Jak řešit nesouhlas prababiček s výběrem jména?
Ahoj holky, za par měsíců čekáme našeho chlapečka, celou dobu jsme drželi jméno v tajnosti, ale partnerova babička se to před pár dny dozvěděla a udělala nám hroznou scénu, jestli to tomu dítěti chceme opravdu udělat. Setkali jste se někdo taky s nesouhlasem právě od prababiček ? A jak to rozdýchala ? Nebo různé narážky zůstanou i nadále ?
@katynak v rodině jednoho máme a většinou říkáme Damík, Damis, Dam 🙂
Já jsem své dvojčata pojmenovala jednu po mojí mamce (jméno se mi prostě líbí a zároveň byla mamka ten nejhodnější člověk, kterého jsem v životě poznala) a druhou prostě tak, jak se mi líbí. S tím měli problém tchýně a tchán - když bude jedna po jedné babičce, musí být druhá po druhé! Nebo minimálně o ženské variantě jména otce! A co to je za nesmysl, dát dvojčatům jména, co se k sobě nehodí! (musí se rýmovat, nebo začínat aspoň stejným písmenem, ne?!) Já jsem si trvala na svém, žádnou rýmovačku typu Pat a Mat, Ema a Ela, Sára a Bára jsem prostě nechtěla. Malá se jmenuje Timea, já jsem ze Slovenska a tam to není žádná exotika, tady jsem si vyslechla, že "je to jak Nivea", co je to za jméno... Teď musím říct, že už je těch Timinek v okolí několik, nikdo se jí neposmívá, naopak třeba děti ve školce si ji okamžitě zapamatovaly, zatímco běžné křestní jméno druhé dcerky si nepamatovaly.
@mysh_me samozřejmě to nemyslím tak že je to jen jméno tak tam prdnu první co mě napadne. Jasně že by to měl člověk promyslet ale s tím zatajovanim, že každý blázni přitom jde jen o jméno (myšleno jen o jmeno-ne o zivot). Na ostatní bych se vypadla a nechápu že to každý tak řeší že se to někomu nelíbí. My máme českou klasiku a taky jsem se setkala s kyselyma ksichtama ale bylo mi to úplně u zadku a neřešila to a ted kdybych byla tehotna tak to taky reknu a je mi jedno kdo si co mysli......ale já nemám ráda takový to jak je to děsně tajný a já budu důležitá že to nikomu neřeknu. Páčte to ze me já chci být dulezita (teda u nekterych)....Znama u prvního dítěte to řekla,u druhého strašně tajný a nikdo se to nesmí dozvědět. Jeji matka měla zákaz pod pomalu výhrůžky smrti aby to neřekla a u třetího se to vytroubilo do světa hned.... přesně toto já nesnáším proste
Jinak syn teď začal chodit do školky a takových těch tradičních českých jmen tam moc není, mám pocit, že skoro žádné 🙈. To same na krouzcich... jako me treba obcas nejake jmeno spis prekvapi, ale po nejake dobe si zvyknu a prijde mi to naprosto normalni 🙂 Dost se to taky vyvíjí, takže až půjde do školky, možná tam bude Timoteju víc🙂.
@hanka_12345 chapu jak to myslis, nekdo to asi dela tak jak popisujes, aby byl zajimavy a chce aby se ho vyptavali, tak to je opravdu debilni. Ja naopak rozhodne nechci, aby to ze me nekdo pacil, kdyz jsem se rozhodla to nerict, je mi to akorat neprijemne a snazim se rychle zmenit tema 😀 A nerikam jmeno ne proto, ze bych chtela byt nejaka dulezita a tajemna, ale proste proto ze nechci slyset reci typu “to jste se asi uplne zblaznili”, “jak to tomu diteti muzete udelat?!”, “nemuzete vybrat neco NORMALNIHO” apod 🙄 proste nechci, aby mi konzervativni pribuzni, co si mysli ze sezrali veskerou moudrost a jejich nazor je nadrazeny ostatnim, zkazili vyber jmena pro dite…
Já jsem naopak na dotaz na jméno hrdě odpovídala. Problém měla většina. Mamka byla v šoku a dost naléhavě mě to rozmlouvala téměř celé těhotenství. Tchýně si jen nechala jméno zopakovat, asi měla pocit že špatně slyšela, a dál neřekla radši vůbec nic (je nekonfliktní a nehádá se). Ostatní členové rodiny měli reakce typu aha, rozpaky, pohledy stranou, rychlá změna tématu. Byla jsem pyšná na to že jsme si stáli pevně za svým a beru to tak že jsem ostatním dala najevo že mé rozhodnutí je prostě moje a nenechám se zvyklat, natožpak přesvědčit o něčem jiném.
A moje sestra do porodu neřekla nikomu jak se dítě bude jmenovat,no a má Ronju,ze začátku,nám to jméno přišlo zvláštní,ale pak jsme si zvykli,jinak jsme jim nic ohledně jména neříkali,byla to jejich věc,ale taky jsme si říkali,že mohli vybrat jiný a teď už to neřešíme
Moje mamka mě dost ovlivňovala při výběru jména pro starší dceru. Já chtěla Gabrielu, Viktorii, na obě se zrovna dvakrát netvarila. Ovlivnilo mě to dost, nakonec jsem vybrala Alenku. Chtěla jsem něco úplně normálního, ale co nebude časté. Něco jak Marcela, normální, ale není jich ve třídě pět. Nakonec jsem se jménem spokojená. Dcera tedy neni, chtěla by být Nikola, Sofie nebo Izabela.
U syna jsem sama nevěděla dlouho. Pojmenovala jsem až po porodu, takže tam mi do toho nikdo nekecal.
Neznám to. A i kdyby někdo vyjádřil nesouhlas, tak to neřeším. My jsme rodiče, nám se to jméno líbí. Nikdo jiný do toho nemá co kecat
Setkala z tchýně, až do porodu byla proti a furt do nás rypala ať to neděláme apod. Po porodu přestala
Syn má běžné jméno Marek a moje máma několikrát v šestinedělí řekla, že měl být Mireček, že ji to jde líp přes jazyk, si nevybereš 💣
@martinka0209 v porodnici jsem ležela s malou Ronjou, maminka ji pojmenovala podle pohádky, co milovala od dětství 🙂
U první dcery (Natálie) v rodině dobrý, u sousedů atd - jé, to je teď hodně časté, to jich bude ve třídě pět... No a ve školce byla jediná, na prvním kroužku taky, i ve škole jediná ve třídě. Na druhém kroužku též. Jen příbuzná dala taky Natálku ale tam se holky viděly asi 5x za život.
Druhá dcera (Denisa) vše super, že to je hezké, dobré.
Syn (Tadeáš) nikdo nic, oni věděli v rodině že to je moje vysněné jméno už od puberty takže jim bylo jasné, že když to odsouhlasil manžel, jsou výmluvné řeči zbytečné. Jen moje babi se zeptala, zda nechceme dát jméno po manželovi, ale to jsem nebrala nijak špatně, to se dříve dělalo a když manžel řekl že jen to ne, tak už nic neříkala. Zvykla si na to hned a teď už jí to jméno přijde normální.
Vámi vybrané jméno jsem zažila jako dítě u známých, nikdo se mu nikdy nesmál ani jméno nekomolil.
Nám se moc nová jména nelíbí, dali jsme klukům typická česká jména a i s tím byl problém. Takže se nezavděčíš nikdy. Tchýně ta to pozvedla ještě na vyšší level a u holčičího jména, které jsme měli vybrané hned, si ho šla zjistit ke kartářce, jak se hodí k příjmení. Vyšlo jí, že holčičce se stane nějaká nehoda a že zemře a proto ho nesmíme dát. No, řvala jsem tehdy na ni hrozně. Nikdy jí to nezapomenu. Klučičí jméno jsme vybrali až později a už jsem jí ho radši neřekla.
@stratford tak to je krásné
Jj, taky jsme si to zažili, ale všichni byli spíš opatrní. První dítě jsme chtěli pojmenovat Beata a tchyně pořád chodila a pomlouvala sousedovic holčičku Beatrix, jak je divná a to jméno je taky divné...nakonec se nám narodil chlapeček 🤣
U druhého miminka jsme s manželem moc chtěli Jenovéfu a moje ségra povídá: Jenůfka-Hnojůvka 🤣 No pak jí to došlo, ale už to nešlo vymazat z mozku 🤣 Takže pak jsme spíš tak klamali a posílali to do slepých uliček, dokud to neprokecl syn...sice koukali, ale hned jsem řekla, že to není jisté a ani nevíme, jestli to bude holčička nebo chlapeček ✌️
No a dodnes tchyně neřekne své druhé vnučce jinak než Věra, i když se jmenuje Veronika...komolí všechna jména, i našeho kocoura, samozřejmě kromě své prvorozené vnučky 🤦♀️
U nás nesouhlasil dědeček - u manžela se jméno dětí. Tedy spíš dědilo 😀 jasně a rázně jsem řekla, že se mi tahle tradice nelíbí a co si porodím, to si i pojmenuju 😀. Děda byl chvíli naštvaný, ale co mohl. Teď už si ani nevzpomene. Jen jsem byla totálně alergická na debatu o jménech, u druhého těhotenství jsem jasně řekla, že jméno řekneme až po porodu (doporučuju!), manžel to nevydržel a propálil to. Podruhé se mě už všichni tak báli, že debata o jméně nebyla ani jediná.
Ideální je to říct až po porodu
Já jsem teda jména řekla,první měl být Matýsek, ale v porodnici jsem si to rozmyslela, tak to bylo překvápko. Druhého jsem chtěla Richarda, ale to mi rozmluvili, ze je tvrdý a nehodí se k příjmení, tak je Tadeáš.Nedavno volala babi, a ptala se, jak se vůbec druhý syn jmenuje, a když jsem jí řekla, ze Tadeáš, tak na mě spustila, kde jsem to vyhrabala, co to je za strašný jméno. Hlavně, ze druhá její vnučka je Janara a to je moc tradiční 🤣🤣🤣
Jen úplně mimo téma, když jsem četla vaší diskuzi tady.. Sestrenka má dvě děti, starší Stellu a mladší Alberta 🙂 a rozhodně sis. Tím hlavu nelame. My přesně z tohoto důvodu říkali jméno až po narození. Každopádně stujte si za svým, není to žádné "šílené" jméno. Rodina si zvykne.
Víte co je v kalendáři na datum 1.1.? Mečislav. Takže když měl někdo kecy na jména co jsme navrhovali, vždycky zabrala hláška "no ještě by se taky mohl jmenovat Mečislav". No a pak už jsme se jen bavili na účet kritizujiciho 😁😁😁
Ale ovlivnit jsme se trochu nechali, i prarodiči, ale hlavně i dcerou. Protože když už jsme ji přizvali k výběru (blbý nápad! Nic se jí nelíbilo krom 2 jmen které jedno nechtěl manžel druhé já), tak jsme nechtěli zas hned couvnout. Tedy kdybychom měli jméno co je po vsech stránkách dokonalé a dceři by se nelíbilo, měla by smůlu. Ale Kryštof byl vyřazen kvůli "Štofan" a trochu kvůli R ve jméně (ráčkuju), Cedrik je podobná pomsta jako Kristýna (je první c nebo s? A na konci c nebo k?) a tak podobně. Takže nakonec jsme se shodli na dvou jménech a to druhé jméno, to dcery, nám vyřeší svátek po narozeninách 😄
@petulkadodo tak oni jsou kondicionéry Timotei a taky jsem si to jméno s nimi spojila,jinak je to zajímavý jméno

@ladyhacek jak Damiánkovi říkáte nebo jste říkali? Jméno mám ve výběru ale mám ráda když má jméno spoustu podob 😁