Vyvolání porodu a málo plodové vody. Šly byste na vyvolání?

23. zář 2020

Ahoj,
mám dotaz, jak byste postupovali vy.. Včera jsem byla na kontrole u doktora, dělali.monitor a ultrazvuk. Vše bylo ok, jen mi opět kleslo množství plodové vody na AFI 4. S tímhle problémem se potýkám už od 28 TT. Zítra mám jit opět na kontrolu, kdy se mám s doktorkou pobavit o možném vyvolání porodu. Z řeči doktorky jsem pochopila, že tam není ani tak medicínský důvod, jako moje vzrůstající nervozita (často jsem na pohotovosti, že necítím pohyby). Taky se poslední dobou bojím, zda mi tak neselhává placenta, nebo si mimčo nepřimáčkne pupečník...
Šly byste na vyvolání porodu?
Pokud jste takhle rodilý, tak jaký to mělo průběh? Na internetu jsem četla, že je větší šance na akutního císaře a porod vexem.🤬
Díky za každý.nazor.

lolam10
23. zář 2020

Dala bych na doporuceni lekare...tyhle statistiky co vic hrozi apod.jsou na nic,nicto nevypovida o tom jak to bude u vas takze pokud doporucuji vyvolani(z jakehokoliv duvodu)sla bych do toho...a zkusila bych byt vami omezit cteni internetu pokud jste nervozni,vetsinou to cl.vic zneklidni nez uklidni

autor
23. zář 2020

@lolam10 Když doktoři spíš chtějí čekat, ale prý když si řeknu, tak to vyvolají. 🙄

lolam10
23. zář 2020

Tak pockejte....

jjasmina
23. zář 2020

Dala bych na radu dr, nepíšete kolikátý ste tt nebo jsem přehlédla. Ale když není medicínsky důvod, počkala bych.Mě porod vyvolával, ale důvod byl a hlavně jsem byla už ve 40tt

autor
23. zář 2020

@jjasmina Vidíte, na to jsem zapomněla, zítra mám termín.

martaskaaa
23. zář 2020

Me porod vyvolávali z důvodu přenášení ve 41+0. Protože to dole nebylo vůbec připravené, že nešlo rovnou vyvolat, den předem jsem nastoupila na preindukci a druhý den byla indukce (vyvolání). Taky jsem se toho bála, protože jsem právě četla to samé, co vy, že hrozí akut císař atd.. naštěstí vše bez problému a syn se narodil 5hodin po podání vyvolávací tabletce.
Každopádně, pokud je malo plodove vody, tak bych tedy měla také trochu strach, ale nevím nakolik "málo" ji máte, zase pokud by to bylo hraniční, asi by se už rovnou rozhodli s tím něco dělat, ne?
Jo jinak taky jsem měla termín 24.zari. 🙂🙂 ale vylezl až 1.rijna

autor
23. zář 2020

@martaskaaa Konečně nějaký pozitivní názor. To je dobré, že to šlo tak rychle...
Normální spodní hranice je prý AFI 8, já mám AFI 4. Doktoři se na to koukli a prý se to musí sledovat... Když jsem měla otázky, jestli je to bezpečné a tak., tak prý porod vyvolají, když budu nervózní. 🤔 Kdyby řekli jasný názor, tak se jím řídím, ale takhle to vypadá, že rozhodnutí bude na mně. 🤬

martaskaaa
23. zář 2020

Kdyz je nastávající matka nervózní, tak ho vyvolají? No jako já byla nervózní i tak, protože jsem věděla už datum, kdy to bude a byla dost ve stresu, když mě tam chlap odvezl a jel domů 😁 ale je fakt, že když viděl doktor že jsem pořád ještě 28.9. jen na špičku a že se porod pravděpodobně sám nespustí, tak mi dal termín 3.10. a já na něj ze srandy, jestli si můžu vybrat hezčí datum a dřív, ať už to mam za sebou 😂
A dole jsi nějak připravena nebo taky zamknuto?

jjasmina
23. zář 2020

@martaskaaa Mě spíš překvapuje ten laxní přístup: Z medicínského hlediska pro vyvolání není důvod , ale jestli chcete , tak vám ho vyvoláme, proboha, co to je za doktory?

martaskaaa
23. zář 2020

@jjasmina No teoreticky má paní ještě čas, termín je plus mínus, mě by spíš znepokojovala ta voda, že ji stále ubývá. Ale to mají rozhodnout oni, zda je už teď ideální ukončit těhotenství a nebo čekat, žejo. Ale pořád asi to číslo není tak hrozné, když to neřeší. Já bych ještě počkala do pondělí a podle nálezu se rozhodla.

jjasmina
23. zář 2020

@martaskaaa jj, to je pravda, hlavně doktpři by měli dát nějaké doporučení a ne uděláme vám to jak chcete

barunka1408
23. zář 2020

Já na vyvolání kvůli málo plodové vody šla , ale malá navíc jeste málo pribirala. Byla jsem teprve 37+2 udělali mi jen Hamiltona a ten mi připravil cesty a pak stačil už jen prasknout vak blan a oxitocin do žily . Samotný porod pak trval 2 hodky a bylo to v pohodě oproti tomu když jsem teď rodila úplně bez zasahu a medikace 🙈. Ale to je proste kus od kusu, nikdo neřekne jaké to bude u vás.

barunka1408
23. zář 2020

Jinak nedivim se ničemu zname vyvolali porod v 39+o protože chtěla 🙄🤷🏻‍♀️

jjasmina
23. zář 2020

@barunka1408 bože... to nepochopím

linee
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
23. zář 2020

@martaskaaa Na prohlídce čípek tuhý, otevřená jsem byla max. na špičku prstu. Takže bych musela jít od začátku... Navíc nemám ani poslíčky, takže tělo drží basu s mimčem...

linee
23. zář 2020

tak to, ze jsi v terminu je pro tuto diskuzi zcela podstatne🙂) Pokud uz mas malo plodove vody, tak asi medicinsky duvod pro vyvolani porodu je, navic, kdyz jsi v terminu. Je potreba to sledovat, sami asi vedi, ze je lepsi, kdyz dite bude chtit na svet same, ale malo plodove vody muze plod ohrozit nebo zabit. Ja kvuli tomu lezela v nemocnici od 32 tt celou dobu. Mela jsem to take tak - sledovali a pokud by mnozstvi kleslo a ohrozilo dite, okamzite vyvolaji nebo cisar (podle situace), jinak se cekalo, aby se dite vyvinulo a dozralo.

linee
23. zář 2020

hm...promin, ale trochu nepochopim ja...pokud mas malo vody a muze to mimi ohrozit (otazka je, co je "malo" ve tvem pripade), tak se bojis vyvolani? Ja bych se vice bala, aby bylo miminko v poradku a neudusilo se mi v poslednim tydnu tehotenstvi... nebo se bojis vyvolani porodu? Nebo toho, ze si mimco nerekne samo, ze chce na svet?

autor
23. zář 2020

@martaskaaa Taky jsem přemýšlela o pondělku, to budu 40+4 a už se mi to zdá dost na tu vodu.

jjasmina
23. zář 2020

Mě třeba vyvolávali ., protože mi voda praskla a pomalu odcházela a už byla i zelená, tak se rozhodli pro vyvolávačku. Jinak v porodnici i doktory jsem měla velkou důvěru, která se mi vyplatila 🙂

zavodnice
23. zář 2020

Měla jsem málo plodové vody, nakonec žádnou. Jako naivní a pozitivně naladěná jsem souhlasila s vyvoláním. Byla to chyba, peklo, nikdy jsem to neměla dovolit. Bylo to šílený se šílenými následky a komplikacemi. Nikomu bych to nedoporučila.

autor
23. zář 2020

@zavodnice To mě mrzí, je to věc, které se obávám.. Předpokládám, že komplikace jste si odnesla vy, nebo i dítě?

linee
23. zář 2020

@zavodnice jenomze to je to, co chce zakladatelka bohuzel slyset:( ze s vyvolavanim nema souhlasit. Mrzi mne, ze to nebylo dobre, ja mela vyvolavany porod kvuli zdravotnim komplikacim dvakrat. Myslis, ze kdyz nebyla plodova voda, ze by byla jina moznost?

martaskaaa
23. zář 2020

Tak to jsem měla fakt stejně, na špičku prstu, bez poslíčků, hlavička ani nenaléhala, ale voda byla ok. Nešel ani provést Hamilton. Odhad byl dokonce skoro 4kila 😂 takže jsem byla vážně ve stresu, že se ani nic neděje...Kámošky tady z koně, které mely termín po mně porodily i o 14dnu dřív a já furt nic.
Ale den předem jsem tedy nastoupila na tu preindukci (večer asi v 9 mi zavedli tabletku do pochvy, která měla pomoci se pootevřít). Asi v 1 ráno mě probudily poslíčci, nepravidelné kontrakce možná, už jsem do rána skoro nespala. Ráno po vyšetření kolem o půl 8 jsem byla už pootevřená tak, aby šlo vyvolávat. Tak jsem se sbalila a šla a porodni oddělení už s bolestma. Ještě v 8 volám chlapovi, ať jde po noční klidně spát, že mi řekli, že to může trvat i dlouho (když rodím poprve a vyvolává se).
O půl 10 mi dali tabletku na vyvolání, v 10 jsem šla do sprchy, kde mi hned rupla voda, takže jsem se v 10.15 zase hned balila z pokoje a šla na porodní box 🙈 udělali klystýr, dali krásnou košili (😂) a v 11 jsem volala chlapovi, ať přijede. Syn se narodil 14.30, ale myslím, že by to bylo i dřív, jenže ja si nechala dát něco na bolest (ne epidural) a tím mi to kontrakce trochu zmírnilo, ale přestalo to postupovat, takže mi zas pak píchli oxytocin a už to frčelo. Dlouho mi trvalo i tlačení, zaboha to prostě nešlo "jak na velkou", měla jsem plný močák a ještě mě stihli vycévkovat, ale vážně mi to všechno bylo jedno, pak najednou to šlo. Jako pro mě to bylo takový nekonečný, ale 5hodin je dobrý skóre, když pak čtu že někdo rodí XX hodin, by mě asi švihlo.
Bohužel nikdo dopředu ti neřekne, jestli to bude rychle nebo pomalé, jestli budou nějaké komplikace a jak to skončí. Kdy máš jít na další kontrolu?

autor
23. zář 2020

@martaskaaa Tak podle tvého popisu to byl celkem normální porod, co? Na kontrolu jdu zítra, měl by to být monitor a poradna, kde bych teda měla vyjádřit svůj názor na vyvolání..

gruyerre
23. zář 2020

Chtěla bych vědět, jestli je pro dítě větší riziko být dál v děloze s malým množstvím plodové vody nebo vyvolávaný porod. Klidně bych se radši zeptala víc doktorů, protože často to tak bývá, že se neshodnou. Vybrala bych si tu bezpečnější variantu pro dítě.

mijecka
Autor odpověď smazal
Zobraz
gruyerre
23. zář 2020

@mijecka ale paní už je ve 40.tt 🙂

mijecka
23. zář 2020

@gruyerre aha já to četla až v dalších příspěvcích, neuvedla to hned

azanka
23. zář 2020

Ano, při vyvolávaném porodu je větší riziko komplikací, podstatně větší procento končí císařem. Já osobně jsem odpůrce vyvolávání bez medicínského důvodu. "Normální" těhotenství trvá 38 až 42 týdnů, přenáší se až po 42+0. Pokud máte nervy na pochodu, je to na zvážení, ale rozhodně bych si k tomu něco přečetla.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru