Je vůbec někdo, kdo by Epi-no/Aniball nedoporučil?
Ahoj, za měsíc a kousek budu podruhé rodit a od začátku těhotenství přemýšlím, zda tentokrát cvičit nebo ne. Všude na internetu i v okolí slyším jen samou chválu, přesto mám několik důvodů, proč se toho bojím a nechce se mi do toho jít, především finance a strach z poranění, mám totiž z předchozího nástřihu hodně tenkou a citlivou kůži v této oblasti. Nechci si hledat důvody, proč si ho nepořídit, jen by mě zajímalo, jestli má někdo i negativní zkušenosti, které se nikde neprezentují.
Děkuji
a teda ještě další věc, psychika
Já věřím tomu, že porod je hlavně o hlavě a když jsme v pohodě, vyrovnaní, bereme ho jako přirozenou věc, případně se i těšíme... dopadne to většinou dobře (jasně komplikace neovlivníme, jako krátká šňůra, omotaná, ručička napřed, KP...)
No a díky epi-nu jsem věděla, že to zvládnu, do té doby mě děsilo pomyšlení, že tam něco tak velkého proleze...
díky němu jsem věděla, že ano a byla v klidu a na porod se těšila.
A i to určitě hraje svou roli.
Když tady čtu ty názory gynekologů na epino, tak já se zeptala svýho dr na kalíšek. První se zeptal, kdo to propaguje (no kdo asi, výrobce 🙂 ) a pak mi řekl, že podle něho jsou nejlepší vložky. No, že jsem se ptala 😀
@betelgeuzz Předpokládám, že tvůj Dr je chlap, že vesele doporučuje chodit s krvavým hadrem mezi nohama (= vložkou).
za mě epi-no i menstruační kalíšek super vynálezy 😵 😉
a jo, je to i o psychice... člověka to prostě nakopne, že to půjde, že to má natrénováno... jinak na začátku mi to bylo dost nepříjemné, ale vydržela jsem, cvičila velmi opatrně a přesně podle instrukcí a výsledek byl bezvadný
a jinak se určitě nic nevytahá 😅 já naopak se cítila o dost líp a nepozoruju, že by to mělo jakékoli negativní vedlejší účinky nebo tak... 😉
jediné čeho lituju je, že jsem si epi-no i ms kalíšek nepořídila dřív! 😠 😅
Já jsem zase naší pediatričce říkala, když jsem chtěla papíry na odklad, že syn půjde do nultého ročníku a ona nad tím kroutila hlavou, co že to je za výmysl, že za nich to taky nebylo a děti žijou...
@xpetulkax sex stoprocentně stejnou službu neudělá - mám vyzkoušeno 😝 😅
já si epi-no nemůžu vynachválit, měla jsem bezvadný porod, těšila jsem se, pomohlo mi to i psychicky... na ten porod dodnes vzpomínám jako na jednu z nejkrásnějších věcí vůbec a bylo to hodně i díky tomu, že jsem neměla nástřih - cítila se připravená - po porodu bylo hojení nesrovnatelně jednodušší (a tím i kojení, to po prvním porodu a nástřihu jsem měla co dělat vydržet sedět v šestinedělí)...
pan gynekolog ať se na mě nezlobí, ale jako chlap tomuhle nemůže rozumět 😉
to je asi jako když já se zmínila o kalíšku - taky se zhrozil... holt chlap... já jsem nadšená! ráno ve sprše zavedu a do odpoledne mám havaj, měním až k večeru když mám po práci a děti vyzvednuté ze školky/školy... žádný stres a navíc se mi už nevrací záněty...
osobně doporučuju konzultovat věci okolo porodu s dulou 😉 mají zkušenost a jsou to přece jen ženy... chlap houby víc to je i menzes nebo těhotenství, jak se žena cítí...
Ja epino pouzivala a presto jsem se nevyhnula pomerne velkemu poraneni. Dcera mela velkou hlavu, obvod 37 cm. Siti citim jeste ted, 16 mesicu po porodu. Tezko rict, jestli by to bez epina nebylo jeste horsi.
@kocicinka "za nás to nebylo" byla oblíbená hláška mé babičky.... no my se tomu ale nedivili, u nich v domě dodnes není vodovod nebo telefon... 😖
já nejsem pro každou blbou novinku, která je kolikrát zhoršením spíš, ale někteří lidi jsou opravdu zaseklí v minulosti... pak člověk přijde k primáři porodnice a on píše zprávu ještě na psacím stroji 😅 tak jak pak má vědět něco o nových věcech, to mi řekněte...
holky po dvou porodech fakt doporučuju si udělat dobrý porodní plán (ideálně s dulou) a trénovat s epi-no a na porod se těšit... je to zážitek, ač ne vždycky jednoduchý... pak jsou děti najednou velké a už se to nedá vrátit nebo "opravit"... je to úžasný proces a žena by měla naslouchat svému tělu a ten porod si prožít... máme v sobě velkou sílu, nenechme si ji blokovat, naopak ji podporujme... muži nemůžou zažít zrození svých dětí jako my, my máme ve svých rukou do velké míry jaký ten porod bude 🙂
jinak to nemusí být tak obr investice... epi-no jsem koupila použité tady na MK, vydezinfikovala a používala s kondomem... a pak jsem ho zase prodala, takže mě to nestálo skoro nic 😉
@marses 37 je dost..S epinem se obvykle cvičí tak do 30-31. Plus něco ještě srovnají hormony a přesunutí lebečních kostí přes sebe.
Já jsem třeba zas udělala chybku, že jsem měřila jen průměr podle přiložené šablonky, a až mnohem později jsem si všimla, že není přesná. Takže místo domnělých 30 jsem měla tak 26 (a to jsem poslední 4 dny před porodem necvičila už, neměla jsem klid, bylo hodně práce doma) a mimi hlavičku 34,5 (lebku měl jak klingon 😅 , to stlačení bylo hodně vidět). Věřím tomu že kdybych cvičila opravdu poctivě a až do konce a měřila metrem (tak jako u druhého), tak by nástřih ani nebyl.
@espada to s tím vytahováním svalů se mi nezdá... že by se za třeba 4 týdny, kdy člověk cvičí pár minut ráno a večer něco vytahalo a zůstalo to tak nadoživotí? 😅
jednak se to těžko může posuzovat, protože po porodu vždy jsou nějaké změny... a druhak mi to nepřijde jako reálné, však dítě třeba žena nosí 9 měsíců v kuse, každou minutu a přesto se víceméně svalstvo vrátí... a u cvičení s balonkem jde opravdu o nějakých 20 minut denně 😅
jinak okolo mě má inkontinenci dost žen... a ani jedna z nich nerodila s epi-no určitě, protože jejich děti jsou už v pubertě a to to ještě ani nebylo na trhu...
to by pak problém s vytahanými svaly musela mít každá ženská co má partnera, který je obdařenější 😕 a to se mi nezdá...
@lu777 já to měla stejně, koupila a prodala, rozdíl dělal tak 400Kč.
Jinak u druhého jsem byla fakt pečlivá, chtěla jsem si porod užít a hlavně být po něm fit, doma čekalo akční batole, se kterým jsem musela týden po porodu blbnout na hřišti. Jenže porod byl rychlovka, takže připravený porodní plán jsem nestihla ani vytáhnout z tašky, natož aby si ho někdo přečetl. Ale zmínila jsem se, že ho mám, tak se PA ptala co mám jako hlavní body, a to splnili, nebo se aspoň snažili. Hned jsem říkala že bych ráda porodila bez nástřihu, tak PA říkala že se uvidí, že preventivně nestříhá, a pak po porodu říkala že nestříhala, že viděla že to nebude potřeba. Že možná bude něco vevnitř, ale asi ne. A nebylo, vůbec nic.
@andelka Já jsem nacvičila asi 30cm. Víc už mi prostě nešlo. Uvádí se, že největší poroditelný obvod je 36 cm. Moje gynekoložka uvažovala, že mě objedná k plánované sekci, už v těhotenství byla hlava stále větší než zbytek těla a ještě jsem přenášela...Nakonec jsem porodila spontánně, ale upřímně doufám, že moje další dítě nebude ještě větší 😀
@espada hráz jsem masírovala a nic vytahaného fakt nemám... jako nevím, třeba to je individuální,ale je to asi jako když máš hodně napnuté bříško při těhotenství - masáž a mazání dělá tu kůži pružnější 😉
jinak porod s nástřihem (i když celkem malým) a bez je dost rozdíl... já po druhém porodu běhala jak srnka ihned, že se i sestra divila, měla jsem spíš pocit, že mám silnější menzes a ne že jsem po porodu, byla to paráda
@lu777 na mě hleděli jak na blázna když jsem místo výtahu vyběhla dva dny po porodu dvě patra po schodech na vyšetření utz. Se mi ve výtahu dělalo zle a chyběl mi pohyb 😀 Se divili co tam dělám, jestli jsem si nespletla oddělení. Většina maminek byla ráda že stojí a sedí a tvářily se..no nic moc. Asi jako já po prvním porodu, a to jsem nástřih cítila tak první den a půl. Poslala jsem si i pro kruh na sezení, ale nakonec normálně sedět bylo lepší. Ale vím jak jsem se bála sáhnout dolů, jak opatrně jsem se utírala, jak jsem se bála tam sáhnout a namazat dubovým gelem, jak jsem furt řešila kdy vypadnou stehy...už nikdy víc.
@andelka já to měla stejně, bylo potřeba se co nejdřív zařadit do procesu... cvičila jsem s balonkem fakt poctivě a i ten sex byl super ihned po šestinedělí 🙂
jinak já trvala jen na tom, že nebudu rodit vleže, to bylo poprvé fakt utrpení (kvůli špatným ozvám dávali monitor)... v sedě je to ohromný rozdíl, to šlo skoro samo...
a já teda cvičila do posledního dne i masírovala hráz... a můžu vřele doporučit... já mám velmi špatné zkušenosti s doktory, ani bych nespočítala kolikrát jsem dostala naprosto protichůdné nebo nesprávné informace (naposledy před operací před rokem), takže když mi doktor něco řekne, tak to beru tak, že to je jeho názor a ověřuju si to ještě u jiného dr. nebo s někým kdo prodělal něco obdobného apod...
rozhodně se nespoléhám na subjektivní názor jednoho lékaře například... už jsme kvůli tomu měla několikrát dost komplikace zdravotní...
@smallinka tak to musim oponovat...ziju v Nemecku a Epino jsem skutecne koupila v lekarne !!!
@smallinka v lékárnách se toho neprodává plno 😅
já mám např. od imunoložky doporučených několik věcí na imunitu a jen jedna z nich se prodává v lékárně 😉
kde mimochodem můžou prodávat kdeco, i nekvalitní vitamíny... nebo léky, po kterých můžou být silné vedlejší účinky...
lékárna není prostě záruka toho, že je něco kvalitní nebo zdravé! 😉 je to normální byznys...
Já jsem se na to ptala třech gynekologů a všichni se vyjádřili pohrdavě, že je to nesmysl. Ale to vůbec neberu v potaz, protože ty pozitivní zkušenosti maminek prostě jsou a předpokládám, že ne vymyšlené 🙂 Ale bohužel ta cesta je pro mě obtížná a raději to risknu bez. A s tím povoleným svalstvem..... To se fakt asi nedá takhle říct, jestli to má vliv nebo nemá. Na jednu stranu, sice se s tím cvičí jen zhruba měsíc, ale pokud to má takový efekt při porodu, tak logicky ty svaly musí zůstat volnější. A jak se znám, já bych se ke cvičení po porodu určitě nedokopala 🙂
@rajecka K těm volnějším svalům - kdysi jsem cvičila gymnastiku a udělat provaz nebo rozštěp pro mně nebyl vůbec problém. Cvičila jsem pak i v dospělém věku, hodně let. Pak ale přišlo náročnější povolání a cvičit jsem přestala, a po poměrně krátké době jsem zjistila, že provaz ani nic podobného nezvládnu ani přibližně. A stejně bych viděla ty svaly po porodu. Prostě jak je přestaneš procvičovat, tak se určitě stáhnou i samy.
Je mi lito ze musim byt OT ale za me epi no zadne negativa nema a to jsem pri cviceni obcas krvacela ALE! vedela jsem podle zrcatka presne odkud a ze to okamzite prestalo. Cvicit me to neodradilo jen jsem udrzovala 28cnm a ne 30 a paradoxne cim pomaleji jsem pridavala cm tim driv jsem krvacela zatimco kdyz jsem to urychlila tak nic.... Ale co chci rict. Porod paradni bez poraneni. Taky na me zirali na prvorodicku co to dite pomalu vystrelila ven a pak si tam po sestinedeli beha drepi a seda. Taky se mi vyhla prohlidka tam dole protoze bez nastrihu mnebylo co kontrolovat. Hodinu po porodu jsem nevedela ze jsem rodila a kdyz jsem se odvazila podivat jak to po porodu vypada zrcatkem tak bych vubec nerekla, ze doslo ke zmene. Proste vsechno pri starem v den porodu 😊
No a zjistit jestli to pomaha a nebo ne je snadne. Staci porovnat vzorek zen co cvicily a co ne a spocist ktere z nich mely castejsi poraneni ci nastrih. Tu statistiku jsem videla na strankach epina z nemecka a podle toho cvicenky mely o 70% nizzsi vyskyt nastrihu.

Myslím si, že pokud používání EPI-NO bolí, nebo dojde dokonce k poranění, je to špatným prováděním. V instrukcích je několikrát uvedeno, že se nemá jít přes bolest..
@guinea Myslím, že jsi to vystihla.. Když se začneme o věci kolem sebe a porodu zajímat a být aktivní, bereme tím porodníkům-mužům nadvládu.. Já považuju nástřih (tak, jak se běžně provádí) za velmi násilný akt nadvlády nad ženami. Ano, může se to zdát extrémní, ale celá historie podřazenosti žen je extrémní (viz. Woman and nature od Susan Griffin).