icon

Je rozdíl mezi OSCAREM a integrovaným testem?

arny100
25. dub 2017

Ahoj jaký je zde rozdíl u těchto testů ? Hodně se debatuje že integrovaný novější test může vyjít i falešně pozitivní ☹ Mám jít raději na OSCARA ?

vanea
25. dub 2017

@arny100 Rozdíl je v tom, že OSCAR je podrobný NT prvotrimestrální screening (aspoň podle toho, co píšou kliniky). Integrovaný triple se dělá až ve druhém trimestru a dává se dohromady s tímto prvotrimestrálním screeningem (klasický triple, kde se vyhodnocoval samostatně bez prvotrimestrálních výsledků už se skoro nedělá).
Jinak jsou na to názory různé, někteří lékaři tvrdí, že prvotrimestrální je přesnější a stačí ten, jinde (i třeba v gennetu) zase panuje názor, že ten integrovaný test odhalí i jiné vady, jako jsou rozštěpy a podobné defekty a že to ještě upřesní ten první výsledek...Těžko říct, kde je pravda...fakt je , že větší falešnost je u toho integrovaného testu, ale není to už tak strašné, jak to bývalo u triplů dříve, kdy se právě nevyhodnocovali v kombinaci s tím prvotrim. screeningem. Rozhodnutí je na tobě, pokud ti ten první screen dopadně nějak hodně dobře, tak bych se tím integrovaným testem nezatěžovala - pokud v rodině nemáte genetické vady.

vanea
25. dub 2017

- jinak bylo by fajn se zeptat, jestli je ten OSCAR opravdu to samé, co klasický placený NT prvotrimestrální screening. Na internetu a informacích od několika klinik jsem našla popis a odpovídá to tomu, co dělali mně jako klasický NT screening=) ale i tak je lepší se zeptat přímo gynekologa, ať máš co nejvíc informací ;)