsude. A vidis, jsem treskute inteligentni 🙂

madamas
29. zář 2021

Asi se s tím strachem budeš muset naučit žít, protože sama víš že to může mít následky a ne nějak zanedbatelné. Nikdo tě tady neujistí že to bude v pořádku. Když ti tady tři kuřačky napíší že mají zdravé děti tak kde máš jistotu že tvoje bude taky? Kde máš jistotu že píšou pravdu? Kde mají ony jistotu že se u jejich dětí neprojeví astma třeba později při sportu? Ono to není jen o tom že se narodí dítě se všemi končetinami takže je to vlastně vše v pořádku. Je to jen a jen tvé rozhodnutí a uvažování. A ano, je to v hlavě. Přestala jsem já i manžel (on až 40 denně) ze dne na den, nekouříme 8let. Lehké to nebylo ale šlo o naše dítě. Teď jsem měla v těhu cukrovku, bez sladkého jsem byla nervní a podrážděná, protože sladké milují a ze dne na den jsem nesměla ani ťuk. Ale chránila jsem zdraví dcery. Mám to takhle nastaveno. Trpět budeš buď abstinencí nebo výčitkami. Lehké to nebude tak ani tak, vybrat si musíš jen ty.

eviicka
29. zář 2021

@sudylichozrout no 80. léta byla fakt někde jinde (to by dnes hodně lidí nerozchodilo), běžně kouřili učitelé v kabinetech, téměř každé pracoviště bylo kuřácké. Táta taky kouřil v autě, doma. Na střední (polovina devadesátých let) byla na dvoře školy kuřárna pro žáky (a to bylo v době, kdy ještě většina šla z osmičky, takže plnoletí byli až během čtvrťáku, někteří ani to ne)...

Jinak jsem dítě dvou kuřáků a cigaretu jsem neměla v puse a takových lidí mám kolem sebe víc.

irmamala
29. zář 2021

A jak poznáš, že to dopadlo dobře? Když se ti narodí dítě se všema končetinama, tak si oddychneš? Dítě kuřačky se nenarodí postižené, nebo mrtvé. Ale může mít potíže, které se projeví později, klidně za x let. Kamarádka kouřila, holčička se narodila drobná, ale ne nějak extrémně, lehce pod 3kg. Zdravá. Takže pohodinda, dobře to dopadlo, u druhého už kouřila bez výčitek. Jenže ta holčička, co byla tak strašně v pohodě, má zabržděný růst, v 6-ti letech je menší jak její tříletý brácha. Neodnese si ve škole tác, nedosáhne pomalu na kliku a věřím, že zanedlouho bude i všem pro smích..... Do toho má astma, imunitu v prdeli, věčně na antibiotikách..... Ale kamarádka jako správná závislačka ani koutkem mysli nepomyslí na to, že by to mohlo být kouřením. Třeba jo, třeba taky ne. To už záleží na každém, jak se s tím srovná. Hele já jsem taky byla kuřák a je pravda, že jsem si v začátcích občas na tajňáka jedno dala s kamarádkami. Když mi ale došlo, že už se to fakt děje a fakt je ve mně moje dítě, šlo to. Každý to dokáže, když opravdu chce. Není nic lehčího než nejít do trafiky a nekoupit si tu krabku. Určitě si normální mamina, co se na mimčo těší, staráš se o sebe, jíš zdravě, sleduješ na heurece jaká autosedačka je nebezpečnější a jaké mýdlo je bez parabenů a pak mu tam pustíš koktejl 70-ti rakovinotvorných látek x krát denně. ....

bigbig
29. zář 2021

Moje bývalá šéfová má dvě děti, teď už dospělé. V jednom těhotenství kouřila, v druhém ne. Doteď si vyčítá, že s tou jednou dcerou nedokázala v těhotenství nekouřit. Narozdíl od druhé dcery měla nízkou porodní váhu a v pubertě se jí rozjelo silný astma. Ona je přesvědčená že ta to může její kouření.

nazka
29. zář 2021

No je hlavně důležitý, abys v porodnici řekla, že jsi kouřia.kdyby měl prcek problémy, budou to brát v potaz. Měla to tak moje sestra z gyndy a v pohodě. Říkala, že to spousta mamin nezvládne a stydí se za to a tají to a to je průser. Jinak máma se mnou kouřila taky a myslím, že jsem v pohodě 😂 kolikrát ten stres je horší než kouření.

leymea
29. zář 2021

Lepsi byt chvili podrazdena a zla nez kourit v tehotenstvi.
Ja u obou tehotenstvi prestala uplne v klidu. V hlave jsem mela nastavene, ze deti jsou to nejdulezitejsi a nebudu jim ublizovat hned v brisku. Byla to hracka. Prestala jsem ze dne na den, zacala kdyz jsem prestala kojit. Vzhledem k tomu, ze jsem kourila krabicku denne (14 let) a uz mi bylo lito penez tak je to 40 dni kdy jsem s tim sekla. Bala jsem se co prijde, protoze jsem pocitala s tim, ze v tehotenstvi jsem to delala pro deti a proto to bylo snadne. A ono to bylo i tentokrat snadne. Vsechno je to v hlave, pokud to mas srovnany a jsi opravdu presvedcena prestat kourit, nemas zadny pochybnosti, jsi odhodlana s tim skoncovat tak to pujde hladce.

leymea
29. zář 2021

A jeste doporucuji tuhle aplikaci, jsou tam fajn lidi a pomuzou. Pocita Ti i dny, pocet nevykourenych cigaret, usetreny penize atd.

dasipe
29. zář 2021

@mimco podle mě je to věc každé z nás. Holt jsou i horší věci. Samozřejmě že si za to nese odpovědnost člověk sám ale já bych řekla, že teda nevypadám a ani nejsem žádná šmudla 😀 a k té paní co čeká páté dítě, to je mi nějak úplně jedno. Neznám ji, nejsou to moje děti a to, že není schopná z nich vychovávat slušné lidi a dbát na školu, jídlo, popřípadě oblečení, to asi nebude úplně proto, že je to kuřačka 😅

mimco
29. zář 2021

@dasipe když myslíš…
Já si prostě těhotnou kuřačku jinak, než jako šmudlu představit neumím. Prostě určitá sorta lidí, kde ani to sociální prostředí není úplně o.k.
Ale asi se pletu a zřejmě se dá v těhotenství kouřit na úrovni.

mishulka92
Autor odpověď smazal
martiina_k
3. říj 2021

Pro ty, co nejsou schopné přestat kouřit v těhotenství - máma kouřila, narodila jsem se s nízkou porodní váhou. Váhu jsem dohnala, v podstatě jsem byla zdravé dítě - vypadala jsem tak. V patnácti mi dg. rakovinu a rok jsem se léčila. V tu dobu máma kouřit přestala - nevím zda se v ní hnulo svědomí, ale já jsem si prakticky jistá, že to její kouření za to může. Takže když se stu poplácáváte po ramenou, že máte roční dítě a je zdravé - prd víte, to zdraví nebo "nezdraví" se může projevit mnohem později. Kouřící matka je pro mě sobec a může mít IQ klidně vysoké, ale považuju jí za hlupáka.
Jo od vyléčení, za které vděčím motolským lékařům, už uběhlo dvacet let, mám po chemoterpaiích zničené vaječníky, takže jsem byla připravena o možnost mít vlastní dítě, dokonce i o možnost ho sama odnosit ☹ jsem věčně unavená, každou kontrolu se děsím, jestli bude vše v pořádku, když mě něco někde bolí, mám strach, mám strach, abych viděla děti vyrůstat, abych se dožila jejich dospělosti apod.

jjasmina
3. říj 2021

@martiina_k je to tak, já zahodila krabičku s pozit testem, je to to nejmenší, co jsem mohla udělat pro zdraví svého miminka a vám přeji jen už samé zdraví ❤️

terezsk
5. říj 2021

Kourim iqos uz leta , bohuzel sem v tehotenstvi nedokazala prestat… (nejsem ale silny kurak) a muj syn je naprosto v poradku vaha byla 4280g je naprosto zdrave dite … nemel zadne abstinencni priznaky…ale kazdy je zodpovedny sam za sebe a za svoje dite … myslim si ze kdyz to utnes a budes kourit mene .. tak to bude lepsi …ale pokud kouris tak se nedoporucuje prestat uplne …☘️

bubaakoo1
9. led 2022

Kourila jsem hodne. Skoro 2 krabicky denne. Od doby co jsem tehotna me to vice mene prestalo chutnat. Jsem 36tt, vse v poradku, mimi prospiva jak ma. Kourim stale ale je to tim způsobem ze jen kdyz dostanu chut. Coz je treba jeden den jedna cigareta a pak dalsi dva tydny klidne nic a ze mi to i smrdi. Kourila jsem dloooooouho pred tim a sama doktorka mi rekla ze neni nejlepsi prestat uplne ze dne na den, ze to skodi jak me tak uz I te male protoze uz je to proste v tele, ale ze omezit. Takze jak rikam, mam to porad stejne akorat jak kdyby jedno cigaro za 14 dni.

jucy693
26. led 2022

Ahuj, bohužel jsem stejný případ a stejný TT jako ty 🙈 těžko říct, jaké budeš mít miminko. znam více maminek kuřaček než nekuřaček ve svém okolí a všechny děti zdravé... Ale to vůbec neznamená, že je to takhle v pořádku, sama jsem je proklínala, když jsem je viděla s pupkem a cigaretou v ruce a pak jsem sama taková, štve mě to, jenže holky kouřily normálně ( žádné slimky a ani omezení počtu cigaret na den). Takže opravdu těžko těžko říct jak velký vliv to má držím ti pěsti a je malé v pořádku a zdravé

Strana
z3