icon

Je správné si ponechat vybrané jméno pro miminko?

ejcul
16. říj 2023

Ahoj 😊

Zajímal by mě cizí názor na situaci.

Známí v rodině mají problémy s početím. Jsou cca stejně staří jako já a přítel. Minulý rok oznámili, že se snaží a jdou do toho na plno. Mě ještě v lednu doktor, říkal že mám vlastně stejný problém co zmíněná. Ani jsme se o miminko snažit nechtěli, jen jsem se snažila, ať jsem fyzicky a psychicky v pořádku. No nějakou záhadou se nám v květnu zadařilo ani nevíme jak. Slečna samozřejmě z toho od začátku špatná, přijde mi, že se na mě ani nemůže podívat. Chápu to, musí to být pro ni těžké. Takže oni pokračují s různými vyšetřeními, prášky apod. a já jsem za polovinou těhotenství.
Na rodinné oslavě se příbuzní samozřejmě ptají na podrobnosti jestli budeme mít holčičkunebo chlapečka a jaká jména. Stále se ještě nepotvrdilo pohlaví a vybraná jména si chceme nechat do poslední chvíle pro sebe, takže tvrdíme že jsme se ještě nerozhodli. A jakmile jsme se bavili o jménech, tak slečna prohlásila, že až se jim zadaří, tak chce zrovna to jméno, na kterém jsme se s přítelem tak nadšeně shodli.
Bude to vůči ní neuctivé, když by jsme si to jméno i tak vybrali? I když o tom vlastně oni nevěděli? Je mi jich líto, nedokážu si představit v jak těžké musí být situaci. Ale přece jenom je to také naše první miminko a jméno máme opravdu rádi.

Strana
z2
tulipdona
17. říj 2023

Já bych to teda u někoho kdo není ani můj příbuzný neresila.
Těhotná jsi, jméno se vám líbí. Tak ho dejte.

veronikav31
18. říj 2023

@ejcul a co dvě jména dítěti? Např. Oleg Bohuslav...takhle by nikdo nic namítat nemohl a zle by nebylo. Nám se taky líbilo jedno jméno a nakonec jsme v porodnici vybrali jiné. Jinak záleží na vás jaké jméno dítěti dáte

tehulinka91
18. říj 2023

@ejcul možná by sis s ní měla sednout a probrat to s ní osobně, že jména máte vybrané, ale že jste si to chtěli nechat co nejdéle pro sebe. Jako není to přímo tvá příbuzná a i když to není příjemná situace, nemůžete za to co se jim nedaří, kdyby to byla přímo sestra asi bych nad tím hodně uvažovala, ale takhle bych ji to řekla přímo, že jste si to jméno taky vybrali. Jako dcera od matčineho přítele je taky těhotná a já jsem měsíc za ní s těhotenstvím, taky by mohli říct, že jsme to udělali "schválně" a je mi jedno jaké dá jméno, nikdy jsme se neviděli a to už má máti vztah s přítelem 3 roky. Ano naše situace je trochu jiná než vaše, ale nemůžou vám vyčítat, že se vám zdařilou a jim se nedaří. Takhle se se mnou jedna kamarádka přestala úplně bavit, protože nemůžou mít spolu děti a jak se dozvěděla že jsem těhotná přestala se mnou mluvit, i to se může stát. Ale za to vy přece nemůžete 🤷🏻‍♀️ držím vám palce ať to dopadne co nejlépe 🍀🌻

kolarane
18. říj 2023

@ejcul ja jsem asi ze stare skoly, ale jelikoz budete rodit prvni dala bych si jmeno jake chcete a oni at si vymysli jinne, nebo daji stejne...to uz je na nich.Kazdopadne ja jsem pro to, aby se jedno jmeno vyskytovalo v rodine 1x.

diankadol
18. říj 2023

@ejcul Já bych dala to, co se vám líbí. My máme jméno vybrané a za celých 7,5 měsíce, jsme se na žádném jiném chlapeckém jménu neshodli.. To jméno je časté, ale okolo sebe nikoho nemáme.. Neřeknu kdybyste se stýkali nějak hodně, ale proč by měl být někdo naštvaný? Ve finále to je jméno a vaše dítě.. Normálně bych řekla, že jste měli jméno vybrané dávno, ale že jste ho říkat nechtěli z důvodu, že pak každý remcá a má nějaké připomínky.. Kamarád dal oboum dětem přesně jména, která jsem 5 let zpátky hrozně chtěla a teď už bych třeba nedala ani jedno to jméno, takže tak..

tereza0111
18. říj 2023

Jmeno nedas a ona pak se zadari bude mit opacne pohlavi... Nebo se ji zacne libit jine, to nema smysl resit. Resila bych to u vlastniho sourozence nebo u nekoho s kym se fakt stykam prakticky kazdy tyden a to clovek me hodne blizky. V tomto pripade bych to neresila a jmeno dala
Na druhou stranu, asi bych s ni zasla na kafe jeste pred narozenim miminka a rekla ji, ze te to zarazilo, jak rekli ze je to taky jejich vybrane jmeno, protoze vy jste se na nem s manzelem take shodli uz davno a chces ho dat. Aby se to dozvedela az v oznamovaci smsce, tak to bude brat jako mnohem vetsi podpasovku nez kdyz bude mit prilezitost to vstrebat i s tvym vysvetlenim, ze to fakt neni jim naschval...
Jestli je to vase vysnene jmeno, tak by ti jinak mohlo byt kazdy den lito, zes ho nepouzila

jerrabina
18. říj 2023

Ono to sice připadá člověku divné, aby měly třeba sestřenice obě stejné jméno, ale ve výsledku by to byla prostě "velká Máňa" a "malá Máňa" nebo tak něco a taky by se šlo dál.
Bývalý šéf bývalého má taky Elišku a jednu dobu to bylo dítě se kterým se naše Eliška nejvíc vídala. Při vybírání jmen jsme se neznali. A šlo to, prostě větší a menší Eliška, nebo příjmení, nebo naše a vaše. A pohoda 🙂
A ve školce mají taky dva Honzy. A dcera je tak naučená říkat jim jménem a příjmením, že i u jednoho z nich doma jsme se tomu s jeho maminkou smály, proč mu říká jménem i příjmením 🤣 Ale ve školce se poznají, tak co.

pampelina18
18. říj 2023

@ejcul máme v rodině a úplně v pohodě. Moje sestra a druhé sestry dítě se jmenuje úplně stejně. Já zase jedu, že moje děti mají moje jméno a mají v něm pouze nějakou změnu....

anettkah
18. říj 2023

Moje sestrenice mely za svobodna stejne jmeno i prijmeni a nikdy nebyla zadna nevrazivost, kazda se oslovuje jinak. Jmeno bych dala, ale rekla bych ho dopredu, aby to nevypadalo, ze delam vsechno, co chce ta druha strana a mit nemuze..

mary.jane
18. říj 2023

Mi to pripomnelo situaci u nas v rodine, kdyz jsme s manzelem na rodinne seslosti oznamili, ze jsem tehotna (upozornuji, ze uz v 5. mesici, takze zadny "cerstve pocurany test", ktery muze dopadnout jakkoliv). Manzeluv mladsi bracha se svou pritelkyni na nas tehdy hned vystartovali, ze v zadnem pripade nesmime dat tohle klucici a tohle holcici jmeno, ze to maji vybrano a tim padem "zamluveno" oni... Ehm... je to uz osm let, svagr mezi tim vystridal asi ctyri partnerky, dite v nedohlednu a pokud se mu jednou se soucasnou manzelkou zadari, silne pochybuju, ze se dite bude jmenovat jednim z tech tehdy zamluvenych jmen 😂.

lvl16
Autor odpověď smazal
lennus
18. říj 2023

@ejcul Je to vaše věc, jaké dáte jméno, ale mě osobně vždy odradí, když nějaké jméno frčí nebo je jich více v okolí a těch jmen existuje tolik, i když rozumím, že je těžké se někdy, shodnout, volila bych jiné, kor z rodiny. Ona si to tedy třeba taky rozmyslí, kdybyste ho dali. Ale už z praktických důvodů, pokud to budou třeba bratranci, může se jim brzy zadařit, tak příbuzní stejného jména, přijde mi to zvlástní, ale sama bych pochopila, že někomu se může líbit stejné jméno jako nám.

zuzurox
18. říj 2023

@ejcul jméno bych dala podle sebe a neřešila, není to blízká rodina ani. U ségry bych pouvazovala. Takhle ne.

westie
18. říj 2023

Byla jsem v pozici té, které se nedařilo. A kdyby se mi toto stalo, byl by to "další hřebíček do rakve". Ale chápu i tebe, my třeba dali jmeno, které v širší rodině už bylo a nikdo to neřešil. Jenže u vás jde o budoucí vnoučata se stejným jménem.
A proto mě napadlo, že bych se na tvém místě, potkala s tou dámou, slušně jí řekla, jaká je situace a jak se k tomu chceme postavit. I to, že mě mrzí, že oni jsou v jiné situaci, kdy setkávání s tebou je jí nepříjemné. A že vlastně nevíš, jak z toho ven, protože ji nechceš ubližovat, ale to jméno se vám líbí. A že by to vlastně nevadilo, že oni ho dají v budoucnu taky. A tak bych to řekla i rodičům, že budou mít případně zjednodušenou práci🙂

oveckaluky
19. říj 2023

vaše miminko, vaše jméno. 🙂

Strana
z2