2 císaře a potřetí těhotná
Ahoj holky,
jdu si k vám pro radu. Včera se mi objevily na testu /pro jistotu dva) dvě čárky, takže je situace jasná. Bylo to neplánované, ale stalo se. Potíž je v tom, že mám jen 15 měsíců od druhého porodu císařem a jsem maximálně vystrašená. Nevím jestli to těhotenství vůbec zvládnu, jestli je to zdravotně únosné, takže kdo má zkušenosti s více císaři šup sem. Straší dcera je od mladšího 3,5 roku, nevím jestli děti 2 roky od sebe nebude moc velká řež, manžel je aktuálně taky v šoku, takže moc podpory nemám. ☹ Tak trochu doufá, že to není pravda a padl už i návrh potratu, což je prostě pro mě hrozný....
Jestli ti to pomůže, požádej o vyšetření a názor ještě jiného doktora. Tady např. odpovídá doc. Pařízek na dotaz v podobné situaci: http://www.porodnice.cz/poradny/treti-tehotenst.... A je tam v poradně více takových, stačí jen zadat do vyhledávače 😉
já jsem na jaře zjistila, že jsem těhotná (neplánovaně) a ještě ke všemu jsem čekala dvojčátka ... po dvou sekcích ... doktor z toho byl na "mrtvici" ... konzultovala jsem to se 3-mi doktory a ani jeden mi těhotenství nedoporučoval ... nic méně respektovali naše rozhodnutí si děti nechat ... bohužel o 3 týdny později na kontrole se zjistilo, že miminka nemají srdeční akci (ta byla v 10+4 tt potvrzená a vše bylo ok) ... říkali, že může jizva prasknou a o riziku předčasného porodu a delší hospitalizace v nemocnici nemluvě ...
Kamarádka má 3 děti, všechny císařem. Nejstarší je od prostředního 22 měsíců, nejmladší od druhého 23 měsíců. Dokonce jí naposled v porodnici nabízeli přirozený porod (předchozí císaře byly akutní kvůli komplikacím, chtěla rodit přirozeně), nakonec se rozhodla pro třetí sekci.
@dadushe Já radím jedno: Řiď se v tuto chvíli pouze a jenom tím, co chceš a cítíš Ty. Protože manžel, maminka ani sestra to miminko v sobě nenosí, oni se nebudou muset vyrovnávat s pocitem "zabila jsem svoje dítě". Na to budeš sama... Ostatní řeknou, že by to bývalo bylo nebezpečné a že jsi dobře udělala, ale to je tak všechno. Komplikace být můžou, ale velmi pravděpodobně nebudou - viz už tady zmíněný server porodnice.cz. Já jsem druhé těhotenství (a to mi bylo řečeno, že jsem ve stavu jako po třech sekcích) odležela v nemocnici od 26tt, třetí dokonce od 24 tt - bylo to čistě preventivně a já jsem s tím ráda souhlasila. Ono se to vždycky dá nějak vyřešit a vymyslet. Ano, během dvou let jsem byla 8 měsíců v nemocnici, ale za nic na světě bych neměnila a stálo to za to! A ruptura dělohy hrozí až v posledních týdnech, přitom dnes se to bere tak, že dítě narozené na specializovaném pracovišti po ukončeném 32 tt má stejnou prognózu, jako donošené.... Určitě dej vědět, jak jsi se rozhodla, ale působí to na mě tak, že ty si miminko chceš nechat, to jen ti ostatní nechtějí (aniž by si vůbec dovedli představit, co prožíváš). Na doktory moc nedej, oni se jistí a straší - já další dvě děti podle nich vůbec nesměla mít, protože by to 100% skončilo smrtí mojí i miminka. Přesto jsme to zvládli až do termínu... Držím ti moc palce ať se rozhodneš správně. A prosím - jen sama za sebe a za svoje miminko. Ne za to, co říkají ostatní, kteří vědí prd o tvých pocitech a o tom, jak těžké je vyrovnat se s nuceným potratem (i ten mám za sebou - miminko mělo srdíčko a já ho musela nechat zabít - a to jsem fakt neměla na výběr, kdybych to neudělala, do 24 hodin bych vykrvácela a nebyli bychom tu ani já, ani miminko. Stejně jsem se s tím nedokázala úplně vyrovnat, sama sebe mám za vraha)... Myslím na Tebe i to maličké!
@shine2015 Mít tak tvého lékaře, potřebovala bych uklidnit. Pojedeme ještě do Prahy k mému "dvornímu" doktorovi, chtěla bych slyšet jeho názor na věc. Dneska jsme toho moc nenaspali, manžel má největší strach o mě, ale sám říkal, že by mu třetí nevadilo, že se mu ta myšlenka docela líbí. Fakt největším problémem jsou tam ta zdravotní rizika.
@frufrunka No mě s tou rupturou doktor strašil od poloviny těhotenství. Štve mě, že to nebylo individuální, kdyby mi řekl, mám tu vaši kartu, koukám na to, vzhledem k tomu a tomu vám to opravdu nedoporučuju......nebo tady na ULT vidím vaši jizvu, už teď je velmi tenká......dítě se uhnízdilo ve špatném děložním segmentu....ale on to prostě obecně konstatoval, že byl důvod k tomu, aby dřív doktoři zakazovali další těhotenství po 2 císařích, ale že si prostě lidi nedají říct, tak od toho museli ustoupit. Že je to hazard, do kterého se moc nikdo nepouští, prakticky jen cigánky a věřící. Ptala jsem se ho i na ruptury, které zažil. Za těch x let praxe jednu a to nevím jestli v souvislosti s císařem nebo porodem. Řekl mi, že je to indikace k interupci a jako problém vidí to, že mám malé děti, které bych musela zvedat, čímž to riziko znásobím. 😖 Manžela to vyplašilo, my tam už jeli prakticky rozhodnutý, že do toho půjdeme...Dneska zavolám do Prahy a zkusím se domluvit na konzultaci tam, co mi řekne ten můj gyndař, protože tohle byl porodník u kterého jsem rodila kvůli tomu, že jsme se přestěhovali.
@dadushe Uf, klasický staromódní názor, který jsem si vyslechla hned po porodu prvního syna císařem - rovnou mi porodník na sále řekl: Tak, příště to bude taky císařem a hned u něj sterilizace, jinak jste hazardérka a je to šííííleně nebezpečné! Jestli potřebuješ uklidnit, tak si opravdu projdi dotazy na porodnice.cz - tam píšou, že bez pravidelné děložní činnosti (kontrakce) je ruptura opravdu raritní, že to způsobují až kontrakce.... A nebo si zajeď na konzultaci do nemocnice do Českých Budějovic na rizikové oddělení nebo přímo k panu primáři. Takových, které měly dva císaře a čekaly třetí dítě, nás tam bylo mraky. Ale jen já tam ležela kvůli možné ruptuře (ale moje historie je o dost jiná než "jen" dva císaře), ty ostatní maminky tam byly vesměs kvůli tlaku a nebo předčasnému otevírání - prostě diagnózy, které s jizvami na děloze vůbec nesouvisely... Takže kliiiid! 🙂 Uvidíš, dobře to dopadne. Mě přímo moje ošetřující gynekoložka řekla, že její známá právě porodila čtvrtým císařem a nevidí v tom nejmenší problém! 😉
@dadushe teda to bych asi zmenila doktora, moje dr je relativne konzervativni a ted jak jsem tehu potreti, tak rikala, ze doufa, ze po ctvrte uz se do toho poustet nebudu, kdyby to byla zase holka, ale to byl spis vtip. I vCR najdes zeny co maji za sebou pomerne velky pocet cisaru a jsou v poradku, to riziko rozhodne neni takove, aby se muselo jit na potrat pokud sem iminko vylozene neuhnizdilo v jizve nebo pokud v jizve nemas mezer - diru, pripadne vyrazne ztenceni, coz byl muj pripad, ale ted uz mam 3mm a uz se to nijak neresi, priste budou jizvu kontrolovat az na zacatku 3. trimestru a to jsem vic sledovana...
Tak jsme včera jeli na otočku do Prahy za mým skvělým gyndařem a porodníkem, který nás maximálně uklidnil🙂 Smál se, že předpokládal, že půjdeme do dalšího, když jsem se nenechala sterilizovat, vysvětlil nám, že se problematice císařoven přímo věnuje a že názor 2 císaře a dost je už dost zastaralý🙂 Nad život ohrožující rupturou v těhotenství kroutil hlavou, že to je úplně výjimečná záležitost, dokonce že už stalo, že otevřeli maminku a zjistili, že miminku už kdoví jak dlouho kouká dírkou v děloze ouško a těhotenství v pohodě probíhalo. 😕 Taky mluvil o zkušenostech z arabských zemí, kde 5-6 císařů není nic výjimečného, protože ženy prostě musí rodit a sterilizace nepřipadá v úvahu. Suma sumárum nemám žádné větší omezení než před tím, jizva se kontroluje jen když zlobí (já ji mám teď prý krásnou) a stejně tloušťka jizvy o ničem moc nevypovídá, že i tenká umí vydržet. Odcházela jsem na obláčku, hned jsem si skočila pro vitamíny. Teď už se jen připravit na ten fičák 😀 Holky díky moc za podporu!
@dadushe Mám taky tři císaře. Nejstaršímu synovi bylo 6,5 a dceři 2,7 měsíců při porodu nejmladšoho. Třetí těhotenství probíhalo bez větších komplikací a třetí sc.byla v pořádku. Byla jsem jen navíc 2x na kontrole jizvy ultrazvukem. Přeju klidné těhotenství, všechno bude v pořádku🙂 bude to potom fofr, ale dá se to a je to super 😎
@dadushe Ještě moje gynekoložka z toho nadšená nebyla, ale zase na druhou stranu z toho vědu nedělala a doktoři v podolí to brali naprosto normálně, dokonce Dr. na sále se mě zeptal jestli mi má opravit hezky jizvu nebo jestli plánuju další těhotenství. Tak jsem mu řekla ať jí udělá pěknou že končím🙂
@julietta111 Tak to bych taky potřebovala opravit 😎 V podolí mi u první dcery dělali akutní řez a jizva je jako značka Nike (řezala primářka, tak to beru tak, že to líp nešlo 😀 ) No zkusím se na to zeptat, třeba to půjde domluvit🙂
@dadushe Já měla první taky akutní a ta jizva podle toho taky vypadala 😲 Teď se s tim fakt vyšíval dlouho, i mi řekl že to bude dýl trval, byla jsem na sále přes hodinu a půl ale jizva je pěkná🙂
@dadushe super 🙂 a vidíš, kvůli blbovi by ses trápila pak celý život vyčítala a přemýšlela co kdyby......nehlede na to kdyby jsi ve svém okolí zjistila,že třetí sekce někomu proběhla úplně v klidu....
Tak se radujte a uzivejte klidu,až se mimo narodí, budeš mít co dělat 🙂 aleneboj, taky čekám třetí a dvě máme malé ..
Ahoj holky, tak jsem si myslela, že do této rubriky asi již psát nikdy nebudu a....neplánovali jsme, nechtěli jsme, stala se "drobná příhoda", ale den po skončení MS...doted jsem čekala na MS, mezitím jsem vesele brala na angínu ATB:( a MS nepřicházela, tak jsem si dělala srandu z manžela..nadávala jsem na doktora, protože po těch ATB mi nebylo dobře, pořád jsem se potila atd..dneska jsem si koupila test a nebyl tam duch, byla tam čárka jak blázen..manžel je v šoku, vzhledem k tomu, že máme Verunku-7 let a kluky dvojčata 5 let, tak již další miminko nechtěl. Já to nějak ještě nepobrala, oba porody jsem měla sekcí - u prvního kvůli poloze KP a u kluků, protože jsem rodila až ve 40 týdnu a měla jsem velmi tenkou jizvu:(jdu ve čvtrek na gyndu, ale myslím si, že mi těhu nedoporučí...další věc je, že nevím, jak douho jsem těhotná , ale mám takovej pupík - dneska si toho všimla v šoku i mamka a paní prodavačka, co mě zná - takže to může být i déle....uvidíme, co ve čtvrtek řekne dr.ve mně se to totálně pere - nemám pocti, že bych to nezvládla, bojím se ale abych popřípadě těhu dala - zůstaly mi srůsty atd...na přerušení ale tedy nevím...nějak si to nedokážu představit....máte to také někdo tak?:( děkuju holky
@betina můj doktor mi momentálně pomáhá počít třetí dítě po 2SC... takže tak :o)
Anet🙂🙂 můj gynekolog, když jsem přišla po první sekci (to bylo za rok) a viděl dvojčata, tak mi rovnou řekl, že mi navrhuje přerušení..řekla jsem ne, tak mi řekl, že teda aspon redukci!!!!!! teda toho doktora už nemám🙂 a mám dva krásný kluky🙂
jenže ted se fakt bojím...je to už tak dlouho a nejsem nejmladší....takže tvůj dr to neřěší ano?
mám po 3 sekcích a čeká mě 4 a nikdo v tom nevidí problém
@betina úplně v pohodě, fandí mi :o) Jen říkal že po třetí SC by to už chtělo přerušit vejcovody u operace, ale ty tři císaře docela OK...
@betina No teda....to je teda šok! Uvidíš co Ti řeknou ve čt u Dr. Mám tři sc. a vše ok, ikdyž těhotenství nebala bezproblémová. Třetí bylo u nás taky překvapení, další neplánujeme, ale před pár dny my muž říkal, že by i to 4 vbylo pěkné, že se mu ta velá rodina líbí. Ale nejdeme do toho, ale kdyby si nás snašlo a vše bylo po zdravotní stránce v pořádku tak do toho jdu. Přeju hodně sil, je to těžký.
holky a jak to máte třeba s chozením do práce? já každý den dojíždím - v 7 ráno odjezd, v 7 večer příjezd:(, pak se učím s malou a pak vše stíhat - domácí práce atd...jenže můj příjem je dost důležitý a ty jo, přemýšlím, jak bych to udělala, abych nepřišla úplně o plat...:( jako ted mám představu, že když jsem zvládla všechny tři malý doma, psa, bytovku, že bych to dala třeba na poloviční úvazek s miminkem, ale jsem dost unavená a síla klesá...a kdyby mi třeba měllo být tak blbě jak mi vždy v těhu bylo, no tak potěš pánbůh....bojím se, že to rozhodnutí budu muset udělat pak úplně sama, manžel spíše nechce, respektie ani slyšet, rodině bych to snad ani neřekla....uvidíme holky, ale vás obdivuju a strašně moc vám držím pěstičky, jste mamky jako hrom!
@betina Je to šok, nech to uležet až se vzpamatuješ.
@frufrunka
Přesně tak! Nevím, co je to dneska za dobu- 2 děti a dost 😖
Moje maminka vychovala 5 dětí, některé její sestry dokonce 8 a přežili jsme všichni bez újmy. Nikdy jsem neměla pocit, že bych strádala, naopak- vyrůstat se čtyřmi bratry bylo víc než dobrodružné 🙂
Mamka i tety jsou zdravé (zažily přirozený porod i císaře) a pořád šťastné, protože bylo doma vždycky veselo a dnes už se pyšní několika vnoučaty. Prostě nezůstanou na stáří samy a to je důležité. Amen 😉
@betina nam se stalo neco podobneho, spatna jizva po drugs sekci, Dr zvazovala plastiku a ja do toho otehotnela. Pokud by byla placenta v jizve, byly name dohodnute na potratu, ale neni a jizva zatim drzi, jen beru vic magnezko any netvrdlo bricho, do prace sem chodila do materske. U nas to vzal lip manzel nez ja, ale davno uz se na mimco resume cela rodina. Drzim place, at vse dobre dopadne a udelate doma to spravne rozhodnuti pro tu vasi

@dadushe máme holky letos jim bude 3r a 4r a v říjnu budeme mít chlapecka. Obě byly císařem a třetí buď prý taky, vubcmi to nevadí. Holky nosim, nosila je je na rukou vždycky od narození i druhou, i kdyz jsem byla těhotná.....nosim je i teď, mladší má cca 14kg a starší 25kg. Třetí mimi jsme plánovali i chtěli. Můj lékař je v klidu,nedělat žádné prudké pohyby.....babičky ani nikdo jiný nám nehlida a nehledal,nepomáhá ....kdyby můj muž chodil domů v 16h,tak jsem šťastná ;) chodí večer cca o půl sedme a byly doby,že chodil i v devět o půl desáté,protože se cestou musel stavit nakoupit atd,odjížděl v 6.30.....plus byl cca 8dnu v měsíci na telefonu...teď už je to lepší...
Na potrat bych nesla, nenechej se....bojuj za svedite. Pokud se nechal ukecat, nikdy se s tím nesmíris a jak uvidis starší děti budeš si říkat jak staré by bylo tohle......všichni by se s tím srovnali jen ty ne. Ty jsi máma, je to tvoje tělo a tvojhe rozhodnutí.....nedej se. Muž se přizpůsobí,rozlezi se mu to v hlavě.....a mezi nama neznám nikoho kdo by litoval že nešel na interupci, ale naopak spousta žen lituje, že šly....
Jizvy se neboj,některé ženy mají i víc než tři sekce. Najdi si jiného lékaře.....můj je naprosto v klidu i pohodě....a stejně jako ten co mě bude nejspíš operovat. Drz se a hodně štěstí a neboj se,bude to dobre.