icon

Jméno Benedikt. Jak mu doma říkáte? A tipy na další jména?

azaliah
20. led 2026

Je tu někdo, kdo má syna jménem Benedikt? Jak mu říkáte?
Vybíráme jméno a nemůžu nic vybrat, nic se mi nelíbí...
Anebo mi rovnou i napište prosím tipy na klučičí jména, díky 🫶🏻

Strana
z3
azaliah
autor
23. led 2026
@veronicka89

Benedikt jsme meli ve vyberu taky . Občas přemýšlím ze jsme mohli dat , ale nas syn je taková šílená střela ze se Max na nej hodí perfektně. A tím ze jsem nechtěla žádné dlouhé ptz vím ze bych to stejně zkracovala ( jako u 1. Syna kde jsem mu dala jména dokonce 2 😳😁💁🏼) je Max super.
Tady je éra Maxu daaaavno pryč .

Jinak měli jsme tam ještě Mick , MIK , to se mi taky pořád líbí

Jinak par jmen ze školky

Aurel
Leon
Elias
Emil (zde velmi oblíbené a dávají to často boháči, přitom mě to přijde jak pro traktoristu 👀)
Johan
Nikolas
Linus
Leo

;) aneb naše ,, Alpské,, rakouské skolkove vesnické jmena )

@veronicka89 Nikolas jsme také uvažovali, ale přijde nám, že to nejde moc k českému příjmení. Max chvíli taky, ale zrovna prostě soused má Maxe pejska a to mi připadá, že prostě nejde 😕 Jinak se mi to jméno líbí i právě proto, že je krátké. A Johan jsem měla taky ve výběru, ale bylo mi řečeno, že je to u nás divné jméno, tak asi taky nic 😀😐

makovice88
23. led 2026
@azaliah

@makovice88 Bene mi přijde pro dospělého fajn, Beníku asi spíš jen pro klučinu dítě, nebo tak to aspoň plánuji já. Pokud to jméno teda nakonec dáme 🙈😀 A jak vám se to jméno líbí? Nepřijde vám psí? 😀

@azaliah Mne se právě líbí moc, protože mi nepřijde tak časté. A psí jméno? To je ale skoro každé druhé. Nikdy by mě nenapadlo přemýšlet nad tím, že se tak může jmenovat i pes 😂

azaliah
autor
23. led 2026
@makovice88

@azaliah Mne se právě líbí moc, protože mi nepřijde tak časté. A psí jméno? To je ale skoro každé druhé. Nikdy by mě nenapadlo přemýšlet nad tím, že se tak může jmenovat i pes 😂

@makovice88 Je pravda, že se na to člověk nemůže moc ohlížet, jinak by nemohl dát žádné jméno. Jako čím víc o Benediktovi přemýšlím, tím víc ve mně nějak zraje a líbí se mi... 🤔

veronicka89
23. led 2026
@azaliah

@jolcap To souhlasím, taky nechci právě žádnou přehnanou exotiku, také mi to zní divně. Vůbec mě ale neoslovují typická jména, takže si přejeme něco méně všedního. Řešíme to celé těhotenství, jenže nic nás nezaujalo tak, abychom si řekli, jo, to je ono. 😕

@azaliah zkuste ještě prostě nechat vyjet celosvětově podle státu 5 oblíbených klučičích jmen 🙂

makovice88
23. led 2026
@azaliah

@makovice88 Je pravda, že se na to člověk nemůže moc ohlížet, jinak by nemohl dát žádné jméno. Jako čím víc o Benediktovi přemýšlím, tím víc ve mně nějak zraje a líbí se mi... 🤔

@azaliah No vsak jo. Hele pes muze byt i Max, Theo...u holek psí holka Kačenka, Baruška.
Navíc význam toho jména Benedikt = požehnaný. To je tak hezké a ani nemusíš být věřící. 🙂

azaliah
autor
23. led 2026
@makovice88

@azaliah No vsak jo. Hele pes muze byt i Max, Theo...u holek psí holka Kačenka, Baruška.
Navíc význam toho jména Benedikt = požehnaný. To je tak hezké a ani nemusíš být věřící. 🙂

@makovice88 Té spojitosti s církví a s těmi psy jsem se bála/bojím, ale myslím, že dneska už se to asi tolik neřeší. Význam hezký opravdu má, i když já jsem na ty významy jmen nikdy nekoukala, se přiznám 🙈

makovice88
23. led 2026
@azaliah

@makovice88 Té spojitosti s církví a s těmi psy jsem se bála/bojím, ale myslím, že dneska už se to asi tolik neřeší. Význam hezký opravdu má, i když já jsem na ty významy jmen nikdy nekoukala, se přiznám 🙈

@azaliah Neřeší no. A co na Benedikta říká muž?

azaliah
autor
23. led 2026
@makovice88

@azaliah Neřeší no. A co na Benedikta říká muž?

@makovice88 No že mu to Ben trochu připadá jak pro psa. Ale že kdybych fakt chtěla, tak že to jméno dáme. Což bych mu radila, já totiž rodím! 😂

bertoldina
23. led 2026

Tak hodně štěstí 😃

azaliah
autor
23. led 2026
@bertoldina

Tak hodně štěstí 😃

@bertoldina Děkuji 😀 Dělám si samozřejmě trochu srandu, protože kdyby byl proti, tak je jasné, že vybereme jiné, na kterém se shodneme 🙂

prosincovemimi
23. led 2026

@azaliah Mě se jméno Benedikt líbí. Jedna paní měla Metoděje ,ale spíš Metůdek se mi líbí. Pak je moc hezké Ctibor či Ctirad a Jeremiáš . 😁Doma mám Theodora a Mikuláše.

prosincovemimi
23. led 2026
@azaliah

@azaliah Pokud váš muž nemá nic proti ,pak je to ONO 💚Když vás nenechá v klidu, rezonuje ve vás pozitivní vlny ,tak není nad čím přemýšlet. Kdyby jste to jméno nedali,může vás ten pocit časem mrzet ,že nebylo naplněno.
My jsme s mužem měli Mikuláška a Viktora ,on byl pro Mikyho a já pro Vikyho. Nakonec jsme to nechali osudu, že až se malé narodí ( nevěděli jsme pohlaví) ,a bude to kluk, tak podle toho, jak bude vypadat ,jestli jako Mikuláš nebo Viktor. A je to jednoznačně Mikuláš a to jméno se mi líbí čím dál víc. Je to náš Mikýsek, Miky,Mikulka ,Mikulíš apod 😍

azaliah
autor
23. led 2026
@prosincovemimi

@azaliah Pokud váš muž nemá nic proti ,pak je to ONO 💚Když vás nenechá v klidu, rezonuje ve vás pozitivní vlny ,tak není nad čím přemýšlet. Kdyby jste to jméno nedali,může vás ten pocit časem mrzet ,že nebylo naplněno.
My jsme s mužem měli Mikuláška a Viktora ,on byl pro Mikyho a já pro Vikyho. Nakonec jsme to nechali osudu, že až se malé narodí ( nevěděli jsme pohlaví) ,a bude to kluk, tak podle toho, jak bude vypadat ,jestli jako Mikuláš nebo Viktor. A je to jednoznačně Mikuláš a to jméno se mi líbí čím dál víc. Je to náš Mikýsek, Miky,Mikulka ,Mikulíš apod 😍

@prosincovemimi A jde to rozhodnout až po tom porodu? 🙂 Že bychom to teda zkusili taky, jestli to bude fungovat.

mamikajuli
AMBASADORKA
Včera v 06:14

@azaliah Máme Benjamínka, takže tam je to podobné 😉 Říkáme mu Beni, Benji, občas Benito 😃
Pejska Bena neznám, ale znám třeba psa Filípka, Kubíčka nebo Toma 😁
Benedikt je moc pěkné 💙

lokesa
Včera v 08:09
@azaliah

@prosincovemimi A jde to rozhodnout až po tom porodu? 🙂 Že bychom to teda zkusili taky, jestli to bude fungovat.

@azaliah Samozřejmě, dítě musíte pojmenovat do 30 dní po porodu (lépe ale do 7, nebo kolik to přesně je, kdy se pak vystavuje dočasný a pak znovu definitivní rodný list).

azaliah
autor
Včera v 08:18
@lokesa

@azaliah Samozřejmě, dítě musíte pojmenovat do 30 dní po porodu (lépe ale do 7, nebo kolik to přesně je, kdy se pak vystavuje dočasný a pak znovu definitivní rodný list).

@lokesa Aha, děkuji, my u dcery vyplňovali papíry o jménu ještě před porodem.

prosincovemimi
Včera v 11:58
@azaliah

@azaliah Myslím, že na to je dokonce zákon,že o jméně můžete rozhodnout do měsíce.My jsme papíry do porodnice měli vyplněné,ale na sále jsem řekla,že to neplatí,že prostě v případě kluka jméno nemáme. Byli s tím v pohodě 😊 Dokonce jsme posílali dvě rozhodnutí na matriku - jedno se jménem Mikuláš poslala porodnice a druhé se jménem Mikuláš Jan jsme poslali my. Matrika pak volala,jak to teda chceme. 🙂

prosincovemimi
Včera ve 12:00
@azaliah

@azaliah Tak nekecám . Je na to zákon 😊A v porodnici si můžou spěchat, jak chtěj. Náš kluk byl prostě chvíli jen příjmením 😀

azaliah
autor
Včera v 15:34
@prosincovemimi

@azaliah Tak nekecám . Je na to zákon 😊A v porodnici si můžou spěchat, jak chtěj. Náš kluk byl prostě chvíli jen příjmením 😀

@prosincovemimi Tak ráda bych teda pořád měla vybráno předem, ale jsme s manželem asi divní, že prostě nevíme 😂

prosincovemimi
Včera v 19:08
@azaliah

@prosincovemimi Tak ráda bych teda pořád měla vybráno předem, ale jsme s manželem asi divní, že prostě nevíme 😂

@azaliah Nejste divní,je to vaše miminko a chcete mu dát jméno,kterého nebudete litovat. Není to jako výběr rohlíku v Kaufu. Dejte si čas , zkrátka uvidíte,které jméno je to jeho 💚Za mě pokud ve vás pozitivně rezonuje Benedikt ,pak je to ono 🙏
Je to nádherné jméno, není ani tvrdé ani měkké,takové opravdu příjemné.

Strana
z3