icon

Je mi 18 a jsem těhotná

terezie158
26. bře 2017

Ahoj holky...sem ráda že jsem našla tuto skupinu. Ty rady od vás jsou super.Budu rada za každou radu. Je mi 18 let za půl roku budu mít už 19ct. Jsem mladá,obcas bláznivá holka.Žiju s rodíči.Asi před 3 měsíci jsem poznala jednoho kluka. Začali jsme spolu chodit. Je mu 24,je ze slušné rodiny, má práci co ho moc baví . Před cca 3_4tydnama mě vzal do Prahy na víkend. No samozřejmně jsme se i pomazlili,pomilovali. Jenže pak poslední ten jsme se pohádali a nemluvili spolu. Zhnusil se mi po té hádce a po tom co mi pak ještě psal.Napsala jsem mu že je konec.Že ho nemiluju.Od té doby jsme se neviděli.On mi píše jak mě hrozně miluje atd.Jenže já jeho ne,svým citum nikdo neporoučí. No jinak mi bylo fajn, byla jsem zas sama mela cas na kamarádky atd. Jenže se mi nedostavila tento měsíc vůbec Mences.Vždy jí mám pravidelně. Měla jsem jí dostat 13týho března ale nedostavila se.Řekla jsem si že ještě počkám no bylo 20.3 a furt nic zacalo to být divné.Pak když jsem ležela u tv všimla jsem si že mě bolejí okolo obě prsa.Myslela jsem že to bude nějaká bulka nebo něco.Ale mamce to bylo divný tak mi koupila před týdnem těh.testy..udělala jsem si ho a vyšel pozitivní pak jsem ho dělala další dny a také pozitivní.Byla jsem v šoku!! Nevěděla jsem co mám dělat.Jako první jsem to řekla mamce,babičce a segře. No rodíce mi řekli že je to jen na mě jak se rozhodnu.Byli by rádi kdybych si to nechala.Babička byla štěstím bez sebe. No PAK SEM to napsala "Bejvalymu přiteli" (otcovi dítěte) Ten mi na to řekl že to chce,že chce rodinu,že chce abych je příjmula a milovala je. Jenže já jeho už nemiluju. A vím že bych s ním štastná nikdy nebyla. Zjistila jsem že jsme každej uplně jinej. Nevim teď co nám DĚLAT!!!!!! Svobodná matka být nemohu.Rodíče na tom nejsou ffinančně nejlíp protože pomáhají brachovi a jeho přitelkyni se dostat z dkuhu. Vím že kdybych si to nechala tak on by si za mimčem jezdul a taky platil alim.A staral se o to. Bydlet s malym by jsme mohli u rodiču,nebo v nějakém podnájnu. Otec dítěte bydlí o de mě asi cca 70km hodinu cesty. Ale stěhovat se nebude ma tam svojí praci je to soukr.zemědělec.ma tam vše.A ja k němu nejdu. Nevím zda si to nechat vychovavat ho, otec by se na díťě jezdil dívat postaral se o vše.A pak až bude mimi větší a starší tak by si ho bral i na pár dní k sobě.Nebo jít na potrat :( sama se nedokážu vůbec rozhodnout. Prosim o rady :/

Strana
z5
luciilui
29. bře 2017

@kajulinek vy jste asi hlavne prehledla vetu autorky "nemohu byt svobodna matka",je tady dulezite ci se diteti rika plod nebo zarodek nebo ci nenarozeni znamena smrt? Kdyz uz tak, drzte se tematu a ne "tonouci se stebla chyta" kdyz uz nemam argument, tak vytahnu terminologii

terezka74284
29. bře 2017

@barumat
Moc dekuju😊 ono by to ani neslo bez pritele, hraje to v tom velkou roli. V 18ti, s ditetem ktery ani nevim jestli chci a bez otce, u rodicu, a zit z ruky do pusy, neni idealni predstava. A ostatni kteri radi, aby si miminko nechala, ji moc nepomuzou. Akorat ji znejisti, protoze jde u ni videt jasna nejostota, a tou by trpelo jen miminko. Ja si byla 100% jista ze ho dat pryc nemuzu, a rozhodne jsem k tomu nepotrebovala rady ostatnich pres internet. A mohla by byt autorka ze jeji ex ma zajem o dite, a pomoct ji. Takovych chlapu v dnesni dobe moc neni podle me. Je to docela sobecky mi prijde se takhle chovat. Tyka se to i partnera, a diskutovat by to meli hlavne spolu. Ne na internetu. Ja jsem teda proti potratum, ale tady jsem si jista ze na to nema.

hermelinah
29. bře 2017

Před dvěma lety sem řešila podobnou situaci s kamarádkou - tele v 17 ti otěhotněla, zjistila to po rozchodu, šla na potrat. Sama si uvědomovala, že na to mít za někoho zodpovědnost, když to nezvládá ani za sebe, ještě nemá. A teď má krásnou měsíční holčičku, přítele který pro obě dýchá a je šťastná. Bohužel je to opravdu rozhodnutí, které si musíš vyřešit hlavně ty, on a rodiče ti mohou jen říct svuj postoj k věci, takových chlapů co se těšili na miminko a během půl roku obrátili už bylo... Ale ať se rozhodneš jakkoliv, věř, že to rozhodnutí bylo správně 😉

alcar
29. bře 2017

Vubec nejde o jeji vek. I kdyby tam zadny nenapsala, tak se staci podivat na jeji psany projev a je jasne, ze tahle osoba je silne nevyzrala, bez partnera, bez dodelane skoly, bez prace, bez penez, se zazemim u rodicu. Vsechny, ktere tu pisete, ze jste mely dite v 18letech jste ale uplne jiny pripad. Mely jste partnera, vedely jste, ze mimco chcete, o penize jste taky asi nouzi nemely. Proste tahle slecna na to nema, ani dusevne, ani fyzicky, ani materialne, ani diteti nezajisti rodinu.
Ja na tom byla v 18 stejne. Maturita (a VŠ) pred sebou, bydleni u rodicu, bez penez, bez partnera, uplne tele... V te dobe bych si dite (embryo) urcite nenechala.

astyna
29. bře 2017

Zeptejte se dnešních náctiletých, jestli by si dítě nechali. My jsme úplně jiná generace.

ttm
Autor odpověď smazal
kajulinek
29. bře 2017

@luciilui s terminologii zacala @bassetlady , proc nereagujes i na ni? A nekoho presvedcovat srgumenty nema cenu, kdo si mysli, ze muze zabijet deti, a omlouvat si to tim, ze to vlastne jeste deti nejsou, ten se zadnymi argumenty presvedcit nenecha. Nemluve o tom, ze vzdy je moznost dat dite k adopci, ale to nee, to by budouci matka tezce nesla, to je prece lepsi potrat. Ale tu adopci bych poradila i autorce, pokud si dite nechce nechat.

astyna
29. bře 2017

@kajulinek

Tak pro mě je dítě také až ten prcek po porodu, který dokáže dýchat, vyměšovat, vnímat svět, slyší, vidí apod. Toto embryo nedokáže, tím to pro mě hasne.

majaaa82
29. bře 2017

@astyna To samozřejmě dokáže. Už tak zhruba od 20. týdne... jsi těhotná a nevíš to?

ttm
Autor odpověď smazal
majaaa82
29. bře 2017

@ttm Jj, malá měla škytavec tak 5x za den. To bylo celkem vtipný 🙂

Jinak co se týče tématu, vůbec by mě nenapadlo, že se tady rozjede taková diskuze. Ale už jsem si všimla, že je to na koníku celkem drsné, co se týče střetu názorů.

karja
29. bře 2017

Ahoj Terezko. Přemýšlím o Tvé situaci už od včerejška. Je to opravdu velmi zapeklité... Chodíš ještě do školy? Nebo už jsi skončila? Pokud už máš tuto etapu za sebou, hlasovala bych pro to, miminko si nechat. A asi i kdybys ještě studovala, byla bych pro... Máš oporu rodiny, což je to nejdůležitější. A otec chce platit. To je také důležité. Rozumně uvažuješ o tom, že byste se po čase mohli střídat ve výchově. Pokud si miminko necháš, budeš určitě mockrát naštvaná, že nemůžeš s kámoškama ven, že si nemůžeš koupit všechno, co bys ráda. Ale jako pozitivum vidím právě to Tvoje mládí. Mladá maminka je pro dítě moc fajn. A máš oporu Tvé maminky, která Ti poradí a pomůže. Určitě pohlídá, pokud si budeš chtít vyrazit. A pokud by ses po porodu na výchovu necítila, můžeš dát dítě k jeho otci nebo k adopci. Uděláš tak šťastným ještě někoho dalšího. Moje kamarádka měla syna ve 20, při studiu na vysoké. Vše zvládla, teď má doma báječného mladého muže, užije si vnoučata v plné síle, dočká se pravnoučat...
Myslím si, že pokud o tom takto přemítáš, litovala bys potratu.

blecha94
29. bře 2017

@ttm Nejsem si jistá, jestli je odložení dítěte k adopci psychicky méně náročné, než interrupce. Řekla bych, že spíše naopak a žena, která se rozhodne se dítěte vzdát ve prospěch jiného páru, to v hlavě musí mít na milion procent srovnaný. A v zakladatelčině hlavě toho zatím moc srovnaného není.

Ale mohla by dítě donosit a nechat ho svěřit do péče otce a jeho rodiny. On o dítě dle jejích slov zájem má, dokázal by ho i finančně zabezpečit. Ona nemá zájem ani o dítě, ani o otce, je vidět, že na roli matky připravená není. Tímhle krokem by ale o dítě definitivně nepřišla, nějakou dobu by dítě mohla vídat po domluvě a časem, až jí to v hlavince sepne, můžou zkusit rodinu slepit.

karja
29. bře 2017

@astyna
Potratila jsem v 15tt a byl to nejhorší den v mém životě. I když to vypadá jako mlok, je to kus Tebe a je to živé🙂

ttm
Autor odpověď smazal
magicaetezzz
29. bře 2017

Jdi na interupci, dostuduj nebo pracuj, uzij si "teleci leta", projdi si par vztahama, najdi feroveho chlapa a s nim si porid dite, ktere bude planovane a hlavne chtene.

Jak muze nekdo radit diteti nechat si dite... Pampeliskove matky, ktere by za vsech okolnosti dite na svet privedly!

Predstav si nebo se zeptej, co vse obnasi starat se o miminko a mit za nej zodpovednost. Pokud si sebe umis predstavit jako mamu, nech si ho.

Ja byla ve tve situaci v 21, sla jsem na potrat.
Dnes po sesti letech cekam s frajerem mimco, ktere je planovane, chtene a milovane od prvniho okamziku.
A nebyl ani jeden den, kdy bych litovala, ze jsem sla na potrat 😉

majaaa82
29. bře 2017

@magicaetezzz K "pampeliškové, sluníčkové, alternativní" matce mám dost daleko. Ale myslím si, že k dospělosti patří zodpovědnost, schopnost nést následky za své činy a schopnost přizpůsobit se. A tím (dle mě) potrat fakt není. Pokud je dospělá a chce využívat veškeré výhody, které z dospělosti plynou, měla by také přijmout dospěláckou roli. Momentálně roli matky. Tchýně si při miminu dodělávala vejšku až po doktorát, já s miminem chci na druhou vejšku a pracuju do toho. Nevěřím tomu, že by to nezvládla taky.

magicaetezzz
29. bře 2017

@majaaa82
18 let neznamena byt dospela (neberme dospelost papirovou). Slecna nepsala nic o tom, ze se citi byt dospela a starat se o druheho natoz o miminko.
A to ze by to nezvladla nikdo nerekl, jde o to, zda se chce vzdat sveho "komfortu" a plne se objetovat pro dite.
Dle me psychicky vyzrala na dite neni - nic ve zlem pro zakladatelku.

karja
29. bře 2017

Pročítám diskuzi a je mi z toho trochu smutno. Terezka se obrátila na, sice anonymní, ženskou skupinku. Hledá různé pohledy a názory. A hádky na téma, jestli se má žena chránit a podobně asi na psychické pohodě nepřidají. Buďme konstruktivní, nebuďme jedovaté!

astyna
29. bře 2017

@majaaa82

dítě dýchá až po přestřihnutí pupeční šnůry...ty jsi žena a nevíš to?

astyna
29. bře 2017

@karja

15.tt je už plod, já mluvila o embryu.

astyna
29. bře 2017

@ttm

jasně, víc než polovina ale není 100, je to už jasné? zakladatelka je taky už skoro matka, ale zároveň není matka, je to už jasnější?

magicaetezzz
29. bře 2017

@karja
Pravdu mas, ja v tech 21 otehotnela pres HA, mohla jsem se chranit vic? Nemohla..

luckamarcu
29. bře 2017

Nemam chut ani potrebu vnucovat nekomu svuj nazor a dohadovat se o srac..Zakladatelko......Je to tvuj zivot,nejlip se rozhoduje srdcem...chces- li pocitem,kterej citis uvnitr sebe,ten je totiz ten spravnej.😉Hodne stesti

barumat
29. bře 2017

@ttm Ale jo, v zásadě s tebou souhlasím. Měla by vědět všechna pro a proti. O tom žádná. Jenže některé příspěvky tady hraničí s citovým vydíráním. A já si fakt myslím, že zrovna tahle slečna bude spíš v životě případně litovat, že na potrat nešla. A odneslo by to to dítě, které teď ještě žádným dítětem není. Je to zárodek.

A fakt si čím dál víc myslím, že ten příspěvek je fake... 😁

ttm
Autor odpověď smazal
majaaa82
29. bře 2017

@magicaetezzz Ano, holka je hodně nevzyrálá, ale má perfektní příležitost, jak dospět. Na druhou stranu, pokud je to opravdu tak extrémní tele, ať na ten potrat raději jde. Alespoň ji za pár let nebude řešit sociálka a ušetříme na "dáfkách" 🙂

majaaa82
29. bře 2017

@barumat Možný to je, už jsem tady narazila na několik takovejch. Ale čas se tu krátí celkem dobře, takže ten trolling účel splnil 🙂

karja
29. bře 2017

@astyna Tak pro mě je dítě také až ten prcek po porodu, který dokáže dýchat, vyměšovat, vnímat svět, slyší, vidí apod. Vycházela jsem z této citace🙂

barumat
29. bře 2017

@ttm No, když budu hodně hustá, tak příroda věděla, co jak a proč dělá. To, že naše brilantní neonatalogická péče umí zázraky je fajn, ale pravda je taková, že bez ní by Váš plod ještě dlouho a dlouho po porodu nepřežil. Nicméně ta péče tu dnes je a je úplně přirozené, že tu hranici přežití s ní vnímáte, já to tak samozřejmě taky měla a pokud by se cokoliv zvrtlo, udělala bych cokoliv pro své dítě. Což nic nemění na tom, že potraty neodsuzuju a v roli autorky bych na něj šla. Jenže já narozdíl od ní aspoň trošku myslela a do postele šla s ochranou. Nicméně v té situaci bych si dítě nevybrala.

Strana
z5