icon

Dá se zvládnout život se třemi dětmi v malém bytě?

5. bře 2026

Ahoj , jsem tu na koniku už několik let,tak raději se zeptám anonymně...
Máme 2 děti (9r a 5r), mně je 34, partnerovi 45, jsme spolu 15let.Zijeme na malém městě ve vlastním bytě 2+1(54m).Oba pracujeme, nás měsíční výdělek je cca 55tisic... Dlouho jsme mysleli že otázka dalších dětí je pro nás uzavřena ale poslední dobou mi snad tikaji "biologické" hodiny, začala jsem mít pocit, že nejsme kompletní...Jsme hodně akční ale oba vnímáme že narození dětí byla sice změna ale fungujeme tak i s dětmi, nosítko je nás největší pomocník.Mame hlídací babičky ale jestli by si troufly na 3 děti je otázka...
Žije někdo v takto malém bytě se třemi dětmi? Je to velký rozdíl 2 a 3(ideálně někdo s trošku větším rozestupem mezi dětmi)...Oba cítíme, že zvládneme dát lásku a péči ještě dalšímu dítěti ale zároveň jsme (snad) zodpovědni...
Děkuji za vaše názory ❤️

Strana
z5
odula
9. bře 2026
@suzanna123

Já si myslím, že to není problém, pokud je rodina naladěná na to, že rodina a společný čas je to hlavní. Pokud byste byli orientovaní na to, aby se jezdilo na dovolené, chodilo do restaurací, měli spoustu věcí atd., měli soukromí…, tak to samozřejmě ke spokojenosti fungovat nebude. Jinak si dovedu představit, že s tímhle příjmem i bytem můžete být spokojení. Věk bych neřešila vůbec.

@suzanna123 naprosto souhlasim

anonym_5dc416
9. bře 2026

Ještě mě napadlo - u nás bylo třetí dítě nečekaný a neplánovany bonus. Nezdá se to, ale dvojcata nejsou až taková rarita. My věděli, že nás plán života to poněkud komplikuje, ale zvládneme to. Počítáš i s touto možnosti?

sayast
10. bře 2026

Nebudu řešit věk, to si musí každý zvážit sám.
Ani peníze,jinak se s tímto příjmem žije ve vlastním bytě,jinak v podnájmu. Jinak v Praze a jinak v malém městě.
3 deti do 2+1 úplně v pohodě. Dokud nejsou v pubertě nebo mezi nima není větší věkový rozdíl. My máme teda menši 4+1, děti 3. Holka 17- svůj malinký pokoj,kluci 9 a 6 spolu. Neumím si představit že by byli všichni v jednom. Za dcerou už jezdí přítel, kamarádky, chce soukromí. Také má úplně jiný režim, večer se dlouho učí, o víkendu zas ráda přispí. Kluci naopak v týdnu ve 20 leží a usínají. Také množství bot a bund a celkově oblečení je celkem velké,neumím si to v menším prostoru představit. A to nemáme každý 5 párů bot a 3 bundy. Finančně to věkem také stoupá,jsem nakonec docela ráda za věkový rozestup, že to není vše najednou.
Ale rozhodnutí je na každém,vy tak budete zit

ninive211
10. bře 2026

Ve vaše případě bych si třetí dítě cíleně rozhodně nepořizovala, kór pokud by měl být věkový rozdíl mezi nejmladším a nejstarším 10 let (kožná vic, pokud by se těhotenství nepodařilo hned). Nemyslete sobecky na sebe, ale na ty děti! Ve 2+1 je už tak prostoru a soukromí málo a starši bude do pár let v pubertě a do toho by se měl dělit o už tak stísněný prostor s dalšim batoletem? Nemluvě o tom příjmu, na rodinu mi to přijde málo, to cca odpovídá ani ne 70 tis. hrubého pro 2 dospělé, což je prostě v dnešní době silně podprůměr. Což není jako nic strašného, pokud s tím vyžijete, ale cíleně si pořizovat třetí dítě, do toho bych nešla. Spíš bych využila toho, že děti rostou, už to nejsou žádná malá batolátka, ale parťáci.

monny3
10. bře 2026

Jestli se na to vy oba cítíte fyzicky a psychicky (někdo by se na třetí dítě necítil ani ve 30, ostatně někdo ani na druhé 😅 ), tak proč ne 😉 Neplatíte hypotéku, jestli ty vyděláváš nižší částku, tak ani propad financí s RP nebude tak strašný, evidentně umíte hospodařit 👌🏻

Problém může být za pár let prostor a potřeba soukromí starších dětí, ale jestli žijete někde v Kotěhůlkách, odkud jdou děti na střední většinou stejně na intr, tak vlastně problém není 😉 Jak někdo psal, že jeho dcera si domů potřebuje vodit kluka, tak přece potřebuje svůj pokoj, tak obrazně by si holt tvoje dcera musela najít kluka s vlastním pokojem a bývat u něj 😅 A takhle je to asi se všemi aspekty života 🤷🏻‍♀️

Každá rodina žije jinak, už jen na financích za kroužky je to hrozně vidět, my třeba zvažovali druhé dítě i s ohledem na to, že první nás stojí x tisíc měsíčně za tréninky plus vybavení na sport. A až postupně mi došlo, že to tak přece nemá každé dítě, že někoho stojí kroužky 500 měsíčně, protože dítě chodí třeba "jen" na keramiku a florbal ve škole 😅 Ostatně my máme staršího v alter škole, předtím alter školka a celkem často za tyhle soukromé instituce dávají peníze rodiče, kteří třeba jezdí starou fabií, na dovolenou jedou pod stan, ale prioritou je pro ně ta instituce. Naopak jiné rodiny s většími příjmy řeknou, že na soukromou školu by peníze neměli/nedali, ale zase mají nové auto na operák, v zimě jedou lyžovat, v létě letí k moři... Tohle má každý nastavené fakt jinak a každému může být dobře v tom jeho, takže vám klidně v 5 lidech v malém bytě 🩷

alianan
10. bře 2026

Já bych s třetí pořídila. Věkově jste oba v pohodě. Finačně se to zdá mizerný, ale žijete ve svém, takže vám zbývá více peněz, než většině rodin s hypo nebo nájmem, s rodičákem sice příjem klesne, ale sama píšeš, že teď zvládáte i dovolené a něco ušetříte, tak prostě pár let neušetříte nic a nebudou dovolené.
A byt je sice maličký, ale nikde není psáno, že v něm zůstanete napořád, prvná roky budeš mít prcka stejně u sebe v ložnici a není nikde psáno, že budete si nezvýšíte platy, třeba byt pronajmete a půjdete do většího.

Já mám asi štěstí, že jsem založením flegmatik, nad ničím moc nepřemýšlím a řeším až následky a celkem se to vyplácí, věci plynou jak mají a vždy to nějak dopadne. Tři roky rodičáku jsou dlouhá doba na nějakou změnu, ty jsi ještě mladá a trápila by ses po dítěti mnoho let a třeba by sis dítě nakonec stejně pořídila. Za mě je lepší dítě teď než třeba za 5 let, kdy manželovi bude padesát, ale ani padesátiletý otec mi teda uplně starý nepřijde.

A k tomu zděšení k nízkým platům, to je uplně mormální plat na malém městě. 😉

anonym_8dfe99
10. bře 2026

Mame 3 deti a stejne velky byt, ale je to 3kk. Byt je v pohode, kluci zatim chteji stejne travit cas s nama, nejstarsimu je 8. Ale ten prijem je teda masakr. Ja jsem jeste na rodicovske a pracuji castecne z domova, takte jakoby obdobi chudoby a prijem domacnosti mame cisteho mesicne 80 000. Takze ten vas prijem se mi nejak nezda, to proste nejak nesedi. Tvemu mladsimu je 5, takze asi uz pracujes.

anonym_8dfe99
10. bře 2026
@anonym_8dfe99

Mame 3 deti a stejne velky byt, ale je to 3kk. Byt je v pohode, kluci zatim chteji stejne travit cas s nama, nejstarsimu je 8. Ale ten prijem je teda masakr. Ja jsem jeste na rodicovske a pracuji castecne z domova, takte jakoby obdobi chudoby a prijem domacnosti mame cisteho mesicne 80 000. Takze ten vas prijem se mi nejak nezda, to proste nejak nesedi. Tvemu mladsimu je 5, takze asi uz pracujes.

@anonym_8dfe99 takze za me byt ok, kdyby se dal dispozicne nejak upravit na 3kk, ale s timto prijmem, pokud by pri tve rodicovske mel byt jeste nizsi, tak rozhodne treti dite ne.
si vem platit pro 3 deti primestak na leto treba na 2 tydny, to uz mas 24 000 (pokud by stal 4 000 na dite na tyden) ani nemrknes. 🙂 a takhle to se 3 detma lita furt.
btw na jsem jedinacek a vyrostla jsem v byte, ktery mel 125 m2, mela jsem sama pro sebe pokoj, kde jsem mohla jezdit dokola na kole, ale i zpetne vzato bych se radsi mackala v garsonce se sourozencem, takze jako argument pro jedinacka maly byt z vlastni zkusenosti rikam, ze to je kravina. ze prostor a soukromi nestoji za to byt sam. opravdu ne. :(
ale ty uz mas 2, tak tim byt jedinacek nikoho neposkozujes a opravdu kvuli tem prijmum bych do tretiho nesla.

lis6
10. bře 2026
@anonym_8dfe99

@anonym_8dfe99 takze za me byt ok, kdyby se dal dispozicne nejak upravit na 3kk, ale s timto prijmem, pokud by pri tve rodicovske mel byt jeste nizsi, tak rozhodne treti dite ne.
si vem platit pro 3 deti primestak na leto treba na 2 tydny, to uz mas 24 000 (pokud by stal 4 000 na dite na tyden) ani nemrknes. 🙂 a takhle to se 3 detma lita furt.
btw na jsem jedinacek a vyrostla jsem v byte, ktery mel 125 m2, mela jsem sama pro sebe pokoj, kde jsem mohla jezdit dokola na kole, ale i zpetne vzato bych se radsi mackala v garsonce se sourozencem, takze jako argument pro jedinacka maly byt z vlastni zkusenosti rikam, ze to je kravina. ze prostor a soukromi nestoji za to byt sam. opravdu ne. :(
ale ty uz mas 2, tak tim byt jedinacek nikoho neposkozujes a opravdu kvuli tem prijmum bych do tretiho nesla.

@anonym_8dfe99 tak příměsták pro tři děti v jednu chvíli nejspíš platit nebude, navíc když bude na mateřský tak nemusí řešit prázdniny, pak zas může (aspoň částečně) hlídat starší

fatal_error
Autor odpověď smazal
fatal_error
10. bře 2026
@lis6

@anonym_8dfe99 tak příměsták pro tři děti v jednu chvíli nejspíš platit nebude, navíc když bude na mateřský tak nemusí řešit prázdniny, pak zas může (aspoň částečně) hlídat starší

@lis6 Pani nebude platit primestaky pro vsechny, ale bude platit zase krouzky a dovolene. Nepise, jake maji deti zajmy, jak nakladne. Tri deti jsou nakladne, rikam z vlastni zkusenosti a ta rodina ma velmi nizky celkovy prijem, zvlast pokud pani uz normalne pracuje, asi ano, kdyz nejmladsimu je 5 let. Az otehotni a bude na materske, potom rodicovske, ten prijem jeste klesne a dost mozna vyrazne.

alianan
10. bře 2026
@fatal_error

@lis6 Pani nebude platit primestaky pro vsechny, ale bude platit zase krouzky a dovolene. Nepise, jake maji deti zajmy, jak nakladne. Tri deti jsou nakladne, rikam z vlastni zkusenosti a ta rodina ma velmi nizky celkovy prijem, zvlast pokud pani uz normalne pracuje, asi ano, kdyz nejmladsimu je 5 let. Az otehotni a bude na materske, potom rodicovske, ten prijem jeste klesne a dost mozna vyrazne.

@anonym_8dfe99 Zrovna jsem projela nabídky práce okolo mého bydliště, vše se pohybuje kolem 34tis za různé dělnické profese, prodavačky a podobné práce. A lidi tu žijí a mají děti, tahle rodina má velkou výhodu v tom, že má vlastní bydlení.

@fatal_error Já teda nevím jak to funguje jinde, ale v našem maloměstě jsou kroužky jenom při škole a stojí pár stokorun ročně. Asi neznám dítě, které by chodilo na drahý kroužek nebo ho rodiče na kroužek někam vozili. Příměšťák tu máme také jenom při škole a to za cenu stravování, je dotovaný obcí. Toto nás stojí pár korun, provoz domácnosti je drahý a drahá je hlavně moje práce pro rodinu, kdy se z duvodu starání se o děti musel oželet můj plat.
Dovolená je fajn, ale zbytná, tu bych neřešila vubec. Nikde není psáno, že tak malý příjem budou mít i za pár let.

enoli
10. bře 2026

Vážně vám v dnešní době příjem 55tis na rodinu přijde v pohodě? Mne tedy ne, i přestože neplatí hypotéku. Mne to tedy přijde kdyz už ne podprůměrný, tak na spodní hranici průměru. A opravdu si nedovedu představit z toho uživit pětičlennou rodinu, tak aby nestrádala.

autor
10. bře 2026
@anonym_8dfe99

@anonym_8dfe99 muž pracuje jako dělník ( 20let na jedné pozici v jedné firmě ale je spokojený), já pracuji ve škole- mzda 19000kč. Oba s VOŠ...
žijeme na malém městě, v okolí ( i v místě bydliště) školy jsou...můj plat by se samozřejmě snížil ale od dubna do října jsem si na obou rd přividělávala průměrně 3000kč a děti jsem mohla mít s sebou od miminka, ted by ta možnost byla zase...ale velikost bytu nás opravdu tíží....

drep
10. bře 2026
@anonym_autor

@anonym_8dfe99 muž pracuje jako dělník ( 20let na jedné pozici v jedné firmě ale je spokojený), já pracuji ve škole- mzda 19000kč. Oba s VOŠ...
žijeme na malém městě, v okolí ( i v místě bydliště) školy jsou...můj plat by se samozřejmě snížil ale od dubna do října jsem si na obou rd přividělávala průměrně 3000kč a děti jsem mohla mít s sebou od miminka, ted by ta možnost byla zase...ale velikost bytu nás opravdu tíží....

@anonym_autor to ale nemáš plný úvazek, ne? Protože jinak to odpovídá minimální mzdě a ty máš maturitu plus voš, takže dobrovolně neděláš uklizečku, tak tě skoro berou na hůl.

autor
10. bře 2026
@drep

@anonym_autor to ale nemáš plný úvazek, ne? Protože jinak to odpovídá minimální mzdě a ty máš maturitu plus voš, takže dobrovolně neděláš uklizečku, tak tě skoro berou na hůl.

@drep nemám, mám 0,75- větší úvazky v mojí práci moc nejsou ( jsem asistent pedagoga)

autor
10. bře 2026

a omlouvám se za hrubku (přivydělávala)😠

andelka
10. bře 2026
@anonym_autor

@drep nemám, mám 0,75- větší úvazky v mojí práci moc nejsou ( jsem asistent pedagoga)

@anonym_autor Já mám stejnou pozici i úvazek jako ty, vím o čem mluvíš i jaké to má výhody. Mam o pár korun víc. Ale.. nebýt manžela, tak to dělat nemůžu. V našem povolání se ale další péče o dítě bere jako praxe, takže po návratu nebudeš škodná. Bonus na třetí dítě je vyšší. Toť pozitiva více dětí. Jinak velikost bytu a auta je dost podstatná. Ty finance jsou na hraně. Čím je dítě starší, tím jsou výdaje větší. Nakupuju a za chvíli zase, peru denně, nebo několikrát týdně 2-3 pračky za sebou. Sušička, myčka nutnost. A rezervy. Vloni jsme skoro 40 tisíc platili za zubaře ( pro dítě). Kroužky mají děti ne moc drahé. Dovolená v ČR, už bereme celou chalupu, at se vejdeme.

daisymaminka
11. bře 2026

Nemyslím si, že by to bylo nezodpovědné, to je silné slovo a to si musíte zvážit sami. Ale chtěla jsem napsat, že moje mamka pochází z bytovky s byty 2+1. Všechny rodiny v době jejího dětství tam měly 1, 2 nebo i 3 děti. V padesátkách-šedesátkách moc kroužky nebyly a děti si hrály venku a standardně v bytech 2+1 žili. A hezky. Takže nevidím problém v tom, že by to nešlo. Musím ale uznat, že dnes se žije jinak. Dříve byli lidé více spolu, dnes je trend, aby každý měl svůj pokoj a soukromí. A jak psala paní nade mnou - je jiné si představovat takové bydlení s malými dětmi a pak s dětmi 19, 15 a 10 let. Zmínila bych i odpovídající rodinný vůz, kam se pohodlně vlezou 3 děti (a opět nejen ty malé, ale i větší).

brunetka11
11. bře 2026

@anonym_autor Šla bych do toho, pokud bych měla samostatně našetřeno na rodičák, plus minimálně 6-12 násobek částky ve výši svých příjmů.
Aktuálně se zvyšuje nezaměstnanost, končí hodně firem. Zahraniční investoři skupují firmy, ale jse jim jen o zákaznické portfolio, zaměstnance propouští nebo mrazí platy. Lidem po padesátce se hledá práce opravdu těžce - to vás čeká poměrně brzy a v dost exponovaném věku partnera.
Po 45 letech jsme výrazně citelněji pocítili zvýšení nákladů na zdraví. Nemluvě o nákladech na děti od jejich 2. stupně.
Byt bude pro děti rozdílného věku oříšek, ale to bude to nejmenší.

Každopádně ať se rozhodnete jakkoliv, je to vaše věc a přeji, ať to proběhne v pohodě.

hojda
11. bře 2026
@brunetka11

@anonym_autor Šla bych do toho, pokud bych měla samostatně našetřeno na rodičák, plus minimálně 6-12 násobek částky ve výši svých příjmů.
Aktuálně se zvyšuje nezaměstnanost, končí hodně firem. Zahraniční investoři skupují firmy, ale jse jim jen o zákaznické portfolio, zaměstnance propouští nebo mrazí platy. Lidem po padesátce se hledá práce opravdu těžce - to vás čeká poměrně brzy a v dost exponovaném věku partnera.
Po 45 letech jsme výrazně citelněji pocítili zvýšení nákladů na zdraví. Nemluvě o nákladech na děti od jejich 2. stupně.
Byt bude pro děti rozdílného věku oříšek, ale to bude to nejmenší.

Každopádně ať se rozhodnete jakkoliv, je to vaše věc a přeji, ať to proběhne v pohodě.

@brunetka11 Kolega má u svého finančního poradce speciální kolonku zuby a tam má cíl ve statisících.🙈

anonym_5869f9
11. bře 2026

Upřímně,taky toto řešíme. Čerstvě miminko máme a jednoho staršího,který chodí do páté třídy. Ale bavíme se ještě o holčiče ,že bychom chtěli,ale kam dát všechny děti? Je nám do 30ti ,máme svůj byt,ale malý ( 62m2?) . Plus na vesnici, dojíždění denně do 8km vzdálené školy plus práce. Tenhle byt jsme koupili sice za své,ale vyměnili hypotéku za 7k v histor.centru města 4+kk 86m2 v reko 4 patrovém paneláku 🤦‍♀️ Největší chyba! Takže otázka dalšího miminka je ožehavé téma,že bychom děti neměli kam dát. Dobře,i když by za 4 roky odešel starší na intr, tak aby se měl kam vracet. Mladší s námi může být v ložnici na přistýlce do 5ti let? Jako manželé chceme taky mít své soukromí,že. Kdybychom ale chtěli vyměnit ložnici za obývák,že budeme spát tam, tak před dvěma lety jsme koupili nové matrace za 64k 🤦‍♀️To fkt nechceš spát na gauči. Napadá mě leda šoupnout staršího do obýváku,kdyby přijel na víkend , mladšího pak do jeho pokoje a miminko zase u nás. Víme,že tu zůstat nechceme a Mimi je otázka 5-7 let, mezitím bych šla do práce. Jenže nájmy ve městě 3+1 ( 4kk nikdo nepouští) +15k a víc ,bez energií. Hnus.

Pokud do toho chcete jít ,tak byste měli bez ohledu na názory. Doba našich rodičů byla více bezstarostná - několik dětí v malém bytě a taky se žilo. Lidi uměli víc improvizovat , žít s tím,co je. Jen my jsme rozmachaní a vidím to i u nás,že by člověk chtěl pro každého člena svůj pokoj .

brunetka11
11. bře 2026
@hojda

@brunetka11 Kolega má u svého finančního poradce speciální kolonku zuby a tam má cíl ve statisících.🙈

@hojda Mám to také tak 😂 Dvoje rovnátka v Praze a jsi v pohodě na dvou stovkách, a to si ještě blahořečíš, že to nebylo horší. 2 implantáty pro sebe a jsi na stovce.
V aktuálních cenách - každý rok to roste.

fififjonka
11. bře 2026

Já jen přidám do diskuse, že jsem nedávno poslouchala rozhovor s Markem Ebenem, který žil s rodiči a dvěma bratry v třípokojovém bytě ještě se strejdou a tetou - a navíc tatínek i strejda byli hudební skladatelé, tak tam měli vměstnaný dva klavíry, z toho jedno křídlo. A jak mají sourozenci hezký blízký vztah!

zuzkasim
11. bře 2026
@fififjonka

Já jen přidám do diskuse, že jsem nedávno poslouchala rozhovor s Markem Ebenem, který žil s rodiči a dvěma bratry v třípokojovém bytě ještě se strejdou a tetou - a navíc tatínek i strejda byli hudební skladatelé, tak tam měli vměstnaný dva klavíry, z toho jedno křídlo. A jak mají sourozenci hezký blízký vztah!

@fififjonka Není třípokojový byt jako třípokojový byt. V paneláku, kde jsou pokojíky s plochou 8, max. 12 metrů čtverečních, kuchyně vždy 8m a obývák 16m čtverečních, tam to křídlo opravdu nedáš a do pokojíku 3 děti na velkých postelích, k tomu stoly a skříně na věci také ne. Pak můžeš mít třípokojový byt na starém městě, kde jsou pokoje opravdu prostorné, k tomu třeba ještě vysoké stropy, takže se tam s prostorem hospodaří úplně jinak. Znám osobně rodinu, kde v paneláku v pokojíku 12m jsou dvě dvoupatrové postele pro 4 děti, jedna z nich zasahuje částečně do okna, věci rodiny jsou všude po bytě, ale zvládají to. Ale ideál to asi není.

ninive211
11. bře 2026
@fififjonka

@fififjonka Předpokládám, že ten třípokojový byt nebyl v paneláku a neměl max. 70 m...ale spíš tak 90-100 a vysoký strop.
Jinak samozřejmě jak už tu bylo zmíněno, tak při 3 dětech si bydlení ve 2+1 nedokážu představit nejen z důvodů nedostatku soukromí, ale zejména z nedostatku úložných prostor na všechny věci. Dejme tomu, že malé mimino moc prostoru nepotřebuje, ale tak nebude miminem věčně. Prostě za mě je to no go, i když samozřejmě jsou lidi, co ve 2+1 se v 5 lidech vměstnali a vyhovovalo jim to...možná spíš i díky tomu, že jim holt nic jiného nezbylo a prostě si "zvykli", než že by to byl ideální stav.

ai30
11. bře 2026
@enoli

Vážně vám v dnešní době příjem 55tis na rodinu přijde v pohodě? Mne tedy ne, i přestože neplatí hypotéku. Mne to tedy přijde kdyz už ne podprůměrný, tak na spodní hranici průměru. A opravdu si nedovedu představit z toho uživit pětičlennou rodinu, tak aby nestrádala.

@enoli Prijde, no. Vzdyt se to rovna zivotni urovni rodiny s prijmem cca 80tis, ktera musi platit najem nebo hypoteku. Neni to samo zadne bohatstvi, ale rozhodne to neni podprumerny prijem (samostatne ano, ale bydleni tady hraje velkou roli).

ninive211
11. bře 2026
@hojda

@brunetka11
@hojda Zuby jsou strašnej byznys. Máme teď rovnátka u dcery, klasické kovové zámečky, už jsem do toho vrazila 20 000 a celkový odhad léčby je přes 40 000, a to jsme fakt na nejlepších cenách v Brně prý. Jinde to je o mnoho, mnoho dražší. No a u syna časem budou rovnátka taky na pořadu, dne, má ještě větší mezery mezi zubama, ale sundavací zatím nosit nechce, kašlal by na to, nchce o tom ani slyšet (přitom dcera je měla vyndavací skoro 2 roky a nosila je fakt poctivě i přes den, i do školy, prostě furt) tak je zbytečné mu je nutit a vyhazovat tak peníze zatím (syn má ani ne 9 let, takže ještě je brzy, ony ještě se ty zuby hnou samy).

enoli
11. bře 2026
@ninive211

@brunetka11
@hojda Zuby jsou strašnej byznys. Máme teď rovnátka u dcery, klasické kovové zámečky, už jsem do toho vrazila 20 000 a celkový odhad léčby je přes 40 000, a to jsme fakt na nejlepších cenách v Brně prý. Jinde to je o mnoho, mnoho dražší. No a u syna časem budou rovnátka taky na pořadu, dne, má ještě větší mezery mezi zubama, ale sundavací zatím nosit nechce, kašlal by na to, nchce o tom ani slyšet (přitom dcera je měla vyndavací skoro 2 roky a nosila je fakt poctivě i přes den, i do školy, prostě furt) tak je zbytečné mu je nutit a vyhazovat tak peníze zatím (syn má ani ne 9 let, takže ještě je brzy, ony ještě se ty zuby hnou samy).

@ninive211 presne, byznys. Ja za rovnátka dceři spodní i horní zaplatím max. 35tis.. Bratr ve stejne kvalitě své dceři 70tis po slevě. Dostala jsem tip na doktorku, která je skvěla a precizní a bere si pouze za to, co neproplácí pojišťovna🤷‍♀️. A je to Praha.

lauriak
11. bře 2026

Ja nerozumim tomu jak tu par uzivatelek pise, ze kdysi se zilo v 2+1 a vsichni hezky zili a jak to bylo skvele. Dle meho to bud nezazili nebo je chytil spominkovy optimismus. Proc by se tedy lidi stehovali do vetsich domu kdyz to bylo take uzasne v tech malych?
Ja jsem zila s nasima v 2+1 do 12 let a bylo to peklo (byli jsne 2 deti). Doslova jsem odpocitavala cas kdy se prestehujeme do 4+1 a od malicka jsem vedela, ze toto mojim detem nechci nikdy udelat. Zadne soukromi, zadny prostor, vsude moc veci ktere nebylo uz kde ulozit, kamaradky jsem se hanbila k nam zvat.

Strana
z5