icon

Jak řešit zaplacenou dovolenou během rizikového těhotenství?

hankagre
28. črc 2022

Ahoj holky chci se zeptat v pondělí jdu už na rizikové těhotenství tudíž neschopenka .Ale mám zaplacenou dovolenou vůbec nevím co stim dá se tohle s Dr nějak řešit nebo dovolenou kterou máme naplánovanou pomalu rok musím zrušit .

Strana
z5
j.a.n.i
29. črc 2022

@eloise02 Tak on to tam lékař klidně napíše, jeho to nepálí, ovšem kdyby tam náhodou šla kontrola, tak už z toho klidně problém bude.

hankagre
autor
Autor odpověď smazal
michaela666
30. črc 2022

@hankagre Jenomže doktor s tím nemusí souhlasit, navíc hned z kraje neschopenky. Kdybys jela někam na vaši chalupu dobrý, ale psát adresu nějakého hotelu nebo penzionu na neschopenku je dost na pováženou. Jak v tom bude někdo šťourat, bude mít doktor průser.

Mě změnila doktorka adresu na neschopence max na 3 dny a až když viděla že 3 měsíce zavřená doma mi nedělají psychicky moc dobře. Klidový režim jsme dodržovala i tak. Žádné výlety, wellness a podobně.

michaela666
30. črc 2022

Hodně doktorů ze začátku nepíše těhotným ani vycházky. Tak jen abys nebyla překvapená, kdyby ti řekl že se uvidí až na další kontrole.

mimi1004
30. črc 2022

@michaela666 Ale no tak z toho nedělej zase kovbojku. Nahlásí doktorovi adresu, na které se bude zdržovat a kde bude dodržovat vycházkový režim. Když tam přijde náhodou kontrola, musí tam být. Toť vše a jestli je to penzion nebo soukromá chata fakt nikdo řešit nebude. Měla jsem to tak taky. Naopak byla dr. ráda, že odjedu na pár dní z rozpálené a začouzené Prahy na hory.

j.a.n.i
30. črc 2022

@mimi1004 Krom te kontroly, tak to klidne resit bude 😇 a určitě nebude řešit, v jakem ze pokoji v tom penzionu zrovna bydli...

michaela666
30. črc 2022

@mimi1004 Tak asi záleží na doktorovi. Mě se ptala kam jedu a co tam budu dělat. Až potom se rozhodla jestli změnu adresy napíše nebo ne.
Už vidím jak do nějakého penzionu jede kontrola 😃 Navíc je jasné, že na dovolené se vycházky dodržovat nebudou.

drep
30. črc 2022

@mimi1004 no, tak přijít ke mně těhotná, oznámit mi (!), že jde na neschopenku kvůli “nevhodné” práci a od příštího týdne jede na dovolenou, asi bych jí nabídla, že buď odejde a já budu dělat, že se to nestalo, anebo přesně tenhle zápis udělám do dokumentace a neschopenka nebude. Standardně na začátku neschopenky nedávám vycházky a ještě si diktovat, že týden tady a týden jinde, to je teda dost hardcore. A jsem si celkem jistá, že místo pobytu nesmí být hotel…

mimi1004
30. črc 2022

@drep Tak to nerozporuju, taky se mi nelíbí, jak se rizikové těhotenství zneužívá a taky si myslím svoje o dovolené hned z kraje neschopenky. Já na tu dovolenou tenkrát jela po 3 měsících neschopenky. Šlo asi o 4 nebo 5 dnů. Přesně už nevím, bude to už 8 let.

iva_kucerova
31. črc 2022

@hankagre Řešila jsem to před čtyřmi lety. Doktorka mi napsala v době dovolené změnu místa pobytu. Nemůže se tuším do zahraničí, po ČR můžeš. Pak tě jen můžou přijít zkontrolovat jinam než domů, takže jsi na dovolené,ale jsi venku normálně v době vycházek.

iva_kucerova
31. črc 2022

@drep on je rozdíl tahat těžké věci v práci a odpočívat na dovolené. Myslím,že existují jiné skupiny obyvatel,které by se měly řešit,ne ženská,která po RD půjde zase normálně pracovat.

j.a.n.i
31. črc 2022

@iva_kucerova myslim, ze podvádět a brat si do pusy jine radi dotycneho na jejich úroveň...

sinicka
31. črc 2022

Nezbývá ti už volno v práci? Ja bych si vybrala volno a na neschopenku šla potom.

iva_kucerova
31. črc 2022

@j.a.n.i Žádný podvod tu nevidím.

veronikav31
31. črc 2022

@eloise02 tak to jste měla štěstí, já měla rizikové-krvácení, že jsem skoro 3 měsíce musela ležet a už jenom jít na wc byl problém,natož se starší dcerou jít ven, to musel vše převzít táta.když už jsem mohla, tak jsem chodila všude a pak zase časem nastalo riziko s předčasným porodem...,takže taky nařízen klidový režim, naštěstí syn se narodil v termínu.

michaela666
31. črc 2022

@iva_kucerova Neoprávněná neschopenka je regulérní podvod. Aby těhotná nedělala nevhodnou práci, od toho je zákoník kde je přesně vypsané co může a nemůže dělat. V tom případě jí zaměstnavatel MUSÍ najít jinou pracovní náplň nebo ji nechat doma za 100% platu. To že pro ni práci nenašel není chyba ženy.
Taky se mnou zkoušeli takhle vydrbat, ale narovinu jsem řekla že na neschopenku ( do které mě hodně tlačili) nejdu, protože lékař nevidí jediný důvod. V ten moment začala nadřízená kmitat a práci pro mě našla. Kdyby se nedostavili zdravotní problémy dobrovolně bych na ní nešla.

eloise02
31. črc 2022

@veronikav31 Já v těhotenství neměla žádné problémy. U doktora stačilo říct, kde pracuji a neschopenku mi napsal automaticky, sám od sebe na celou dobu těhotenství.

martinka_33
31. črc 2022

@drep Tohle není tak jednoznačné, jedna vec je, že zamestnavatelé se snaží tehotných zbavit a ta druhá, kdy ani tehotná nedelá podle zákoníku nevhodnou práci, po zdravotní stránce je v pořádku, ale pracovní tempo nezvládá, cítí se unavená, neni ji dobře, v práci vadí různé pachy... Umím si předdtavit mnoho "vhodných" prací prací, které nastávající maminka bez objektivních zdravotních problémů nemusí zvládat... Co potom? Proto jd to vždy na uvážení lékaře a jsem ráda, že většina lékařů tyto subjektivní problémy bere v potaz a neschopenku vystaví 👍

lenulacek
31. črc 2022

@hankagre no a jakou tam mas diagnózu?

1772
31. črc 2022

@martinka_33 Těhotenství opravdu není nemoc. Není důvod, aby po prvním trimestru, kdy většinou výrazně potíže ustoupí, se vrátila žena do práce. To se ovšem stává málokdy.

martinka_33
31. črc 2022

@1772 jsou mámy, které se necítí dobře celé těhotenství... Já vím, taky se mi tomu nechce věřit, když jsem sama měla všechny těhotenství pohodové a práci jsem zvládala, ale musel jít stranou soukromý život, v prvním trimestru jsem byla buď v práci nebo spala, takže mzset se u toho jeste starat o starší deti, o domácnost, jak to nekteré mámy mají, bylo by to mnohem obtížnější a to si opravdu myslim, že patřím k tem šťastným, které požehnaný stav prožívají v pohodě

marcicek84
31. črc 2022

@hankagre a kdy mas jet na tu dovolenou,neslo by na tu dobu prerusit neschopenku,vzit si v praci normalne dovolenou a pak na ni zase nastoupit?

j.a.n.i
31. črc 2022

@marcicek84 jasne a doktor ji bude celej zhavej psat další neschopenku a delat ze sebe debila

veronikav31
31. črc 2022

@marcicek84 tak to bych chtěla vidět doktora který by to udělal

veronikav31
31. črc 2022

@martinka_33 ale tak děti mají taky tátu,teda pokud neni pořád na cestách.u nás se táta musel o starší dcerku postarat,nedalo se to jinak dělat,neměla jsem moc na výběr, buď ležet doma nebo nemocnice,dcerce v té době bylo 1,5 roku,tak jsem byla doma,hrála si s dcerkou vleže,zbytek zastal táta.zvládnul to,musel a zvládnul mi i pichat injekce.nekdy si toho mámy berou víc než musí

marcicek84
31. črc 2022

@j.a.n.i u tehotenstvi to jde hrave,krvacela nebo cokoli jineho,kvasinky,pak rizikovka uz...

veroniquecz
31. črc 2022

@1772
Já se po prvním trimestru do race vrátila (byla jsem na pn kvůli krvácení) a všichni si klepali na čelo proč 🙄🤦🏻‍♀️

veroniquecz
31. črc 2022

@marcicek84 nemůžeš jen tak z oleziru presrusovat neschopenku 🤦🏻‍♀️

1772
1. srp 2022

@veroniquecz 👍Tak to je fakt výjimka. Většině těhotných PN vyhovuje, jinak by jen tak nezkously menší příjem a omezení vycházkami. Ale takhle veřejně řešit, jak do neprávem zavedené neschopenky dat dovolenou, mi přijde fakt přes čáru.

marcicek84
1. srp 2022

@veroniquecz evidentne muzes,preruseni u me znamena ukonceni a pote nahlaseni jineho problemu a znovu zahajeni.Mozna nejdriv zajit za praktikem ze neco a pak az si to nechat napsat z gyndy,taky moznost.Ale zas jestli tu dovcu uz ma v praci schvalenou a jy na ni ma jet,za tyden za dva,nebo az za dyl...Jinak tehotnym se PN vypisuje na prani.Jenom teda ja ani u jednoho tehotenstvi nevyuzila ani den navic,v lete bych musela mit vychazky a to fakt ne...

Strana
z5