Málo plodové vody ve 35tt, co hrozí miminku?

dameno23
20. únor 2016

Byla jsem u doktora na předporodním,který mi oznámil že mám málo plodové vody.Ihned mně poslal eště na kontrolu k primářovi který to potvrdil a eště mi oznámil že sem otevřená na dva prsty a malej má malou porodní váhu 1600 gramů že to vypadá že se asi zastavil růst že prý uvidíme za 10dní a když nepovyroste tak vyvolávačka.Na můj dotaz jaké je riziko při malém množství plodové vody,mi nebylo zodpověděno celkem nic.Hlenová zátka mi už také odešla.A mám rizikové.Neměli si mně spíše v té nemocnici nechat?Co hrozí pokud nebude mít malej dostatek plodový vody?Nemůže se mu něco stát?

veruska007
20. únor 2016

Těžko říct, každopádně ta váha je hodně malá ☹. Ale jestli Tě to uklidní, u nejmladší mi od začátku 30.tt tekla plodovka, všichni hrozně strašili... a narodila se v termínu se 3 kg. V tom 30.tt byla také hrozný podmírák a chtěli těhotenství ukončit, že to stejně nepřežije. A dohnala to všechno 😉.

dameno23
autor
20. únor 2016

@veruska007 a kolik měla ve 30tt.?Ten můj měl 1337g. To až tak řekli že nepřežije?

veruska007
20. únor 2016

@dameno23 Neřekli mi to přesně, ale dívala jsem se na monitor a vycházelo to okolo 1000g. Kluci měli ve 32.tt 1650 g (a porodní 2650g) a druhý ve 32.tt 2 kg (porodní 3150g).
Jo jo, přesně si vzpomínám, jak jsem byla v Prenatalu a dr. mi říkal, že mi navrhuje těhotenství ukončit, protože je neperspektivní a malá není životaschopná. A že čím dřív se rozhodnu to ukončit, tím dříve se můžeme snažit znovu. Měla jsem sto chutí ho uškrtit. Naštěstí jsem měla dobrou gyndařku, takovou v pohodě, říkala, že prostě tohle musíme nechat na přírodě, že si sama poradí. A já se snažila na dcerku naladit a mluvit k ní. Jestli je jí tam dobře, tak aby v bříšku ještě zůstala. A jestli ne, tak ať se tedy rozhodne přijít na svět sama... lidé kolem mne dost plašili, hlavně maminky na MK... ale dopadlo to nejlíp, jak mohlo. Kdybych poslechla lékaře, přišli bychom o ni.

whitechocolate
20. únor 2016

Já měla ten samý problém, běžná kontrola v 35. tt a takřka žádná plodovka, od té doby jsem chodila na kontroly do porodnice. Můj doktor mi řekl, že by na nic nečekal a okamžitě to ukončil a v porodnici se na to tvářili, že kde je problém, jestli budou průtoky a růst ok, tak netřeba řešit, nakonec to ukončili sekcí na začátku 39. tt , protože to byl kp. Je potřeba zaprvé zjistit jestli plodovka odtekla, nebo jestli se přestala tvořit, když by odtekla je postup jiný, jinak se min. co týden kontroluje váhový odhad a průtoky uz. Dcera měla jenom trochu pokroucené ucho a zdeformovanou hlavu, což se rychle srovnalo, jinak musela mít peřinku na kyčle, což bylo ale spíš tou blbou polohou. Jinak na ctg to bylo vždy takové hraniční, takže jsem z toho měla vždy takový divný pocit, takže chápu ty nervy.

veruska007
21. únor 2016

Já ze začátku chodila obden ke gyndařce (mám ji kousek od domu) a cca 1x týdně do Prenatalu. Kontrolovali průtoky, růst a přibývání na váze. Je pravda, že se dcerka narodila s vadou na nožičkách, která v této podobě neexistuje jako vrozená, pouze získaná. Což teoreticky mohlo být způsobeno utlačením nožiček po smrštění dělohy při odtékání plodovky. Také má jizvu přes čelo a nosík, takový hluboký otlak, ale to si, myslím, způsobila až při porodu - já jsem měla pocit, že se tlačí blbým směrem.
Jinak se mi voda pořád tvořila, což bylo super.

dameno23
autor
21. únor 2016

No já sem z toho právě dost hotová,když se zeptám doktora na rizika,nebo co to znamená,jestli se to dá nějak ovlivnit, nejsou mi schopný nic říct a mluví na mně jako na idiota s prominutim že prý oni to nemůžou vědět že to by se museli zeptat malího jak mu ve mně je...Teď koukám na vaše komentáře a vidím že z toho nejspíš může mít i nějaké trvalejší následky.Ležim na UZ koukali na mně 4 doktoři a nikdo mi není schopnej nic říct že prý neví co semnou jen nejspíše ukončit těhotenství a než sem se stačila eště na něco zeptat jelikož sem měla v hlavě tolik otázek tak semnou byla sestřička rychle hotová,už se semnou loučila.A doprovázela mně z ordinace.

veruska007
21. únor 2016

@dameno23 Já si myslím, že to může dopadnout jakkoli. Seznámila jsem se s maminkou, které také ve 30.tt začala odtékat plodovka (stejně jako mně), vyvolávali jí porod (jinak je vysoké riziko infekce)... ale chlapeček je těžce postižený. Já o tom četla dost, nemusí to znamenat vůbec nic. Fakt, záleží na miminku. Zkus to, mně to hrozně pomáhalo. Uklidnila jsem se, zavřela oči a soustředila jsem se na miminko, abych s ním dokázala nějak intuitivně navázat kontakt. A ptala jsem se, zda-li se miminku daří dobře. Cítila jsem, že ano... a neplašila jsem tolik. Oni ani lékaři Ti úplně nevidí do bříška, netuší, zda málo vody nevadí nebo zda nějak souvisí s tím, že je mimísek menší (což však ani být nemusí, měření má odchylku půl kila!) nebo zda se tam něco děje... Držím palce. Vím, že je to stres. Na druhou stranu, o miminko se odteď prostě budeš bát pořád... musíš si na to postupně zvykat.

whitechocolate
21. únor 2016

No doufám, že Ti dělali alespoň test na předčasný odtok plodové vody, existují dva způsoby, v případě poz. by Tě domů nepustili. Takže předpokládám, že ok.Jinak v literatuře toho člověk mnoho nevyčte, ale po tom 30.tt jsou častější spíše jen ty vady z útlaku, jako napr. deformita chodidla, jak je psáno výše , ale nemělo by to být nic nevratného.Horší je nedostatek plodovky ve druhém trimestru, to může mít vliv na vývoj plic a kostí.Jinak po porodu udělají automaticky mimču uz ledvin, ale jestli bylo vše doposud ok, tak se neboj. Doktoři dost dobře dokážou odhadnout, jestli malé není v tísni , byl by odpovídající nález na ctg a průtoky pupečníkem a mozkovou tepnou taky napoví jak se malému daři a jestli na příštím uz přibyde, tak to je taky známka dobrého zásobení.Jen ten uz za 10 dní, mi přijde, dost za dlouho.

whitechocolate
21. únor 2016

Jinak tvorbu plodovky neovlivníš, někdo radí víc pít, ale to je podle mě nesmysl. Proč ji nemáš ,taky nikdo nezodpoví, pokud neodtekla, ale já chodila 2x týdně na ctg a jednou na uz, tím se to dá dobře ohlídat. Pokud máš pocit, že ta péče pokulhává, tak co zkusit jinou porodnici?

verunka_korunka
21. únor 2016

@dameno23 nevím jestli ti na to někdo odpověděl, ale já to zjišťovala, protože mi odmítala voda pomalu a já musela držet co nejdéle, ale to sem nepatří... Lékaři i s primáře mi řekli, že i bez vody se dá dítě nosit a bude se vyvíjet. Je tam ovšem riziko řekněme pohmoždění nebo zlomemeni končetin atd. Ta voda ho chrání před nárazy a když tam není, tak musí být maminka moc opatrná. Tehdy jdem to hledala i anglicky, našla jsem ze nějaká Američanka odmítla poslechnout doktory aby cca ve 20tt kvůli chybějící plodovce šla na potrat. Vylezla doma 2 měsíce navíc a holčička pokud jsem četla správně se narodila a teď je to normální dítě. Šlo to. A primář mi to potvrdil, že to jde. Ale asi to pro dítě není nejvhodnější. Oni potom lékaři gynekologie diskutují s pediatry a neonatology co je pro dítě a pro matku nejlepší. Řídila bych se jejich radami. A 35tt je naprosto v cajku aby šlo mimi už ven... Já rodila 26tt 😉

golymetr
21. únor 2016

napíšu svou zkušenost,od 28tt jsem ležela na rizikovce pro hrozící předčasný porod tam do mě naprali hořčík v kapačce a pak i gynipral v kapačkách kontrakce mi zastavili ale domu mě nepustili jelikož byl malej KP,v 33tt mi začali při monitoru padat ozvy tak mě vzali na UZ tam zjistili že nemám žádnou plodovku ani nevim že mi něco utíkalo ještě 14 před mi dělali UZ a tam bylo vše vpořádku,primář mi hned dal na výběr bud mě budou ještě dva tři dny udržovat a mohlo se stát že si malej zalehne pupečník a to by se mu pak zastavilo i srdíčko nebo ihned císaře tak mi ten den ještě udělali císaře malý měl 1850g byl naprosto v pořádku sice ho dali do inkubátoru ale dýchal sám.

lenycka27
21. únor 2016

Já neumím odpovědět na otázky, ale chtěla bych jen k té váze říct, že to je orientační a může se to lišit od skutečnosti. Dcera se sice narodila v termínu, ale co se týká váhy, tak měla odhad 3 kg a narodila se za dva dny 3,5 kg, takže tam může být rozdíl i víc g.

veruska007
21. únor 2016

@whitechocolate Já měla pozitivní všechny testy na plodovku, tekla mi 10 týdnů. V nemocnici jsem nebyla, dr. říkala, že bych tam zbytečně ležela. Měla jsem doma dvě malé děti a nechala mě ležet doma, jen jsem chodila co dva dny na kontrolu. V nemocnici teda šíleli, ale třeba v Prenatalu se nedivili. Každopádně u mě to dobře dopadlo a ta deformita chodidel je fakt drobnost.

whitechocolate
21. únor 2016

@veruska007
Mně právě říkali, že jak bych byla pozitivní v těch testech, tak pro vysoké riziko infekce bych byla sledovaná v nemocnici a nejspíš dřívější ukončení těhotenství, ale je to jiné, když se to děje v 35.tt plus, než třeba v 25.tt , doma bych se teda nervovala strašně, ale je fakt, že co by dělala doma děcka tolik týdnů bez mámy a máma bez nich v nemocnici, náročná to byla asi situace. ☹
Já se právě hrozně bála, jaké deformity bude dítě mít a oni se mě snažili zase uklidnit tím, že je to maličkost oproti tomu, kdyby mi ho vytáhli dřív a muselo ležet v inkubátoru a potřebovalo dechovou podporu.
Jinak jsem přesvědčená, že u nás se to odrazilo i v celém prvním roce života, kdy to bylo opravdové peklo s naším dráždivým dítkem, ale to už mi nikdo nepotvrdí....

dameno23
autor
21. únor 2016

@whitechocolate Nedělali mi vůbec žádný testy,přehazovali si mně v nemocnici od doktora k doktorovi jak horký brambor že neví co semnou ,tolikrát se ve mně hrabali a dělali mi tolik ultrazvuku že sem byla celá bolavá.Aaž sem nakonec skončila u samotného primáře,který mi právě oznámil že už sem otevřená na dva prsty,hlenová zátka odešla,malej hlavičkou dolu,nejspíš přestal růst a mám hodně málo plodové vody.Už jednou sem byla minulí měsíc hospitalizovaná,protože mi začli kontrakce tak mně napíchli na kapačky.Určitě tomu rozumí více než já,ale kontrola až za deset dní mi příde hodně pozdě jelikož se bojím,aby se do té doby malímu něco nestalo,protože celý dny jen cítim jak se mi hrozně tlačí,jelikož mám hodně malé bříško.Tak aby si něco neudělal.Hrozně mně vytočilo když sem se zeptala co hrozí,že mi nebyli schopný odpovědět,že prý na to nemám myslet,a moje gynekoložka řekla něco o tom v rychlosti že plod může zahynout při nedostatku výživy a od té doby mám opravdu deprese.Jak na to nemám myslet,když řekli že mi nejspíš ukončí těhotenství o měsíc dřív,kdyby to nic nebylo tak nepřemýšlejí přece o takových věcech.Vím že na 35 týdnu není až zas tak hodně brzo,ale při představě že musí být v inkubátoru se mi ježí chlupy.

mpbk
21. únor 2016

Mám méně plodové vody, ale prý to zatím stačí. Váhu v 30tt měla odhadem asi 1200g, teď už má 2700g. Takže v klidu. Dr mi radila jen hodně pít.

teeerez
21. únor 2016

@dameno23 ty jo, kontrola za 10 dni mi taky prijde pozde :O sla bych mnohem driv s nejakou vymluvou (ze necitis pohyby, boli te bricho, proste at to koukaji zkontrolovat!)
K puvodni otazce, mela jsem oligohydramnion (nebo jak se to pise, proste hodne malo plodovky), tak nekdy od 32tt v prvnim tehotenstvi. K tomu dcera byla hodne drobna. Delali mi utz kontrolni biometrii kazdych 14 dni, nicmene na utz jsem chodila kazdy tyden - hlidali pokazde 1)jak moc malo plodovky je 2) zralost placenty (uz jsem ji mela spatnou) 3) prutoky
od 34-5tt (nejsem si uz uplne jista jak presne) jsem chodila 1x tydne monitor, 1x tydne utz od nejakeho 37tt uz jsem tam byla na kontrlolach ob den
mala se narodila nakonec planovanym cisarem pro KP 39+2 s vahou 2890 a je zcela v poradku 🙂 (jen je porad hrozne hubena :D)
Uvidis jak to bude, jak jsem chodila na ty utz porad tak jeden tyden byla pruser plodovka, druhy biomerie, pak vysly spatne prutoky ale plodovky byl dostatek..... 35tt uz je daleko, urcite bude vsechno v pohode, jen at te poradne hlidaji!

whitechocolate
21. únor 2016

@dameno23
A nemáš možnost zajet jinam? Toto je asi nějaká menší porodnice, že? Já byla i s těmi svými kontrolami mrtvá strachy, taky jsem četla jak je psáno výše o zaškrcení pupečníku, ale to asi nebude tak jednoduché, říkám si že je tam vše pružné a taky si pamatuju na ty bolestivé pohyby, jak se popisuje u nedostatku vody a jak jsem se bála pomalu ohnout, abych dítku nezlomila vaz a oni se mi smáli, že je to nemožné. No a na ctg teda chodíš? Nebo máš opravdu kontrolu až za 10 dní?

bonavoxa
21. únor 2016

@dameno23 Ráda bych uklidnila. Měla jsem něco podrobného. Musela jsem ležet od 28. týdne. Čípek zkrácený, měkký, otevřena na dva prsty, zevnitř nálevka...jen 6 mm. Najednou z celkem bezproblémového těhotenství presně ten status ,,horký brambor". Dělali mi velký ultrazvuk každý týden, takový, vo se dělá ve 13. A 20. týdnu. Měřili průtoky, ty byly naštěstí vždy v pořádku. Malá ale nedostla, měla málo plodové vody, malou hlavu, krátkou stehenní kost,...
Přístup lékařů byl rozdílný, z některých jsem cítila, že se jim to nechce řešit, udělali si hned závěr..a to ukončit těhotenství. Pro mne ta myšlenka byla nemyslitelná, naštěstí moje doktorka je spolužačka mého muze, svolávala další a další kolegy na konzilium....nakonec jsem rodila na začátku 37. týdne. Mála měla 2160 g. a 44 cm. Byla menší, ale žádné katastrofické scénáře se nekonaly. Narodila se spontánně, živá, dychala sama, nebyla ani v inkubátoru, jen na vyhřívaném lůžku.
A když mi odtékala plodová voda, tekla jsem jak stará pračka 😀 v papírech mám dokonce napsán termín ,,masivní odtok"...a to tam malá měla mít jen 300 ml .
Začátky byly těžké, malá byla uřvaná, extrémní nejedlik, hyperaktivní,....ale dekuju Bohu za ní každý den. Je to moje zlato. Je šikovná a veselá.
Takže hlavu vzhůru a pozitivně myslet 🙂 Koukala jsem tehdy hodně na pohádky, ty dobře konci vždy, komediální seriály, hodně četla, zvala návštěvy....abych měla co něj dne prostoru pro chmury 🙂
Myslím na vás..a pevné věřím, že to dobře dopadne! 🙂

veruska007
22. únor 2016

@whitechocolate Mně taky doktorka říkala, že by mě měla správně poslat do nemocnice. Ale napřed mě odeslala do Prenatalu a tam mi radili ukončit těhotenství, že hrozí infekce, ale malá není životaschopná. Tak dr. říkala, že není co ztratit a že doma můžu ležet taky. Jsme z velkého města, gyndařku mám skoro u domu a v nemocnici jsme autem za 5 - 10 minut, kdyby něco - takže mi dr. dovolila zůstat doma. I tak to bylo náročné, manžel si musel na 3 měs. zkrátit úvazek, vozil děti do školek, prostřední měl necelé 2 roky a musel denně do soukromých jesliček (taky to byla pěkná pálka navíc). A časem jsem taky přišla na to, jak se pohnout, aby ta voda tekla méně - nejvíce mi vždycky vyšplíchla při změně polohy. Takže jsem si naplánovala aktivity tak, abych za den měnila polohu jen co nejméně, třeba abych jen 3x vstala z gauče a tak. Občas to bylo horší a měla jsem sto chutí to vzdát (třeba když voda tekla hodně a přidaly se slabé kontrakce), ale podařilo se mi malou vždycky ukecat, aby zůstala. Ona v tu dobu měla výhodu, že byla vysoko a napříč - být v jiné poloze, dávno by si vypustila všechno. Já věděla jen o riziku infekce, bylo to tak 50:50, buď malou vytáhnou ven a umře nebo umře na infekci nebo se stane zázrak... a stal se 😉.
Ty začátky také byly náročné, malá se nalokala plodovky, měla infekci, zvracela dva dny po porodu plno krve, z porodnice jsme odcházely s brutální moučnivkou, která jí napadla všechno od pusinky až po zadeček, zpočátku skoro nepřibírala... ale po dvou měsících se to postupně zlepšilo a teď jsem hrozně ráda za to, jak to tehdy dobře dopadlo.
Osobně si myslím, že kdybych tady šla do fakultky, tak jdu okamžitě na CŘ a s malou - děj se vůle Boží. To stejné se totiž stalo jedné známé, co má toho postiženého chlapečka.

Jinak jsem zkoušela babské rady, třeba trochu pomohly: sladké pití (to nesnáším, takže jsem pila kyselé džusy, taky mají dost cukru) a celý den po lžičkách cca 1 - 2 dcl červeného vína (kdysi jsem četla nějakou zdravotnickou knížku ze starého Egypta, doporučovaly to ženám, když začaly rodit v poušti, tak aby vydržely až do oázy).

whitechocolate
22. únor 2016

@veruska007
Užili jste si teda všichni. Opravdu jste měli velké štěstí. Podle mě existují dost odlišné přístupy proto, že s tím nejsou velké zkušenosti, co jsem se nahledala, ale moc informací nenašla. Můj dr. je taky extrémně opatrný, ten by mi dítě vytáhl hned a v nemocnici zase vyčkávací postup, protože už měli jednu zkušenost s dobrým výsledkem, to mě ale vůbec neutěšovalo.

@dameno23
Jak se daří, pobavili jste se doma o možnosti, nechat se zkontrolovat někde jinde?

dameno23
autor
22. únor 2016

No ženský,jak tak čtu,tak i přez vaše komlikace máte vcelku zdravé dětičky,jenže taky jak tak čtu,tak ste měli kontroli častěji,než mám já.Rozhodli sme se s přítelem zajít do nemocnice zítra s tím že mně nějak bolí podbříšek aby mně zkontrolovali dříve.Celou noc sem opravdu nespala a myslela jen na to nejhorší a to malému moc neprospěje.Celé těhotenství bylo vše v pořádku a poslední měsíc a půl se dozvídám na každé kontrole jen samé špatné věci.Malý je tedy prý v pořádku když ho kontrolovali,tak aspoň to byla pro mně dobrá zpráva.Jen mi nepřibírá + ta plodová voda a + to že sem otevřená.
No jelikož sme momentálně bez auta,tak jinou porodnici bych měla v jiném městě celkem z ruky a v mém stavu bych nejspíše nezvládala dojíždět vlakem a pak eště trolejbusama. 😒 Snad mi to dopadne dobře,protože kdyby se něco stalo asi bych to nezvládla,já byla nadšená maminka už od začátku těhotenství,malý toho má nakoupeného tolik že kdyby to někdo viděl,řekne že sem blázen,na malého se opravdu hrozně těším a celým srdcem doufám že bude ten můj prťousek v pořádku.Tak moc děkuju za vaše příběhy a držte nám palce prosím 😨 🙂

dameno23
autor
22. únor 2016

@veruska007 A mohu se zeptat jak se pozná že vám postupně odtéká voda?Já myslela že když začne odtékat tak rovnou už celá.Mně občas "odteče cosi průhledného hlenovitého a po ránu mám vždy celou vložku do žluta...Eště nikdy sem něměla tak silný "výtok"? jako mám teď ale citologii mám v pořádku.

whitechocolate
22. únor 2016

Mně neodtékala, ale jak jsem se jen zmínila o mokré vložce každý den, tak se hned šlo zjišťovat, jestli se jedná o plodovku, takže doporučuju navštívit ambulanci ať doplní vyšetření. Může odtékat po trošce a dokonce může i prosakovat, při neporušení obalů.

bonavoxa
22. únor 2016

Také jsem měla pocit, že ze mě teče voda. Ležela jsem v nemocnici, takže jsem hned upalovala na sesternu s vložkou, kde ji polili činidlem. Plodová voda to nebyla. Jen vodnatý výtok. Ale masivní. Pacientka vedle měla to samé. Sondovala, proč jsem ráno tak vystřelila z postele. Pokud jsou pochybnosti, tak řešit hned... 🙂 Pokud třeba beres Utrogestan vaginálně, můžou to být i zbytky tablety.

veruska007
22. únor 2016

@dameno23 Voda může odtékat postupně, dr. mi dělala opakovaně testy na vložce i nějaké vnitřní (au au). Vždycky byly pozitivní. Prý buď praskl jen jeden z obalů (obalů je prý více) nebo se udělala pouze trhlinka a tím, jak byla dcerka vysoko a napříč a nenaléhala, tak se to naštěstí neprovalilo celé.
Také to šlo poznat na spodním prádle, když mi protekla vložka - bylo to narůžovělé a nasládle to vonělo.
Což výtok byl bílý a bez vůně. A zpočátku mě u toho pravidelně tvrdlo břicho, jako slaboučké kontrakce, ale naštěstí to ustalo.

hankar20
12. bře 2016

Ja byla defakto bez plodovky od 27tt v te dobe se hodne zpomalil i rust male, ale prutoky byly ok...jeden dr rekl ven a druhy nechat este tehotenstvi pokracovat.. Nakonec ji vyndali akutnim cs kdy se zjistilo ze ma rupturu na pupecniku (diru)..ven sla 35+0 a vaha 1930g

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru