Dává se jméno Alena dětem i dnes?
Co říkáte na jméno Alena? Znáte ve svém okolí nějaké malé Alenky, nebo se dnes už toto jméno vůbec nedává?
Dcery spoluzacka a jeste jedna kamaradka z tech deti.
V mém okolí se semtam nějaká malá Alenka vyskytne. Určitě jsem pro Alenku.
Máma je Alena, babička byla Alena, teta je Alena, sefova je Alena, já jsem Alena. Kdyby nebylo tolik Alen v okolí, pojmenovala bych tak dceru. Za sebe nemám ráda zdrobnělinu Alenka, ale dá se vymyslet spousta variací, co mi zní lépe. Dejte ❤️
Podle mě je to krásné jméno a ne, v dnešní době ho už moc často neslyším, je to škoda, že se tato klasická česká jména pomaloučku vytrácejí.
@magola Taky myslím, že je to škoda. Ale holt každá doba má své módní vlny a jsou lidi, kteří nechtějí dát jméno, které zrovna není v kurzu a pak je to všude samá Emička, Sofinka a Viktorka. Já to mám spíš naopak - když na nějaké jméno u dětí narážím moc často, tak mě to odradí od toho, abych ho sama dala. Takže i první dcera má sice normální, ale dnes už málo dávané jméno.
Jméno pěkne, jenže bohužel - mám ho navždy spojené s tchýni, naštěstí již ex-tchyni... 😉
Já se tak jmenuji, ve třídě jsme byly dvě, jinak jsem snad žádnou jinou nepotkala, až na jednu spolužačku od manžela, která dceři jméno Alenka dala 🙂. Divné bylo takové období, když jsem vyrostla a v okolí mi přestali říkat Alenko, ale Aleno mi přišlo tvrdé, ale kamarádky mi říkají Ali a manžel a jeho kamarádi Alčo. Mamka mi říká Alíku, s tím bojuji dodnes 😀. Na tu "tvrdou" variantu jsem si zvykla až v zahraničí, od té doby se mi i moje jméno líbí, je bez diakritiky, takže člověk není omezený a nemusí pořád vysvětlovat, jak se to čte / píše. Za celý život se mi jen jednou smála jedna holka na střední, že to je jméno pro babičky (sama byla Eva, což je pro mě jméno na stejné úrovni), ale on si vždycky nějaký blbec najde něco, kvůli čemu se bude vysmívat... No a jednou mi přišla SMSka od tajného ctitele - Alenko z říše divů, chtěl bych vidět tvoji díru 🙄. On teda tak tajný nebyl, protože jsem si to číslo zjistila, byl to pro něj celkem trapas 😀.
My máme v rodině skoro 15letou Alču a pak roční Alenku 🙂
V dnešní době se jméno Alena skoro nedává,takže je to vlastně originální a hezké zároveň. Dcera 4tr spolužačku Alenu, říkají jí Ali, líbí se mi to 👍🏻
Znám Alenku, která má 2 roky, takže ano ♥
Ano, známe asi 3letou Alenku, její brácha 5let, Antonin
Já mám doma Alenku, zrovna dnes ji je 8 let 😁 Tvrdé jméno to není. Říkáme jí různě. Alenka, Alča, Ája, Alís. V okolí jinou malou Alenku neznám. I v porodnici říkali, že toto jméno téměř mizí. Alenka byla moje babička.
Měli jsme ho v top 5, když jsme vybírali jméno pro dceru
Znam min. dve male Alenky a libi se mi to. Kdyby nebyla tchyne, uvazovala bych nad tim. Znam i Apolenku, take se mi zalibilo, jak to slycham. Ale Alici zadnou..
Se synem chodí Alenka do třídy, je jí 8. Pak znám ještě jednu tříletou.
Moje máma je Alena. Jméno se mi hodně líbí právě proto,že se už moc nedáva.
Moje teta se tak jmenuje a zvažovali jsme taky, líbí se mi moc. Hlavní je, co se líbí vám. Osobně neřeším, co frčí, naopak se mi nelíbí, když je těch jmen moc v danou dobu, mám radši netradiční, ale žijeme v ČR, tak jsme chtěli aspoň z českého kalendáře. To, že se nedává teď, neznamená, že za pár let tomu nebude jinak.
Dcera je Elena a ve třídě má hned dvě Alenky😀 Ale o ročníky výš a níž nejsou, spíš je to dost náhoda, že se takhle sešly.
Krásné jméno🙂
Díky za další reakce. Kromě Aleny zvažujeme ještě Adélu a Adrianu. Jak na vás působí tato jména? Které z těch tří byste vybrali? 🙂
Mně se uvedená jména líbí všechna, každé jiným způsobem, každé bude sedět třeba k jinému typu osobnosti či příjmení. Osobně bych třeba nedala Adrianu, protože už máme jedno R v příjmení a bylo by to moc tvrdé, i když jinak je to za mě velmi zajímavé a takové docela vznešené jméno (a možná by se to i k sobě hodilo, ale předem jsem vyloučila vřechna jména s R, jsem zastánce "měkkých" jmen). Ta Alenka je z nich taková nejobyčejnější. Jestli chcete originální "osobnost", tak Adriana, jestli pěkné, libě znějící a taky velmi oblibené jméno, tak Adéla, jestli dnes neobvyklou "klasiku" (ale např. bude ladit k ostatním jménům v rodině), tak Alena. My máme Elenku (v době, kdy jsme ji vybrali, jsem si myslela, kdoví jak nejsme originální), já sama jsem Lenka
My měli u jednoho ze synů Adélu, druhý měl psanou Anetu. Alenu jsme nepsali, že jsem úplně nechtěla podle jedné dospělé nositelky, jinak bych klidně dala.
Zvažovala jsem Alenu a Andreu, máme Alenku. Adélek znám hodně, takže pokud vám jde o četnost, vybrala bych jiné jméno. Adriana na mě působí tak, že rodiče chtěli něco extra (bez urážky, sama jsem šedá myš, co splývá s davem).
Mám skoro sedmiměsíční dceru, jménem Alena. Dali jsme jméno po mé mamince a jsem za to rozhodnutí ráda.❤️ Je to krásné a hlavně české jméno. Všude kde jsme s dcerou byli se ptali lidé “jé jak se jmenuje” tak říkám “Alenka” a všichni byli v úžasu jaké má jméno v dnešní době. V okolí žádnou jinou Alenku nemáme krom dcery a maminky.😁
Myslím, že je teď přeadélkováno a Adriana zní jak holka od kolotoče nebo od střelnice.
@terezjir Je pravda, že skoro všechny Aleny, které znám (i v mém věku - 30+) mají to jméno po někom z rodiny, většinou po mamince. Což je ale vlastně známka toho, že se Alenám jejich jméno líbí, když tak pojmenují i svou dceru 🙂
@monaluza Souhlasím, Adélky jsou teď fakt na každém rohu. Dlouho byla Adéla mým favoritem, ale ta četnost mě dost odrazuje. Jméno Adriana mi zní naopak velmi vznešeně a důstojně, ale s názorem, že je to jako pro holku od kolotočů jsem se setkala už víckrát.

Teda, to jste mě překvapily - takhle pozitivní reakce jsem nečekala! Pomohlo mi to utvrdit se v naší volbě 🙂.