icon

6. tt, co mohu čekat na gynekologii?

ma_cherie
24. říj 2016

Ahoj , podle kalkulačky těhotenství dle poslední MS (17.9.) jsem v 6. tt ve čtvrtek jdu na gynekologii - co mám čekat? Co mi může říct a potvrdit (srdce, mimoděložní, zamlklé) nebo zatím Dr. nic moc neuvidí? A jak vyšetření probíhá - odběr krve, UTZ přes břicho? A kdy je POSLEDNÍ "termín" kdy by mělo začít srdce již bít? Děkuji

Strana
z2
lucka1511
24. říj 2016

Ahoj, čeká tě UTZ (vaginálně), srdce si myslím ještě nebude. Srdce se může objevit klidně až od 7tt do cca 9tt, ale je to u každého jinak. Zjistí jestli je nebo není mimoděložní. V 6tt je celkem brzo, možná že tak zatím uvidí jen dutinku. Určitě půjdeš minimálně za dva týdny znovu.

ma_cherie
autor
24. říj 2016

@lucka1511 děkuji 🙂 a vaginálního ultrazvuku je třeba se bát? nebo to není nic horšího, než běžné preventivní vyšetření?

astyna
24. říj 2016

@ma_cherie

při čekání Honzíka jsem byla u celkem asi 3 gynekologů, kteří mě vyšetřovali vaginálním uzv a 2 z nich byli muži. Musím říct, že ti muži jsou fakt jemnější, než ženy 😀 i ten grif, jak navlékají na to kondom a mažou to gelem 😀 to jsem se vždy musela pousmát.

ma_cherie
autor
24. říj 2016

@astyna já chodím k ženě, ale asi je to světlá výjimka - žena a přesto citlivá a jemná, u jiné gynekoložky (také ženy) jsem byla pouze jednou a to bylo opravdu bolestivé vyšetření - preventivní ☹

nutricnihodnota
24. říj 2016

@ma_cherie Tohle dělení na chlapy a ženský je nesmysl. Já už prošla pěknou řádkou gynekologů a zažila jsem jak necitlivý chlapy, tak ženský a naopak. Vaginálního ultrazvuku se ale neboj, dneska jsou fakt citlivý, takže ho do tebe nemusí rvát několik cenťáků, stačí jen přiložit a trošičku přitlačit, ale ne až dovnitř.

cizinkaa
24. říj 2016

Já chodila od začátku vždy po měsíci, takže si nemyslím, že tě nutně pozve znovu za dva týdny, jak píše Lucka...
Jinak utz bude určitě vaginálně a je stejný jako při preventivních prohlídkách. 🙂

lucka1511
24. říj 2016

@ma_cherie není se čeho obávat, nebolí to a ani to není nijak nepříjemné, kdyby ti to náhodou bylo, tak se neboj říct. Doporučuji se těsně předtím vyčůrat (plný měchýř zhoršuje viditelnost) 🙂

ma_cherie
autor
24. říj 2016

@nutricnihodnota
@cizinkaa
@lucka1511 moc děkuju, snad to bude v pohodě, jak říkáte 🙂 hlavně aby něco viděla 🙂

yerry
24. říj 2016

@ma_cherie srdicko asi jeste nee. Ja mela 6+5. UTZ vaginalne. I na urceni ZT je jeste brzy... myslim ze ti jen potrvdi tehu a upresni stari a pak se bude cekat na dalsi vyvoj

ma_cherie
autor
24. říj 2016

@yerry moc děkuji 🙂 je to těžký se na to příliš neupínat 😖 😀

tahejhula
24. říj 2016

Jdes zbytecne brzy. Pokud nepotrebujes zajisteni leky, tak opravdu ano.

yerry
24. říj 2016

@ma_cherie ne je to v pohode. Prvni vysetreni je jen vlastne takova jontrola ze tehulka opravdu jsi a ze to neni mimodelozni. Myslim ze ted uvidi tatim jen dutinku a to jim bude stacit... ja jsem byla na konci 6 tt na pohotovosti kvuli spineni a videl jen dutinku. To bylo v patek. A za par dbi jsem mela beznou kontrolu a uz bylo i 💓
V rannem tehotenstvi jsou zazraky otazkou dni 🙂

yerry
24. říj 2016

@cizinkaa nekteri lekari nedelaji vaginalni utz pri neznych preventivkach. Moje dtara dr. Mi ho delala poprve pri prvnim tehu a to mi bylo 25 let🙂 takze zakladatelka s tim zjusenosti mit nemusi 😉

ma_cherie
autor
24. říj 2016

@tahejhula mám přes týden zpožděnou MS takže i kdyby to nebylo těhotenství, měla bych dostat vyvolávačku, ptala jsem se a holky mi radily, at si zavolám a na gyn mě objednají, jak uznají za vhodné 🙂
@yerry už aby to největší "riziko" bylo za náma a mohli jsme se z těch // konečně začít radovat a připustit si to 🙂 😀

ma_cherie
autor
24. říj 2016

@yerry při běžné preventivní kontrole mi dělá UTZ ale přes břicho. Vaginálně jen pohmat, stěry a zavádí mi ten kolposkop (možná to říkám špatně, pardon)

tahejhula
24. říj 2016

@ma_cherie No ono bohate staci jit treba v 10tt. Odpadnou vysetreni navic, odpadne nejistota ohledne srdce, atd.

ma_cherie
autor
24. říj 2016

@tahejhula Ale takhle budu aspoň vědět, jestli je to mimoděložní, nebo ne 🙂 a buď ne, nevyšlo to, nebo ano - super, dobrá zpráva co povzbudí 🙂

tahejhula
24. říj 2016

@ma_cherie No, kdyz myslis. ☺

ma_cherie
autor
24. říj 2016

@tahejhula Věřím Dr., když mě objednala na čtvrtek, věděla jak dlouho mám zpoždění a ona tomu přecijen rozumí víc než já 🙂

alcar
24. říj 2016

@ma_cherie
@lucka1511 u vaginalniho utz je celkem jedno, zda je mocovy mechyr prazdny nebo ne. Ale u utz pres bricho je lepsi mit plny mocovy mechyr, protoze je lepsi viditelnost. Mocovy mechyr tlaci zespodu na delohu a ta vystoupne vice k povrchu.

krtikkrtovaty
24. říj 2016

Já byla na první kontrole, dle MS 7+0 (objednávají dle termínu MS vždy takto, pokud není krvácení nebo podobně). Já věděla, že těhu je mladší, takže dle UZ jsem byla 6+1 a bilo i srdíčko, ale někdo má opravdu až třeba v 9tt. Záleží taky na kvalitě UZ, který dr. má. Ono ani tak nejde o to, kdy začne bít, rozumný gynekolog pacientku neplaší, když není v 8tt, ale vyčká. Průser je, když bije a na další kontrole ne! Myslím, že přelom 6 až 7tt nemusí být až tak brzy... UZ bude určitě vaginální, ale vůbec se toho neboj. 😉 Tak ať to klapne.

ma_cherie
autor
24. říj 2016

@krtikkrtovaty Moc děkuji 🙂 snad to dobře dopadne.. 🙂

krtikkrtovaty
24. říj 2016

@ma_cherie Věřím, že jo a budeš šťastná jak blecha, až tam uvidíš ten malý flíček. Občas je třeba tu ty diskuze brát s rezervou. 😉

ma_cherie
autor
24. říj 2016

@krtikkrtovaty Nemůžu se dočkat až to bude "jistý" pořád si nějak těhotná nepřipadám 😀

lucka1511
24. říj 2016

@alcar minule mě poslali se vyčůrat, že přes močový měchýř neviděli a to mi dělali vaginálním UTZ 🙂

peacev
24. říj 2016

Ten UTZ vůbec nebolí, toho určitě není třeba se bát vůbec 😉

ma_cherie
autor
24. říj 2016

@peacev Děkuji 🙂

alcar
24. říj 2016

@lucka1511 to je mozne, nekdy (neni to pravidlem) se vaginalni muze delat hur, kdyz je plny moc.mechyr, protoze odtlacuje delohu, ale pri utz pres bricho je lepsi mit moc.mechyr plny. Pisu to proto, aby @ma_cherie vedela, ze pri dalsich utz (uz pres bricho) je naopak lepsi, kdyz zustane nevycurana.

ma_cherie
autor
24. říj 2016

@alcar Děkuju za info a beru na vědomí 🙂

lucka1511
25. říj 2016

@alcar včera jsem byla na kontrole a zkusila mi dělat UTZ přes břícho - a poslala mě se vyčůrat, aby něco viděla 🙂 tak je možné, že mám abnormálně velký močový měchýř 🙂 Já mám tyto zkušenosti, ale každý to může mít jinak.

Strana
z2