Jak řešit zaplacenou dovolenou během rizikového těhotenství?
Ahoj holky chci se zeptat v pondělí jdu už na rizikové těhotenství tudíž neschopenka .Ale mám zaplacenou dovolenou vůbec nevím co stim dá se tohle s Dr nějak řešit nebo dovolenou kterou máme naplánovanou pomalu rok musím zrušit .
@hankagre Jenomže doktor s tím nemusí souhlasit, navíc hned z kraje neschopenky. Kdybys jela někam na vaši chalupu dobrý, ale psát adresu nějakého hotelu nebo penzionu na neschopenku je dost na pováženou. Jak v tom bude někdo šťourat, bude mít doktor průser.
Mě změnila doktorka adresu na neschopence max na 3 dny a až když viděla že 3 měsíce zavřená doma mi nedělají psychicky moc dobře. Klidový režim jsme dodržovala i tak. Žádné výlety, wellness a podobně.
Hodně doktorů ze začátku nepíše těhotným ani vycházky. Tak jen abys nebyla překvapená, kdyby ti řekl že se uvidí až na další kontrole.
@michaela666 Ale no tak z toho nedělej zase kovbojku. Nahlásí doktorovi adresu, na které se bude zdržovat a kde bude dodržovat vycházkový režim. Když tam přijde náhodou kontrola, musí tam být. Toť vše a jestli je to penzion nebo soukromá chata fakt nikdo řešit nebude. Měla jsem to tak taky. Naopak byla dr. ráda, že odjedu na pár dní z rozpálené a začouzené Prahy na hory.
@mimi1004 Tak asi záleží na doktorovi. Mě se ptala kam jedu a co tam budu dělat. Až potom se rozhodla jestli změnu adresy napíše nebo ne.
Už vidím jak do nějakého penzionu jede kontrola 😃 Navíc je jasné, že na dovolené se vycházky dodržovat nebudou.
@mimi1004 no, tak přijít ke mně těhotná, oznámit mi (!), že jde na neschopenku kvůli “nevhodné” práci a od příštího týdne jede na dovolenou, asi bych jí nabídla, že buď odejde a já budu dělat, že se to nestalo, anebo přesně tenhle zápis udělám do dokumentace a neschopenka nebude. Standardně na začátku neschopenky nedávám vycházky a ještě si diktovat, že týden tady a týden jinde, to je teda dost hardcore. A jsem si celkem jistá, že místo pobytu nesmí být hotel…
@hankagre Řešila jsem to před čtyřmi lety. Doktorka mi napsala v době dovolené změnu místa pobytu. Nemůže se tuším do zahraničí, po ČR můžeš. Pak tě jen můžou přijít zkontrolovat jinam než domů, takže jsi na dovolené,ale jsi venku normálně v době vycházek.
@drep on je rozdíl tahat těžké věci v práci a odpočívat na dovolené. Myslím,že existují jiné skupiny obyvatel,které by se měly řešit,ne ženská,která po RD půjde zase normálně pracovat.
@iva_kucerova myslim, ze podvádět a brat si do pusy jine radi dotycneho na jejich úroveň...
Nezbývá ti už volno v práci? Ja bych si vybrala volno a na neschopenku šla potom.
@j.a.n.i Žádný podvod tu nevidím.
@eloise02 tak to jste měla štěstí, já měla rizikové-krvácení, že jsem skoro 3 měsíce musela ležet a už jenom jít na wc byl problém,natož se starší dcerou jít ven, to musel vše převzít táta.když už jsem mohla, tak jsem chodila všude a pak zase časem nastalo riziko s předčasným porodem...,takže taky nařízen klidový režim, naštěstí syn se narodil v termínu.
@iva_kucerova Neoprávněná neschopenka je regulérní podvod. Aby těhotná nedělala nevhodnou práci, od toho je zákoník kde je přesně vypsané co může a nemůže dělat. V tom případě jí zaměstnavatel MUSÍ najít jinou pracovní náplň nebo ji nechat doma za 100% platu. To že pro ni práci nenašel není chyba ženy.
Taky se mnou zkoušeli takhle vydrbat, ale narovinu jsem řekla že na neschopenku ( do které mě hodně tlačili) nejdu, protože lékař nevidí jediný důvod. V ten moment začala nadřízená kmitat a práci pro mě našla. Kdyby se nedostavili zdravotní problémy dobrovolně bych na ní nešla.
@veronikav31 Já v těhotenství neměla žádné problémy. U doktora stačilo říct, kde pracuji a neschopenku mi napsal automaticky, sám od sebe na celou dobu těhotenství.
@drep Tohle není tak jednoznačné, jedna vec je, že zamestnavatelé se snaží tehotných zbavit a ta druhá, kdy ani tehotná nedelá podle zákoníku nevhodnou práci, po zdravotní stránce je v pořádku, ale pracovní tempo nezvládá, cítí se unavená, neni ji dobře, v práci vadí různé pachy... Umím si předdtavit mnoho "vhodných" prací prací, které nastávající maminka bez objektivních zdravotních problémů nemusí zvládat... Co potom? Proto jd to vždy na uvážení lékaře a jsem ráda, že většina lékařů tyto subjektivní problémy bere v potaz a neschopenku vystaví 👍
@martinka_33 Těhotenství opravdu není nemoc. Není důvod, aby po prvním trimestru, kdy většinou výrazně potíže ustoupí, se vrátila žena do práce. To se ovšem stává málokdy.
@1772 jsou mámy, které se necítí dobře celé těhotenství... Já vím, taky se mi tomu nechce věřit, když jsem sama měla všechny těhotenství pohodové a práci jsem zvládala, ale musel jít stranou soukromý život, v prvním trimestru jsem byla buď v práci nebo spala, takže mzset se u toho jeste starat o starší deti, o domácnost, jak to nekteré mámy mají, bylo by to mnohem obtížnější a to si opravdu myslim, že patřím k tem šťastným, které požehnaný stav prožívají v pohodě
@hankagre a kdy mas jet na tu dovolenou,neslo by na tu dobu prerusit neschopenku,vzit si v praci normalne dovolenou a pak na ni zase nastoupit?
@marcicek84 jasne a doktor ji bude celej zhavej psat další neschopenku a delat ze sebe debila
@marcicek84 tak to bych chtěla vidět doktora který by to udělal
@martinka_33 ale tak děti mají taky tátu,teda pokud neni pořád na cestách.u nás se táta musel o starší dcerku postarat,nedalo se to jinak dělat,neměla jsem moc na výběr, buď ležet doma nebo nemocnice,dcerce v té době bylo 1,5 roku,tak jsem byla doma,hrála si s dcerkou vleže,zbytek zastal táta.zvládnul to,musel a zvládnul mi i pichat injekce.nekdy si toho mámy berou víc než musí
@j.a.n.i u tehotenstvi to jde hrave,krvacela nebo cokoli jineho,kvasinky,pak rizikovka uz...
@1772
Já se po prvním trimestru do race vrátila (byla jsem na pn kvůli krvácení) a všichni si klepali na čelo proč 🙄🤦🏻♀️
@marcicek84 nemůžeš jen tak z oleziru presrusovat neschopenku 🤦🏻♀️
@veroniquecz 👍Tak to je fakt výjimka. Většině těhotných PN vyhovuje, jinak by jen tak nezkously menší příjem a omezení vycházkami. Ale takhle veřejně řešit, jak do neprávem zavedené neschopenky dat dovolenou, mi přijde fakt přes čáru.
@veroniquecz evidentne muzes,preruseni u me znamena ukonceni a pote nahlaseni jineho problemu a znovu zahajeni.Mozna nejdriv zajit za praktikem ze neco a pak az si to nechat napsat z gyndy,taky moznost.Ale zas jestli tu dovcu uz ma v praci schvalenou a jy na ni ma jet,za tyden za dva,nebo az za dyl...Jinak tehotnym se PN vypisuje na prani.Jenom teda ja ani u jednoho tehotenstvi nevyuzila ani den navic,v lete bych musela mit vychazky a to fakt ne...

@eloise02 Tak on to tam lékař klidně napíše, jeho to nepálí, ovšem kdyby tam náhodou šla kontrola, tak už z toho klidně problém bude.