icon

Jídelníček pro těhotné s nadváhou. Máte zkušenost?

9. dub 2025

Ahoj, mam docela dost nadváhu tak jsem zacala držet dietu, jenže jsem teď zajistila že jsem těhotná. Máte nějaký jídelníček jak se v tehotenstvi stravovat? Vsude

lv
9. dub 2025

Běžně, dostatek zeleniny (400g), vlákniny, bílkovin, pokud chceš hubnout tak menší příjem než výdej, přidat pohyb. Z doplňků stačí kyselina listová.

autor
9. dub 2025

@lv ja mam problém ze vubec nejim. Mam poruchu prijmu potravy. Byla jsem uz i u nekolika psychologu a nic. Snazila jsem se pravidelne jist, nasla jsem si na internetu jidelnicek a jela podle nej, snidane,svacina,obed, svacina, vecere. vydrzela jsem to mesic a za ten mesic shodila 10kg, jenze pak se to ve me otoci vydim jidlo a vse jde ven, nekdy do sebe nedostanu nic jen jogurt. Da se nekde najit presny jidelcek s gramazi atd.

lv
9. dub 2025

Aha, no v tom případě na tom pracuj komplexně, psychiatr a psycholog (jak mediace, tak terapie - dlouhodobě, což je sice dřina, ale správná cesta do budoucna, pro tebe, prosperující těhotenství, zátěž s dítětem atp.), nutriční terapeut (vystudovaný, ne jen s kurzem), který ti jídelníček sestaví.
Za měsíc shodit 10kg je špatně, k ničemu.

1pomnenka
9. dub 2025

Když budeš mít jídelníček s gramáží, myslíš, že to jídlo dokážeš ujíst, když máš PPP? Já bych se na jídelníček vykašlala a snažila bych se sníst o trochu víc než ten jogurt.

lv
9. dub 2025

Medikace, ne mediace.

cilkat
9. dub 2025

Možná bych koukala po skupinách, co řeší těhotenskou cukrovku. Půjde v nich dohledat i dost sestavených a nagramážovaných jídelníčků, které by měly být v těhotenství ok. A po pravdě bych tohle nahlásila gynekologovi a nechala se poslat asi na tu těhotenskou diabetologii rovnou s tím, že to ale potřebuješ kvůli PPP.

cilkat
9. dub 2025

Namátkou třeba: https://www.tehotenskacukrovka.cz/jidelnicek/ (tuhle stránku by měla dělat fakt doktorka, takže informace na ní by měly být ověřené)