Fyzická práce na začátku těhotenství

pajulisek
25. kvě 2019

Dovcata chtěla jsem se zeptat jsem těhotná momentálně 6+1tt u dr jsem byla těhotenství mám potvrzené jenže mám strašný strach ze je něco v nepořádku mám fyzicky náročnou práci kde tahám těžké bedny a mám strach že s miminkem něco je. Jinak nic mi není nekrvacim mám běžné těhotenské nevolnosti jinak nic. Jinak na kontrolu jdu až 12.6. Měla to některá taky tak a vše bylo v pořádku??

ajronka
25. kvě 2019

A proč máš strach, že s miminkem něco je, když ti nic není, nekrvácíš a nic tě nebolí? V zaměstnání si domluv jinou pozici a nestresuj se nesmyslama. Nastav si v hlavě, že je miminku dobře a to je nejdůležitější.

nafuka
25. kvě 2019

Hlavně to oznam v práci, ať tě přeřadí na jinou pozici. Moje bývalá kolegyně takhle zbytečně o miminko přišla.

monika76301
25. kvě 2019

@pajulisek a ráda bych ti ještě poradila ze zaměstnavatel je povinen preradit te na práci vhodnou pro těhotné a mzdu budeš mít stejnou jako na pozici kde jsi ted jmenuje se to vyrovnávací příspěvek v mateřství a těhotenství a doplácí to ossz pokud zaměstnavatel pozici nemá budeš doma na 100% mela jsem to tak v tehu. První měsíc hledali pozici byla jsem doma a pak ni našli práci brala jsem o 10 tis min a to mi doplacela ossz

kosi_cek
25. kvě 2019

@pajulisek, těhotenství je rozděleno na 3 trimestry a každý má svá specifika, ten první třeba umí potrápit velkou únavou a nevolností, která se může stát překážkou v práci, člověk začne být i přecitlivělý na určité pachy, např. nemusí skousnout ani ty naprosto neškodné.., ale z těch dalších směrů tě nijak neomezí, zárodek je velmi dobře chráněný stále uvnitř pánve.., omezí tě výrazně až ten třetí trimestr, druhý trimestr je takový přechodný...V dnešní době se ženy po otěhotnění často začnou chovat jako by byly krátce před porodem, ale opravdu to není nutné...Ta hlava a strach je problém, to je pravda, ale podle mě to vychází hlavně z těch rad, které nahážou všchny těhotné, ať na začátku nebo ke konci těhotenství do jednoho pytle a radí, čemu by se těhotné měly vyhnout, ale tak jednoduché a jednoznačné to opravdu není.Takže otázkou je, jak se opravdu cítíš ty? Vadí ti opravdu už teď to tahání beden? (V této fázi těhotenství by to totiž neměl být ještě problém). Za mě není problém v prvním trimestru i těžce fyzicky pracovat, pokud máš dostatek prostoru k odpočinku. Během druhého trimestru už tělo začne pomalu volat víc a víc ke zvolnění, a ve třetím ti už nedovolí opravdu nezvolnit, je to vymyšlené opravdu dobře, nikoli pro sebezáhubu lidstva při sebemenším obtížnějším pohybu v době, kdy ještě žena ani nemusí skutečně pocítit, že je v očekávání 😉

inssomnia
25. kvě 2019

@kosi_cek Mně zatím bylo absolutně nejhůř první 4 měsíce. Teď jsem ve 3. trimestru a můžu dělat prakticky všechno. V prvním jsem nemohla nic. Padaly mi věci z rukou, neunesla jsem ani 5kg, motala se mi hlava, byla jsem durch nemocná, viróza za virózou. Zhoršené astma tak, že jsem nemohla vylézt patro schodů bez náběhu na záchvat. 8 kilo šlo dolů. Teď dávám skoro to, co před otěhotněním a nic mi není. Můžu normálně pracovat kolem zahrady a farmy, pohoda. Takže fázi těhotenství bych neviděla jako určující pro to, co můžeš nebo nemůžeš dělat. Navíc i psychika je v klidu. Vím, že když se blbě hnu teď, tak to dítě předčasný porod nejspíš přežije. V prvním trimestru ho špatnou životosprávou poškodím nebo zabiju.

@pajulisek být tebou, tak si to srovnám v hlavě sama. Není ostuda práci nechat, pokud máš dojem, že to pro tebe není dobře. A to nikdo z fóra ani okolí za tebe nepozná.

mourovatakocka
25. kvě 2019

Taky jsem měla fyzicky náročnější práci a po špatných zkušenostech jsem strávila celé těhu v pracovní neschopnosti. Ne vždy se lze v práci domluvit a dítě je nejdůležitější.

pajulisek
autor
25. kvě 2019

Všem děkuji za rady. Jsem ve zkušební době takže čekám že o práci bohužel přijdu... V práci to vi ale nikoho to nezajímá takže nejspíš asi půjdu marodit

inssomnia
26. kvě 2019

@pajulisek a ty by ses tam vracela hned po porodu? Za dva tři roky po mateřský může být všechno jinak. Jestli plánuješ víc dětí tak vůbec. Třeba pak seženeš stejnou, nebo zkusíš zase něco jiného. Já nastoupila na určitou na rok (pouštěla jsem neurčitou jinde kvůli zkušenosti), po půl roce jsem musela na nemocenskou. Netajím se tím, že po prvním práci hledat nebudu a stejně mi řekli, že když budou moct, vezmou mě rádi zpátky. A to jsem myslela, že se nikomu nebudu moct podívat už nikdy do očí.

inssomnia
26. kvě 2019

Teď bych se vrátit mohla. Ale na měsíc. Už je tam zajetej zástup. Tak mlčím a jsem doma. Co už 🙂 smutné je, že mezi nemocenskou a čistým platem je rozdíl tak ve výši jízdného a oběda :D

julielim
26. kvě 2019

Vadit to klidně může, ale nemusí. Pokud se necítíš dobře, zkus si o tom promluvit s doktorem, třeba ti vypíše rizikové nebo neschopenku kvůli nevolnostem. Já chodila na brigádu do pekárny, na noční, těžké bedny s plechy, celou noc na nohou, pachy. Že jsem těhotná jsem ještě nevěděla, pachy mi vadily často, ale myslela jsem, že je to od toho, že mě bolí záda (což se mi stává). kdykoliv jsem kolem toho 6tt tahala ty těžké plechy, bodalo mě v podbřišku, jakože fakt hodně. Nakonec jsem dopadla tak, že jsem tam téměř zkolabovala, nemohla jsem chodit, navalovalo se mi naprosto ze všeho co jsem cítila, nedej bože olíznout marmeládu nebo tvaroh z ruky. Nedodělala jsem ani směnu a musela odejít domů. Druhý den jsem udělala test, došla k doktoru na potvrzení a od té doby mi vyloženě nedoporučil tam chodit, kvůli tomu, že je to těžká práce. Samozřejmě, že muj případ není případ většiny těhotných, já ty těhotenství mám takové ne úplně snadné, i když nejsou rizikové

marketinnka
26. kvě 2019

@nafuka dobry den jakou praci mela a jak dlouho byla tehotna.

nafuka
26. kvě 2019

@marketinnka To už je dost let zpátky. Pracovaly jsme spolu v pekárně a bylo to určitě v začátku.

julielim
26. kvě 2019

@nafuka taky znam pani, ktera kvuli praci v pekarne prisla o miminko :(

marketinnka
27. kvě 2019

@julielim pritom tam se netaha nic tezkeho,pracuji v obchode v potravinach, tak taky nevim co a jak, jsem teprve mesic tehotna, holky mi ale s tezkym pomahaji

nafuka
27. kvě 2019

@marketinnka My jsme v pekárně tahaly 50 kg pytle mouky. Přesypávaly jsme to do zásobníků, co byly na pekárně.

astyna88
27. kvě 2019

Ahoj,ja jsem pravova do 34.tt ve skladu, kde tydne chodilo kolem dvou tun zbozi,ktere se muselo nalozit a ve skladu vyskladat. Ja jsem to vsechno bud kopala v krabicich pred sebou, tahala za roh krabice nebo zvedala z podrepu. Nejlehci vazila kilo a nejtezsi pres 50 kg. Na firmu prislo dvakrat udani na bezpecnost prace. Nj,tak kdyz me tam videli...ja jsem mela ale teh v pohode,naopak nepovalovano doma me utuzilo v kondicce a porod byla rychlovka. Vzhledem k me povaze prace chtela gyn.napsat neschopenku,ja ji ale nechtela.

Pokud se v praci necitis fajn, mas obavy, prober to na gynde a ptej se na moznosti i treba v praci. Ja byla jediny zamestnanec,u me jina moznost nebyla.

astyna88
27. kvě 2019

@kosi_cek

Hm,neck na tom bude. Moje znama se pprad stresovala,z pozice ucitelky ms sla hned na neschopenku. Doma nohy nahore a stejne porodila o dva mesice drive. Hrozne se o sebe bala, vlastne hned,co objevila dve carky na testu. To je uz patologie.

Ono,i doma mame spoustu moznosti,kdy se tahaji tezke veci a ktere nam ani neprijdou...pradlo s kosem, odpadky, nakupy, tahani deti apod. Tomu se bohuzel moc vyhnout neda. A co se ma stat,to se proste stane. Co mely rikat nase babicky...

inssomnia
27. kvě 2019

@astyna88 moje babička si střihla potrat u cesty, protože se rozhodla navštívit svojí maminku a šla od vlaku těch x kilometrů sama pěšky (jinak se nedalo, bude jí letos 100). A nebylo to jediné dítě, o které přišla. To je ta druhá stránka věci. Obdivuju, že jsi to zvládala. Ale vypadá to, že se shodneme na tom, že tohle si každá musí určit sama.

zelenaesmolda
27. kvě 2019

@pajulisek
jak nikoho nezajima?tak snad existuje nejaky zakonik prace ne?!

julielim
27. kvě 2019

@marketinnka v pekarne se tahaji tezke pytle se smesemi nebo moukou, pak treba kyble s marmeladami apod. A ty plechy taky nejsou nic lehkyho kdyz se pripravuji, tahaji na spravne misto.. Zrovna v te pekarne je to hodne narocny a hodne tezkych veci.

astyna88
28. kvě 2019

@inssomnia

Moje mama je zase jedine prezivsi dite babicky. Dve porodila doma, jedno zmrzacene a dalsi zemrel po porodu na komplikace ze spiny. Bohuz,to bylo drive take caste. A proto meli lide spoustu deti,aby aspon nektere prezilo do dospelosti. Muj tata byl ze sedmi deti,prezily 4. Tri zemreli na cerny kasel. Bohuzel...

Moje mama mi kdysi rekla,ze nosim za pasem smrt a dokud neni dite v kolebce a nema vic jak tri mesice,nemam se radovat.

Autorce preju klidnou mysl a rozvahu.

zelenaesmolda
28. kvě 2019

@astyna88
a z ceho tvoje mama vychazela kdyz rekla neco tak hnusneho?

inssomnia
28. kvě 2019

@astyna88 já to takhle měla v hlavě celou první půlku těhotenství. Až po genetice, když mi řekli, že je to zdravé a co to bude, jsem si dovolila vůbec přemýšlet o tom, že je to malý človíček. Preventivní ochrana nebo co. Beru to velmi pragmaticky.

@zelenaesmolda pokud to maminka neříkala z vlastní zkušenosti, tak nejspíš ze zkušenosti svojí maminky. Určitě to, že všichni ostatní její sourozenci pomřeli, se muselo i v její výchově nějak promítnout. :/ Většina lidí si neuvědomuje, jaký je to luxus, že nejsme zvyklí na smrt dětí. Jsou to dneska vcelku ojedinělé tragédie. Ne tak dávno si tím prošla prakticky každá aspoň jednou.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru