Těhotenství ve 42 letech. Zvážit interrupci nebo druhé dítě?
Jsem samozivitelka s šestiletým dítětem. Je mi skoro 43. Ex téměř neplatí a dítě vůbec nevida. Jsem na vše sama, nemám tady rodinu, mám jen matku která žije 170 km daleko. Jednou za tri týdny tam dítě vezu na víkend. Mám kamaráda s vyhodama, už asi 5 let. Nechce se angažovat, občas jedeme na výlet třeba, hraje si s mým dítětem a někam ho veme, ale nikomu mě v okolí neukazal, natož rodině. Myslím ze mi dost lze a mám pocit ze nejsem jediná koho má. Občas je na mě dost hnusny. Říká mi ze jsem stará atd- je mladší. Zjistila jsem, ze jsem s nim těhotná. Nechápu to, protože proběhl jeden sex tento cyklus a ještě jsem měla ms. O dítě které uz mám jsem se s ex musela hodně snažit. Navíc je mi skoro 43. Když “kamarádovi” volám, nezvedne to a prý určitě těhotná nejsem. Ale udělala jsem několik testu a všechny jsou pozitivni.. prý nemá náladu se mnou mluvit a žádné dítě nechce. Co se týká financí; mám občas problém vše sama Utáhnout i s jedním dítětem, ačkoliv byt je můj. Pracuji z domova a to jedine mi umožňuje zvládat peci o dítě. Je mi hrozne - zvažují interrupci. Od “kamaráda” se podpory asi nedockam a ani s nim už vlastně být nechci. On se mnou doopravdy vlastně být nikdy nechtěl. Co byste prosím dělaly na mem místě.. je to poslední sance mít druhé dítě, ale mám pocit ze bez pomoci rodiny a podpory partnera to nezvládnu. Už teď jsem často vycerpana a často nemocná..
@sorboni30 Souhlasím, že k potratu se jinak přistupuje ve dvaceti a jinak ve čtyřiceti.
Já to mám hozené jinak než ty.
Za mě, ve dvaceti jsem měla život před sebou, potrat bych podstoupila a moc nad tím nepřemýšlela, byla bych si jistá, že děti ještě mít budu.
Ve čtyřiceti by to bylo těžší o to, že je to poslední miminko, jiné už se pravděpodobně nepovede.
Potrat v prvních týdnech a porod není to samé. Ani náhodu. Porod je daleko rizikovější záležitost.
@sorboni30 No a zdá se mi to, nebo ty tady vlastně zesměšňuješ naše přezdívky/nicky? Jako, co si to dovoluješ? Do tebe se někdo naváží kvůli přezdívce - sorboni a číslo? Když chceš, tak se do tebe taky můžu opřít a napsat ti, jak je to hloupý nick, úplně o ničem.
Ty mi budeš psát, že něco nechápu? Ty kráso a kolik ti je? Jak tys přišla na to, že já nechápu potrat ve 20 x 40? Tys byla někdy na potratu milá zlatá????????? A pokud ne, tak buď laskavě potichu a nevyjadřuj se, protože o tom nic nevíš. Já jsem bohužel potrat zažila a každá žena, která si zažila ZP/ZT ví, že je to smutné a těžké. Jenom morální spodina, která tady klesá na úplné dno, bude obhajovat a doporučovat potrat.
Navíc vy macherky, potrat stojí 5 000 Kč a ona píše, že nemá peníze a ten frajer, co jí to udělal, jí beztak nedá ani korunu, tak kde na to jako vezme co, teď se ukažte hm...
@enoli Vy jste 😀 až to bolí. Proč mi pořád někdo píše, že to a ono nemůžu srovnávat? Já vám píšu, že něco nemůžete srovnávat? A ještě si tam dej ten hloupý emotikon ruky na čele. Tak tos mě dorazila. Musím se vážně smát. Jednou tu někdo napíše, že je to nezávazná diskuze a výměna názorů, pak tu další zakazuje něco srovnávat a jste všichni nejchytřejší.
V minulých dobách farmakologický ani chirurgický potrat NEEXISTOVAL. Je to výdobytek moderní doby, že žena může zabít a vypudit nenarozené dítě. Ale dříve existoval jenom porod. Z historie víme, že když žena otěhotněla, musela porodit. (Ano, pokud někdo samozřejmě nezkoušel nějaké jedovaté bylinky na potrat, bla bla, jistě někdo dodá).
Nicméně. Ženské tělo si umí poradit samo, pokud u někoho nastane přirozený potrat, pak plod nebyl schopný života. Ale pokud probíhá norm.těh. a nastane porod, je klasický porod normálním a přirozeným, zcela běžným ukončením těhotenství - a to je to jediné, co já paní doporučuji. Je samozřejmě na ní,jak se ve finále rozhodne a je to její věc! 😎
@rosalindamelinda tak 5 tis nemá,ale peníze na financování dítěte dalších 20 let jo?
Zamlklé těhotenství je něco jiného než potrat z vlastní vůle. Když se nepovede těhotenství, které je chtěné, kde už přemýšlíte jak to bude dál, těšíte se a máte naději, že na konci bude zdravé miminko je něco jiného než když je těhotenství nehoda, další dítě nechcete nebo si nemůžete dovolit a z představy co všechno byste musela absolvovat máte strach a hrůzu. Je to každopádně hodně blbá situace, člověk na to těžko někdy zapomene a nevěřím,že někdo dneska bere potrat na lehkou váhu a jde tam s lehkým srdcem. Ale někdy je to prostě jedno ze schůdných řešení. Ne každý je tak silný, odolný, optimistický aby pokračoval v těhotenství za každých okolností, s nejistotou a bez pomoci.
@rosalindamelinda potrat existoval vždy. Velmi často měl tragické dopady.
@andelka achjo, děkuji ti milá andělko, ale já už nemám sílu pořád dokola číst, že tohle je něco jiného a tohle je něco úplně jiného ... jo a že tohle nemůžu srovnávat a takto už vůbec nemůžu srovnávat... to je hrůza, co kdybych to napsala já vám, že to pletete všechno dohromady a že jste asi moje příspěvky nepochopila? Jako já nevím... těhotenství je těhotenství a potrat je pořád potrat - ať už bylo dítě chtěné nebo nechtěné - dítě/plod je prostě přítomen v děloze a jsou jen 2 cesty ven - porod nebo potrat.
Nepřesvědčíte mě o nějaké vaší pravdě, ani o vašem názoru, takže mi ho prosím nevnucujte. Je lepší přir.porod, dítě bude žít a jako druhorodička to paní zvládne.
Pořád dokola se píše o tom prvním dítěti, ano, ale je to malé dítě a všichni musíme umět malým dětem vysvětlovat i "náročné a smutné životní situace". (Jako když děti chodí třeba příklad, neberte mě hned za slovo, když chodí na pohřeb, vysvětlujeme, že duše odletěla do nebíčka atd.) Až bude dítě starší/velké/dospělé, může matka podat lepší vysvětlení. Vše má řešení.
@rosalindamelinda píšeme jak to je, v reálu. Pocity jsou už u každého jiné. Někdo tu myšlenku ( a potom čin) snese a někdo ne. To už záleží na každém. Každopádně jak píšeš, jsou možnosti dvě. A zakladatelka se rozhodne podle sebe.
Když jsem se vrátila z porodnice bez miminka, šestiletému jsem to vysvětlit musela. Brečel a trápilo ho to. Mluvíme o tom doma dodnes, nezapomněl a bere miminko jako naši součást, má i jméno. Už je to přes 6 let. Ale..to bylo něco, co jsme nemohli ovlivnit. Stejně jako, že vloni zemřel děda. Kdežto o potratu dítě vědět nemusí vůbec. A adopce je vyloženě rozhodnutí matky, o němž může dítě později pochybovat nebo si ho klást za vinu.
@rosalindamelinda by mě zajímalo jaké řešení, jak bys to tomu 6ti letému klukovi jako vysvětlila? A ono vysvětlit, pochopit a nést si to v sobě do budoucna bych opravdu nechtěla.
Já třeba vím ( nějak se mi to doneslo, něco jsem zaslechla, nikdo mi to nikdo nevycetl ani neřekl přímo), že kvůli mě můj brácha nešel na VŠ,ač na to měl. Je super, že má maturitu,to tehdy taky nebyla samozřejmost, a práci vždy měl a dobrou a měl mě a má moc rád. Ale vím, že nešel, nechtěl, radši šel po maturitě pracovat a pak na vojnu. Oba jsme totiž vyrostli bez otců. O výživné se mamka soudila,potom i já. Z toho, že jsem tam párkrát viděla otce jsem měla šok a trauma. Bydlení jsme měli, vše co jsme potřebovali mamka vždy zvládla zaplatit,vždycky pracovala, měla jsem plno kroužků i dovolené, hezké dětství. Ale byl to pro ni stres, taky byla bez pomoci a hlídání, když jsem byla malá, musela na operaci,do lázní, měla i další zdravotní problémy, právě díky stresu a že byla na vše sama. Určitě mi nikdo nevyčítá,že jsem se narodila ( plánovaně,do manželství), ale dopad ta situace měla na ni i bratra, i mě. Obdivuju ji, jak to zvládala. Já byla sama s dětmi jen pár let, s alimenty pravidelně a hodně se starajícím ex. Jiná situace,ale taky to nebyla hitparáda.
@orangutan123 Ale vy děláte jakoby nikdo jiný než to 6 dítě zatím neexistovalo. Pořád dokola čtu o něm, jestli to pochopí a jestli to psych.unese a tak dále.
Vy ale nejste žádné klinické psycholožky, abyste předem stanovili diagnozu a málem psych.újmu, kterou podle vás to 6leté dítě automaticky bude mít? Kde jsme?
I malým 6letým dětem jde něco takového vysvětlit, samozřejmě, že to musí být citlivě a ohleduplně, ale ani malé děti nejsou hloupé a blbé, aby to nepochopily.
Mě tady zemřela sestra a rodiče mi to třeba dokázali úplně normálně vysvětlit, když jsem byla malá. Od dětství jsme chodili na hřbitov a věděli jsme, že jsme měli sestru, co zemřela jako miminko a my jsme to už jako malé děti v pohodě pochopily. Příklad. Neříkám, že musí říct, že to bejby zemřelo, ale cokoliv jiného a to dítě je malé, nebude to řešit jako dospělý a nebude se dožadovat nějakých podrobností.
@rosalindamelinda jako dítě ne asi. Ale může to vylézt kdykoliv jindy. Moje zemřelé malé i tvoje sestra byly neštěstí, kterému se nedalo zabránit,stalo se a my se s tím museli srovnat. Prostě rána osudu. Tohle nelze mít někomu za zlé, revidovat něčí rozhodnutí, vztahovat to na sebe, trápit se tím.. Kdežto v tomto případě je to dost pravděpodobné. Zvlášť taková puberta je pro to jako stvořená.
@rosalindamelinda Jen a jen moje zkušenot, takže nemusíš hned útočit. Malej neměl ani rok a neplánovaně sem otěhotněla, taky sem to tady řešila.
A jak sem to poznala? Prcek mi začal z ničeho nic furt šahat na bříško, hladit, pusinkovat...když se druhý narodil tak sem s ním v jeho necelých 2 měsících skončila v nemocnici a starší se po něm pořád ptal, ráno ho hledal ve své postýlce..což dělá do teď. Takže takhle malé mimino to dokáže popsat, vnímat, cítit a ne tak velkej kluk kterýmu je 6. A opravdu si nedovedu představit chodit celých 9 měsíců s břichem a pak mu říct, že je fuč. Ano stát se to může, ale tenhle případ je prostě zatím jiný. Jen chci poukázat na to, že to ty děti fakt hodně vnímají. A já teda rozhodně nikde nenapsala že existuje jen on. Existuje tu totiž i jeho máma a volba byla a je pouze na ní a věřím ať se rozhodne jakkoliv tak to bude pro ni nejlepší řešení. Otce neřeším, ten evidentně zájem nemá
@rosalindamelinda no a právě proto jsem ráda, že žijeme v moderní době a ve státě, kde je aspoň v tomto ohledu vše ještě v pořádku. A doufám, že hnutí pro život a jim podobné fanaticke organizace nikdy nebudou mít dost silné slovo, abychom se zase vrátili do dob středověku .....
Nezlobte se ale paní si sem přišla pro radu/názor a stala se z toho tu celkem útočná diskuze ,,sluničkářek,, a lidí s realističtější představou o životě. Vážně myslíte že autorce příspěvku toto hašteření nějak pomůže? Kor když ji přijde notifikace na každý nový komentář který se tu objeví. Je ze své situace v nepohode a některé komentáře k fakt vůbec nepomáhají.
Hlavně to, pro Boha, neřeš s Hnutím pro život. Je to banda pokrytců, kteří kritizovali postinory pro znásilněné Ukrajinky a navrhovali prevenci pořízením houkadel.
@anonym Ja bych na tvem miste na 90% sla na interrupci. Tech 10% nechavam jen proto, ze z toho popisu, ac fakty vyzniva jednoznacne pro interrupci, je citit, ze s tim nejsi uplne smirena. (Jen neni jasne jestli je to proto, ze s prerusenim mas moralni problem, nebo nechces prijit o tu 'posledni sanci, jak rikas, mit druhe dite. A tady by byla jeste otazka, jestli to druhe dite chces kvuli sobe, nebo kvuli synovi.)
Tech 10% by pro me bylo zvazeni, jestli by se nenaslo jine reseni, nez je soucasna situace. Napr. odstehovat se za mamou, ktera by ti mohla s detmi pomoct a soucasny byt pronajmout. Pripadne najit si v myste bydliste nahradni babicku. Nebo udelat nejaky profesni posun/zmenu, ktera by pro tebe znamenala budouci vyssi vydelky. Pokud nic z toho uplne neprichazi v uvahu, tak bych do tak velkeho risku nesla. Tva primarni zodpovednost jste ty a tvuj syn a v tve soucasne situaci by dalsi dite vedlo k mnoha letum prezivani misto ziti, a to i za predpokladu, ze by dite bylo zdrave, spave a nenarocne, tedy v podstate jednorozec.
@rosalindamelinda já jsem ještě neviděla diskuzi aby ty seš s někým nehadala. Úplně v každé diskuzi kazdeho urazis a utocis. Ty to máš jako běžný sport?
Ne neurazela jsem tě úmyslně, jen jsi mi nesla označit a z hlavy jsem nevěděla cely tvůj Nick. To jen na vysvětlenou ty nervacku 😁
Máme každá na to jiný názor.
Sama se stejně autorka rozhodne a myslim, že po tom co se to tady tak zvrhlo už to ani nečte.
Jen jsem chtěla říct.. že když by měla autorka zdravotní problémy v těhotenství, kdo se postará o její 6 lete dítě když by musela ležet třeba celou dobu v nemocnici, hm?
Kdo když nemá partnera, rodinu, finance na hlídání..
To jako to dítě odhodí na chvilku někde do domova aby mohla porodit a dát sítě k adopci?
Já nechápu tvé myšlenkové pochody, ale tady nejde jen o to otěhotnět, jít na potrat nebo si to nechat...
A už se zklidní. Venku je hezky.. bez si zchladit hlavu do bazénu 😉🤣✌️
@sorboni30 😀 pokračuj v cestě a neobtěžuj mě, je mi úplně jedno jak se ti daří sledovat a nebo dokonce špehovat, co kdo přesně dělá v jaké diskuzi... já tohle nedělám a nesleduji ostatní, opravdu na to nemám čas ani by mě to nebavilo... je mi tě docela líto, pokud ty nemáš nic lepšího na práci, tak jsi opravdu hodně sama a můžeš se jít klidně schladit do toho bazénu, kde budou lidi a můžeš si s nimi pokecat nervinko 😝
@lokesa mně se třeba aktivita Nesoudíme. Pomáháme. líbí. Obecně je to dobrý záměr. Hodně žen k potratu někdo nějakým způsobem přinutí, ponoukne. Není to úplně z jejich hlavy a samy by se rozhodly jinak. Mohou pomoci s financemi. Prý. Já jsem s nimi měla jen drobnou zkušenost, když jsme řešili zamlklé těhotenství a nechtěli jsme plod v nemocnici nechat jako odpad. Tehdy jsem si nějakou dobu předtím u nich přečetla o změně zákona. A přes email mi poradili co a jak. Dobré je, že tlačí ( ale bůhví jak, tolik do toho nevidím) na podporu rodin, přijetí třetích dětí, prosadilo se doplaceni RP,když se další dítě narodí dřív než se docerpa, teď řeší aby na PPM měly nárok i ženy,které dnes nemají.. Ale jsou věci, u kterých i mně zůstává rozum stát a fakt tady situaci jako v Polsku a USA nechci.
@sorboni30 já se divím, že na ni reaguješ. Ja to udělala jen jednou, když jsem nevěděla, o koho jde. 🙂 podle mě je to nějaký troll nebo prostě nudící se matka, kterou baví vyvolávat spory a útočit. Možná nějaký zvrhlý sociologicky průzkum. 😀 je úplně jedno o čem je diskuze, vždy píše agresivně, neempaticky, často má (asi schválně) totálně vyhrocený postoj (jedno jaký, jedno na co). Takže jak říkám, buď je to zvrácená zábava a nebo to je prostě zla osoba a už jsem dost stará na to, abych na takový typy lidí placala energii. Ať v reále nebo na internetu.
@linusha Moralista číslo jedna. Tohle se v diskuzích běžně stává. Ožehavá témata se rozrostou do neskutečných rozměrů. To je smysl diskuzí, takže divit se tomu nebo to kritizovat je celkem směšné? Navíc zakladatelka může s moderátory tématu klidně pořešit, že to zamknou nebo tak něco ne, nevím, jak přesně se ty diskuze zavírají, pokud o to zakladatel požádá. Já diskuze nezakládám, takže neřeším, co pak s nimi. Ale asi jí to až tak nevadí, když už se vůbec nevyjadřuje a je jí to šumák. Za chvíli skočí jiné diskuze a bude to fuk.
@me_druhe_ja Podle me to je novy nick te andromedy cosi, co sem chodivala trollit. Ona se vyjadruje dost podobne. Nebo proste je to jenom podobnej odpad, to je prast jako uhod.. Kazdopadne souhlasim, ze nejlepsi je ji nechat vysumet, ona se presune jinam.
@me_druhe_ja máš pravdu.. kašlu na ni. Je asi nemocná.. 🙈

@enoli to si presne rikam taky, v USA totez. Jak kdyby se vracel stredovek. A velmi nerada vidim sajrajty typu Hnuti pro zivot. Doufam, ze u nas tohle zustane stale tak jak je.