Je vůbec někdo, kdo by Epi-no/Aniball nedoporučil?
Ahoj, za měsíc a kousek budu podruhé rodit a od začátku těhotenství přemýšlím, zda tentokrát cvičit nebo ne. Všude na internetu i v okolí slyším jen samou chválu, přesto mám několik důvodů, proč se toho bojím a nechce se mi do toho jít, především finance a strach z poranění, mám totiž z předchozího nástřihu hodně tenkou a citlivou kůži v této oblasti. Nechci si hledat důvody, proč si ho nepořídit, jen by mě zajímalo, jestli má někdo i negativní zkušenosti, které se nikde neprezentují.
Děkuji
@nonnni já to nemyslela jako konkrétní srovnání, jen ohledně toho vytahani, když dole působí dlouhodoběji něco většího 😉
Měla jsi štěstí. Ono u porodu toho působí hodně,co nastrihu buď nahrává,nebo ho eliminuje. Ne všechno člověk může v tu chvíli ovlivnit. Já třeba nechytla zrovna extra PA,myslím že mít jinou,neměla bych nastrih u prvního.
@andelka Je to možné. Mě ale třeba gynekolog řekl, že rozhodně ani nemasirovat hráz, že budu vytahaná a nikdy se to nespraví. Nevím no. Já rodila s nástřihem. Dcera byla veliká. Bolest jsem necitila žádnou. Nástřih fakt malý a pěkně mi to sešili. Problémy jsem vůbec neměla ani se sezením a zahojilo se to, že to vůbec nejde poznat. Takže mi ten nástřih vůbec nevadil.
Já četla že balonek je prospěšnější u druhorodiček 🙂, Já jsem prvorodička a byla jsem rozhodnutá si koupit jak jsem se o tom dozvěděla, protože mám strach z poranění a porodu obecně. Bála jsme se manžela - je hodně spořivý a teď s hypotékou počítáme každou korunu, ale když jsme mu vysvětlila co dělá tak řekl ať si ho koupím - kupovali jsme nový a pak ho prodám. U nás v rodině (i manželový) si miminka zpravidla rodí již kolem 38 tt takže jsem raději začala dříve - Při 4-5 cvičení jsem vypudila 24 cm - bolelo to a také jsme se trochu natrhla a krvácela o druhého dne, ale jen trochu. Cvičení jsem teď na pár dní vynechala,a le určitě se k němu vrátím a budu opatrnější - když se poraním při 24 cm co bych dělala kdybych necvičila a rovnou rodila?
Mám kamarádku, která si myslí, že je to zbytečnost a nepořizovala. V tomto případě jde asi o přesvědčení - ono i psychika dělá své a musí se věřit, že to k něčemu je 😉. Někde jsem se ale dočetla, že si myslí, že je to zbytečnost, ale z 80-90 % bych řekla že vše kladné 🙂
Pokud máš, ale citlivou kůžičku tak chápu, že máš strach. Jsem zvědavá na tvé rozhodnutí a na komentáře ostatních jestli se setkali s negativním
Ahoj, osobní zkušenost nemám, ale četla jsem, že způsobuje "vytahání". Což mi přišlo logické: v době porodu je žena pod vlivem hormonů, svalstvo se uvolní. Ale vytahovat si ji jen tak? Dekuji nechci🙂
A pokud se nic nevytahá (jak tvrdí zastánkyně), ta to funguje jako placebo: "já jsem cvičila, porodím hladce". Což vlastně účel také splní🙂
Tohle k vytahání:
Existují nějaká negativa spojená s tímto cvičením? Nemůže se kvůli tréninku pochva rozšířit trvale?
Ne, je tomu právě naopak. Tato mylná informace bohužel často vede k rezignaci na cvičení. Tato otázka však vyžaduje delší vysvětlení. Svaly pánevního dna jsou složeny z mnoha mikroskopicky malých vláken. Tato vlákna se při svalové kontrakci stahují díky působení dvou látek – aktinu a myozinu. Ke stažení dochází pouze tehdy, jsou-li svaly trénovány opatrně a zůstanou neporušené. Pokud se však během porodu svaly pánevního dna v průběhu zhruba 20– 30 minut roztáhnou o 300 %, vznikají mikroskopická zranění, která se v krátkém čase zajizví – toto už však znemožňuje pozdější stahování svalových vláken. K maximálnímu roztažení svalů pánevního dna dochází v momentu procházení hlavičky dítěte – svaly se roztáhnou trojnásobně z cca 3 na 10cm. Proto je jasné, že netrénovaná svalová tkáň se může trhat. Cvičení s Aniballem je tedy nejen prevencí mikrotraumat v průběhu porodu, ale i prevencí rutinního přestřižení svalů, což se děje při epiziotomii.
Myslím, že je to naprosto logické. 🙂
@espada odborníci se na tom shodují? Kteří odborníci? Myslíš naši slavnou Gynpor společnost? Která by nejradši rodičky položila na záda, napíchala oxytocinem a epiduralem, skákala jí po břiše, nastřihla, ale hlavně, že rodička nekřičí, protože „křičící rodička je znakem špatného porodníka“? (to je citace jednoho porodníka). Já radši dám na zkušenost PA, která se snaží o přirozený porod.
Za mne rozhodne ANO. Prenasela jsem a syn mel 55cm, 3,8kg a hlavicku 37cm. Pri tom vsem velmi komplikovany porod trvajici 48h (nejdelsi byla1. doba porodni). Kdyz uz se slo tlacit, tak byl na 3 kontrakce) 5min venku. Cely tym porodniku byl naprosto fascinovany, dlouho to vypadalo, ze to skonci cisarem. Byla jsem bez jakehokoli poraneni a sedela vzprima jako vzdycky... Na kontrole po sestinedeli se ma dokrorka uprime divila a tvrdila, ze by ani nepoznala, ze jsem po porodu!!!
Z meho pohledu je lepsi pomalinku provadet "strecing" a pak pomalinku vracet cvicenim panevniho dna, nez kdyz zniceho nic projede tank. Vemte si, ze pokud clovek cvici jogu, tak postupne ziska vetsi pohyblivost a pak, kdyz prestane cvicit, tak je za nejakou dobu zase nazacatku. Uvedomuji si i ulohu hladkych svalu...no nicmene narovinu - zena po porodu bude vzdy "vytahanejsi" nez byla driv. Pro mne je proste riziko komplikovane hojene jizvy vetsi.
O hormonální antikoncepci se taky říkalo, jak je prospěšná a už se ukazuje, že tomu tak úplně není. Nic není černé nebo bílé, každá z nás je jiná a každá porodí jinak, takže si myslím, že je každého věc, jak se rozhodne.
Nepouižila jsem, nechtěla jsem investovat. Necvičila jsem nijak, nemasírovala hráz. Porodila jsem čtyřapůlkilového obříka za dvě hodiny po příjezdu do prodnice, s malým nástřihem, 4 stehy (i s vnitřníma), bez bolesti.
Zcela upřímně si myslím, že to člověk porovnat a vychválit nemůže, protože neví, jak by porodil bez těchto pomůcek. A stejně tak nevím, kdybych cvičila, jestli bych porod zvládla ještě líp a třeba zcela bez nástřihu.
Osobní zkušenost nemám...Rodila jsem před 3 týdny. Manžel mi to chtěl během těhotenství koupit, ale mě to bylo nesympatické....Takže jsem ho nepoužívala. A výsledek porodu??? Malá přišla na svět během 3 hodin kontrakcí a bez nástřihu. ( ani masáž hráze jsme nedělali) 🙂
Neměl by někdo zájem o Aniball? Je to to samé, jako Epi no, jen levnější verze. Prodávám za 600.Kč. Zkušenost nemám, nakonec jsem rodila císařem.
@betelgeuzz Mluvím o lidech z mého okolí. Nemusíš to tak hrotit. Trochu klidu by to chtělo. Jinak by mě zajímalo, co je přirozeného na tom natahovat si pipi nějakým balónem 😀
Mi to přijde trošku podobné otázce strií v těhotenství. Někdo má tak dobré genetické předpoklady a pružnou kůži, že nemusí dělat nic a je bez poskvrnky. Někdo maže jak blázen a stejně je má. A nakonec většina maže pro dobrý pocit, preventivně, že to snad pomůže. A třeba jo, nikdo neví zda by kůže vydržela i bez mazání, nebo zda by to bylo horší..ale asi se to dá předpokládat, že ve většině případů to může pomoct.
Já mazala, strie nemám. V případném dalším těhu budu mazat zas, nebudu se spoléhat že to možná klapne i bez toho. stejně jako epino.
Celkově myslím že ten počet prvorodiček s epinem bez poranění není sám sebou, že to jsou hodně dobré zkušenosti a výsledky.
taky se chystám aniball koupit, přemýšlím přesně o tom, o čem tady píšete - jestli to nebude mít špatný vliv na svalovou pevnost. Ale když se nad tím zamyslím, zdá se mi to nesmyslné, protože to je krátkodobě pár minut denně, navíc se ta samá pomůcka dá použít po porodu ke zpevnění pánevního dna.
Sama jsem před prvním porodem necvičila, porod byl krásně rychlý, bolesti se daly vydržet, i fáze tlačení šla, jediné trápení jsem měla po velkém nástřihu, hojilo se to bolestivě a dlouho, podle PA mám hodně pevné pánevní dno, roky jsem intenzivně cvičila, tak asi proto. Myslím, že když po porodu budu občas cvičit s aniballem, a pak zase normálně aktivně žít, tak to bude z hlediska budoucí inkontinence stejné, jako kdybych se na porod s aniballem nepřipravovala. Inkontinecne je po porodech častá, dá se řešit různě, těžko říct, jaký vliv na to má tohle cvičení...
@andelka to s tím pánským přirozením mě pobavilo 😀 pardon za OT. Jinak já jsem koukám dost neznalá, neboť netuším, co je to fisting. A nejsem si jistá, zda to chci vědět 😀
@espada Co já vím, tak gynekologové/ lékaři jsou obecně k něčemu novému, neprozkoušenému, skeptičtí. Jedou si ve svých zajetých kolejích a běda, když má rodička nastudováno a ví, co chce. Bohužel, i u mé švagrové, která je doktorka 5 let po studiu, pozoruji tyto tendence. Asi to bude vliv z fakulty, kde je učí 100 let staré struktury vyznávající konzervativní hodnoty v medicíně s odporem k čemukoliv pokrokovému.
Jinak otázkou je, jestli je epi- no novinka. Já myslím, že ne, četla jsem, že je balonek inspirován africkými ženami, které k tomuto účelu používaly tykev.
Žena po porodu už nikdy nebude těsná jako před tím, a to ať používala balonek, či ne. A já, i kdybych si mohla vybrat mezi tím být vytahaná( což nejsem, někdy mám pocit, že je tomu naopak) a nebo nastřižená, tak budu raději vytahaná. Ale to je každého věc.
Já jsem porodila díky epinu skoro 5 kilového syna bez poranění. U druhého syna jsem to flákala a výsledek- natržení na dva stehy. Teď začínám trénovat na třetí porod, i když moc soukromí nemám. Za mě tedy žádná negativa neshledávám.
Nedá mi to aa ještě musím reagovat - ty řeči o vytahání jsou blbost. Jasně, po porodu máte po určitou dobu vytahání - ale to platí i pro konečník, do kterého si žádná anibal určitě nestrká🙂 CCa po 2 týdnech se vše krásně stáhlo - i při sexu není znát rozdíl. Po šestinedělí na kontrole u dr. se divil, že vypadám, jako bych ani nerodila🙂
😀 mi to nedá se nezapojit. Já rodila když byl ještě svět černobílej a venku se pásli dinosauři. Nic ze zmiňovaných pomůcek ještě nebylo, přesto jsem po prvním porodu měla jen 2 stehy a po druhém žádný...a rozhodně jí nemám jak vjezd do pískovny, spíš naopak. 😅

@espada teda nevim cim jsem si zalouzila takovej utok. Ty me neznas a vis houby co vim a co nevim ja. Takze si ver svymu nazoru a nerej do ostatnich. Nasilim si rozhodne respekt za svuj nazor neziskas.