icon

Indukční deska během těhotenství. Může mít negativní následky?

20. čer 2025

Ahojte, vařily stě v těhotenství na indukci? Teď jsem se doslechla, že by se to nemělo, že to může mít nějaké negativní následky 😡 Jsem v 12 týdnu a normálně jsem na ni celý čas vařila. Som v šoku, nikdy by mě ani nenapadlo, že by to mohlo něco dělat..

eldoradoh
20. čer 2025

Pardon, ale to je hrozná blbost 😂

lencaa11
20. čer 2025

Co to je za kravinu 🫣🤩

monny3
20. čer 2025

Chat GPT k tomu říká 👇🏻

V současnosti neexistuje žádná vědecká studie, která by jednoznačně prokázala škodlivý vliv vaření na indukční desce v těhotenství. Přesto existují určité teoretické obavy, které ale nejsou podloženy jednoznačnými důkazy.

O co se jedná:

Indukční varné desky fungují na principu elektromagnetického pole, které zahřívá kovové dno hrnce. Tím pádem nevzniká teplo přímo na varné desce, ale v nádobě.

Obavy:

Někteří lidé vyjadřují obavy, že elektromagnetické pole (EMF) by mohlo mít negativní vliv na plod, zejména v prvním trimestru.

Některé starší výzkumy EMF obecně zkoumaly možné riziko potratu nebo vliv na vývoj plodu při silné expozici (např. u pracovníků v průmyslu, nikoli v domácnosti).

Ale indukční desky mají velmi nízký dosah a intenzitu EMF – navíc velmi rychle klesá se vzdáleností (už 30–40 cm od hrnce je pole minimální).

Co doporučují odborníci:

Světová zdravotnická organizace (WHO) neuvádí vaření na indukci jako rizikové během těhotenství.

Německý Spolkový úřad pro ochranu před radiací (BfS) doporučuje těhotným ženám stát alespoň 30 cm od desky, pokud chtějí být opatrné – čistě preventivně, protože vědecké důkazy o škodlivosti chybí.
---
Shrnutí:

❌ Neexistuje důkaz, že by vaření na indukční desce škodilo plodu.
✅ Pokud se chceš cítit bezpečněji, můžeš vařit s mírným odstupem od desky a používat nádobí s rovným dnem, aby se energie přenášela efektivně.
📚 Výzkum EMF se dál vyvíjí, ale v běžném domácím provozu nejsou známa rizika.

erchia
20. čer 2025

Tak u indukce je varování ohledně kardiaků, že by osoba se stimulátorem měla být opatrná při používání indukce, možná by vůbec neměla indukci používat.
Ale jak je to s těhotenstvím nevím, nicméně chápu obavu, občas mě během těhotenství taky přepadaly různé myšlenky... třeba škodlivost používání starý mikrovlnky a tak...
A k indukci mám osobně nedůvěru, i když věřím, že má spoustu výhod 🙂

anpineapple
20. čer 2025

To bys ale nemohla nic 🙈 každou chvíli někdo přijde s něčím, co rozhodně škodí a co je špatně. Nejhorší je smrt z vyděšení, jak se říká. Takže bych se uklidnila a nestresovala se ❤️ To škodí daleko víc než vaření na indukci 🙏🏻

mimco
20. čer 2025

Ne, vytáhla jsem kotlík a až do porodu vařila na ohni.

petulkadodo
20. čer 2025

Indukci jsem normálně používala celé těhotenství. Je zajímavé, že tohodle se někdo bojí, ale třeba létání v těhotenství přijde všem ok 🤷‍♀️

eloise02
20. čer 2025

A to jsem si myslela, že v tomto týdnu tady byl nejpitomější dotaz jestli v okolí rakouského Insbrucku jsou jenom horolezecké trasy, nebo se tam dá i normálně chodit a že to už nic nepřekoná. A ejhle. 😅

ceramidy
20. čer 2025

Ne je to nesmysl a mely by tehotne prestat cist ruzne blogy a rady ostatnich...

miryp
20. čer 2025

Tak jestli tvému dítěti něco ubližuje, pak je to stres způsobený čtením všeho, co těhotným údajně škodí. Vypni telefon, seber se a jdi se projít 😉

kakba
20. čer 2025

Dalsi anonym a doufam, ze to vymejsli chlap, protoze jestli toto tehotna zena mysli vazne, tak ji plod leze na mozek.

jane46
20. čer 2025

Za me, az si priste budes sedat ci lehat na zapnutou indukcni desku, nedavej si pod sebe panvicku... a bude to dobry 👍

hennrietta
21. čer 2025
@miryp

Tak jestli tvému dítěti něco ubližuje, pak je to stres způsobený čtením všeho, co těhotným údajně škodí. Vypni telefon, seber se a jdi se projít 😉

@miryp Spíš škodí ten telefon v ruce než indukční deska. 😅

journals
21. čer 2025

Tady se pořádá nějaká soutěž o co nejdebilnější dotaz?
Gratuluju, asi jsi předčila dotaz jestli v těhotenství nevadí jíst 3 dny starý chleba 🤦🏻‍♀️🙈

orangutan123
21. čer 2025

Ne, v těhotenství nemůžeš absolutně nic. Ani jíst, ani pít, ani vařit, ani uklízet 🤦

keerka
21. čer 2025
@mimco

Ne, vytáhla jsem kotlík a až do porodu vařila na ohni.

@mimco A nebála ses, že se nadýcháš kouře a mimino udusíš? :D

erchia
Autor odpověď smazal
erchia
21. čer 2025

Ráda bych se autorky zastala, jo samotnou mě občas napadají chmury, co všechno může nebo nemůže dítěti, at už v břiše, nebo pak na světě, ublížit, ale zrovna u indukce obavu chápu. Minimálně skutečnost, že je u ní varování pro kardiaky je pro mě minimálně signálem zpozornět.
A myslím, že tu padají mnohem horší dotazy.
A teda sama někdy uvažuju nad věcma, za který bych tady jistě schytala podobné reakce, přitom v tu chvíli si prostě jen člověk není jistý.

Obzvlášt v těhotenství a následném rodičovství je prostě tolik situací, kdy člověku nezbyde nic moc jiného, než doufat ve štěstí...
Tak jen tak jeden pohled 🙂
Klidný zbytek dne všem.

P. S.: Předchozí komentář obsahoval to samé, jen jsem ho chtěla doplnit, nepočítala jsem, že to bude hlásit, že jsem ho smazala 🙂

keerka
21. čer 2025
@erchia

Ráda bych se autorky zastala, jo samotnou mě občas napadají chmury, co všechno může nebo nemůže dítěti, at už v břiše, nebo pak na světě, ublížit, ale zrovna u indukce obavu chápu. Minimálně skutečnost, že je u ní varování pro kardiaky je pro mě minimálně signálem zpozornět.
A myslím, že tu padají mnohem horší dotazy.
A teda sama někdy uvažuju nad věcma, za který bych tady jistě schytala podobné reakce, přitom v tu chvíli si prostě jen člověk není jistý.

Obzvlášt v těhotenství a následném rodičovství je prostě tolik situací, kdy člověku nezbyde nic moc jiného, než doufat ve štěstí...
Tak jen tak jeden pohled 🙂
Klidný zbytek dne všem.

P. S.: Předchozí komentář obsahoval to samé, jen jsem ho chtěla doplnit, nepočítala jsem, že to bude hlásit, že jsem ho smazala 🙂

@erchia Jasně, na druhou stranu, trocha humoru se takhle při večeru hodí 🙂

mimco
22. čer 2025
@keerka

@mimco A nebála ses, že se nadýcháš kouře a mimino udusíš? :D

@keerka měla jsem po celou dobu respirátor, byl covid😂